Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-06-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο θεσμικό πλαίσιο για τα Ασφαλιστικά Ταμεία

  • [01] Νέο θεσμικό πλαίσιο για τα Ασφαλιστικά Ταμεία

    Με στόχο τη μετάβαση με τρόπο ήπιο και ομαλό σε ένα νέο καθεστώς διαχείρισης των οικονομικών των ταμείων, ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Βασίλης Μαγγίνας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου που καθορίζει το πλαίσιο για τις επενδύσεις και τη διαχείριση της περιουσίας των ταμείων, υπογραμμίζοντας ως κεντρική κατεύθυνση τη διαχειριστική διαφάνεια και τη διασφάλιση των συμφερόντων των ασφαλισμένων.

    Πιο αναλυτικά το σχέδιο νόμου ορίζει τα εξής:

    -Τα ταμεία θα μπορούν να επενδύουν με όρια και προϋποθέσεις μέχρι το 23% του ενεργητικού τους σε ακίνητα, μετοχές και άλλα χρεόγραφα εταιριών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Για πρώτη φορά ορίζεται η δυνατότητα επένδυσης σε προϊόντα της Ευρωζώνης, σε συγχρηματοδοτήσεις έργων του ελληνικού Δημοσίου, σε δικαιώματα από χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων και σε συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

    -Πέραν του 23%, ορίζεται η δυνατότητα τοποθέτησης ποσοστού των αποθεματικών μέχρι το 3% σε προθεσμιακές καταθέσεις τραπεζών (1%) και σε σύνθετα δομημένα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου (2%).

    -Τα υφιστάμενα σήμερα στα χαρτοφυλάκια των ταμείων σύνθετα δομημένα ομόλογα δεν θα λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των παραπάνω ποσοστών.

    -Καθορίζεται η δυνατότητα των ταμείων να ιδρύουν ίδια ή ομαδικά αμοιβαία κεφάλαια, ΑΕΔΑΚ ή εταιρίες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας.

    -Ορίζεται η δυνατότητα στα ταμεία να χορηγούν έντοκα δάνεια στους ασφαλισμένους, συνταξιούχους και υπαλλήλους τους χωρίς αυτά να συνυπολογίζονται στο σύνολο των επενδύσεων που διενεργούνται με τα παραπάνω όρια.

    -Ορίζεται το πλαίσιο πρόσληψης συμβούλων επενδύσεων και διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων από τα ταμεία.

    -Τα ταμεία υποχρεούνται εντός πενταετίας να επαναπροσδιορίσουν τη διάρθρωση των χαρτοφυλακίων τους, ώστε να συμμορφώνονται με τα παραπάνω ποσοστά επενδύσεων, καθώς και με τους κανόνες επενδυτικής συμπεριφοράς, οι οποίοι θα εκδοθούν με ειδική απόφαση του υπουργού Απασχόλησης, μετά από γνώμη και της Επιτροπής Επενδυτικής Πολιτικής. Κατά την περίοδο αυτή (την πενταετία) δεν θα επιτρέπεται η αγορά σύνθετων δομημένων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.

    -Συστήνεται Επιτροπή Επενδυτικής Πολιτικής των ταμείων, η οποία θα εδρεύει στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και θα αποτελεί συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό όργανο προς το υπουργείο Απασχόλησης. Συστήνεται επίσης Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Επενδύσεων και καταργείται η Ειδική Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας της διαχείρισης της περιουσίας των ασφαλιστικών οργανισμών.

    Ο κ. Μαγγίνας, παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου, υπογράμμισε ότι θα αποκλείεται στο εξής η τοποθέτηση αποθεματικών των ταμείων σε δομημένα ομόλογα εμπορικών τραπεζών. Ερωτηθείς, διευκρίνησε ότι στη μεταβατική περίοδο της πενταετίας τα ταμεία δεν θα υποχρεωθούν να πουλήσουν ομόλογα με κίνδυνο να έχουν απώλειες, αλλά θα διευκολυνθούν, ώστε να προσαρμόσουν το χαρτοφυλάκιό τους χωρίς κινδύνους απωλειών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 7 June 2007 - 12:30:14 UTC