Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-06-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Ευθυμίου: «Ζητούν να πληρώσει ο φορολογούμενος»
  • [02] Τα Ταμεία δέχθηκαν την πρόταση της JP Morgan

  • [01] Π. Ευθυμίου: «Ζητούν να πληρώσει ο φορολογούμενος»

    «Σήμερα η κυβέρνηση ζητά από τον ελληνικό λαό να πληρώσει ο έλληνας φορολογούμενος τα κλεμμένα» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «την πρώτη ανοιχτή ομολογία ενοχής και συνενοχής της κυβέρνησης με την JP Morgan στην υπόθεση του αμαρτωλού ομολόγου των 280 εκατομμυρίων ευρώ που διοχετεύθηκε σε 4 ασφαλιστικά ταμεία (...) με ενσωματωμένες προμήθειες και μίζες ύψους 42 εκατομμυρίων ευρώ που κυκλοφορούσαν σε βαλίτσες στην Αθήνα και σε off-shore εταιρείες στα νησιά Καϊμάν», ενώ πρόσθεσε ότι «κανείς δεν γνωρίζει το σύνολο των προμηθειών για όλα τα ομόλογα».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι παρότι το ΠΑΣΟΚ ζήτησε από την αρχή να επανέλθουν όλα τα χρήματα στα ταμεία, η κυβέρνηση αρνήθηκε επανειλλημμένα να δεχθεί τις ευθύνες της, ωστόσο «σήμερα κάτω από την πίεση της αντιπολιτευσης και του κοινωνικού κινήματος, η κυβέρνηση άλλαξε θέση, όχι όμως για να αποκαταστήσει τις ζημιές όλων των ταμείων, αλλά για να συγκαλύψει τις ευθύνες της και εκείνες των συνενόχων της».

    Ο κ. Ευθυμίου έθεσε έξι άξονες με βάση τους οποίους θα κινηθεί εφεξής το ΠΑΣΟΚ:

    Α) Τα ταμεία να πάρουν πίσω όλα τα λεφτά τους στο ακέραιο και εντόκως.

    Β) Δεν υπάρχει ένα μόνο «αμαρτωλό» ομόλογο, αυτό της JP Morgan που διοχετεύθηκε σε 4 ταμεία, αλλά υπάρχουν αποδεδειγμένα και τα άλλα σύνθετα δομημένα ομόλογα του δημοσίου που διοχετεύθηκαν σε τουλάχιστον 24 ταμεία.

    Γ) Είναι αδιανόητο η επιστροφή των χρημάτων στα ταμεία να γίνει εις βάρος των ελλήνων φορολογουμένων.

    Δ) Μετά την ομολογία ενοχής και προκειμένου να προστατευθούν όλα τα ταμεία, καλείται η κυβέρνηση να σταματήσει την συγκάλυψη και να καταθέσει τις πλήρεις συμβάσεις όλων των ομολόγων και το σύνολο των εγγράφων. Η συνέχιση της συγκάλυψης δημιουργεί πρόσθετες ποινικές και πολιτικές ευθύνες.

    Ε) Επιβάλλεται να αποδοθούν όλες οι πολιτικές, ποινικές και αστικές ευθύνες.

    Στ) Πλήρης διαφάνεια στο σκάνδαλο που δεν αφορά μόνο τα ταμεία, αλλά και άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την ΑΤΕ.

    «Οι πολιτικές ευθύνες παραμένουν ανοιχτό κεφάλαιο και οι υπεύθυνοι οφείλουν να τις αναλάβουν. Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση να γίνει πλυντήριο των ευθυνών αυτού του σκανδάλου» πρόσθεσε ο κ. Ευθυμίου.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι «η κυβέρνηση πριν απβ όλα πρέπει να καταθέσει τα στοιχεία για όλη αυτήν την υπόθεση (...) καθώς έτσι θα γίνουν οι αποτιμήσεις και θα μπορέσει να πάρει πίσω το δημόσιο τα λεφτά από αυτούς που τα έκλεψαν».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι η κυβέρνηση «σαλαμοποιεί την υπόθεση, μιλά πάντα για ένα μόνο ομόλογο και τέσσερα ταμεία και δεν προστατεύει το δημόσιο συμφέρον, διότι αναλαμβάνει ο Έλληνας φορολογούμενος να πληρώσει αυτά που εκλάπησαν».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για «το πως θα προκύψει η επιστροφή», ο κ. Ευθυμίου είπε ότι «υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να διασφαλιστεί και ο κύριος είναι ότι πριν απβ όλα, αντί να είσαι συνήγορος της JP MORGAN, απαιτείς. Δηλαδή ζητάς εσύ πίσω αυτά που έχουν καρπωθεί από το μόχθο των Ελλήνων. Δεν τους ξαναϋποχρεώνεις να τα ξαναπληρώνουν. Τα λεφτά πρέπει να έρθουν πίσω απβ αυτούς που τα έκλεψαν».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε ότι «δεν είναι μόνο η JP MORGAN, είναι ένα ευρύτατο πλέγμα το οποίο παραμένει στο σκοτάδι».

    Ερωτηθείς ο κ. Ευθυμίου για το «αν υπάρχει θέμα ποινικών ευθυνών στον ίδιο τον υπουργό Οικονομίας για το αδίκημα της απιστίας για το Δημόσιο, αν στοιχειοθετείται τέτοια κατηγορία; Και αν ναι, πώς θβ αναζητηθεί κατ' αρχήν;» είπε ότι «αυτό το θέμα, είχε τεθεί και παλαιότερα όταν ο κ. Αλογοσκούφης είχε άλλη άποψη. Η αναγκαστική προσφυγή στη νομοθετική πρωτοβουλία, είναι ακριβώς για να δημιουργηθεί, αν είναι δυνατόν, ένα νομικό πλέγμα προστασίας σε μια πολιτική απόφαση που είναι απολύτως έωλη και βαθιά τρωτή. Εξ ου και έγινε η επιλογή αυτή».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το κόμμα του θα κινηθεί με τα έξι προαναφερθέντα σημεία τώρα ως αντιπολίτευση και «αύριο ως βέβαιη κυβέρνηση» και τόνισε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι «δεν υπάρχει περίπτωση σε μια τόσο μείζονα υπόθεση δημοσίου συμφέροντος να μην είναι αυτονόητη η υποχρέωση κάθε κυβέρνησης πλην της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που είναι η ενοχή της που την εμποδίζει και την οδηγεί στη συγκάλυψη, να μη φέρει όλα τα στοιχεία για όλες τις πλευρές στο φως».

    Κληθείς να σχολιάσει την έλευση την ερχόμενη Τρίτη στην Βουλή του υπεύθυνου της JP Morgan για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική κ. Τότ, ενώ το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει να κληθεί ο νομικός της σύμβουλος κ. Κάλτερ, ο διεθύνων σύμβουλος Λονδίνου κ. Μπαρνάμπα και ο υπεύθυνός της στην Αθήνα κ. Αδαμόπουλος, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι « όλες οι κινήσεις πανικού της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα συνδέονται στενά με την επιθυμία της να συγκαλύψει την υπόθεση και δεν είναι καθόλου αποσυνδεδεμένη η στάση αυτή του πανικού με το γεγονός ότι η JP MORGAN με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο υποχρεώνεται να έρθει τελικά στη Βουλή την Τρίτη αλλά και με το γεγονός ότι άρχισαν να καλούνται ως ύποπτοι μια σειρά στελέχη από την επόμενη εβδομάδα από τη Δικαιοσύνη».

    «Το ΠΑΣΟΚ με το σύνολο των προτάσεών του, είχε ήδη δώσει την κατεύθυνση για να είχαμε ήδη δρομολογήσει την αποκατάσταση της βλάβης. Βρίσκονται στην ομιλία του προέδρου στις 22/4, και στο σύνολο των τοποθετήσεών μας στη Βουλή» είπε ο κ. Ευθυμίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ απαντώντας σε άλλη είπε «είναι μια παγκόσμια μοναδική πρωτοτυπία, ώστε ο ληστευθείς να καλείται να ξαναπληρώσει».

    Ο κ. Ευθυμίου διευκρίνισε απαντώντας σε δημοσιογραφική παρατήρηση ότι «ούτε αυτό που ζητάτε έχει ξαναγίνει πάντως», λέγοντας ότι «κυβερνήσεις σοβαρές έχουν διεκδικήσεις με αγωγές, ποινικές και αστικές, και έχουν κερδίσει, γιατί έχουν κυνηγήσει τους ενόχους».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε η νομοθετική ρύθμιση «πρέπει να έχει το περιεχόμενο όπως την πρότεινε από 22/4 ο Γιώργος Παπανδρέου» και τόνισε ερωτώμενος αν θα καταψηφίσει το ΠΑΣΟΚ νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης ότι « έχουμε νομοθετική πρόταση δική μας, έχουμε πρόταση πολιτικής προσέγγισης η οποία αφορά την επιστροφή των κλεμμένων και είναι μια πρόταση που κάθε ευνομούμενη πολιτεία έπρεπε να θεωρεί αυτονόητη».

    [02] Τα Ταμεία δέχθηκαν την πρόταση της JP Morgan

    Τα τέσσερα ταμεία (ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΕΑΔΥ, Εφημεριδοπωλών και Φαρμάκου) αποφάσισαν να κάνουν αποδεκτή την πρόταση της JP Morgan για επαναγορά του σύνθετου δομημένου ομολόγου και επαναφορά των χρημάτων στα αποθεματικά των ταμείων, μετά και την σημερινή παρέμβαση του Ελληνικού Δημοσίου που διαβεβαιώνει ότι θα καλύψει τους τόκους των χρημάτων που διέθεσαν τα ταμεία.

    Νομοθετική ρύθμιση για τα ομόλογα

    Το ελληνικό Δημόσιο θα καλύψει τη διαφορά μεταξύ Ταμείων και JPMorgan, σε περίπτωση συμφωνίας των δύο πλευρών, η οποία δεν θα προέβλεπε, τελικά, την καταβολή των τόκων, δήλωσαν οι υπουργοί Οικονομίας & Οικονομικών και Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας κ.κ. Γ. Αλογοσκούφης και Β. Μαγγίνας, τονίζοντας την κυβερνητική θέση ότι δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά των Ταμείων.

    Οπως επισημαίνουν, για την επαναγορά του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ εμφανίζεται διαφορά μεταξύ των Ταμείων και του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Οργανισμού, ως προς τους τόκους που αναλογούν στην περίοδο διακράτησης του ομολόγου από τα Ταμεία. Είναι δεδομένη η κυβερνητική θέση ότι δεν πρόκειται να χαθεί ούτε 1 ευρώ από τα αποθεματικά των ταμείων, τόνισαν οι δύο υπουργοί και συμπλήρωσαν ότι για τη ρύθμιση αυτή θα απαιτηθεί σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα προβλέπει την πληρωμή των τόκων βάσει του επιτοκίου καταθέσεων στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδας.

    Αναλυτικότερα η δήλωση των δύο υπουργών είναι η ακόλουθη:

    «Όπως είναι γνωστό, για την επαναγορά του ομολόγου των 280εκατ.β¬, εμφανίζεται διαφορά μεταξύ των Ταμείων και του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Οργανισμού, ως προς τους τόκους που αναλογούν στην περίοδο διακράτησης του ομολόγου από τα Ταμεία.

    Με δεδομένη την Κυβερνητική θέση ότι δεν πρόκειται να χαθεί ούτε 1β¬ από τα αποθεματικά των Ταμείων, το ελληνικό Δημόσιο θα καλύψει τη διαφορά αυτή σε περίπτωση συμφωνίας των δύο πλευρών, η οποία δεν θα προέβλεπε, τελικά, την καταβολή αυτών των τόκων.

    Για τη ρύθμιση αυτή θα απαιτηθεί σχετική νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα προβλέπει την πληρωμή των τόκων βάσει του επιτοκίου καταθέσεων στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδας».

    Δήλωση Π. Λαφαζάνη

    Ο Παναγιώτης. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, δήλωσε ότι «η πρόθεση της κυβέρνησης να καλύψει μέσω του Προϋπολογισμού τους τόκους των ταμείων από την επιστροφή του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ, μεταθέτει, κατά απαράδεκτο τρόπο, τα βάρη από τις «μίζες» που διακινήθηκαν κάτω από το τραπέζι στις πλάτες των φορολογούμενων πολιτών. Η κυβέρνηση, αντί να αναλάβει πρωτοβουλίες και να διεκδικήσει σθεναρά η ίδια την έντοκη επιστροφή του ομολόγου από την JP Morgan και τους άλλους μεσάζοντες, προτίμησε τον εύκολο δρόμο, που έχει ως θύμα την τσέπη του ελληνικού λαού, προκειμένου να «κουκουλώσει» τις δικές της ευθύνες. Έτσι όμως ομολογεί την πολιτική ενοχή και συνενοχή της».

    ΓΣΕΕ

    "Για τη ΓΣΕΕ η λύση που ενδείκνυται, είναι μια και μοναδική: Η κυβέρνηση να επιβάλει την αποκατάσταση της ζημιάς σε όλα τα ταμεία και για λογαριασμό των ταμείων να αναζητήσει τους ενόχους". Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να καταβάλει τους τόκους στα Ασφαλιστικά Ταμεία, ώστε να διευκολυνθεί η συμφωνία τους με τη JPMorgan για την επαναγορά των σύνθετων ομολόγων.

    «Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για καταβολή εκ μέρους του κρατικού προϋπολογισμού των τόκων σε σχέση με το ύποπτο ομόλογο που εξέδωσε και αγόρασε η J.P. Morgan, θα μπορούσε να ήταν θετική ως εξέλιξη, εάν δεν σταματούσε εκεί. Είναι γνωστό ότι το ομόλογο δεν είναι μόνο ένα, τα ομόλογα είναι πολλά και τα ταμεία δεν είναι τέσσερα, είναι είκοσι τέσσερα", είπε ο κ.Παναγόπουλος. "Με την τακτική της "σαλαμοποίησης" που εξυπηρετεί επικοινωνιακές ανάγκες, υπάρχει ο κίνδυνος για μια ακόμη φορά πάλι να πληρώσει ο εργαζόμενος λαός, ενώ τα «λαμόγια» της εξουσίας να ξεφύγουν ξανά", πρόσθεσε.

    "Ενώ εμείς ζητούμε την πλήρη αποκατάσταση και αποκάλυψη, θα έχουμε εν τέλει μια μερική αποκατάσταση με χρήματα του ελληνικού λαού και τη πολιτική συγκάλυψη σε βάρος των εργαζομένων και των ασφαλισμένων», κατέληξε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 8 June 2007 - 16:30:22 UTC