Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-06-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο "κόκκινο" ο υδράργυρος
  • [02] Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών

  • [01] Στο "κόκκινο" ο υδράργυρος

    Την αντοχή των ανθρώπων και του δικτύου της ΔΕΗ δοκιμάζει ο καύσωνας που πλήττει ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα μας ταλαιπωρήσει τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη, οπότε αναμένεται η θερμοκρασία να αρχίσει σταδιακά να πέφτει.

    Τρεις ηλικιωμένοι -μια 85χρονη στο Αίγιο, ένας 77χρονος στα Φάρσαλα και ένας 103χρονος στην Αρεόπολη- έχασαν τη ζωή τους τη Δευτέρα από θερμοπληξία.

    Σήμερα και αύριο οι δημόσιες υπηρεσίες και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας θα λειτουργήσουν μέχρι τις 12 το μεσημέρι, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

    Ο υπουργός Εσωτερικών, με επείγουσα εγκύκλιό του ζητεί την πρόωρη αποχώρηση των υπαλλήλων λόγω υψηλών θερμοκρασιών, για την εξοικονόμηση ενέργειας. Επίσης, ζητεί «να ενημερωθεί όλο το προσωπικό που θα αποχωρήσει, να φροντίσει απαραιτήτως για το κλείσιμο των φώτων και όλων των κλιματιστικών συσκευών».

    Στο μεταξύ, νέα συνάντηση είχε ο κ. Παυλόπουλος με τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτη Φούρλα, για το θέμα του καύσωνα. Ο υπουργός Εσωτερικών, υπενθύμισε ότι είχαν εξαγγελθεί ορισμένα μέτρα από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ αναφέρθηκε και στην απόφαση για κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών - και του ευρύτερου δημόσιου τομέα - από τις 12 το μεσημέρι. Από την απόφαση αυτή, πρόσθεσε, εξαιρούνται οι ευαίσθητες υπηρεσίες για τις οποίες υπάρχουν ειδικές διατάξεις. Και αφορούν κυρίως τα νοσοκομεία, τις υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που διασφαλίζουν σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να παραμένουν σε ανοιχτούς χώρους, καθώς και κάθε άλλη υπηρεσία, η οποία έχει αρμοδιότητα για την αντιμετώπιση των φαινομένων, τα οποία βιώνουμε τούτη την ώρα.

    Ο κ. Παυλόπουλος απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να κάνουν όλες τις συναλλαγές τους με το δημόσιο κυρίως τις πρωινές ώρες, ενώ αναφερόμενος στην κατανάλωση ρεύματος κάλεσε τους πολίτες να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις με το αυτοκίνητό τους, να κάνουν οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος κλπ.

    Ο κ. Φούρλας από την πλευρά του, επανέλαβε τις εκκλήσεις του κ. Παυλόπουλου για οικονομία στην ενέργεια, ενώ σημείωσε ότι το σύστημα είναι έτσι οργανωμένο που όλο το 24ωρο κάποιοι θα τρέξουν αμέσως να εξυπηρετήσουν αυτόν που έχει ανάγκη.

    Πάνω, σε αυτό, ο κ. Παυλόπουλος απευθύνθηκε στην ευαισθησία και αλληλεγγύη που πρέπει να επιδείξουμε όλοι αυτές τις δύσκολες ώρες προς αδύνατες κοινωνικές ομάδες.

    Χθες το θερμόμετρο σε ορισμένες περιοχές έφτασε τους 43 βαθμούς. Σε επίπεδα ρεκόρ έφτασε στην Ελευσίνα καθώς έδειξε 46 βαθμούς ενώ στην Καλαμάτα 45.

    Από σήμερα άρχισε ο μεγάλος πονοκέφαλος των υπευθύνων της ΔΕΗ, καθώς επέστρεψαν οι χιλιάδες εκδρομείς του Σαββατοκύριακου και λειτούργησαν οι δημόσιες υπηρεσίες. Ετσι η κατανάλωση ρεύματος, λόγω της χρήσης των κλιματιστικών, αυξήθηκε κατακόρυφα

    Διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν χθες στις περιοχές του Φαλήρου, της Καλλιθέας, στις Τζιτζιφιές, στο Περιστέρι, στην Πετρούπολη, στο Χαϊδάρι και στο Καματερό. Παροδικές διακοπές στην ηλεκτροδότηση σημειώθηκαν και σε περιοχές της Θεσσαλονίκης.

    Δροσιά σε κλιματιζόμενους χώρους προσφέρουν οι νομαρχίες, οι δήμοι και τα ΚΑΠΗ της Αθήνας και του Πειραιά, αλλά και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ενώ σε εφαρμογή έχει τεθεί και το σχέδιο Περσέας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σύμφωνα με το οποίο βρίσκονται σε ετοιμότητα όλα τα νοσοκομεία της χώρας και το ΕΚΑΒ.

    Οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού καλούνται να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να τηλεφωνούν στο 1570.

    [02] Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών

    Τον αγώνα κατά της εξάρτησης και των ναρκωτικών ουσιών τιμά σήμερα η παγκόσμια κοινότητα.

    Αυξάνεται από έτος σε έτος η μέση ηλικία των ατόμων που ζητούν βοήθεια από το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), ενώ ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης της χρήσης ουσιών για το σύνολο του πληθυσμού δεν έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Κέντρο κατά την επταετία 2000-2006.

    Όπως τόνισε ο υπεύθυνος του τομέα έρευνα του ΚΕΘΕΑ Γεράσιμος Παπαναστασάτος, η μέση ηλικία των ατόμων που ζητούν θεραπεία έφτασε το 2006 στα 27 χρόνια για τους άντρες και στα 25,2 χρόνια για τις γυναίκες.

    Σε ό,τι αφορά στο μέσο όρο ηλικίας έναρξης χρήσης, υπολογίζεται ότι είναι τα 15,5 χρόνια, ωστόσο ποσοστό μεγαλύτερο από το ένα τρίτο όσων προσέγγισαν τα κέντρα του ΚΕΘΕΑ κατά τη διάρκεια της επταετίας άρχισε τη χρήση πριν από τα 15.

    Σημαντικός παράγοντας για την έναρξη της χρήσης ουσιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας είναι η διακοπή του σχολείου.

    Η πρώτη ουσία που χρησιμοποίησε η συντριπτική πλειονότητα όσων συμμετείχαν στην έρευνα είναι η κάνναβη, που από 73,2% που ήταν το 2000 έφτασε στο 83,2% το 2006, ενώ όπως επισημαίνεται στην έρευνα φαίνεται να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της χρήσης κάνναβης και ηρωίνης.

    Στη διάρκεια της επταετίας η ηρωίνη παραμένει η κύρια ουσία κατάχρησης με την υψηλότερη επικράτηση στα άτομα που ζητούν βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ που φτάνει το 80%, η κάνναβη ως κύρια ουσία κατάχρησης αναφέρεται από το 12% του πληθυσμού, ενώ η κοκαΐνη ως κύρια ουσία κατάχρησης αναφέρεται από το 5%.

    Συνηθισμένο φαινόμενο αποτελεί η παράλληλη χρήση ουσιών, καθώς από την έρευνα προέκυψε ότι το 70% που συμμετείχαν στην έρευνα έκανε παράλληλη χρήση και άλλων ουσιών, ενώ πρώτη δευτερεύουσα ουσία κατάχρησης είναι η κάνναβη σε ποσοστό 41.3% το 2006 από 38,2% το 2000.

    Από την πλευρά του ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Χαράλαμπος Πουλόπουλος αναφέρθηκε στα στοιχεία της έρευνα λέγοντας ότι στη μελέτη συμμετείχαν 12.938 άτομα, ενώ η αναλογία ανδρών - γυναικών παραμένει καθ' όλη τη διάρκεια της επταετίας σταθερή στο τέσσερα προς ένα.

    Παράλληλα είπε ότι από τη μελέτη καταδεικνύεται η σχέση της εξάρτησης από ουσίες με την παραβατικότητα, καθώς τρία στα τέσσερα άτομα που απευθύνονται στο ΚΕΘΕΑ έχουν κάποια εμπλοκή με το νόμο, ενώ οκτώ στα δέκα άτομα ζουν με τις οικογένειές τους που είναι και σημαντικός παράγοντας για την αναζήτηση θεραπείας. Επίσης από τη μελέτη φάνηκε ότι στην οικογένεια εμφανίζεται χρήση ναρκωτικών στα αδέλφια σε ποσοστό 17,9% (το 2006), χρήση - κατάχρηση αλκοόλ από τον πατέρα 13% για το ίδιο έτος και χρήση - κατάχρηση ψυχοφαρμάκων, κυρίως από τη μητέρα, ποσοστό 6,2%.

    Αναφορικά με την εργασιακή κατάσταση των εξαρτημένων ατόμων προέκυψε ότι έξι στους δέκα είναι άεργοι.

    Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Γεράσιμος Νοταράς έκανε τον απολογισμό δράσης του κέντρου για το 2006 λέγοντας ότι χρέος του ΚΕΘΕΑ είναι η ετήσια παρουσίαση των στοιχείων.

    Παράλληλα είπε ότι συνολικά μέσα στη χρονιά παρουσίασαν αύξηση οι αποδέκτες των υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ.

    Συγκεκριμένα στα συμβουλευτικά κέντρα δόθηκαν υπηρεσίες σε 2.944 άτομα, στις μονάδες άμεσης πρόσβασης σε 948, στις μονάδες απεξάρτησης σε 1.113, στα κέντρα κοινωνικής επανένταξης σε 489, στα κέντρα οικογενειακής στήριξης σε 4.502 και στα προγράμματα συμβουλευτικής θεραπείας και επανένταξης κρατουμένων και αποφυλακισμένων σε 1.263 άτομα.

    Η τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ δέχτηκε 2.667 κλήσεις, ενώ λειτούργησαν το 2006 και στις αρχές του 2007 συνολικά έξι Συμβουλευτικά Κέντρα.

    Αναφερόμενος στα προβλήματα του κέντρου είπε ότι σχετίζονται με την έλλειψη εθνικού συντονισμού, την έλλειψη για παρατεταμένο χρονικό διάστημα επιμορφωτών στα θεραπευτικά προγράμματα, η γραφειοκρατία σε καίριες διαδικασίες, οι μονοδιάστατες πολιτικές αντιμετώπισης του προβλήματος της εξάρτησης και τις αντιλήψεις που προβάλλονται, η αύξηση του αριθμού των κρατούμενων και το νέο σύστημα προμηθειών στα κέντρα απεξάρτησης.

    Το Υπουργείο Υγεία θα καταθέσει για πρώτη φορά σε δημόσια διαβούλευση ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης που στοχεύει συνολικά το κοινωνικό φαινόμενο της εξάρτησης, θεσπίζει δεσμευτικούς, ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους, προτείνει συγκεκριμένα προγράμματα με συγκεκριμένους ορίζοντες υλοποίησης και προβλέπει για τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων.

    Μήνυμα Προέδρου της Δημοκρατίας

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε μήνυμά του αναφέρει: "Ας επισημάνουμε για μια ακόμη φορά τη σοβαρότητα και το μέγεθος του προβλήματος των Ναρκωτικών. Ας εντοπίσουμε παραλείψεις αποδίδοντας ευθύνες και ας αναζητήσουμε τα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετηθούν για να αντιμετωπιστεί ένα φαινόμενο που παίρνει όλο και πιο εκρηκτικές διαστάσεις.

    Ας μη σταθούμε σε εύκολες φραστικές εκδηλώσεις συμπαράστασης, κατανόησης και αλληλεγγύης, αλλά ας προχωρήσουμε ένα βήμα πιο πέρα.

    Είμαι βέβαιος ότι το εμπόριο του θανάτου μπορεί να παταχθεί και οι ασθενείς μπορούν να τύχουν της κοινωνικής μέριμνας που δικαιούνται. Οι χρήστες δεν είναι εγκληματίες, είναι άρρωστοι. Δεν χρειάζονται τιμωρία, αλλά θεραπεία και πρόνοια για την επανένταξή τους. Το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν ανήκει στο περιθώριο, βρίσκεται στο κέντρο της κοινωνικής πραγματικότητας. Είναι δίπλα μας, μας αφορά όλους, αύριο μπορεί να είναι το δικό μας παιδί εξαρτημένο από κάποια φονική ουσία.

    Με αυτές τις σκέψεις εκφράζω την πεποίθησή μου ότι η ελληνική κοινωνία έχει την ωριμότητα να αντιμετωπίσει τη μάχη κατά των ναρκωτικών με ειλικρίνεια και γενναιότητα. Μας ενδιαφέρουν οι αιτίες που γεννούν το πρόβλημα περισσότερο από τα συμπτώματά του".

    Μήνυμα υπουργού Υγείας

    "Η παγκόσμια κοινότητα τιμά τον αγώνα κατά της εξάρτησης και των ναρκωτικών ουσιών. Ο αγώνας κατά της εξάρτησης από τα Ναρκωτικά μας αφορά όλους. Αφορά πρωτίστως τον χρήστη και την προστασία των βασικών του δικαιωμάτων στη ζωή. Αφορά την ελληνική οικογένεια, την κοινωνική συνοχή του τόπου και την προστασία του παραγωγικού μας ιστού", αναφέρει σε μήνυμά του με αφορμή την αυριανή, Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 26 June 2007 - 6:30:15 UTC