Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-08-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κορυφώνεται η έξοδος για τον Δεκαπενταύγουστο
  • [02] "Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας"
  • [03] Αλ. Αλαβάνος: «Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις»

  • [01] Κορυφώνεται η έξοδος για τον Δεκαπενταύγουστο

    Εγκατέλειψαν το λεκανοπέδιο και οι τελευταίοι εκδρομείς του καλοκαιριού. Στον εντυπωσιακό αριθμό των 200.000 και πλέον οχημάτων έφθασαν την Παρασκευή και το Σάββατο οι διελεύσεις από τα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία των διοδίων Ελευσίνας, την Παρασκευή κινήθηκαν προς το νότο περί τα 65.000 αυτοκίνητα και το Σάββατο έως το μεσημέρι άλλα 45.000. Όσο για τους ταξιδιώτες που επέλεξαν το βορρά, στα διόδια των Αφιδνών καταγράφηκαν την Παρασκευή 55.000 διελεύσεις αυτοκινήτων και το Σάββατο περί τις 45.000. Από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και έως και τις 2 περίπου το μεσημέρι, παρατηρήθηκαν στα διόδια ουρές χιλιομέτρων, ενώ από την έξοδο της πόλης έως και τις Αφίδνες, η κίνηση των οχημάτων γινόταν με επιπλέον δυσκολία, λόγω των προγραμματισμένων έργων διαγράμμισης στο οδόστρωμα.

    Οι υπολογισμοί τόσο της τροχαίας όσο και των υπαλλήλων στα διόδια προσδιορίζουν έξοδο 300.000 οχημάτων μόνο γι' αυτό το Σαββατοκύριακο και ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, καθώς δεν είναι λίγοι οι εκδρομείς που έχουν ήδη εξαντλήσει την καλοκαιρινή τους άδεια, αλλά προέβλεψαν μια εξόρμηση ολίγων ημερών με την ευκαιρία της γιορτής της Παναγίας, την Τετάρτη.

    Χωρίς προβλήματα στα λιμάνια

    Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα αναχώρησαν το Σάββατο από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου χιλιάδες επιβάτες, που με τις υποδείξεις των λιμενικών επιβιβάστηκαν στα ακτοπλοϊκά πλοία τα οποία εκτέλεσαν συνολικά 66 δρομολόγια για τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

    Σύμφωνα με το ΥΕΝ την Παρασκευή και από τα τρία λιμάνια της Αττικής έγιναν 271 δρομολόγια πλοίων, διακινήθηκαν 103.900 επιβάτες με προορισμό το Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

    Ανάλογη ήταν και η κίνηση σε επιβάτες και οχήματα για τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

    Σύμφωνα με το ΥΕΝ από την Παρασκευή μέχρι και την Τετάρτη, 15 Αυγούστου, έχουν προγραμματισθεί να πραγματοποιηθούν 586 αφίξεις και αναχωρήσεις πλοίων.

    [02] "Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας"

    «Ο κ.Καραμανλής είναι αναγκασμένος αργά ή γρήγορα να προσέλθει σε εκλογές» αναφέρει σε δήλωσή του στο "Βήμα της Κυριακής" ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και προσθέτει: «Όσο γρηγορότερα τόσο καλύτερα».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφέρει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ είναι εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που ίδια διαμόρφωσε με τις πολιτικές της και τις επιλογές της» και την κατηγορεί για "πελατειακή, αντιλαϊκή και κοινωνικά άδικη πολιτική".

    «Αυτή η κυβέρνηση έχει κλείσει τον κύκλο της. Οι εκλογές θα βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο» γράφει ο κ.Παπανδρέου και τονίζει ότι «το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει τις ανάγκες της χώρας και των Ελλήνων πολιτών και έχει διδαχθεί από την εμπειρία του παρελθόντος».

    Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει «μεταρρυθμίσεις και αλλαγές για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, όπως είναι η Παιδεία, η Υγεία, η δημόσια διοίκηση» και τονίζει μεταξύ άλλων: «Είμαστε έτοιμοι για την επόμενη ημέρα. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, που γίνονται ακόμη πιο βαριές, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ διέλυσε τη χώρα και αποδόμησε τις κοινωνικές κατακτήσεις. Δεσμευόμαστε ότι το πρόγραμμά μας θα γίνει πράξη στο ακέραιο»

    [03] Αλ. Αλαβάνος: «Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις»

    Με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ θα συναντηθεί σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ.Αλέκος Αλαβάνος.

    «Βρισκόμαστε μπροστά σ΄ ένα ολοκαύτωμα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, συνοψίζοντας τις εντυπώσεις του από την περιοδεία που πραγματοποίησε σε περιοχές του νομού Αχαΐας που επλήγησαν από τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές.

    Ο κ. Αλαβάνος, συνοδευόμενος από τους Μ. Γλέζο και Μ. Παπαγιαννάκη επισκέφθηκε τα χωριά Μελίσσια και Μαυρίκι και είχε συζητήσεις με τους δημάρχους Αιγίου, Διακοφτού, Ακράτας, Συμπολιτείας καθώς και με φορείς της περιοχής στο Δημαρχείο Αιγίου.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ σημείωσε στις δηλώσεις του ότι όλοι πρέπει να καταλάβουν τις δύο ιδιαιτερότητες της καταστροφής στην περιοχή. Η πρώτη, όπως είπε, είναι ότι σχεδόν η μισή καμένη Ελλάδα φέτος βρίσκεται στην Αιγιαλεία και η δεύτερη είναι ότι, μαζί με τα δάση, κάηκε και όλη η οικονομία αυτού του τόπου. Κι αυτό, σημείωσε ο κ. Αλαβάνος, «πρέπει να το αντιληφθούν όλοι και πρώτη απ΄ όλους η κυβέρνηση η οποία, φοβάμαι, ότι δεν έχει καταλάβει πολλά πράγματα. Έχουν περάσει 15 μέρες και ακόμη δεν έχει κηρυχθεί πυρόπληκτη η περιοχή, δεν έχουν μπει οι υπογραφές όλων των υπουργών».

    Ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι πρέπει να δοθούν οι αποζημιώσεις άμεσα, χωρίς καθυστέρηση και οι οποίες θα καλύπτουν και τα καμένα σπίτια και τις οικοσκευές και τις καταστροφές στην αγροτική οικονομία. Ακόμη είπε ότι «πρέπει να υπάρξει μία παρέμβαση σε βάθος χρόνου προκειμένου να σταθεί στα πόδια της η οικονομία και να μην φύγουν οι άνθρωποι. Διότι αν δούμε, τα στοιχεία εκείνα που έχουν σταθεί, έχουν σταθεί κάτω από την ηρωική πάλη των κατοίκων».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε ακόμη ότι «δεν πρέπει να παραδοθούν στις τράπεζες αυτοί οι πολίτες και οι οικογένειές τους, μέσα από τους μηχανισμούς των δανείων», ενώ ζήτησε να γίνουν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα. προκειμένου να μην έχουμε ένα νέο κύκλο καταστροφών.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων να σχολιάσει τις «παροχές της κυβέρνησης» ο κ. Αλαβάνος δήλωσε: «Εδώ δεν είδα καμία παροχολογία. Μάλλον είδα λόγια, αλλά δεν είδα παροχές. Και οι άνθρωποι δεν έχουν εισπράξει όσα άμεσα, κατεπείγοντα απαιτούνταν, με συνέπεια να αρχίζουν να κινητοποιούνται κάποιοι δήμοι αυτόνομα. Επομένως θα έλεγα ότι εδώ δοκιμάζεται και η πολιτική της κυβέρνησης και η παροχολογία είναι εξίσου καμένη όπως και τα δάση».

    Ο Μ. Γλέζος σε δήλωσή του ανέφερε: «Εδώ μπορούμε να πούμε τον στίχο του ποιητή ``Όπου πάω, με πληγώνει η Ελλάδα``. Είναι τεράστια η πληγή που άνοιξε και πρέπει να κλείσει το γρηγορότερο. Και δεν κλείνει η πληγή με ασπιρίνες. Θέλει άμεσες, δραστικές επεμβάσεις σε βάθος χρόνου και στο βάθος του προβλήματος».

    Απαντώντας σε ερώτηση αν θα είναι υποψήφιος στο Νομό Αχαΐας ο κ. Γλέζος δήλωσε ότι «θα είμαι υποψήφιος όπου κριθεί τελικά ότι χρειάζεται να πάω. Πάντως θα πάω σε μια άγονη περιοχή, εκλογικά».

    Ο Μ. Παπαγιαννάκης υπεύθυνος του ΣΥΝ σε θέματα περιβάλλοντος δήλωσε ότι «Όλη αυτή η κινητοποίηση που κάνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν είναι μόνο για να παρηγορήσει τους κατοίκους, που χρειάζεται κι αυτό, μια συμπαράσταση. Αλλά για να θυμίσει ότι ίσως είναι μία, τραγική βέβαια, αλλά καλή ευκαιρία να ξαναδούμε όλο το πρόγραμμα της περιφερειακής ανάπτυξης. Διότι δεν είναι απλώς και μόνο να αποζημιωθούν οι άνθρωποι. Επειδή όλο και κάτι καινούργιο εμφανίζεται, πότε παγετοί, πότε πυρκαγιές, μεθαύριο ίσως πλημμύρες, πρέπει κάποιος να σκεφτεί κάποια προγράμματα σύγχρονης ανάπτυξης της περιοχής. Υπάρχουν κονδύλια, υπάρχουν προγράμματα, υπάρχουν σχέδια. Και δεν πρέπει να ξεχαστούν κάτω από τις δραματικές συνέπειες που είχε η πυρκαγιά.»


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 13 August 2007 - 6:30:20 UTC