Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-06-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κίνδυνος από τις πυρκαγιές

  • [01] Κίνδυνος από τις πυρκαγιές

    Μάχη με δεκάδες πύρινα μέτωπα δίνουν από χθες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

    Το ξενοδοχείο Μον Παρνές στην Πάρνηθα εκκενώθηκε καθώς και οι κατασκηνώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που επεκτάθηκε ήδη σε πυκνό δάσος του μοναδικού βουνού που είχε μείνει μέχρι τώρα αλώβητο στην Αττική.

    Από την αστυνομία απαγορεύθηκε η κίνηση οχημάτων και πεζών από το τελεφερίκ και πάνω.

    Η φωτιά που καίει αυτή την ώρα την Πάρνηθα ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια και επεκτάθηκε στο πυκνό δάσος λόγω των ισχυρών ανέμων που γύρισαν ξαφνικά από δυτική κατεύθυνση. Μέχρι και πριν από λίγη ώρα έκαναν ρίψεις νερού 10 πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, ενώ φθάνουν 16 οχήματα με 40 πυροσβέστες από άλλους νομούς της χώρας για να ενισχύσουν τις επίγειες δυνάμεις που μάχονται για να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς.

    Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια, που εκδηλώθηκε χθες βράδυ και στο Σχηματάρι, που εκδηλώθηκε το απόγευμα, δίπλα στην εθνική οδό.

    Η φωτιά στα Δερβενοχώρια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και λόγω του ισχυρού ανέμου κατευθύνεται προς την Πάρνηθα παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης για να ανακόψουν την πορεία της.

    Η πυρκαγιά αυτή, η οποία, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ξεκίνησε από πυλώνα της ΔΕΗ, έχει κάψει μεγάλη έκταση ενώ έχει προξενήσει ζημιές και σε αρκετά σπίτια στο χωριό Στεφάνι. Η δεύτερη πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε σημείο δίπλα στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας στο 66ο χιλιόμετρο γι' αυτό και για αρκετό διάστημα έκλεισαν και τα δύο ρεύματα της εθνικής οδού.

    Το απόγευμα η φωτιά είχε φτάσει σχεδόν στην Αυλίδα και σύμφωνα με την πυροσβεστική απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

    Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες πυρκαγιές, σε εξέλιξη είναι ακόμα οι δύο φωτιές στο Νεοχώρι και το Καλαμάκι Μαγνησίας, στο Καραούλι Ελευσίνας, στη Νέα Τύρινθα Αργολίδας, στη Μελιβοία Λάρισας, στα Αβδηρα Ξάνθης ενώ σε ύφεση χωρίς ακόμη να έχουν τεθεί υπό έλεγχο βρίσκονται οι πυρκαγιές στην Μαμουσιά Αιγιαλείας, στο Βιάνο Ηρακλείου Κρήτης που μαίνεται σε δύσβατη περιοχή, στο Ροεινό Αργολίδας, στις Μηλιές και στον Αγιο Βλάση Μαγνησίας.

    Οι υπόλοιπες πυρκαγιές βρίσκονται υπό μερικό έλεγχο αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης. Το απόγευμα ο αρχηγός του Πυροσβεστικού σώματος κήρυξε σε γενική επιφυλακή όλες τις πυροσβεστικές δυνάμεις της χώρας.

    Η πυρκαγιά στην Αγιά, η οποία είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις από χθες το απόγευμα λόγω των ισχυρών ανέμων, εξελίχθηκε σε τραγωδία αφού βρήκαν το θάνατο στις φλόγες δύο κάτοικοι της περιοχής 36 και 42 ετών. Όπως έγινε γνωστό από την πυροσβεστική, τα θύματα ήταν μαζί με άλλα δύο άτομα και προσπαθούσαν να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς όταν τους πλησίασαν οι φλόγες. Οι δύο έτρεξαν μέσα στην καμμένη περιοχή γι αυτό και γλίτωσαν, οι άλλοι δύο όμως προσπάθησαν να διαφύγουν από διαφορετική κατεύθυνση με αποτέλεσμα να τους εγκλωβίσουν οι φλόγες και να βρουν τραγικό θάνατο. Τα πτώματα βρέθηκαν απανθρακωμένα από τους πυροσβέστες στις 5 το πρωί.

    Σήμερα το απόγευμα, νέα εστία φωτιάς εκδηλώθηκε σε τέσσερα διαφορετικά σημεία στην περιοχή της Μελιβοίας Αγιάς.

    Το δημοτικό διαμέρισμα που είχε και χθες απειληθεί από τη φωτιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Γερακαρίου, βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο της πύρινης κόλασης με τη νέα φωτιά που άναψε στην περιοχή.

    Οι πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και οι κάτοικοι και οι τοπικές αρχές που βρίσκονται από χθες στις παρυφές του Κισσάβου, έχουν στρέψει τώρα όλες τους τις δυνάμεις στη νέα εστία φωτιάς προσπαθώντας να την θέσουν υπό έλεγχο με δυνάμεις που ενεργούν από αέρος και επί του εδάφους.

    Εξάλλου, μετά από σχετικό αίτημα που είχε καταθέσει από χθες ο νομάρχης Λάρισας προς το υπουργείο Εσωτερικών, η επαρχία Αγιάς κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ σήμερα ο νομάρχης ζήτησε από την κυβέρνηση να κηρυχθεί και σε θεομηνιόπληκτη, προκειμένου να εξασφαλισθούν αποζημιώσεις. Ταυτόχρονα δε, συστάθηκε και επιτροπή καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών.

    Μέχρι στιγμής πάντως καθώς η φωτιά είναι σε ύφεση αλλά δεν έχει σβηστεί δεν μπορεί να γίνει ακριβής υπολογισμός των εκτάσεων που κάηκαν.

    Έκκληση στους πολίτες απηύθυνε η Πυροσβεστική Υπηρεσία να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτές τις ημέρες για την αποφυγή πυρκαγιών.

    Με ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο από 1 Μαΐου μέχρι 31 Οκτωβρίου, ενώ συνιστάται να αποφεύγονται υπαίθριες εργασίες με συσκευές οξυγονοκόλλησης, τροχό ή άλλο εργαλείο που δημιουργεί σπινθήρα. Επίσης επισημαίνεται στους πολίτες να μην αφήνουν σκουπίδια ή γυάλινα αντικείμενα στο δάσος γιατί μπορεί να προκαλέσουν ανάφλεξη και να μην πετάνε ποτέ αναμμένα τσιγάρα στην ύπαιθρο.

    Ακόμα όσοι μένουν κοντά σε δασώσεις περιοχές να φροντίζουν να κλαδεύουν τα δέντρα γύρω από τα σπίτια τους και να καθαρίζουν τη γύρω περιοχή, τις αυλές, τις ταράτσες από χορτάρια, σκουπίδια, ξερά φύλλα, κλαδιά και πευκοβελόνες καθώς επίσης να αποθηκεύουν σε κλειστούς χώρους και μακριά από το σπίτι χρώματα, βενζίνες και άλλα εύφλεκτά υλικά, να έχουν βρύσες στις αυλές και πυροσβεστήρες.

    Σε περίπτωση πυρκαγιάς οι πολίτες να επικοινωνούν αμέσως με το 199 και να δίνουν ακριβείς πληροφορίες, ενώ παράλληλα να απομακρύνονται και να παίρνουν μέτρα αυτοπροστασίας.

    Υποχώρηση του καύσωνα

    Υποχώρηση του καύσωνα αναμένεται από σήμερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ. Και χθες ο υδράργυρος έφθασε στα ύψη, καθώς η θερμοκρασία κατά τόπους σκαρφάλωσε στους 45 βαθμούς Κελσίου.

    Ο παρατεταμένος καύσωνας αποδείχθηκε φονικός, αφού εννέα άνθρωποι, μεταξύ τους και ένα κορίτσι 17 χρονών, έχασαν τη ζωή τους από θερμοπληξία, ενώ 344 άτομα προσήλθαν στα νοσοκομεία με συμπτώματα θερμοπληξίας.

    Κοντά στο ρεκόρ της Τρίτης έφθασε χθες το μεσημέρι η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και η ΔΕΗ για μια ακόμη φορά συνέστησε σε όλους τους καταναλωτές να αποφεύγουν τη χρήση όλων μαζί των ηλεκτροβόρων συσκευών. Η αιχμή της ζήτησης ρεύματος έφθασε την Τρίτη στα 10.505 μεγαβάτ, από 10.512 MW χθες, ενώ στην Αττική η ζήτηση έφθασε στα 4.118 μεγαβάτ.

    Οι αρμόδιες κρατικές αρχές και η Αυτοδιοίκηση βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, για να αντιμετωπιστούν άμεσα τα όποια προβλήματα παρουσιαστούν.

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, απηύθυνε νέα έκκληση προς τους πολίτες για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και περιορισμό της χρήσης των ΙΧ στο κέντρο της Αθήνας. Ανοιχτοί στο κοινό θα παραμείνουν και σήμερα κλιματιζόμενοι χώροι, στους δήμους και τις νομαρχίες όλης της χώρας. Για έκτακτα περιστατικά οι πολίτες μπορούν να καλούν τον αριθμό 1570.

    Έως και την Παρασκευή, ελεύθερη θα είναι η είσοδος στο κοινό στις οργανωμένες ακτές Βουλιαγμένης και Αγίας Τριάδας Θερμαϊκού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 28 June 2007 - 18:30:15 UTC