Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-08-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευθύνες στην κυβέρνηση επιρρίπτει ο Γ. Παπανδρέου
  • [02] Δεκάδες μέτωπα σε όλη τη χώρα

  • [01] Ευθύνες στην κυβέρνηση επιρρίπτει ο Γ. Παπανδρέου

    Σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε ότι "μετέτρεψε την Ελλάδα σε ανοχύρωτη Πολιτεία", επέρριψε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του στις πληγείσες περιοχές της Πελοποννήσου. Τόνισε ότι "με αυτή την κυβέρνηση, δεν μπορεί να αισθάνεται σιγουριά και ασφάλεια ο Έλληνας πολίτης".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε όλες σχεδόν τις περιοχές και διαμόρφωσε προσωπική εικόνα για την κατάσταση.

    Εμφανώς κουρασμένος, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος, αφού από τις Σέρρες πήγε κατευθείαν στις πυρόπληκτες περιοχές, ο κ. Παπανδρέου στη δήλωσή του τόνισε ότι αυτό που διέκρινε στα πρόσωπα των ανθρώπων που επλήγησαν, ήταν ο φόβος η ανασφάλεια, η αγανάκτηση, η οργή η απόγνωση και ο πόνος.

    Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου οι άνθρωποι των περιοχών που επισκέφθηκε, "αισθάνονται ακόμα αβοήθητοι και ανήμποροι".

    Το ερώτημα για τους κατοίκους αυτών των περιοχών, όπως είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι ένα μεγάλο "γιατί", το οποίο αφορά στο γιατί εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές, γιατί να χαθούν ανθρώπινες ζωές, γιατί να καταστραφούν οι περιουσίες τους και τα όμορφα δάση τους.

    Ο κ. Παπανδρέου καταλόγισε στο κράτος "έλλειψη συντονισμού, ολιγωρία, αναποτελεσματικότητα και εγκληματική αμέλεια στη χρηματοδότηση της πρόληψης". Ως αιτία όλων αυτών των αρνητικών δεδομένων, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε τη "βάναυση κομματικοποίηση και πελατειακή αντίληψη των Σωμάτων Ασφαλείας και της πυρόσβεσης".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "καλλιέργησε τις προσδοκίες σε άνομα συμφέροντα και καταπατητές" με την προσπάθειά της "να αλλάξει το άρθρο 24 του Συντάγματος" για την προστασία των δασών. Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τροπολογίες που κατέθεσε στη Βουλή "προσπάθησε να νομιμοποιήσει αυθαίρετα και να παραδώσει τα παράλια και τα νησιά στην υπερεκμετάλλευση".

    Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι "αρνήθηκε την εθνική συνεννόηση και συνεργασία για την από κοινού αντιμετώπιση της μεγαλύτερης οικολογικής καταστροφής στην ιστορία της Ελλάδας".

    Πιο ανησυχητική όλων, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τη στάση της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε ότι "αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της και παριστάνει το θύμα". Μια ακόμα κατηγορία του κ. Παπανδρέου κατά της κυβέρνησης ήταν εκείνη που αφορά στην προσπάθεια της κυβέρνησης "να μιλά με υπονοούμενα για συνομωσίες και οργανωμένα σχέδια, για να συγκαλύψει τις ευθύνες της".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε την κυβέρνηση "να μιλήσει συγκεκριμένα", πράττοντας το καθήκον που έχει κάθε κυβέρνηση και να αναλάβει τις ευθύνες της.

    Πρόταση Γ.Παπανδρέου για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών

    Εθνική τραγωδία χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου την καταστροφή και τους δεκάδες νεκρούς που έχουν προκαλέσει οι μεγάλες πυρκαγιές στην Πελοπόννησο και εξέφρασε τη συντριβή και την οδύνη του.

    Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος επισκέφθηκε τις πληγείσες από τις φωτιές περιοχές, δήλωσε πως μετέχει και συμπασχει με τους πυρόπληκτους και συμπαραστέκεται σε όλους που, με ηρωϊσμό, δίνουν τη μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

    Δεν είναι η ώρα των ευθυνών, αλλά της εγρήγοσης, είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι ευθύνες υπάρχουν και είναι μεγάλες και εθνικές. Καλύτερα είναι να μιλήσουν οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν, πρόσθεσε.

    Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου επανέφερε την πρόταση που είχε διατυπώσει από τον Ιούλιο για να συγκληθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να υπάρξει εθνική συνεννόηση και συστράτευση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση των περιοχών που έχουν πληγεί. Η πρόταση είναι επίκαιρη όσο ποτέ, είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κάλεσε τον ελληνικό λαό σε εγρήγορση και αλληλεγγύη προς τους πληγέντες.

    Τέλος ζήτησε να κηρυχθούν εκ των προτέρων όλοι οι νομοί που απειλούνται με πυρκαγιές ως περιοχές υψηλού κινδύνου.

    Οικονομική βοήθεια στις πυρόληκτες περιοχές-Αναστολή προεκλογικών εκδηλώσεων

    Το ΠΑΣΟΚ αναστέλλει,για το Σαββατοκύριακο, όλες τις προεκλογικές του εκδηλώσεις και με απόφαση του Προέδρου του κόμματος Γιώργου Παπανδρέου, το 30% της προεκλογικής ενίσχυσης του Κινήματος θα διατεθεί για την ενίσχυση των πληγέντων από τις πυρκαγιές.

    Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, το ποσό θα διατεθεί μέσω της ΚΕΔΚΕ. Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι "η απόφαση αυτή αποτελεί μια συμβολική πράξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας όλων των περιοχών, που έχουν πληγεί αυτό το καλοκαίρι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας".

    Εξ άλλου, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΟΚ Νίκος Αθανασάκης απέστειλε επείγουσα εγκύκλιο σε όλες τις οργανώσεις του Κινήματος με την οποία αναστέλλει όλες τις προγραμματισμένες προεκλογικές συγκεντρώσεις για το σαββατοκύριακο.

    Στην εγκύκλιό του ο κ. Αθανασάκης τονίζει ότι "οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών έχουν πάρει διαστάσεις εθνικής τραγωδίας". Επαναλαμβάνει το άκαιρο της συζήτησης περί ευθυνών,αναφέροντας ότι "σήμερα δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για τις ευθύνες,που αναμφισβήτητα υπάρχουν" και υπογραμμίζει ότι "σήμερα είναι μέρα εθνικού πένθους".

    Επισημαίνει επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται κοντά στους πληγέντες και συμμετέχει με όλες τις δυνάμεις του "στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και την ανακούφιση των πληγέντων".

    [02] Δεκάδες μέτωπα σε όλη τη χώρα

    Ένας ακόμη νεκρός, που εντοπίστηκε στο χωριό Καλλίδωνο της Ζαχάρως ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών από τις φονικές πυρκαγιές στη χώρα, σε 47, κατά την Πυροσβεστική. Σαράντα εννέα είναι οι νεκροί, κατά τον πρόεδρο του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, Παναγιώτη Ευσταθίου.

    «Υπάρχει περίπτωση, κάποιος εγκαυματίας που έχει μεταφερθεί για νοσηλεία, να υποκύψει τελικά. Αυτή η ενημέρωση δεν φτάνει εγκαίρως σ΄ εμάς», διευκρινίζει ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αρχιπύραρχος Ν. Διαμαντής.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεσιτικής, οι πυρκαγιές που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και προκαλούν ανησυχία εντοπίζονται στην Ηλεία, τη Λακωνία, τη Μεσσηνία, την Κορινθία, την Αρκαδία και την Εύβοια, ενώ μικρότερης έκτασης φωτιές, αλλά αυξημένης επικινδυνότητας, μαίνονται σε όλη την επικράτεια.

    Αργά το βράδυ του Σαββάτου η φωτιά, που είχε εκδηλωθεί στις 3 το μεσημέρι στη θέση Πέτα Μαρκοπούλου, μπήκε στον συνοικισμό Καλυβίων και καίει σπίτια. Η κατάσταση κρίνεται από την πυροσβεστική εξαιρετικά δύσκολη. Στην περιοχή επιχειρούν 18 οχήματα με εξήντα πυροσβέστες και πεζοπόρα τμήματα.

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε πριν λίγες ώρες η φωτιά στον Υμηττό. Στην περιοχή όμως, παραμένουν για επιτήρηση ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

    Σε ό,τι αφορά το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Πυροσβεστικής, ο Ν. Διαμαντής γνωστοποίησε ότι αυτή τη στιγμή στη θέση Φραγκοπήδημα της Ζαχάρως, γίνεται προσπάθεια τοποθέτησης ενός τουλάχιστον οχήματος για ολονύκτια επιτήρηση καθώς επίσης και η εξασφάλιση μιας διόδου διαφυγής. Προσπάθεια εκκένωσης είναι σε εξέλιξη και στο χωριό Αλόγιανα της Μεσσηνίας. Εκκενώσεις χωριών έγιναν πριν λίγη ώρα και στην Εύβοια.

    Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι ενισχύεται η βοήθεια από το εξωτερικό. Ειδικότερα, βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα δύο αεροσκάφη από τη Γαλλία και ένα από την Ιταλία, καθώς επίσης και 30 πυροσβεστικά οχήματα με 60 άνδρες από την Κύπρο. Σε λίγη ώρα, φτάνουν άλλα δύο αεροσκάφη από τη Γαλλία με 60 δασοκομάντος και άλλοι 30 άνδρες από την Κύπρο. Αύριο αναμένονται έξι αεροσκάφη χωρητικότητας 1,5 τόνου από τη Σερβία, ένα από τη Ρουμανία, δύο από την Ισλανδία, τρία ελικόπτερα από την Ολλανδία, τρία από τη Γερμανία, τρία από το Ισραήλ, ένα από τη Σλοβενία και ένα από τη Νορβηγία.

    Τέλος, ο αρχιπύραρχος ανακοίνωσε τη σύλληψη δύο αλλοδαπών, 11,5 χρόνων οι οποίοι έβαλαν φωτιά στο δημοτικό διαμέρισμα Φωλιά του δήμου Ελευθερών Καβάλας. Οι ανήλικοι κρατούνται στην τοπική Αστυνομική Διεύθυνση με τους γονείς τους.

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Επικράτεια λόγω πυρκαγιών

    Σε συνέχεια προηγουμένων ανακοινώσεων σχετικά με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε περιοχές των Νομών Ηλείας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Κορίνθου, Ευβοίας και Αττικής, λόγω πυρκαγιών, γνωρίζονται τα εξής:

    Νομός Ηλείας:

    Β§ Δόθηκε στην κυκλοφορία η Επαρχιακή Οδός Σιμόπουλου-Αμαλιάδος στη θέση Γεράκι.

    Β§ Οι δρόμοι που περικλείονται μεταξύ των περιοχών Ζαχάρως-Ανδρίτσαινας-Κρέστενας παραμένουν κλειστοί.

    Β§ Στην Εθνική Οδό Πύργου-Κυπαρισσίας η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

    Νομός Λακωνίας:

    Β§ Παραμένει κλειστή η Εθνική Οδός Σπάρτης-Καλαμάτας και η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω Αρεόπολης.

    Β§ Στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο του Νομού η κυκλοφορία διεξάγεται ομαλά.

    Νομός Αρκαδίας:

    Β§ Η κυκλοφορία στις Εθνικές Οδούς Τριπόλεως-Καλαμάτας και Τριπόλεως-Σπάρτης διεξάγεται κανονικά.

    Νομός Μεσσηνίας:

    Β§ Η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Καλαμάτας-Τρίπολης διεξάγεται κανονικά.

    Β§ Παραμένει κλειστή η Εθνική Οδός Καλαμάτας-Σπάρτης. Η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων οδών από Οίτυλο.

    Νομός Κορίνθου:

    Β§ Η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Κορίνθου-Τριπόλεως διεξάγεται κανονικά.

    Νομός Ευβοίας:

    Β§ Η Επαρχιακή Οδός Χαλκίδας-Λεπούρων-Καρύστου δόθηκε στην κυκλοφορία.

    Β§ Στα χωριά Παναγιά, Φανούρια και Αϊ-Γιάννης έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία.

    Νομός Αττικής :

    Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί στα παρακάτω τμήματα οδών των Δήμων Καλυβίων και Κερατέας:

    Β§ Αναβύσσου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Μονής Αρκαδίου και του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος, καθώς και σε όλες τις καθέτους αυτής προς το Πάνειο Όρος.

    Β§ Επαρχιακή Οδός Καλυβίων-Κουβαρά, μέσω της θέσης Πέτα, σε όλο το μήκος της.

    Β§ Κύπρου, στο τμήμα της από την Εθνική Οδό Αθηνών-Σουνίου προς το Πάνειο ΄Ορος.

    Β§ Γαλάζιας Ακτής, στο τμήμα της από την Εθνική Οδό Αθηνών-Σουνίου προς το Πάνειο Όρος.

    Β§ Καλυβίων, στο τμήμα της από την Εθνική Οδό Αθηνών-Σουνίου προς το Πάνειο Όρος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 26 August 2007 - 6:30:17 UTC