Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-06-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής: «Οι μεταρρυθμίσεις είναι κεντρική στρατηγική επιλογή για τον τόπο»
  • [02] Γ. Παπανδρέου: «Μας περιμένει ένα καλοκαίρι δουλειάς»
  • [03] Πτώση της θερμοκρασίας από αύριο

  • [01] Κ. Καραμανλής: «Οι μεταρρυθμίσεις είναι κεντρική στρατηγική επιλογή για τον τόπο»

    Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις είναι κεντρική στρατηγική επιλογή για το παρόν και το μέλλον του τόπου, τόνισε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σήμερα στην προσυνεδριακή συνδιάσκεψη της Νέας Δημοκρατίας, που ήταν αφιερωμένη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν με προοδευτικά αυξανόμενους ρυθμούς, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι πολλές μεταρρυθμίσεις που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση, όπως τα χωροταξικά σχέδια, μπαίνουν σε εφαρμογή στο επόμενο διάστημα. Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις, όμως, δεν σταματούν εδώ, συνέχισε ο πρωθυπουργός. "Η μεγάλη ποιοτική διαφορά μας με το χθες και τους εκφραστές του στο δικό μας σύστημα αξιών, είναι ότι στη δική μας πολιτική πρακτική, που εμείς βάζουμε στο κέντρο του οράματός μας για τον τόπο δεν έχουν θέση ούτε ο εφησυχασμός, ούτε τα μεγάλα και εύκολα λόγια".

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι "βρισκόμαστε στο μέσο ενός ανηφορικού δρόμου για να φτάσουμε την οικονομία εκεί που θέλουμε, για να περιορίσουμε οριστικά τη γραφειοκρατία, για να μειώσουμε δραστικά τον απαιτούμενο χρόνο και τις διαδικασίες στα επίπεδα των ευρωπαίων εταίρων μας".

    Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται διότι είναι επιτακτικά αναγκαίες, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι συνεχίζονται με τη στήριξη της πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας, με διάλογο και σύνθεση απόψεων, διότι παράγουν όφελος για όλους.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ολοκληρωμένη πολιτική για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, λέγοντας ότι συγκροτήθηκε εθνικό συμβούλιο μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο οποίο μετέχει ενεργά η επιχειρηματική κοινότητα, αναβαθμίστηκε το εθνικό συμβούλιο ποιότητας, με πρόβλεψη ειδικής δράσης για την εφαρμογή εργαλείων ποιότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υπογράμμισε ότι αυξήθηκαν τα διαθέσιμα κονδύλια και το ποσοστό της χρηματοδότησής τους από τα κοινοτικά προγράμματα, απλουστεύθηκαν οι διαδικασίες και παρέχεται στους ενδιαφερόμενους πληροφόρηση μέσω των ΚΕΠ, πρόσφατα αποφασίστηκε νέος κύκλος ενισχύσεων που φθάνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ με στόχο την ανάπτυξη καινοτομιών και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Ανέφερε, ακόμη, ότι ενεργοποιήθηκε πλήρως το ταμείο εγγειοδοσίας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, ετέθη σε εφαρμογή ειδικό πρόγραμμα επιδότησης του επιτοκίου σε μικρές επιχειρήσεις που φθάνει στις 4 εκατοστιαίες μονάδες του τραπεζικού επιτοκίου, δόθηκαν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξημένες δυνατότητες για πρόσβαση στη φθηνή τραπεζική χρηματοδότηση.

    Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν προτεραιότητα της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας εκπροσωπούν το 99% του συνόλου των επιχειρήσεων και συγκροτούν έτσι τη βάση της οικονομίας, ενώ δημιουργούν επτά στις δέκα θέσεις εργασίας και αποτελούν αδιαμφισβήτητα ισχυρό κεφάλαιο για την οικονομία και την αναπτυξιακή διαδικασία.

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής έκανε ειδική αναφορά στις πολιτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης, υπογραμμίζοντας πρώτα από όλα τη σημασία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και της αναγέννησης του δημόσιου πανεπιστημίου. Με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, σημείωσε, αναβαθμίζεται η τεχνολογική εκπαίδευση, ενδυναμώνεται η δια βίου εκπαίδευση, ενισχύεται η κοινωνική κινητικότητα και διευρύνονται οι ευκαιρίες που παρέχει η παιδεία. Στόχος μας, κατέληξε ο πρωθυπουργός, είναι να αποκτούν οι νέες και οι νέοι τα εφόδια που απαιτούνται για να δημιουργήσουν κάτι δικό τους ή για να βρουν δουλειά ανάλογα με τα ενδιαφέροντα, τις γνώσεις και το ταλέντο τους.

    [02] Γ. Παπανδρέου: «Μας περιμένει ένα καλοκαίρι δουλειάς»

    Στη Γενεύη βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, όπου πραγματοποιείται η προπαρασκευή της συνεδρίασης της ΣΔ, η οποία θα ασχοληθεί με θέματα περιβάλλοντος και κλιματικών αλλαγών, Μέσης Ανατολής, Ιράν, Παλαιστίνης και Λιβάνου και Βαλκανίων-Κοσόβου.

    Θέματα πολιτικής προστασίας, οι προεκλογικές υποσχέσεις και η "παροχολογία" - όπως εκτιμούν στο ΠΑΣΟΚ - της κυβέρνησης, καθώς και θέματα συγκέντρωσης των ΜΜΕ, συζητήθηκαν στο Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, που συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του κ. Παπανδρέου.

    Εισηγητές για τα θέματα πολιτικής προστασίας ήταν οι κκ Ε. Βενιζέλος, Χ. Παπουτσής, Χ. Πρωτόπαπας, Α. Παπαδόπουλος και Β. Αργύρης, για τις προεκλογικές υποσχέσεις της Κυβέρνησης η κ. Δαμανάκη και για την συγκέντρωση των ΜΜΕ ο κ. Τ. Χυτήρης.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε το Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο για τα αποτελέσματα της πρόσφατης περιοδείας του στην Β. Ελλάδα η οποία, είπε, ήταν ιδιαίτερα επιτυχής και παραγωγική. Όπως τόνισε, σε όλη την διαδρομή συνάντησε μεγάλη ανταπόκριση και ενθουσιασμό από τον κόσμο και "καταγράφηκαν οι προσδοκίες και οι ελπίδες του κόσμου για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και η αγανάκτησή του για την πολιτική της ΝΔ".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι θα πραγματοποιηθούν και άλλες τέτοιες συστηματικές περιοδείες και υπογράμμισε, απευθυνόμενος στα μέλη του ΚΣ, ότι "έχουμε μπροστά μας ένα καλοκαίρι δουλειάς".

    Αναφερόμενος στην χθεσινή απόρριψη της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα ομόλογα, είπε ότι αυτή είναι απόδειξη της βούλησης της κυβέρνησης να συγκαλύπτει συστηματικά το σκάνδαλο.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για "προσπάθεια της κυβέρνησης να χειραγωγήσει την Δικαιοσύνη", τόνισε ότι πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ είναι η στήριξη της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ ζητά σταθερά από τους Έλληνες δικαστές να "σταθούν στο ύψος τους αγνοώντας τις πιέσεις που επιχειρούνται από την κυβέρνηση της ΝΔ".

    Σε ότι αφορά την "παροχολογία", ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ο κ. Καραμανλής περνά τώρα σε αυτήν, κάτι που το ΠΑΣΟΚ είχε προβλέψει και ανέμενε. "Η απάντηση στην παροχολογία της κυβέρνησης και του κ. Καραμανλή εστιάζεται πριν απβ όλα στην έλλειψη αξιοπιστίας που επί τέσσερα χρόνια συνοδεύει αυτήν την κυβέρνηση σε όλους τους τομείς".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι σε αντίθεση με την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται με μια θετική πρόταση για την ελληνική κοινωνία που αποτυπώνεται στο πρόγραμμά του, ο θεματικός εμπλουτισμός του οποίου θα συνεχιστεί σταθερά - όπως έγινε με τα θέματα περιβάλλοντος και διαφάνειας - σε συνεργασία με ευρύτερους φορείς, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, φορείς της κοινωνίας των πολιτών, μαζικούς φορείς και κοινωνικούς παράγοντες. "Έτσι, όχι μόνο εμβαθύνεται το πρόγραμμα, αλλά προετοιμάζεται υπεύθυνα και η διακυβέρνηση", είπε χαρακτηριστικά.

    Σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η επίσκεψη του κ. Καραμανλή στην Κωνσταντινούπολη έδειξε ότι στην εξωτερική πολιτική δεν υπάρχει σχεδιασμός, βάθος, σταθερότητα μέσων και στόχων, αλλά υπάρχει μια μέριμνα για περισσότερο επικοινωνιακού χαρακτήρα παρουσία. Ανέφερε ότι δεν φαίνεται να υπήρξε κίνηση προς τον κ. Ερντογάν για το Πατριαρχείο, συνέχισε λέγοντας ότι «εμείς πάντα σε όλα τα επίπεδα, πιέζαμε για όλα τα θέματα» και πρόσθεσε ότι είναι απαράδεκτο πρωθυπουργός να μην θέτει αυτά τα ζητήματα.

    Στο Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ συζητήθηκαν και θέματα ναρκωτικών για τα οποία ο κ. Παπανδρέου είπε το ΠΑΣΟΚ έχει διαφορετική αντίληψη και προσέγγιση από την ΝΔ και υπογράμμισε ότι με το έργο του ΠΑΣΟΚ για τα ναρκωτικά είχε εισαχθεί η αντιμετώπιση του χρήστη ως ασθενούς. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι αυτή η αντιμετώπιση επιβάλλει έτσι ώστε η μέριμνα να γίνεται με ένα μεγάλο δίκτυο στήριξης και επέκρινε τους δύο υπουργούς Υγείας της ΝΔ για εγκατάλειψη αυτής της πολιτικής με τραγικά, ορισμένες φορές, αποτελέσματα για αυτά τα παιδιά. Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία σε ένα εθνικό σχέδιο πρόληψης, θεραπείας και αποτελεσματικής καταστολής των εμπόρων ναρκωτικών.

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στα ζητήματα που αφορούν την Αστυνομία, κάνοντας λόγο με αφορμή τα διαμειφθέντα στο ΑΤ Ομονοίας, περί απαράδεκτων φαινομένων για την κοινωνία μας και τον πολιτισμό μας, τα οποία επιπλέον, όπως είπε, διασύρουν την χώρα διεθνώς. Απέδωσε τέτοια φαινόμενα αφβ ενός μεν στην "διάλυση της αστυνομίας λόγω κομματικοποίησης και αναξιοκρατίας που καθιστά και τους αστυνομικούς θύματα αυτής της κατάστασης", αφετέρου δε στην "απαράδεκτη ανοχή στην επαναληπτικότητα τέτοιων φαινομένων". Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ "είχαν δώσει αξιοπρέπεια στον αστυνομικό, σε αντίθεση με την αυθαιρεσία και την αναξιοκρατία που επικρατεί τώρα" και πρόσθεσε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η επαναφορά της αξιοκρατίας στο αστυνομικό σώμα, ώστε να εμπεδωθεί η ασφάλεια και τα δικαιώματα του Έλληνα πολίτη και στην πόλη και στην ύπαιθρο.

    Απάντηση Π. Ευθυμίου στον υπουργό Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρα

    Με τις πιο μελανές σελίδες στην ιστορία των προσπαθειών χειραγώγησης της Δικαιοσύνης έχει ταυτιστεί ο κ. Παπαληγούρας, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, σχολιάζοντας σημερινές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης.

    Στην κυβέρνηση της ΝΔ κάθε μέρα βυθίζονται περισσότερο στη συκοφαντία και την ύβρη, διότι "εκεί τους οδηγεί η ενοχή τους". Ο κ. Ευθυμίου καταλόγισε επίσης στον κ. Παπαληγούρα ότι έχει προβεί σε "ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις", αλλά και "εκκωφαντικές παραλείψεις καθήκοντος". Για όλα αυτά "ο κ. Παπαληγούρας, θα έπρεπε να σιωπά αιδημόνως", τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, και πρόσθεσε ότι ο υπουργός "όχι μόνο δεν σιωπά, αλλά συκοφαντεί".

    Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση για την επιστολική ψήφο στον Άρειο Πάγο, ο κ. Ευθυμίου τόνισε ότι είναι ένα από τα θέματα που θα έπρεπε να απασχολήσει τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος το αποσιωπά και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "δεν επιθυμεί να υπάρχει η λογική των άξιων, αλλά η λογική των ημετέρων".

    Σε ερώτηση σχετικά με τις διαφορετικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ως προς το χρόνο των εκλογών, ο κ. Ευθυμίου απάντησε χαρακτηρίζοντας "μοναδικό" το φαινόμενο "να ανταγωνίζονται υπουργοί για να αναλάβουν τη θέση του πρωθυπουργού, προσδιορίζοντας πότε πρέπει να γίνουν οι εκλογές ή πότε δεν πρέπει να γίνουν".

    Αυτό, όπως τόνισε, αποδεικνύει ότι η ΝΔ βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση, ανασφάλεια και πανικό για τις εκλογές", καθώς και ότι έχει κηρυχτεί πόλεμος διαδοχής και "όλα δείχνουν τον αδύναμο και ανασφαλή πρωθυπουργό".

    [03] Πτώση της θερμοκρασίας από αύριο

    Υποχώρηση του καύσωνα αναμένεται από αύριο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ. Σήμερα ο υδράργυρος έφθασε στα ύψη, καθώς η θερμοκρασία κατά τόπους σκαρφάλωσε στους 45 βαθμούς Κελσίου.

    Ο παρατεταμένος καύσωνας αποδείχθηκε φονικός, αφού έξι άνθρωποι, μεταξύ τους και ένα κορίτσι 17 χρονών, έχασαν τη ζωή τους από θερμοπληξία, ενώ πάνω από 45 άτομα προσήλθαν στα νοσοκομεία με συμπτώματα θερμοπληξίας.

    Κοντά στο χθεσινό ρεκόρ έφθασε το μεσημέρι η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και η ΔΕΗ για μια ακόμη φορά συνέστησε σε όλους τους καταναλωτές να αποφεύγουν τη χρήση όλων μαζί των ηλεκτροβόρων συσκευών. Η αιχμή της ζήτησης ρεύματος έφθασε σήμερα στα 10.505 μεγαβάτ, από 10.512 MW χθες, ενώ στην Αττική η ζήτηση έφθασε στα 4.118 μεγαβάτ.

    Οι αρμόδιες κρατικές αρχές και η Αυτοδιοίκηση βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, για να αντιμετωπιστούν άμεσα τα όποια προβλήματα παρουσιαστούν.

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, απηύθυνε νέα έκκληση προς τους πολίτες για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και περιορισμό της χρήσης των ΙΧ στο κέντρο της Αθήνας. Ανοιχτοί στο κοινό θα παραμείνουν και σήμερα κλιματιζόμενοι χώροι, στους δήμους και τις νομαρχίες όλης της χώρας. Για έκτακτα περιστατικά οι πολίτες μπορούν να καλούν τον αριθμό 1570.

    Έως και την Παρασκευή, ελεύθερη θα είναι η είσοδος στο κοινό στις οργανωμένες ακτές Βουλιαγμένης και Αγίας Τριάδας Θερμαϊκού. Όσο για το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ και αύριο θα λειτουργήσουν έως τις 12:00.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 June 2007 - 18:30:18 UTC