Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-08-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κριτική ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση
  • [02] Περιοδεία Αλαβάνου σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο
  • [03] Με τη Σεβίλη κληρώθηκε η ΑΕΚ στο Τσάμπιονς Λιγκ

  • [01] Κριτική ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση

    Ανακοινώθηκε η Γραμματεία της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα του ΠΑΣΟΚ, η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του προέδρου του Κινήματος Γιώργου Παπανδρέου. Επικεφαλής της Επιτροπής θα είναι ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Νίκος Αθανασάκης, ενώ μέλη της θα είναι οι: Ευάγγελος Βενιζέλος, Άννα Διαμαντοπούλου, Πέτρος Ευθυμίου, Κώστας Λαλιώτης, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, Δημήτρης Ρέππας και Θανάσης Τσούρας.

    Θα μετέχουν επίσης ο νέος γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτος Σπυρόπουλος (πρώην υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων), η τοποθέτηση του οποίου ανακοινώθηκε απόψε, καθώς και ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του προέδρου του Κινήματος Παύλος Γερουλάνος.

    Κριτική ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση

    Συνδυασμένα πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ με δηλώσεις αρμοδίων στελεχών του.

    Ο Πέτρος Ευθυμίου αναφέρθηκε στις καταστροφές από τις πυρκαγιές και την εκλογολογία, η Μαρία Δαμανάκη στο θέμα της εθνικής σύνταξης, ο Ανδρέας Λοβέρδος στο Πάρκο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και το ενδεχόμενο επιβολής διοδίων για είσοδο στο κέντρο της Αθήνας και ο Χρήστος Πρωτόπαπας με αφορμή τον θάνατο, από χρήση ναρκωτικών, στις φυλακές.

    Ειδικότερα ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στα μέτρα που πρότεινε το κόμμα του για να εφαρμοστούν,τόνισε ότι η πρόταση έγινε με στόχο την έγκαιρη αποζημίωση των πληγέντων και την παροχή δυνατότητας να επανασυστήσουν τη διαλυμένη τους ζωή. Και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι αντί να κάνει αποδεκτή την πρόταση, προκαλεί νέο κύκλο επιθέσεων και συκοφαντικών διαβολών κατά του Κινήματος,ενώ της συνέστησε να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη σοβαρότητα τα θέματα που αφορούν "τραυματισμένους συμπατριώτες μας" και δεν αφορά "μπλε,πράσινους ή κόκκινους ψηφοφόρους".

    Σχολιάζοντας, εξ άλλου, δήλωση του κ. Π. Παυλόπουλου, σύμφωνα με την οποία τα μέτρα της κυβέρνησης υπερακοντίζουν τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, τον κάλεσε, αφού είναι έτσι να εφαρμόσει τα μέτρα που πρότεινε η αξιωματική αντιπολίτευση,με την επισήμανση ότι αυτά δεν αφορούν μια μόνο περιοχή αλλά ολόκληρη την Ελλάδα.

    Ο Π. Ευθυμίου αντέκρουσε το επιχείρημα ότι το ΠΑΣΟΚ,το 2000, δεν εφάρμοσε τα ίδια μέτρα,τονίζοντας ότι τέτοια σχόλια προκαλούν αισθήματα θλίψης και οργής σε όποιον τα ακούει. Και ζήτησε από τον κ. Παυλόπουλο να απαντήσει αν το ΠΑΣΟΚ έδωσε ή όχι την προκαταβολή του 50% και αν διαμόρφωσε ή όχι,τον ρυθμιστικό κανονισμό τον οποίο εφαρμόζει και η ΝΔ. Τόνισε επίσης ότι είναι θέμα απλής λογικής ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα καταβάλει το 50%.

    Απαντώντας, εξ άλλου, σε ερώτηση σχετικά με το χρόνο των εκλογών και τις σχετικές δηλώσεις υπουργών,δήλωσε ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει το μοναδικό, παγκοσμίως, θέαμα, να συζητούν οι υπουργοί σε ένα είδος ανοιχτού υπουργικού συμβουλίου,τον χρόνο των εκλογών, με μόνο απόντα τον πρωθυπουργό. Ανέφερε δε ότι ο κ. Κώστας Καραμανλής δεν έχει δυνατότητα επιλογής του χρόνου των εκλογών και ότι θα οδηγηθεί αναγκαστικά σε αυτές,καθώς, όπως είπε, είναι ανάγκη για την ελληνική κοινωνία. Αργά ή γρήγορα, πρόσθεσε, ο κ. Καραμανλής "θα αναγκαστεί να επιλέξει την ημερομηνία της ήττας του".

    Σχετικά με το βιβλίο Ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ευθυμίου επανέλαβε παλαιότερη δική του δήλωση, στην οποία είχε αναφέρει ότι το βιβλίο δημιουργεί ζητήματα μεθοδολογίας και επισήμανε ως τέτοιο την αναφορά στη Μικρασιατική καταστροφή.

    Εθνική Σύνταξη και ΕΚΑΣ

    Η υπεύθυνη για την Κοινωνική πολιτική και ασφάλιση Μαρία Δαμανάκη, αναφερόμενη σε όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την εθνική σύνταξη,κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να εξυπηρετήσει τις προεκλογικές της ανάγκες και σκοπιμότητες,καθώς και ότι "χειρίζεται με απίστευτη ελαφρότητα και εκτοξεύοντας πυροτεχνήματα,πολύ σοβαρά θέματα".

    Κανένας δεν ξέρει, τόνισε η κα Δαμανάκη,για ποιο ποσό γίνεται λόγος, ούτε πόσους και ποιους αφορά η εθνική σύνταξη στην οποία αναφέρεται η κυβέρνηση και,πάντως, όπως πρόσθεσε, δεν αφορά τους αγρότες και τους ανασφάλιστους.

    Χαρακτήρισε "εντελώς αναξιόπιστες" τις σχετικές κυβερνητικές εξαγγελίες, τονίζοντας ότι αυτές αφορούν, εξ ολοκλήρου, την επόμενη κυβέρνηση. Επίσης είπε ότι η κυβέρνηση συνδέει την εθνική σύνταξη με την κατάργηση του ΕΚΑΣ.

    Το ΠΑΣΟΚ, αντίθετα προς αυτά που προωθεί η κυβέρνηση,διευρύνει και αναβαθμίζει το ΕΚΑΣ,ώστε να συμπεριλάβει άλλες 300.000 συνταξιούχων, ενώ η βασική σύνταξη που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμά του θα ισχύσει για όλους χωρίς καμία εξαίρεση, είπε.

    Μητροπολιτικό Πάρκο-Διόδια

    Στο θέμα του Μητροπολιτικού Πάρκου, το οποίο θα δημιουργηθεί στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού,αναφέρθηκε ο αρμόδιος για το ΥΠΕΧΩΔΕ Ανδρέας Λοβέρδος,με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις του κ. Σουφλιά.

    Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι εγκαταλείφθηκε,ουσιαστικά, η ιδέα του Μητροπολιτικού Πάρκου,το οποίο είναι, σήμερα,περισσότερο από ποτέ, απαραίτητο στην Αθήνα,μετά την καταστροφή μεγάλου μέρους της Πάρνηθας.

    Επέκρινε τον κ. Γ. Σουφλιά ότι κάνει λόγο για 300 στρέμματα που θα δοθούν για οικοδόμηση,ενώ στην πραγματικότητα, είπε ότι πρόκειται για 1000 στρέμματα, καθώς και για την απόκρυψη της παραχώρησης,ήδη, 2.300 στρεμμάτων στην εταιρία Ολυμπιακά Ακίνητα.

    Αναφερόμενος εξ άλλου στο ενδεχόμενο διοδίων για την είσοδο ΙΧ αυτοκινήτων στο κέντρο της Αθήνας,ο κ. Λοβέρδος μίλησε για "κυκλοφοριακό χαράτσι" που θα επιβληθεί στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, για "υποκατάστατο λύσης" και τόνισε ότι "είναι απαράδεκτο να εισάγεται το τελευταίο μέτρο.

    Οι φυλακές

    Στην πλήρη κυβερνητική ανεπάρκεια και αδιαφορία, απέδωσε ο αρμόδιος για την Υγεία Χρήστος Πρωτόπαπας, αναφερόμενος στο κρούσμα θανάτου από χρήση ναρκωτικών στις φυλακές. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι ακόμα και τώρα, "παραμένει στα λόγια" και εμφανίζεται "άβουλη και αδύναμη" μπροστά στα σοβαρά αυτά θέματα,ενώ δεν εφαρμόζει και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έστω κι αν απειλούνται ανθρώπινες ζωές από τη μη εφαρμογή τους.

    Απάντηση Θ.Ρουσόπουλου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας στον Εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Στην ενημέρωση, ο Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε αρχικά στις πυρκαγιές και αμέσως μετά στην ημερομηνία των εκλογών. Το πασιφανές άγχος του στη διαχείριση του δεύτερου θέματος, εξηγεί απόλυτα το λαϊκισμό, με τον οποίο σταθερά το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει όχι μόνο το ζήτημα των πυρκαγιών, αλλά και τα υπόλοιπα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τον τόπο και τους πολίτες».

    [02] Περιοδεία Αλαβάνου σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο

    Την κατηγορηματική αντίθεσή του στο ενδεχόμενο άρσης του ασύλου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για ένα μήνα, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος σε δηλώσεις του στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κρητών.

    "Νομίζω ότι είναι μια άσχημη στιγμή αυτή και για πανεπιστήμιο αλλά και για πανεπιστήμιο στην Κρήτη, δηλαδή στον τόπο των μεγάλων μαχών για την ελευθερία και τη δημοκρατία", είπε ο κ. Αλαβάνος.

    Και πρόσθεσε: "Προβλήματα μπορεί να υπάρχουν, είτε αυτά αφορούν σε διακίνηση ουσιών, είτε σε κλοπές κλπ. Αλλά δεν μπορούν να εμφανίζονται ως δικαιολογίες ότι δεν έχουμε φωτισμό, ή κλειδαριές στις πόρτες. Νομίζω ότι μια πρυτανική αρχή πρέπει να σέβεται τις υποχρεώσεις της, να ανταποκρίνεται στην περιφρούρηση του πανεπιστημίου και δεν πρέπει το πανεπιστήμιο Κρήτης να το παραδώσουμε στους διευθυντές της Αστυνομίας και μάλιστα για ένα ολόκληρο μήνα".

    Ο Αλέκος Αλαβάνος χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το Συνέδριο των Κρητών, στο οποίο παραβρέθηκε, και τόνισε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε έναν τρόπο ανάπτυξης στην Κρήτη που να φέρνει ευκαιρίες, απασχόληση και οικονομικές δυνατότητες, αλλά θα πρέπει να είναι ήπια και να σέβεται το περιβάλλον, το οποίο,όπως είπε, είδαμε τόσο εύκολα να πλήτεται αυτόν τον καιρό, με την έλλειψη στοιχειωδών μέσων για την προστασία από τις πυρκαγιές.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των δασοπυροσβεστών και σε σχέση με την περιοδεία που θα κάνει στο Ρέθυμνο, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι αυτό που υπάρχει με τους δασοπυροσβέστες είναι απαράδεκτο. Δεν έχουν πρόσθεσε, στοιχειώδη εξοπλισμό, στοιχειώδη στήριξη για το ηρωϊκό έργο που κάνουν και δεν πρέπει να ξαναγίνει αυτό το πράγμα (το ότι κάηκαν τρεις δασοπυροσβέστες).

    Ο κ.Αλαβάνος, ο οποίος πραγματοποιεί -σήμερα και αύριο- περιοδεία στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, περιόδευσε στις καμένες περιοχές του Δήμου Λάμπης στο Ρέθυμνο. Το μεσημέρι επισκέφθηκε το Camping της νεολαίας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ στις Κάτω Γούβες του Ηρακλείου και το βράδυ θα μιλήσει στην πλατεία Λιονταριών, στο Ηράκλειο.

    Αύριο το πρωί θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηρακλείου

    [03] Με τη Σεβίλη κληρώθηκε η ΑΕΚ στο Τσάμπιονς Λιγκ

    Το «εμπόδιο» της Σεβίλης καλείται να ξεπεράσει η ΑΕΚ, προκειμένου να προκριθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, όπως προέκυψε από την κλήρωση του γ΄ προκριματικού γύρου της διοργάνωσης, η οποία διεξήχθη στη Νιόν της Ελβετίας. Ο «δικέφαλος» θα δώσει τον πρώτο αγώνα στην Ισπανία στις 14 Αυγούστου, ενώ θα υποδεχθεί στο ΟΑΚΑ τους δις κυπελλούχους UEFA στις 28 του μήνα.

    «Σίγουρα η Σεβίλη ήταν από τις ομάδες που δεν θέλαμε να κληρωθούμε. Θα εξαντλήσουμε όλες τις πιθανότητες που έχουμε και νομίζω ότι, αν θέλεις να κατακτήσεις κάτι μεγάλο, θα πρέπει να κάνεις την υπέρβαση. Και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε. Μέχρι τότε θα ήταν καλό να είμαστε έτοιμοι, ώστε να φτάσουμε κάπου ψηλά. Όλες οι ομάδες παίζονται. Σε αυτά τα παιχνίδια, για να περάσεις, πρέπει να κάνεις ένα ματς πολύ καλό. Το πρώτο ματς είναι ένας οδηγός για το δεύτερο. Μακάρι να κάνουμε δύο καλά παιχνίδια και να πάρουμε το εισιτήριο της πρόκρισης. Εύχομαι να μην έχουμε προβλήματα τραυματισμών μέχρι τότε» τόνισε ο Τραϊανός Δέλλας, με δηλώσεις του αμέσως μετά την κλήρωση.

    "Σίγουρα η κλήρωση είναι πολύ δύσκολη, καθώς η Σεβίλλη είναι μια πάρα πολύ καλή ομάδα. Ίσως να είναι η χειρότερη περίπτωση για εμάς, ωστόσο στο ποδόσφαιρο όλα γίνονται. Είναι μια ομάδα πλήρης σε όλες τις γραμμές και η επίθεση είναι το μεγαλύτερό της προσόν. Δεν μας είχε πει τίποτα ο Σέρα Φερέρ για την κλήρωση, έτυχε η Σεβίλλη και τώρα πλέον πάμε για το καλύτερο. Πιστεύω ότι, μέσα σε όλα αυτά, το καλύτερο είναι ότι το πρώτο παιχνίδι είναι εκτός έδρας. Αν καταφέρουμε να αποσπάσουμε ένα θετικό αποτέλεσμα, στην Αθήνα με τον κόσμο στο πλευρό μας τα πράγματα θα είναι ευνοϊκότερα για μας" δήλωσε ο διεθνής με την εθνική νέων Σωκράτης Παπασταθόπουλος.

    Η Σεβίλη αποτελεί παραδοσιακά τον «κακό δαίμονα» των ελληνικών ομάδων στο Κύπελλο UEFA. Σε έξι περιπτώσεις, το ισπανικό συγκρότημα άφησε εκτός συνέχειας τις πέντε ελληνικές ομάδες (ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ατρόμητος), τις οποίες κλήθηκε να αντιμετωπίσει. Με την ΑΕΚ αναμετρήθηκε τη σεζόν 2004-05 στη φάση των ομίλων, με τους Ισπανούς να επικρατούν 3-2 στο «Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν», ήττα που ουσιαστικά άφησε την «Ένωση» εκτός διοργάνωσης.

    Τη μοναδική φορά που η Σεβίλη χρειάστηκε τη διαδικασία των πέναλτι για να περάσει το «εμπόδιο» ελληνικής ομάδας, ήταν τη σεζόν 1990-91, όταν απέναντι στον ΠΑΟΚ αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα, τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο ματς. Όμως, στη διαδικασία των πέναλτι οι παίκτες της ισπανικής ομάδας ήταν πιο ψύχραιμοι και με σκορ 4-3 πήραν το «εισιτήριο» για το δεύτερο γύρο της διοργάνωσης.

    Η προϊστορία της Σεβίλης με την ΑΕΚ

    ΚΥΠΕΛΛΟ UEFA (φάση ομίλων)

    Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν - 2 Δεκεμβρίου 2004

    Σεβίλη-ΑΕΚ 3-2 (Μπαπτίστα 18`, 89` πέναλτι, Αντονίτο 29` / Λυμπερόπουλος 10`, Τζιωρτζιόπουλος 46`)

    ΣΕΒΙΛΗ (Χοακίν Καπαρός): Εστέμπαν, Ντανιέλ, Ναβάρο Χάβι, Αϊτορ Οσιο, Νταβίντ, Μαρτί, Ρενάτο, Σάλες Φερνάντο (64΄ Χεσούς Νάβας), Χεσούλι (64΄Αντόνιο Λόπες), Μπαπτίστα, Αντονίτο (76΄ Κέπα).

    ΑΕΚ (Φερνάντο Σάντος): Χιώτης, Αμπονσά (23` Γεωργέας), Κωστένογλου (26΄ Τόσκας), Μόρας, Τζιωρτζιόπουλος, Κατσουράνης, Ασουνσάο, Μπούρμπος, Κωνσταντινίδης (53` Πέτκοφ), Κρασσάς, Λυμπερόπουλος.

    Η προϊστορία της Σεβίλης με ελληνικές ομάδες

    Κύπελλο UEFA (1ος γύρος)

    28/09/2006: Σεβίλη-Ατρόμητος Αθ. 4-0

    14/09/2006: Ατρόμητος Αθ.-Σεβίλη 1-2

    Κύπελλο UEFA (φάση "32")

    24/02/2005: Σεβίλη-Παναθηναϊκός 2-0

    16/02/2005: Παναθηναϊκός-Σεβίλη 1-0

    Κύπελλο UEFA (φάση ομίλων)

    02/12/2004: Σεβίλη-ΑΕΚ 3-2

    Κύπελλο UEFA (2ος γύρος)

    31/10/1995: Ολυμπιακός-Σεβίλη 2-1

    17/10/1995: Σεβίλη-Ολυμπιακός 1-0

    Κύπελλο UEFA (1ος γύρος)

    03/10/1990: ΠΑΟΚ-Σεβίλη 0-0 (3-4 πέναλτι)

    19/09/1990: Σεβίλη-ΠΑΟΚ 0-0

    Κύπελλο UEFA (2ος γύρος)

    03/11/1982: Σεβίλη-ΠΑΟΚ 4-0

    20/10/1982: ΠΑΟΚ-Σεβίλη 2-0


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 3 August 2007 - 12:30:19 UTC