Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-06-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Κ. Καραμανλή στην Πορτογαλία

  • [01] Επίσκεψη Κ. Καραμανλή στην Πορτογαλία

    Η αναθεώρηση της ευρωπαϊκής συνταγματικής συνθήκης, η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι κλιματικές αλλαγές, σε συνδυασμό με την ενεργειακή πολιτική, οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία και η νέα θαλάσσια πολιτική της Ένωσης είναι τα θέματα που αποτελούν την ατζέντα της Πορτογαλικής Προεδρίας και τα οποία συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες.

    Σε δηλώσεις του ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε ότι η Πορτογαλία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ σε μια κομβική στιγμή για μια σειρά ζητήματα. Ενα από τα σημαντικότερα ζητήματα, είπε ο κ. Καραμανλής, είναι η μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης. Στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να βρεθεί λύση που θα επιτρέψει στην ΕΕ να προχωρήσει ενιαία και ισχυρή.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την προσήλωσή του στη βάση του κειμένου και τόνισε ότι η ουσία και η ισορροπία του θα πρέπει να διατηρηθούν. Εξέφρασε δε την πεποίθηση και την αισιοδοξία ότι θα πρέπει να δοθεί σύντομη και συγκεκριμένη εντολή για να βρεθεί λύση πριν από τις Ευρωεκλογές του 2009.

    Αναφερόμενος στη διεύρυνση της ΕΕ ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι αυτή θα πρέπει να κινηθεί σε δύο άξονες:

    Πρώτον, να συνεχιστεί με προσεκτικά βήματα και γνώμονα την αποτελεσματική λειτουργία της ΕΕ.

    Δεύτερον, η ευρωπαϊκή προσαρμογή των κρατών θα πρέπει να βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή των κριτηρίων της Ενωσης.

    Σημείωσε ότι ειδικότερα για την Ελλάδα - που γειτνιάζει με χώρες που ενδιαφέρονται - η διεύρυνση θα αποτελέσει θετική εξέλιξη με την προϋπόθεση, όμως, ότι οι δομές αυτών των χωρών θα εξευρωπαϊστούν πραγματικά και θα προσαρμοστούν στην ευρωπαϊκή συμπεριφορά.

    Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης - Ρωσίας λέγοντας ότι θα πρέπει να αρθούν τα εμπόδια που υπάρχουν και να υπογραφεί η νέα συμφωνία.

    Εθεσε δε στον κ. Σόκρατες το θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τη χώρα μας, αυτό των θαλάσσιων συνόρων και επανέφερε την πρόταση για δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

    Τέλος, ανέφερε ότι με τον πορτογάλο ομόλογό του συζήτησε την θαλάσσια πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να ευνοεί την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας.

    Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες ευχαρίστησε τον κ. Κ. Καραμανλή για την επίσκεψή του και τόνισε ότι έχουν τις ίδιες ανησυχίες και την ίδια άποψη για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και για μια σειρά ζητήματα που θα απασχολήσουν την δική του προεδρία.

    Ο Ζ. Σόκρατες επεσήμανε ότι η βασική προτεραιότητα είναι η μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής συνθήκης και σημείωσε ότι η ΕΕ χρειάζεται μία δέσμευση για να ξέρει πώς θα προχωρήσει και στην οικονομία αλλά και γενικότερα.

    Τέλος από την πλευρά του έθεσε ως σημαντικά ζητήματα τις σχέσεις της ΕΕ με την Ρωσία, τη Βραζιλία, την Κίνα και έκανε και ειδική αναφορά στις σχέσεις της ΕΕ με τις νότιες χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

    Πριν από το γεύμα εργασίας που είχε με τον Πορτογάλο ομόλογό του, ο Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε το Εθνικό Μουσείο Αρχαιολογίας της Λισαβόνας, όπου τον ξενάγησαν και σε ειδικό χώρο όπου εκτίθεντο αρχαιοελληνικοί αμφορείς.

    Συνάντηση με τον Πορτογάλο πρόεδρο

    Με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας Καβάκο Σίλβα, συναντήθηκε το πρωί ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες επίσκεψη εργασίας στην πορτογαλική πρωτεύουσα.

    Κατά την υποδοχή ο κ. Σίλβα, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, είπε ότι είναι εντυπωσιασμένος από τα όσα έχει πετύχει η κυβέρνηση και από τα άλματα που έχει κάνει στην οικονομία.

    Απαντώντας ο Κ. Καραμανλής ευχαρίστησε, είπε ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας και σημείωσε ότι είναι σημαντικό να ακούει αυτά τα λόγια από έναν πολιτικό που έχει χρηματίσει επί πολλά χρόνια πρωθυπουργός.

    Νωρίς το πρωί, ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον αρχηγό του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Λουΐς Μάρκες Μέντες.

    Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στην αποστολή ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γιάννης Ανδριανός.

    Το πρωί ο κ. Βαληνάκης είχε συνάντηση με τον ομόλογό του υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα κ. Μανουέλ Λόμπο Αντούνες. Ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Πορτογαλία συζήτησαν τις προτεραιότητες της Προεδρίας σε θέματα όπως η Συνταγματική Συνθήκη και το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη θάλασσα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 June 2007 - 16:30:15 UTC