Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-08-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας
  • [02] Γ. Παπανδρέου: «Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα»
  • [03] Συνεδριάζει αύριο η Διακομματική Επιτροπή

  • [01] Συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ.Κώστα Καραμανλή συνεδριάζει στις 11 το πρωί η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

    Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, η κατάρτιση του νέου κρατικού προϋπολογισμού και η αναθεώρηση του Συντάγματος, είναι οι βασικοί λόγοι που προέταξε χθές ο πρωθυπουργός στην δήλωσή του προς τον ελληνικό λαό, με την οποία εξήγησε γιατί ζήτησε την προκήρυξη εκλογών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Η κατάρτιση του προϋπολογισμού, ανέφερε ο κ. Καραμανλής, αποκτά χαρακτήρα εθνικής υπόθεσης, αφορά άμεσα και αποφασιστικά το μέλλον όλων, γι' αυτό απαιτείται ισχυρή και νωπή λαϊκή εντολή, ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

    Σημείωσε, πάντως, ότι οι ρυθμίσεις που έχει φέρει η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα θα ψηφιστούν άμεσα από τη νέα Βουλή.

    Μεγάλη σημασία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, έχει και η αναθεώρηση του Συντάγματος, που είναι όχι μόνο αναγκαία, αλλά και χρονικά επιτακτική. Επιβάλλεται να συγκροτηθεί η αναθεωρητική Βουλή, είπε.

    Απευθυνόμενος προς τους πολίτες, ο κ. Καραμανλής είπε: "Πριν από 3,5 χρόνια μας δώσατε την εντολή να βγάλουμε τη χώρα από τα οικονομικά αδιέξοδα και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μία καλύτερη ζωή. Κάναμε μαζί μία ουσιώδη προσπάθεια, δεν διορθώθηκαν όλα, ωστόσο έγιναν βήματα και κάναμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις".

    Ακολούθως ο κ. Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η οικονομία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Η ανεργία από το 11,3% που ήταν, έχει πέσει στο 8%, βελτιώθηκε η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, αυξήθηκαν οι εξαγωγές και το τουριστικό ρεύμα. Η κυβέρνηση, ανέφερε ακόμη, πέτυχε συμφωνίες που καθιστούν τη χώρα διεθνή ενεργειακό δίαυλο, υλοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα των δημοσίων έργων, ενώ πέτυχε να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το όριο που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι διεθνείς οργανισμοί, υπογράμμισε, αναγνωρίζουν και πιστοποιούν τα βήματα προόδου.

    "Οφείλουμε να διασφαλίσουμε όλα εκείνα που πετύχαμε, οφείλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, οφείλουμε να συνεχίσουμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις για την καλύτερη ποιότητα του κράτους, για την αποτελεσματικότητα της οικονομίας", υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

    Πρόσθεσε ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός στέρεου κοινωνικού κράτους, που να στέκεται κοντά στις ανάγκες του πολίτη και σημείωσε ότι η συγκρότηση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής συμβολίζει ακριβώς την προσπάθεια αυτή.

    Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην ανάγκη εθνικής ομοψυχίας, σημειώνοντας ότι η εθνική ενότητα τραυματίζεται από τακτικές πόλωσης, οξύτητας, κομματικής εμπάθειας. Όσοι τραυματίζουν τον εθνικό βίο θα μας βρίσκουν απέναντι, τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Ακολούθως ανέφερε ότι για τους λόγους αυτούς έφθασε η ώρα των εκλογών. Ανακοίνωσε , δε, ότι συγκάλεσε το υπουργικό συμβούλιο και είχε την ομόφωνη στήριξή του και ακολούθως επέδωσε επιστολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία ζητά να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει εκλογές για τις 16 Σεπτεμβρίου.

    "Υπερασπιστήκαμε τον πολιτικό πολιτισμό, μιλήσαμε τη γλώσσα της αλήθειας, δεν ισχυριζόμαστε ότι τα κάναμε όλα τέλεια, κάναμε, όμως, μεγάλη προσπάθεια και γίνανε βήματα μπροστά. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε", ανέφερε ο κ. Καραμανλής και κατέληξε λέγοντας ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους πολίτες, "οι οποίοι θα μας κρίνουν και θα αποφασίσουν ποιος μπορεί να διασφαλίσει καλύτερα το μέλλον του τόπου".

    Η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

    "Πιστεύω ακράδαντα ότι οι πολίτες θέλουν τη συνέχιση των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, με νέα δυναμική και νέα ταχύτητα", τόνισε νωρίτερα ο πρωθυπουργός στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Αμέσως μετά τη λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός στη 1 ακριβώς μετά το μεσημέρι της Παρασκευής, επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και του ζήτησε την προκήρυξη εκλογών για τις 16 Σεπτεμβρίου.

    Η ημερομηνία αυτή επιλέγεται, εξήγησε ο πρωθυπουργός, "για να έχει η νέα κυβέρνηση άνεση χρόνου στην κατάρτιση του προϋπολογισμού και να ξεκινήσει άμεσα η αναθεώρηση του Συντάγματος".

    Είναι εθνική ανάγκη, πρόσθεσε, και υποχρέωσή μου να ζητήσω την ανανέωση της λαϊκής εντολής.

    Ο κ. Καραμανλής συνέχισε λέγοντας ότι οι πολίτες θέλουν να προχωρήσουμε όλοι μαζί, με ρεαλισμό και όραμα, στο δρόμο για μία δυναμική και ευημερούσα πατρίδα, να προχωρήσουμε σε νέες αλλαγές, που βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο και την καθημερινότητα του κάθε πολίτη.

    Στη σύντομη ομιλία του προς τους υπουργούς του, ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε ότι η κατάρτιση και η πιστή εφαρμογή του νέου προϋπολογισμού, αποκτά χαρακτήρα εθνικής υπόθεσης, γιατί αφορά άμεσα και ουσιαστικά το μέλλον της πατρίδας και το μέλλον κάθε ελληνικής οικογένειας.

    Στο διάστημα που πέρασε, τόνισε ακόμη ο κ. Καραμανλής, πετύχαμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα και κρίσιμες εκκρεμότητες. Απαλλάξαμε τη χώρα από τους κινδύνους της δημοσιονομικής εκτροπής, διασφαλίσαμε τις βάσεις και οριοθετήσαμε τις προτεραιότητες για τις αλλαγές που απαιτούν οι πολίτες, για τις αλλαγές που εγγυώνται την προοπτική μίας καλύτερης ζωής, ιδιαίτερα για τους οικονομικά ασθενέστερους.

    Εν προκειμένω, υπογράμμισε ότι όλες οι τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση, όλες οι ρυθμίσεις που κατέθεσε, θα ψηφιστούν στη νέα Βουλή, πριν τη συζήτηση και την ψήφιση του προϋπολογισμού και τόνισε ότι αποτελούν βασικές προτεραιότητες στο πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών.

    Ο Κώστας Καραμανλής τόνισε επίσης ότι μείζονος σημασίας είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος, ιδίως σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο, την περαιτέρω ενδυνάμωση της ανεξαρτησίας και της αποτελεσματικότητας της δικαιοσύνης, καθώς επίσης την διεύρυνση των δυνατοτήτων της παιδείας μέσα από την αναθεώρηση του άρθρου 16.

    Τόνισε επίσης ότι είναι η μεγάλη αυτή θεσμική μεταρρύθμιση, όχι μόνο αναγκαία αλλά και χρονικά επιτακτική. Και για τον σκοπό αυτό επιβάλλεται να συγκροτηθεί το ταχύτερο δυνατό η επόμενη, η αναθεωρητική Βουλή, είναι εθνική υπόθεση.

    Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η κατάσταση στην οικονομία που παρέλαβε η σημερινή από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν πολύ χειρότερη από ότι ισχυριζόταν, κάτι που έδειχνε "την ανευθυνότητα των κυβερνήσεων του χθες".

    Παρ' όλα αυτά, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, καμία από τις δεσμεύσεις μας δεν έχει εγκαταλειφθεί. "Δεν ισχυρίζομαι, βέβαια, ότι όλα έγιναν με την ταχύτητα που θέλαμε, δεν διεκδικούμε το αλάθητο, κάνουμε διαρκώς δημιουργική αυτοκριτική", είπε.

    Η βαριά κληρονομιά του παρελθόντος δυσκόλεψε τις μεταρρυθμίσεις που χρειαζόταν, τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υιοθετήσει πολιτικές πρακτικές οξύτητας, πόλωσης και φανατισμού.

    Τέλος, σημείωσε ότι το έργο των υπουργείων συνεχίζεται σταθερά με σεβασμό σε όλους τους πολίτες, ό,τι και αν ψηφίζουν.

    Μετά και την επίσημη προκήρυξη των εκλογών σχεδόν το σύνολο των υπουργών θα παραμείνει στη θέση τους.

    Θα αντικατασταθούν δύο υπουργοί, ο Υπουργός Επικρατείας καθώς και ο Υπουργός Εσωτερικών, όπως είχε συμβεί και στις εκλογές του 2004.

    Γ.Αλογοσκούφης: "Αναγκαίο να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις"

    Είναι αναγκαίο να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, αμέσως μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή.

    Οπως είπε ο υπουργός, η κυβέρνηση εφάρμοσε έως τώρα μια συνεπή πολιτική για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις του χθες, όπως είπε χαρακτηριστικά. Η ενίσχυση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, πρόσθεσε, ήταν και είναι οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης, οι οποίοι πρέπει να συνεχιστούν με αποφασιστικότητα. Εφαρμόσαμε, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, μία καλά σχεδιασμένη πολιτική, με αλλαγές στο φορολογικό, κίνητρα για τους επενδυτές, τις συμπράξεις του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ενώ προωθήσαμε την ψηφιακή στρατηγική και τις κατασκευές έργων υποδομής.

    Οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν καρπούς, το δημόσιο έλλειμμα, υπογράμμισε ο υπουργός, μειώθηκε απο το 7,9% το 2004, στο 2,6% το 2006 και προβλέπεται περαιτέρω μείωσή του στο 2,4% το 2007, ενώ παράλληλα υπήρξε υψηλή οικονομική ανάπτυξη. Ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνθηκε στο 4,4% το πρώτο εξάμηνο του 2007, ενώ η ανεργία μειώθηκε, από το 11,3% το 2004, σε ποσοστό κάτω του 8% φέτος το Μάϊο.

    Παράλληλα, πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης, δημιουργήσαμε περισσότερες από 200 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, οι εξαγωγές αυξήθηκαν, η επιχειρηματικότητα τονώθηκε και ενισχύθηκε το εισόδημα των ασθενεστέρων τάξεων.

    Γίνεται κατανοητό, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, με βάση αυτά τα στοιχεία, ότι οι καταστροφικές προβλέψεις της αντιπολίτευσης ήταν όλες εκτός τόπου και χρόνου. Υλοποιήσαμε τις δεσμεύσεις μας και αναλαμβάνουμε νέες δεσμεύσεις, όπως είναι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, καταλήγοντας ότι είναι αναγκαίο να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολιτών και αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα των εκλογών.

    Συνάντηση πρωθυπουργού με υπουργό ΠΕΧΩΔΕ

    Την αισιοδοξία του ότι "στις εκλογές ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει να κάνει βήματα μπροστά με τη Νέα Δημοκρατία", εξέφρασε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    "Η δική μου άποψη, είπε ο κ. Σουφλιάς, ήταν ότι οι εκλογές θα έπρεπε να γίνουν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Από τις αρχές Οκτωβρίου αρχίζει η κατάρτιση του προϋπολογισμού, δεν θα αντιστοιχούσε στη λογική και στην ψήφο των πολιτών να ολοκληρωθεί η κατάρτιση του προϋπολογισμού και να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και μετά να κληθούν οι πολίτες να επιλέξουν την κυβέρνηση που θα τον εφαρμόσει".

    Ο κ. Σουφλιάς σημείωσε ακόμη ότι η εκλογολογία διήρκεσε πάρα πολύ και επηρέαζε και το πολιτικό κλίμα και ο πρωθυπουργός σωστά έπραξε που αποφάσισε να πάμε γρήγορα σε εκλογές.

    Ανέφερε, ακόμη, ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτό που υπάρχει, γιατί είναι πρόγραμμα 8ετίας, έως όσου θα γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές.

    Στις εκλογές, πρόσθεσε, θα κληθούν οι Έλληνες πολίτες να πάρουν θέση για το εάν θα κάνουμε και άλλα βήματα μπροστά ή εάν θα γυρίσουμε πίσω με το ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Σουφλιάς ρωτήθηκε για το πόρισμα Ζορμπά και απάντησε ότι το πόρισμα είναι μία έκθεση, η ανακριτική διαδικασία, όμως, για την υπόθεση, είναι απόρρητη και δεν μπορεί και δεν πρέπει η κυβέρνηση να παρέμβει.

    Πρέπει να σεβαστούν όλοι τις διαδικασίες της δικαιοσύνης.

    Για το ασφαλιστικό ο κ. Σουφλιάς είπε ότι θα πρέπει να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα.

    Τέλος, αναφέρθηκε στην πυρκαγιά στην Πεντέλη λέγοντας ότι θα εφαρμοστούν όσα ισχύουν και για την περίπτωση της Πάρνηθας και ότι σήμερα κιόλας συνεργεία θα καταγράψουν τις ζημιές.

    Συνεργασία του πρωθυπουργού με τον γραμματέα της ΝΔ

    Συνάντηση με το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη είχε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Η συζήτηση ηταν εφ' όλης της ύλης και ο Λευτέρης Ζαγορίτης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, δήλωσε ότι "εμείς απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες, εμπιστευόμαστε όλους τους Ελληνες και τις Ελληνίδες, εμπιστευόμαστε την κρίση τους και γι' αυτό απευθυνόμαστε σ' αυτούς, για να προχωρήσουμε με ακόμη πιο αποφασιστικό τρόπο στις αλλαγές και στις μεταρρυθμίσεις".

    "Γι' αυτό χρειάζεται ισχυρή και νωπή λαϊκή εντολή", επεσήμανε ο κ. Ζαγορίτης, ο οποίος απαντώντας στις σημερινές δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου ανέφερε πως η πολιτική συμπεριφορά της κυβέρνησης προσδιορίζεται από μετριοπάθεια και νηφαλιότητα, χωρίς ακρότητες, χωρίς οξύτητα και λαϊκισμό, ενώ σημείωσε πως στην ΝΔ έχουν εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών.

    Ο Γραμματέας της ΝΔ ανακοίνωσε ότι εντός της εβδομάδας θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος και όταν έρθει η ώρα θα γίνουν ανακοινώσεις για τον εκπρόσωπο του κόμματος.

    Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο, στην κατοικία του, για να τον αποχαιρετήσει ενόψει της αναχώρησης του κ.Χριστόδουλου για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ο Κ. Καραμανλής εξερχόμενος της κατοικίας του Αρχιεπισκόπου δήλωσε ότι εξέφρασε στον Μακαριώτατο τις πιό θερμές ευχές του και όλων των Ελλήνων ώστε "να γυρίσει γρήγορα στην πατρίδα και στο ποίμνιό του, υγιής, ακμαίος και δυνατός".

    [02] Γ. Παπανδρέου: «Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα»

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, συνεχίζοντας την περιοδεία του στην Αχαΐα, θα επισκεφθεί σήμερα τις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές του Νομού. Συγκεκριμένα, ο κ.Παπανδρέου θα επισκεφθεί τη Σέλισα, το Δερβενάκι και το Άνω Διακοφτό.

    "Ηρθα στις ρίζες μου για να στείλω το μήνυμα για το νέο ξεκίνημα και για να στείλουμε μαζί με τους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας με τους οποίους είμαστε σε κοινή πορεία το μήνυμα της νίκης και της νέας αλλαγής" είπε χθές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου από τα Καλάβρυτα όπου μίλησε στην πρώτη ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ μετά την προκήρυξη των εκλογών.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «σε 29 ημέρες η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και στις 17 Σεπτεμβρίου η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πιάνει αμέσως δουλειά».

    «Ζητήσαμε εκλογές από τις 2 Φεβρουαρίου γιατί οι πολιτικές της ΝΔ ήταν αδιέξοδες και ζητήσαμε εκλογές για να αλλάξει η Ελλάδα σελίδα, ενώ η ΝΔ πάει σε εκλογές για να συντάξει τον κρατικό προϋπολογισμό» είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι «τρεις προϋπολογισμούς είχε την ευκαιρία να καταθέσει και να ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία οι οποίοι άλλαζαν μετά και οδηγούσαν την οικονομία σε νέα κρίση καθώς κάθε προϋπολογισμός της δεξιάς οδηγεί σε κρίση την ελληνική οικογένεια γιατί αφαιρεί από τους πολλούς και δίνει στους λίγους και ημέτερους».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «ο λαός δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση που φεύγει» και την κατηγόρησε για τον «απαράδεκτο τρόπο που χειρίστηκε τα ταμεία», για «τη συγκάλυψη των υποκλοπών», για την «επανίδρυση του κομματικού κράτους της δεξιάς», για την «υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών», για την «καταστροφή του περιβάλλοντος» και για την «απουσία της Ελλάδας από τη διεθνή σκηνή και την Ευρωπαϊκή Ενωση».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «φεύγουν κάτω από το βάρος της λαϊκής αγανάκτησης και των αδιεξόδων της πολιτικής τους και πηγαίνουν σε εκλογές εξπρές μήπως και ο λαός δεν αντιληφθεί ότι έχουμε εκλογές» και πρόσθεσε ότι «ο λαός γνωρίζει πολύ καλά και λέει ``φτάνει πια``».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η ορεινή Αχαΐα «επλήγη βάρβαρα από τις πυρκαγιές» και οι άνθρωποι όπως και σε άλλες περιοχές που επίσης επλήγησαν χρειάζονται «την ουσιαστική συμπαράσταση του κράτους» ενώ χαρακτήρισε «ανεπαρκή και αδύναμα» τα μέτρα αρωγής της κυβέρνησης. Επίσης επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση και προσωπικά στον κ. Καραμανλή για τις πυρκαγιές διότι, όπως είπε, «αντί να ασχολούνται με την πρόληψη ασχολούνταν με τα ρουσφέτια και τις μεταθέσεις και ενώ μαίνονταν οι φωτιές ασχολούνταν με τις προσλήψεις αγροφυλάκων».

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «δεν προχώρησε κανένα έργο στην Αχαΐα, όπως τον οδοντωτό σιδηρόδρομο και το χιονοδρομικό κέντρο το οποίο δεν ενίσχυσε αλλά και για την μη χρηματοδότηση της οδικής αρτηρίας που συνδέει την εθνική οδό με την ενδοχώρα». Επίσης σε ότι αφορά το τηλεσκόπιο Αρίσταρχος, το οποίο θα εγκαινιαστεί σε λίγες ημέρες από τον κ. Σιούφα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «αυτή είναι η κυβέρνηση των εγκαινίων ενώ εμείς είμαστε η κυβέρνηση των έργων».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε τη Νέα Δημοκρατία για μείωση της χρηματοδότησης της παιδείας καθώς και για «εγκατάλειψη του ΕΣΥ», το οποίο, όπως είπε, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα εκσυγχρονίσει.

    Επίσης επέκρινε την κυβέρνηση για την «εξασφάλιση 40% μικρότερης χρηματοδότησης από το Δ' ΚΠΣ», το οποίο χαρακτήρισε «τελευταία ελπίδα των ορεινών περιοχών».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η πρότασή του κόμματος του εστιάζεται στο ότι «η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να αναπτύξει μια οικονομία που θα ανθίσει, να εξασφαλίσει δουλειά για όλους, να δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο θα είναι πρότυπο στην Ευρώπη, να εξασφαλίσει πρόσβαση στην υγεία για όλους όπως και αξιοπρεπείς συντάξεις, να προστατεύσει το περιβάλλον της και να αποκτήσει ένα πολιτικό σύστημα που θα σέβεται την αξιοπρέπεια του πολίτη».

    «Η κυβέρνηση Καραμανλή έκλεισε τον κύκλο της», είπε ο κ. Παπανδρέου και αναφερόμενος στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «γι' αυτό ο λαός θα ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ». Δεσμεύτηκε ότι «θα είναι πάντα παρών να παλεύει για την Ελλάδα και τους Ελληνες» και ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να αναλάβει τα ηνία της εξουσίας με ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένο και όχι σκορποχώρι παροχολογιών, με ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα το επίκεντρο του οποίου είναι η δίκαιη αναδιανομή και με μια πολιτική που θα φέρει την προοπτική και το χαμόγελο στα πρόσωπα των πολιτών θα κάνει να ξανακουστεί η φωνή της Ελλάδας στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο και θα αναπτύξει ένα νέο πατριωτισμό και μια νέα περηφάνια».

    Τέλος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τη συγκέντρωση «βραδιά γιορτής γιατί ανοίγει ο δρόμος της νέας ελπίδας».

    [03] Συνεδριάζει αύριο η Διακομματική Επιτροπή

    Το πρωί της Κυριακής θα συνεδριάσει η πρώτη Διακομματική Επιτροπή, υπό τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, στο υπουργείο Εσωτερικών, μετά την προκήρυξη εθνικών εκλογών στις 16 Σεπτεμβρίου.

    Στη διακομματική θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των κομμάτων, προκειμένου να συναποφασίσουν σε θέματα που αφορούν στον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, όπως η προβολή των κομμάτων από τα εθνικά ΜΜΕ, το χρόνο εμφάνισης των εκπροσώπων σ' αυτά και γενικότερα θέματα πολιτικής επικοινωνίας.

    Ρόλος της διακομματικής επιτροπής είναι η επιτήρηση του έργου του υπουργείου Εσωτερικών κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα. Από τη Δευτέρα αναμένεται η έκδοση αποφάσεων από το υπουργείο Εσωτερικών, που θα αφορούν όλα τα θέματα της προεκλογικής και εκλογικής διαδικασίας.

    Περίπου 10 εκατομμύρια ψηφοφόροι στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου

    Σε 9.824.223 ανέρχεται το εκλογικό σώμα που θα κληθεί στις κάλπες της 16ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, με βάση την τελευταία αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων (Μάιος - Ιούνιος 2007), οι 4.746.516 ψηφοφόροι είναι άντρες και οι 5.077.707 γυναίκες.

    Οι διπλοεγγεγραμμένοι σε δύο διαφορετικούς δήμους ψηφοφόροι ανέρχονται σε 6.556 έναντι 6.958 της προηγούμενης αναθεώρησης. Εμφανίζεται δηλαδή μία μείωση της τάξεως του 32%.

    Οι διπλοεγγεγραμμένες γυναίκες που είναι εγγεγραμμένες και με το πατρικό και με το συζυγικό επώνυμο ανέρχονται σε 2.691 έναντι 3.113 της προηγούμενης αναθεώρησης, δηλαδή μειωμένες κατά 38%. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία, μειωμένοι κατά 7% είναι οι διπλοί στον ίδιο δήμο.

    Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι ετεροδημότες ανέρχονται σε 123.010, έναντι 124.380 της προηγούμενης αναθεώρησης. Οι ετεροδημότες είναι μειωμένοι κατά 1.370. Η μείωση αυτή οφείλεται κατά βάση σε διαγραφές λόγω θανάτου, στη μεταδημότευση των εκλογέων αυτών στον τόπο κατοικίας τους και δευτερευόντως σε νεότερη αίτηση διαγραφής από τους καταλόγους των ετεροδημοτών ή άλλες αιτίες.

    Οι νέοι εκλογείς, αυτοί δηλαδή που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά ανέρχονται σε 429.385.

    Χρονικές προθεσμίες

    Το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) 96/2007 κωδικοποιεί τη νομοθεσία με βάση την οποία γίνονται οι εκλογές.

    Μετά το ΠΔ διάλυσης της Βουλής ακολουθεί άλλο ΠΔ στο οποίο ορίζεται ο αριθμός των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με βάση τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής.

    Η προθεσμία για τη δήλωση ονόματος και εμβλήματος κομμάτων λήγει την 9η μέρα της έναρξης της προεκλογικής περιόδου.

    Οι δηλώσεις για την κατάρτιση των συνδυασμών κατατίθενται το αργότερο 13 μέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

    Την 14η μέρα ανακοινώνονται από τον Αρειο Πάγο οι συνδυασμοί.

    Τα κόμματα θα πρέπει οχτώ μέρες πριν τις εκλογές να παραδώσουν στον οικείο νομάρχη επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων (τουλάχιστον 20% περισσότερα από τον αριθμό των εκλογέων).

    Σε περίπτωση που ένας από τους υποψηφίους κόμματος πεθάνει, η πρόταση άλλου υποψηφίου θα πρέπει να γνωστοποιηθεί στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τουλάχιστον οχτώ μέρες πριν από την ψηφοφορία.

    Εντός τριών ημερών από την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών συγκροτείται Διακομματική Επιτροπή εκλογών στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι κομμάτων και συνασπισμών που δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή, εφόσον έχουν καταρτίσει πλήρεις συνδυασμούς, τουλάχιστον στο 70% των εκλογικών περιφερειών.

    Οι νομάρχες θα πρέπει μέσα σε 15 μέρες από την προκήρυξη των εκλογών να έχουν καθορίσει τα καταστήματα ψηφοφορίας και τα εκλογικά τμήματα. Η ίδια προθεσμία ισχύει και για την κλήρωση των μελών των Εφορευτικών Επιτροπών και των αναπληρωτών τους, οι οποίοι ειδοποιούνται για το διορισμό τους τουλάχιστον πέντε μέρες πριν την ψηφοφορία.

    Μέσα σε τέσσερις μέρες από την προκήρυξη των εκλογών, τα δημοτικά ή κοινοτικά συμβούλια υποχρεούνται να διαθέσουν στα κόμματα χώρους για την προεκλογική τους προβολή. Απαγορεύεται η λειτουργία εκλογικών κέντρων από υποψηφίους ή από τρίτους χάριν υποψηφίων. Ωστόσο, στην έννοια του εκλογικού κέντρου δεν περιλαμβάνονται τα πολιτικά γραφεία των υποψήφιων βουλευτών που λειτουργούν σε ισόγειους χώρους.

    Τις τελευταίες 15 μέρες πριν από τις εκλογές και μέχρι τις 7 το απόγευμα της ημέρας ψηφοφορίας, οπότε και κλείνουν οι κάλπες, απαγορεύεται η δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων. Επίσης, την ημέρα διενέργειας των εκλογών καθώς και την παραμονή απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και οποιαδήποτε άλλη προεκλογική δραστηριότητα, όπως πραγματοποίηση ομιλιών, ανάρτηση και διανομή αφισών και εντύπων, μετάδοση εκπομπών και μηνυμάτων προεκλογικού περιεχομένου.

    Δικαίωμα ψήφου έχουν οι Έλληνες πολίτες που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους. Η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ημερομηνία γέννησης όλων όσων γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο. Δικαίωμα του εκλέγεσθαι έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 18 August 2007 - 6:30:20 UTC