Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-07-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι εξελίξεις στα μέτωπα των πυρκαγιών
  • [02] Επίσκεψη Σουφλιά στην Πάρνηθα

  • [01] Οι εξελίξεις στα μέτωπα των πυρκαγιών

    Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε αργά χθες το βράδυ στο Καλέντζι Κορινθίας καταστρέφοντας πευκοδάσος.

    Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί το πύρινο μέτωπο στην Αιγιάλεια, ενώ υπάρχουν διάσπαρτες εστίες φωτιάς.

    Νέες πυρκαγιές ξέσπασαν τη νύχτα, στη Βοιωτία στις Ερυθρές και στη Φθιώτιδα στον Αγιο Στέφανο Δομοκού.

    Η μεγάλη φωτιά που καίει από χθες στη Μεταξάδα Γαργαλιάνων στη Μεσσηνία βρίσκεται ακόμα σε πλήρη εξέλιξη, χωρίς όμως αυτή την ώρα, να απειλεί κατοικημένες περιοχές.Φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι και στον οικισμό Σκάλα του δήμου Μελιγαλά.

    Ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Μεσσηνία πύραρχος κ. Κων/νος Στέφος, για προληπτικούς λόγους έδωσε εντολή εκκένωσης των χωριών Μανιάκι, Παπαφλέσσα και Άγιοι Απόστολοι.

    Η φωτιά πέρασε από τα χωριά και χάριν της σωστής τοποθέτησης των πυροσβεστικών δυνάμεων κάηκαν μόνο δύο παλιά ακατοίκητα σπίτια, το ένα στους Αγίους Αποστόλους και το άλλο στο χωριό Παπαφλέσσα. Δύο ώρες μετά την εκκένωση των χωριών οι κάτοικοι επέστρεψαν στα χωριά τους.

    Επίσης η φωτιά στο όρος Αδέρες στην περιοχή της Τροιζηνίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη όπως επίσης και στην Ύδρα .

    Οι υπόλοιπες φωτιές στην Πελοπόννησο βρίσκονται υπό μερικό ή πλήρη έλεγχο σε όλα τα μέτωπα.

    Σε επιφυλακή βρίσκεται η Πυροσβεστική στην Κεφαλλονιά, αν και η πυρκαγιά βρίσκεται σε ύφεση, από τον φόβο αναζωπυρώσεων. Ο Δήμος Ελειού Πρόννων είχε κηρυχθεί από το μεσημέρι της Τετάρτης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Η κατάσταση στην Βόρεια Ελλάδα

    Οι προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς στην Άσσηρο της Θεσσαλονίκης συνεχίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας. Η φωτιά παρουσιάζει ύφεση, ενώ στο μεγάλο μέτωπο της, μήκους 10 χλμ., δίνουν πραγματική μάχη με τις φλόγες 30 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 70 άντρες και πεζοπόρο τμήμα, 17 ατόμων. Με το πρώτο φως αναμένεται η συνδρομή των εναέριων πυροσβεστικών μέσων.

    Στη διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκαν οι προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς στο νομό Κιλκίς, στην περιοχή Ειδομένης-Χαμηλού-Σκρα, η οποία πέρασε στη χώρα μας από την ΠΓΔΜ. Στο μέτωπο της φωτιάς δίνουν μάχη με τις φλόγες 8 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με 20 άντρες.

    Στο νομό Πιερίας, μαίνεται η πυρκαγιά στην αγροτική περιοχή Φτέρι, που έχει επεκταθεί από τη φωτιά στη δασική έκταση στο Βελβεντό της Κοζάνης. Στη διάρκεια της νύχτας μάχη με τις φλόγες έδωσαν 16 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 40 άντρες, αλλά και πεζοπόρο τμήμα 21 ατόμων.

    Στο νομό της Καστοριάς, παραμένουν σε εξέλιξη οι φωτιές στους δήμους Νεστορίου και Ακριτών, καθώς και στις κοινότητες Αρένων, Γράμμου και Καστρακίου, οι οποίες και έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα ξημερώματα εκδηλώθηκε φωτιά σε σκουπιδότοπο στην Καστοριά.

    Στο νομό Φλώρινας, συνεχίζεται η προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς στις περιοχές της Κρυσταλλοπηγής στη θέση Σμαρδέσι, καθώς και στην περιοχή των Πρεσπών στη θέση Βάρμπα-Σφίκα. Στην προσπάθεια κατάσβεσης συμμετέχει όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής Φλώρινας, ενώ οι δύο φωτιές δεν απειλούν κατοικημένες περιοχές.

    Στο νομό Σερρών, η φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στο Λαγκάδι της Νιγρίτας κατασβέστηκε, ενώ στην περιοχή παραμένουν προληπτικά πυροσβεστικές δυνάμεις.

    Σε μερικό έλεγχο βρίσκονται επίσης και οι άλλες φωτιές που από χθες καίνε στη Θεσπρωτία, στο Βαβούρι, την Κορύτιανη και τη Γούμενη.

    Εξάλλου, για δεύτερη συνεχή μέρα βρίσκεται σε εξέλιξη η φωτιά στο Ασημοχώρι Κόνιτσας Ιωαννίνων που πέρασε στο ελληνικό έδαφος από το αλβανικό, καίγοντας δασικές εκτάσεις.

    Για τέταρτη συνεχή μέρα βρίσκεται σε εξέλιξη και η μεγάλη φωτιά στον Αμάραντο Κόνιτσας, καίγοντας επίσης πυκνές δασικές εκτάσεις μαύρης πεύκης.

    Τα πύρινα μέτωπα σε ολόκληρη τη χώρα έφθασαν την Πέμπτη στον αριθμό-ρεκόρ των 226 μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο.

    Επίσκεψη Β. Πολύδωρα στις πληγείσες περιοχές

    «Ήρθα στο Αίγιο και το Διακοπτό κατβ εντολή του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, για να μεταφέρω τα αισθήματα θλίψης και οδύνης για τα ανθρώπινα θύματα, αλλά και την καταστροφή που έχει υποστεί η περιοχή».

    Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος επισκέφθηκε χθες μαζί με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Ανδρέα Κόη, τις πυρόπληκτες περιοχές στο Αίγιο και στο Διακοπτό. Οπως πρόσθεσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης «ήρθαμε εδώ για να οργανώσουμε και όλη την υπόθεση των εκτιμήσεων και των αποζημιώσεων, με την σαφή εντολή που έχουμε από τον Πρωθυπουργό να κάνουμε ως Πολιτεία ό,τι είναι δυνατόν, παν ό,τι είναι δυνατόν, για να επουλώσουμε τις πληγές, να θεραπεύσουμε τις πληγές και όσον αφορά τις περιουσίες και όσον αφορά τις αποζημιώσεις το ταχύτερο δυνατόν».

    Ο υπουργός ανέφερε ότι οι άμεσες προτεραιότητες είναι τώρα τα τελευταία μέτωπα και οι αναζωπυρώσεις, καθώς και η διοικητική μέριμνα, για ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια, όπως είναι οι άστεγοι και οι τυχόν ασθενείς.

    Οπως ανέφερε ο κ. Πολύδωρας, σε λίγες ημέρες θα επισκεφθεί την περιοχή ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος επικεφαλής κλιμακίου ειδικών, ώστε να αναφερθεί στα μέτρα που θα ληφθούν για τους πληγέντες.

    Ο Βύρων Πολύδωρας προήδρευσε σύσκεψης στο Δημαρχείο Αιγίου, όπου ενημερώθηκε από τον δήμαρχο Απόστολο Καραφωτιά, τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Σπύρο Σπυρίδωνα και τον νομάρχη Αχαΐας Δημήτρη Κατσικόπουλο, για τα όσα έχουν συμβεί και κυρίως για τις ζημιές που υπάρχουν και τα μέτωπα της φωτιάς. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, Νίκος Νικολόπουλος Θεόφιλος Βασιλείου, Μιχάλης Μπεκίρης, Κώστας Σπηλιόπουλος, Απόστολος Κατσιφάρας και Μαρία Θωμά, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Γρηγόρης Αλεξόπουλος, πρόεδροι δημοτικών διαμερισμάτων και ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές, ενώ επισκέφθηκε και το δημαρχείο Διακοπτού.

    [02] Επίσκεψη Σουφλιά στην Πάρνηθα

    Αυτοσυγκράτηση από όλους στο θέμα των πυρκαγιών ζήτησε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς που επιθεώρησε στην Πάρνηθα τις εργασίες αποκατάστασης των καμένων πλαγιών του βουνού.

    "Στις πυρκαγιές δεν χωράει λαϊκισμός και μικροκομματική εκμετάλλευση", τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε "χρειάζεται αυτοσυγκράτηση και συστράτευση. Έχουμε καιρό για την κριτική. Τώρα πρέπει να συστρατευθούμε όλοι για να αντιμετωπίσουμε το πρωτόγνωρο αυτό γεγονός".

    Αυτό, είπε, απαιτούν ο ρεαλισμός και οι περιστάσεις. Είδατε τί γίνεται αυτές τις μέρες,στην Αγγλία με τις πλημμύρες; Υπάρχει όμως εκεί η απαιτούμενη ψυχραιμία. Βέβαια, πρόσθεσε, υπάρχουν και κάποιες αρρυθμίες ,αλλά ζούμε με τις φετινές πυρκαγιές ένα πρωτόγνωρο γεγονός.

    Ο κ.Σουφλιάς παρακολούθησε από κοντά τις εργασίες αποκατάστασης που ξεκίνησαν εδώ και έξι μέρες στις καμένες πλαγιές του βουνού με κορμοδέματα και κλαδοπλέγματα αλλά και ξυλοφράγματα και εξέφρασε τον πόνο του που διασχίζει όπως είπε, μια νεκρή φύση.

    Η χώρα μας, πρόσθεσε περνάει δύσκολες στιγμές, θρηνήσαμε θύματα, αυτό που ζούμε φέτος είναι πρωτοφανές αλλά οι πυρκαγιές ταλαιπωρούν και τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες αλλά και την Ιταλία.

    Ολοι πρόσθεσε, βλέπουμε την Ιταλία, που είναι μεγαλύτερη χώρα από μας πόσο δύσκολα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

    Σε ερώτηση αν υπήρξε καθυστέρηση στο αίτημά μας για παροχή βοήθειας με πυροσβεστικά μέσα από τη Ρωσία, ο κ.Σουφλιάς απάντησε χαρακτηριστικά:"ό,τι και να κάνει κανείς στην Ελλάδα κατηγορούμενος θα βγει. Εγώ βρίσκω πολύ θετικό, πρόσθεσε, ότι ζητήσαμε βοήθεια από τους Ρώσους. Ηταν μια πολύ θετική πράξη του πρωθυπουργού να τηλεφωνήσει στον κ.Πούτιν. Κανείς δεν περίμενε ότι θα είχαμε τόσο μεγάλη έκταση πυρκαγιών".

    Σημείωσε επίσης ότι είχε ζητηθεί βοήθεια και από άλλες χώρες, αλλά δεν μπορούσε να προσφερθεί γιατί είχαν κι αυτές οι χώρες πυρκαγιές.

    Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τα λεγόμενα "ραβασάκια" βουλευτών προς υπουργούς για προαγωγή "ημετέρων" στην πυροσβεστική, ο κ.Σουφλιάς απάντησε: "Αυτά γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται. Αυτό είναι παγκόσμιο φαινόμενο και όχι μόνο ελληνικό".

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ που επισκέφθηκε την καμένη περιοχή συνοδευόμενος από τους δημάρχους Θρακομακεδόνων και Αχαρνών, δήλωσε ότι σήμερα στις εργασίες κορμοδεσίας και ξυλοφραγμάτων εργάζονται 260 εξειδικευμένα άτομα που έχουν έρθει από διάφορες περιοχές της Ελλάδος σε δέκα συνεργεία.

    Ηδη οι άνθρωποι αυτοί έχουν "φτιάξει" αρκετές πλαγιές, ενώ αναμένεται τις επόμενες μέρες να έρθουν άλλα 100 με 150 άτομα.

    Ο υπουργός ανέφερε ότι δεν υπάρχει μοντέλο Χαλκιδικής, όπως λένε ορισμένοι επικριτικά. Μία είναι η μεθοδολογία. Αυτή των κορμοδεμάτων και των κλαδοδεμάτων. Αυτό που δεν έγινε στην Χαλκιδική αλλά έγινε στην Πάρνηθα είναι τα ξυλοφράγματα, δηλαδή η κατασκευή φραγμάτων με κορμούς δέντρων, στα σημεία που σχηματίζονται χείμαρροι για να συγκρατούνται νερά και χώματα.

    Οι εργασίες, ανέφερε ο κ.Σουφλιάς, προχωρούν ταχύτατα, πάμε με γρήγορους ρυθμούς και το ίδιο πρέπει να γίνει και στις άλλες καμένες περιοχές. Γίνεται καλή δουλειά, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια, πάμε με πολύ καλούς ρυθμούς, διευκρινίζοντας ότι στη συγκεκριμένη περιοχή της Πάρνηθας, τα νερά που θα κατέβουν από το βουνό θα διασχίσουν πυκνοκατοικημένες περιοχές και αυτό επιβάλει να προχωρήσουν πολύ γρήγορα τα έργα και στο βουνό και στα ρέματα που σχηματίζονται από τα νερά της Πάρνηθας.

    Ο κ.Σουφλιάς ανακοίνωσε ότι την άλλη εβδομάδα οι εργοληπτικές εταιρίας έκτης και εβδόμης τάξεως θα τον ενημερώσουν για το ποια αντιπλημμυρικά και ποια αντιδιαβρωτικά έργα μπορούν να αναλάβουν ενώ ο ίδιος εξετάζει το ενδεχόμενο να κατασκευαστεί ένα φράγμα εκεί που αρχίζει το ρέμα Γιαννούλης, το οποίο διέρχεται από την περιοχή της Φυλής κοντά στην Μονή Κλειστών.

    Επίσης έχουν διατεθεί πόροι ύψους 120 εκατομ.ευρώ για την κατασκευή αγωγού πέντε επί πέντε στο ρέμα της Εσχατιάς, που διασχίζει το Μενίδι, τα Ανω Λιόσια και το Καματερό.

    Επίσης ο υπουργός ανέφερε ότι δημοσιεύθηκε ήδη στην εφημερίδα της κυβερνήσεως το προεδρικό διάταγμα για τον τριπλασιασμό των ορίων του εθνικού δρυμού, ενώ η απόφαση που ισχύει για την Πάρνηθα ,να μην ισχύει η αναστολή στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην περιπτώσεις που γίνεται προσφυγή από τους αυθαιρετούχους, θα εφαρμοστεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Αυγούστου.

    Επίσης ο κ.Σουφλιάς διευκρίνισε ότι η αναδάσωση θα ξεκινήσει μετά τα πρωτοβρόχια. Θα ληφθούν ωστόσο υπόψη οι μελέτες που θα γίνουν για το τί πρέπει να φυτευτεί και με ποιες προϋποθέσεις για να μη γίνουν βεβιασμένες κινήσεις.

    Δήλωση Ανδρέα Λοβέρδου

    Ο υπεύθυνος Δημοσίων Έργων και Περιβάλλοντος του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με την επίσκεψη του υπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., Γιώργου Σουφλιά στην Πάρνηθα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    Η επίσκεψη του κ. υπουργού ΠΕΧΩΔΕ στην Πάρνηθα ήταν αποκαλυπτική της αδυναμίας της κυβέρνησης να παρέμβει, όπως λέει, προκειμένου να ιάνει τις πληγές από την καταστροφή στην Πάρνηθα.

    α. Το «μοντέλο της Χαλκιδικής» εγκαταλείφθηκε. Η χρήση του από τον κ. πρωθυπουργό και τον κ. υπουργό Δημόσιας Τάξης αποδείχθηκε εσφαλμένη και έτσι ο κ. υπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. εισήγαγε νέο «μοντέλο», το «μοντέλο της Πάρνηθας», όπως μας είπε σήμερα.

    β. Τώρα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακαλύπτει ότι φταίει το ΠΑΣΟΚ, που του παρέδωσε ένα μηχανισμό που καθυστερεί να αντιδράσει. Πριν από λίγο καιρό (Ιούνιος 2007) ωστόσο, σε έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η περίοδος 2001 - 2004 χαρακτηριζόταν ως η καλύτερη τα τελευταία 30 χρόνια, σε ό,τι αφορά τον περιορισμό των εκτάσεων που εκαίγοντο από τις φωτιές (Για την περίοδο 2001-2004, οι εκτάσεις αυτές περιορίστηκαν στο 1/10 του, μέχρι το 2000, μέσου όρου).

    γ. Στο ίδιο έγγραφο του, το ΥΠΕΧΩΔΕ χαρακτηρίζει ασυντόνιστες τις υπηρεσίες, που είναι αρμόδιες για την πυρόσβεση, το 2007. Ξαφνικά, τώρα, υπό την πίεση των γεγονότων, ο κ. υπουργός αλλάζει στάση και προσπαθεί να βρει καταφύγιο στις δήθεν ευθύνες του ΠΑΣΟΚ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 27 July 2007 - 12:30:19 UTC