Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-08-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η μεγάλη έξοδος των εκδρομέων του Αυγούστου.
  • [02] Επαφές πρωθυπουργού με κυβερνητικά στελέχη
  • [03] "Αναγκαίες οι εκλογές"

  • [01] Η μεγάλη έξοδος των εκδρομέων του Αυγούστου.

    Συνεχίζεται και σήμερα το δεύτερο κύμα εξόδου των αδειούχων του Αυγούστου και από το πρωί παρατηρείται αυξημένη κίνηση τόσο στις εθνικές οδούς, όσο και στα σημεία όπου αναχωρούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ειδικότερα, από νωρίς το πρωί η κίνηση στις δύο εθνικές οδούς είναι αυξημένη, χωρίς όμως ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ μονάχα χτες από τα διόδια της Ελευσίνας πέρασαν περίπου 120.000 αυτοκίνητα και από τα διόδια των Αφιδνών περίπου 60.000.

    Από το λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα και αύριο 64 πλοία, μεταφέροντας δεκάδες χιλιάδες επιβάτες και οχήματα προς τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Αντίστοιχα από το λιμάνι της Ραφήνας έχουν προγραμματιστεί για σήμερα και αύριο 24 δρομολόγια πλοίων για τα νησιά των Κυκλάδων. Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμεναρχείου μόνο τον Ιούλιο έχουν διακινηθεί περίπου δύο εκατομμύρια επιβάτες.

    Στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας η πληρότητα των αεροσκαφών φτάνει το 100%, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που επέλεξαν τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ και τα τρένα για τη μετακίνησή τους προς τα παραθεριστικά κέντρα. Τα ΚΤΕΛ έχουν προγραμματίσει έκτακτα δρομολόγια ενώ ο ΟΣΕ πρόσθεσε επιπλέον βαγόνια στις αμαξοστοιχίες, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξημένη επιβατική κίνηση.

    Και μια ο λόγος για διακοπές, να αναφέρουμε ότι από σήμερα αλλάζει το σκηνικό του καιρού και σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία αναμένονται μελτέμια και βοριάδες χωρίς ωστόσο να προκληθούν δυσκολίες στην ακτοπλοϊα, αφού οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τοπικά, στο Αιγαίο, τα 7 μποφόρ. Συγκεκριμένα για αύριο από το μεσημέρι και έως το βράδυ της Δευτέρας προβλέπονται βροχές και τοπικές καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά της Μακεδονίας, την Ήπειρο, το Ιόνιο, το Βόρειο Αιγαίο και τη Θεσσαλία.

    [02] Επαφές πρωθυπουργού με κυβερνητικά στελέχη

    Συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αναστάσιο Παπαληγούρα είχε χθές ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε πως συζήτησαν δύο σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης και το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της σχολής δικαστών Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Παπαληγούρας διευκρίνισε ότι τα δύο νομοσχέδια θα προχωρήσουν στα καλοκαιρινά τμήματα της Βουλής.

    Σε ερώτηση σχετική με τους θανάτους κρατουμένων ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως κάθε θάνατος κρατούμενου αποτελεί πένθος για το σωφρονιστικό σύστημα.

    Πρόσθεσε πως η πολιτεία επιχειρεί να ελέγξει την υπόθεση των ναρκωτικών που ταλανίζουν την κοινωνία και τις φυλακές, σημειώνοντας πως αυτό δεν γίνεται πάντα με επιτυχία. Πάντως θύμισε πως το 45% των κρατουμένων στις φυλακές έχουν καταδικαστεί από το νόμο περί ναρκωτικών.

    Παραδέχθηκε πως είναι δύσκολα τα πράγματα αλλά τόνισε πως με σημαντικές παρεμβάσεις γίνεται προσπάθεια να αλλάξει η κατάσταση καθώς έχει μπει το ΚΕΘΕΑ στις φυλακές και υπάρχει διεύρυνση του πρώτου και δεύτερου σταδίου απεξάρτησης, όχι μόνο στις 14 φυλακές στις οποίες σήμερα υπάρχουν τέτοια προγράμματα, αλλά μετά από προγραμματική συμφωνία με το ΚΕΘΕΑ επεκτείνεται στο σύνολο της χώρας.

    Μάλιστα ο κ. Παπαληγούρας επεσήμανε πως είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ελέγξει κανείς κρατούμενους που επιστρέφουν από άδειες και μετέρχονται απίθανα μέσα για να εισαγάγουν στις φυλακές ναρκωτικά .

    Σε ερώτηση για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών είπε πως ο ίδιος σχεδιάζει το πρόγραμμά του σε βάθος τετραετίας και πρόσθεσε "δε θα πάω διακοπές γιατί πρέπει να προχωρήσω τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που σας είπα".

    Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο.

    Ο κ. Παυλόπουλος μετά το τέλος της συνεργασίας ανέφερε ότι κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη διαχείριση του 4ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης του οποίου το πιο σημαντικό κομμάτι είναι το ειδικό επιχειρησιακό για τη δημόσια διοίκηση, που για πρώτη φορά υπάρχει σε Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης.

    "Μπαίνουμε στη φάση εφαρμογής για τη δομή της δημόσιας διοίκησης, της αποκέντρωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης και της απλοποίησης των διαδικασιών", σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, ενώ ανέφερε πως πριν το τέλος του Αυγούστου και ενόψει της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τα προεδρεία της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ για τη διοικητική δομή της χώρας.

    "Ο,τι συναποφασίσουμε με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ θα γίνει και με βάση το ειδικο επιχειρησιακό για τη δημόσια διοίκηση", επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών.

    Μάλιστα σημείωσε πως για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν περιθώρια και προχωρά με την ταχύτητα που πρέπει τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα έπρεπε να εχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια, συμπληρώνοντας πως το ΠΑΣΟΚ άφησε να περάσει το Γ΄Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης χωρίς ειδικό επιχειρησιακό για τη δημόσια διοίκηση.

    Σε ερώτηση για το αν θα μειωθούν οι περιφέρειες είπε ότι όλα θα συζητηθούν στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ.

    Ερωτηθείς για την τροπολογία για τους συμβασιούχους και την κριτική που ασκεί το ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για έλλειψη σοβαρότητας και υπευθυνότητας από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και διευκρίνισε ότι η ρύθμιση αυτή απλώς παρατείνει το χρόνο που λαμβάνεται υπόψη ως μοριοδότηση λόγω προϋπηρεσίας των συμβασιούχων εκείνων που παραμένουν συμβασιούχοι.

    "Θα ήταν αντισυνταγματικό να μην συνεχίζεται η μοριοδότηση για όλους εκείνους, έως ότου εκλείψει αυτό το φαινόμενο που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ", είπε.

    Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως επί των ημερών της ΝΔ λύθηκε το πρόβλημα των συμβασιούχων, αφού όλοι όσοι είχαν τις προϋποθέσεις έγιναν αορίστου χρόνου και οι υπόλοιποι μοριοδοτούνται έως ότου εκλείψει εντελώς ο θεσμός. Μάλιστα συμπλήρωσε πως αν σταματούσε η μοριοδότησή τους θα ήταν άδικο, απαράδεκτο και αντισυνταγματικό.

    "Το ΠΑΣΟΚ ας κοιτάξει τους ανθρώπους αυτούς στα μάτια και ας τους πεί ότι άλλοι μπορούν να μοριοδοτούνται και άλλοι όχι. Ας κοιτάξει πώς προέκυψε το θέμα των συμβασιούχων", είπε ο κ. Παυλόπουλος.

    Τέλος σε ερώτηση για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών απάντησε ότι "τα έχουμε πει και δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε τα αυτονόητα".

    Ο πρωθυπουργός είχε επίσης συνεργασία με τον Γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Ζαγορίτης ερωτήθηκε για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών και είπε "εμείς είμαστε πάντα έτοιμοι, αυτά έχουν απαντηθεί επανειλημμένα στο παρελθόν, έχει τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός, είμαι σαφής δεν έχει νόημα να λέμε τα ίδια". Μάλιστα είπε στους δημοσιογράφους πως θα πάει διακοπές στην Ήπειρο.

    [03] "Αναγκαίες οι εκλογές"

    "Κάτω από την πίεση της κοινωνίας, κάτω από την πίεση του ΠΑΣΟΚ, κάτω από την πίεση της διάλυσης, που έχει επιφέρει στην χώρα η κυβέρνηση, αργά ή γρήγορα, ο κ. Καραμανλής, θα αναγκαστεί να προσέλθει στις εκλογές επιλέγοντας την ημερομηνία της ήττας του".

    Τη δήλωση έκανε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου απαντώντας σε ερώτηση σύμφωνα με την οποία όλα τα δημοσιεύματα και οι πληροφορίες αναφέρουν εκλογές το Σεπτέμβριο και αν το Κίνημα είναι έτοιμο γιαυτές.

    Ο κ. Ευθυμίου υπενθύμισε πως το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει εκλογές από τις 2 Φεβρουαρίου και θεωρεί τις εκλογές αυτές αναγκαίες για να πάει διαφορετικά μπροστά ο τόπος.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ότι άλλα στελέχη της κυβέρνησης τις θέλουν πολύ γρήγορα, άλλοι τις θέλουν αργότερα και άλλοι στο τέλος της τετραετίας, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε:

    "Δείγμα της διάλυσης της χώρας είναι η διάλυση της κυβέρνησης. Ποτέ, σε καμιά χώρα του κόσμου, δεν υπάρχει το φαινόμενο ανοιχτού υπουργικού συμβουλίου, κάθε υπουργός να έχει την γνώμη του για τις εκλογές και να μην υπάρχει πρωθυπουργός. Ότι είναι διαλυμένη η χώρα τόσο, εξηγείται από την διάλυση αυτής της κυβέρνησης".

    Εξ άλλου, ανακοινώθηκε η Γραμματεία της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα του ΠΑΣΟΚ, η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του προέδρου του Κινήματος Γιώργου Παπανδρέου.

    Επικεφαλής της Επιτροπής θα είναι ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Νίκος Αθανασάκης και μέλη της θα είναι οι: Ευάγγελος Βενιζέλος, Άννα Διαμαντοπούλου, Πέτρος Ευθυμίου, Κώστας Λαλιώτης, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, Δημήτρης Ρέππας και Θανάσης Τσούρας.

    Στις συνεδριάσεις της θα μετέχουν, επίσης ο νέος γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτος Σπυρόπουλος (πρώην υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων), η τοποθέτηση του οποίου ανακοινώθηκε, καθώς και ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Προέδρου του Κινήματος Παύλος Γερουλάνος.

    Απάντηση Κυβερνητικού Εκπροσώπου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας στον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι ο Π. Ευθυμίου "για μια ακόμη μέρα ασχολήθηκε με την ημερομηνία των εκλογών, επαναλαμβάνοντας γνώριμες μεγαλοστομίες".

    Ο κ. Ρουσόπουλος πρόσθεσε ότι "το σκληρό ροκ, όμως, αποκαλύπτει τόσο την έλλειψη προτάσεων, όσο και το άγχος που έχει καταλάβει το ΠΑΣΟΚ".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 4 August 2007 - 8:30:19 UTC