Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-06-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα για τον καύσωνα-Υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα
  • [02] Αλ. Αλαβάνος: «Κύκνειο άσμα του δικομματισμού»

  • [01] Μέτρα για τον καύσωνα-Υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα

    Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που μπορούν να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, μετά την Εκτακτη Σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της Π.Π. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρεία του υπουργού Εσωτερικών, συμμετείχαν εκτός από τον γ. γ. Πολιτικής Προστασίας Παν. Φούρλα, εκπρόσωποι από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

    Ο κ. Φούρλας επεσήμανε πως από την Παρασκευή και έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα σημειωθούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ωστόσο ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος για να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα.

    Η Εκτακτη Σύσκεψη είχε ως στόχο την ανάπτυξη τριών θεμάτων: την επιβεβαίωση του βαθμού ετοιμότητας των εμπλεκομένων φορέων , τον καλύτερο συντονισμό τους, και την επεξεργασία σεναρίων σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

    Ο υπουργός Εσωτερικών έδωσε έμφαση στην αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη και για τον σκοπό αυτό θα υπάρξει συντονισμός με τους εμπλεκόμενους φορείς (Υπ. Υγείας, Λιμενικό Σώμα, Πυροσβεστική, Αστυνομία και αν χρειαστεί και τις ένοπλες δυνάμεις) ώστε να αντιμετωπιστεί κάθε πρόβλημα. «Τίποτε δεν δικαιολογεί κινδυνολογία», πρόσθεσε ο υπουργός και συνέστησε στις ευπαθείς ομάδες πολιτών (ηλικιωμένοι, ΄βρέφη, ασθενείς) να μην μετακινούνται χωρίς λόγο τις ημέρες του καύσωνα και όλοι να προσέξουν να μην σπαταλούν ηλεκτρικό ρεύμα .

    Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο μετεωρολόγος κ. Ζιακόπουλος ο οποίος δήλωσε πως η θερμοκρασία για σήμερα θα ανέβει έως τους 39 βαθμούς και την Παρασκευή θα φθάσει τους 40. Περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας θα σημειωθεί το Σαββατοκύριακο με τη θερμοκρασία έως τους 42 βαθμούς. Δευτέρα και Τρίτη θα σημειωθεί ύφεση, ενώ από την Τετάρτη θα ανέβει και πάλι. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι κάτοικοι της Αθήνας, των Σερρών, της Λάρισας και του Αγρινίου.

    Οσον αφορά τη ΔΕΗ , ο διευθυντής Διανομής ρεύματος της ΔΕΗ, Δ. Λιθούρης δήλωσε πως θα υπάρξουν βλάβες , όπως συμβαίνει πάντα σε περιπτώσεις υψηλών θερμοκρασιών, όμως επειδή έχει γίνει σωστή συντήρηση των δικτύων και έχουν πραγματοποιηθεί βελτιώσεις στα δίκτυα δεν αναμένεται να είναι σοβαρές.

    Συστάσεις στους πολίτες ενόψει του καύσωνα

    Εγκύκλιο σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να εφαρμόσουν -αν χρειαστεί- το σχέδιο «Περσέας» για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου απέστειλε το υπουργείο Υγείας.

    Ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τις επόμενες ημέρες, το υπουργείο και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να τηρούν τα ακόλουθα μέτρα: να αποφεύγουν την έκθεση στο ηλιακό φως και τις περιττές μετακινήσεις εφόσον δεν συντρέχει επείγουσα ανάγκη, να επιλέγουν άνετα, δροσερά και ανοιχτόχρωμα ρούχα και να φοράνε καπέλο και γυαλιά ηλίου.

    Επίσης, να διαλέγουν σκιερά μέρη και να αποφεύγουν τις εξωτερικές εργασίες, καθώς και να πίνουν αρκετό νερό, να αποφεύγουν το αλκοόλ και να τρώνε ελαφρά γεύματα. Τέλος, να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί με τις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, στις οποίες ανήκουν τα βρέφη, τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες και διαβήτη, ενώ σε περίπτωση έντονης αδιαθεσίας να επικοινωνήσουν αμέσως με τον προσωπικό τους ιατρό, τα κατά τόπους Κέντρα Υγείας ή να επισκεφθούν το πλησιέστερο νοσοκομείο.

    Παράλληλα ο μηχανισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι σχετικοί φορείς σε όλη τη χώρα βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να αντιμετωπίσουν κάθε δύσκόλη κατάσταση τις ημέρες του καύσωνα. Οι ανταποκριτές του ΑΠΕ-ΜΠΕ μεταδίδουν:

    ΠΑΤΡΑ

    Προληπτικά μέτρα για την προστασία των κατοίκων της Αχαΐας από τις υψηλές θερμοκρασίες έχουν λάβει τόσο η υγειονομική περιφέρεια, όσο και η νομαρχία Αχαΐας.

    Τα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Πάτρας, στο Πανεπιστημιακό και στο Αγιος Ανδρέας έχουν ήδη εξασφαλιστεί ειδικοί κλιματιζόμενοι θάλαμοι για τη νοσηλεία ασθενών.

    Η νομαρχία Αχαΐας έχει εκδόσει και μοιράσει έντυπο ενημερωτικό υλικό για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από τους ίδιους τους πολίτες.

    Επίσης η πολιτική προστασία και η πυροσβεστική υπηρεσία βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή για την αντιμετώπιση τυχόν πυρκαγιών.

    Η θερμοκρασία σήμερα αναμένεται να φτάσει τους 35 με 36 βαθμούς.

    ΤΡΙΠΟΛΗ

    Επικίνδυνα ανεβαίνει η θερμοκρασία σε όλη την Πελοπόννησο. Αυτή την ώρα στην πλατεία του Σπάρτης αγγίζει τους 36 βαθμούς Κελσίου, τους 35 βαθμούς στην Καλαμάτα, τους 33 στην Τρίπολη και στην πόλη του Άργους σημειώνει ρεκόρ αφού αγγίζει τους 38 αθμούς.

    Σε ετοιμότητα είναι οι υπηρεσίες τις περιφέρειας Πελοποννήσου και έχουν δοθεί σαφής οδηγίες στους ΟΤΑ και τις νομαρχίες για την αντιμετώπιση των επικίνδυνων αυτών καιρικών φαινομένων. Σε ετοιμότητα βρίσκονται και τα νοσοκομεία της Περιφέρειας για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης περιστατικών θερμοπληξίας. Σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών έχουν οριστεί κλιματιζόμενες αίθουσες για την υποδοχή πολιτών τις θερμές ώρες σήμερα και τις επόμενες ημέρες. Στην Τρίπολη ανοικτά θα είναι η αίθουσα του ΚΑΠΗ, όπως και στο Ναύπλιο ενώ αν παραστεί ανάγκη θα δοθεί στο κοινό η αίθουσα του Βουλευτικού και ο δημοτικός κινηματογράφος, στην Σπάρτη ανοικτό θα είναι το κλειστό γυμναστήριο κι αν παραστεί ανάγκη θα χρησιμοποιηθούν ξενοδοχεία και ένα κέντρο διασκέδασης, ενώ στην Καλαμάτα ανοικτό θα είναι το Αμφιθέατρο του διοικητηρίου ''Αλέξανδρος Κουμουνδούρος''. Επίσης έχουν σταλεί από τις νομαρχίες στους Δήμους ενημερωτικά φυλλάδια που διανέμονται στους πολίτες με οδηγίες και τους έχει ζητηθεί να υπάρχουν χώροι κλιματιζόμενοι σε όλους τους Δήμους για την υποδοχή κοινού.

    Να σημειώσουμε ότι εδώ και μία περίπου ώρα σημειώθηκε διακοπή ρεύματος στα 2/3 της Τρίπολης. Η διακοπή αυτή σύμφωνα με την ΔΕΗ οφείλεται ''γιατί βγήκε εκτός η γραμμή από βλάβη και σε λίγο θα αποκατασταθεί''.

    ΛΑΡΙΣΑ

    Σε ετοιμότητα βρίσκονται τόσο η νομαρχία όσο και ο δήμος Λάρισας αλλά και τα νοσοκομεία προκειμένου να αντιμετωπισθούν άμεσα και αποτελεσματικά τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν από το κύμα καύσωνα που αναμένεται σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, το Σαββατοκύριακο. Ήδη ο υδράργυρος στη Λάρισα έχει πάρει την ανηφόρα και τις επόμενες μέρες θα χτυπήσει ''κόκκινο''.

    [02] Αλ. Αλαβάνος: «Κύκνειο άσμα του δικομματισμού»

    Με αφορμή την προσχώρηση της ΚΟΕ (Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας) στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέκος Αλαβάνος σε συνέντευξη Τύπου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι "ίσως βρισκόμαστε μπροστά στο κύκνειο άσμα του δικομματισμού, καθώς σ' αυτές τις εκλογές θα συμπιεστούν τα δύο μεγάλα κόμματα" και συγχρόνως εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι αυτές οι εκλογές θα αποτελέσουν "σταθμό στη μετεκλογική πορεία της χώρας".

    Ο ίδιος χαρακτήρισε σοβαρή την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή των δυνάμεων της κομμουνιστικής αριστεράς, όπως αυτό σηματοδοτείται από την προσχώρηση της ΚΟΕ, χαρακτήρισε το όλο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ "δύσκολο εγχείρημα" καθώς δεν υπάρχουν πανομοιότητες θέσεις και ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα δοθεί στη δημοσιότητα το κοινό πρόγραμμα στόχων και παρεμβάσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο Γιάννης Γλέζος από τους Ενεργούς Πολίτες, χαρακτήρισε την προσχώρηση της ΚΟΕ στο ΣΥΡΙΖΑ "μήνυμα ισότιμης, χωρίς ηγεμονισμούς, εξαιρέσεις και αποκλεισμούς συμμετοχής αριστερών δυνάμεων στο ΣΥΡΙΖΑ και απηύθυνε κάλεσμα και σε άλλες δυνάμεις που βρίσκονται στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς να πάρουν μέρος σε μια τέτοια συνεργασία, η οποία -όπως χαρακτηριστικά είπε- πλέον γίνεται σταθερή, μονιμοποιείται και παύει να είναι ευκαιριακή και περιστασιακή.

    Από την πλευρά του ο Γιάννης Μπανιάς από την ΑΚΟΑ, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η ΚΟΕ υπήρξε ιδρυτικό μέλος στην πρωτοβουλία για τη συσπείρωση της Αριστεράς, βρέθηκε μαζί με τις άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ σε κοινούς αγώνες και η σημερινή της προσχώρηση στο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τη δυναμική του ενωτικού εγχειρήματος.

    Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις στήριξης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ των κομμάτων του δικομματισμού, που ακολουθούν νεοφιλελεύθερες πολιτικές σε μετεκλογικά σχήματα.

    Εξάλλου, ο Ρούντι Ρινάλντι, εκ μέρους της ΚΟΕ είπε ότι το πολιτικό πλαίσιο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ κινείται στη σωστή κατεύθυνση και τόνισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη συσπείρωσης των πλατύτερων δυνάμεων της Αριστεράς κατά του νεοφιλελευθερισμού και του δικομματισμού, που επιτίθενται στα δικαιώματα των εργαζόμενων και της νεολαίας.

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "δεν πρέπει να δείξει καμιά ανοχή ούτε να δώσει χώρο στις δυνάμεις της κεντροαριστεράς, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επαναληφθεί ένας εσωτερικός εμφύλιος, δεν πρέπει να διαψευσθεί ο κόσμος που βλέπει με θετικό τρόπο τις εξελίξεις στην Αριστερά.

    Τέλος, ο Γιάννης Μπανιάς διευκρίνισε ότι το γεγονός μη επίτευξης συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους Οικολόγους Πράσινους οφείλεται στο ότι αρνήθηκαν να δεσμευτούν εκ των προτέρων όσον αφορά τα σενάρια μετεκλογικής συνεργασίας και επιφυλάχθηκαν μετεκλογικά να συγκαλέσουν έκτακτο συνέδριο του κόμματός τους, προκειμένου να αποφασίσουν γι' αυτό το ζήτημα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 June 2007 - 12:30:20 UTC