Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-08-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α.Παπαρήγα: "Πρέπει να ενισχυθεί το ΚΚΕ"
  • [02] Αλ.Αλαβάνος: Επίθεση στο δικομματισμό

  • [01] Α.Παπαρήγα: "Πρέπει να ενισχυθεί το ΚΚΕ"

    Τεχνητό κατασκεύασμα "προς χάρη του ψευτοδιλήμματος του δικομματισμού", χαρακτήρισε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα -σε ομιλία της το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά- "την κυβερνητική αστάθεια που παρουσιάζουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις με την πιθανότητα μελλοντικής πεντακομματικής βουλής".

    "Θέλουν να εγκλωβίσουν όσους επιθυμούν να εγκαταλείψουν τα δύο μεγάλα κόμματα, θέτοντας το δίλημμα της ακυβερνησίας, τόνισε αλλά το ΚΚΕ ανησυχεί για τους κινδύνους που απορρέουν από μια ισχυρή κυβέρνηση στο πλευρό της πλουτοκρατία" τονίζει η κ.Παπαρήγα,

    "Μακάρι, υποστήριξε να μην υπήρχε η δυνατότητα μιας ισχυρής κυβέρνησης ώστε να ανοίξει ο δρόμος της διαπάλης. Πρέπει να φύγουμε από τη λογική του δικομματισμού και να ενισχυθεί το λαϊκό κίνημα και το ΚΚΕ γιατί τότε όλα τα αιτήματα θα έχουν νέα δυναμική. Χίλιες φορές να παλεύουμε με το καινούριο σύστημα εκεί που μας συμφέρει παρά με μια ισχυρή κυβέρνηση που ευνοεί το κεφάλαιο".

    "Ωστόσο", πρόσθεσε, αναφερόμενη στα δύο μεγάλα κόμματα, "αυτοί θα βρουν το δρόμο τους σε κυβερνήσεις συνεργασίας όπως εμμέσως έχουν ήδη συμφωνήσει ο Συνασπισμός και το ΛΑΟΣ".

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τον όρο της "ασύμμετρης απειλής" υπενθύμισε το δόγμα του ιμπεριαλισμού κατά της τρομοκρατίας για τη δυνατότητα δραστικής καταστολής προκειμένου να "προστατέψει" ένα απειλούμενο σύστημα.

    Στην επιρροή του κεφαλαίου απέδωσε η κ.Παπαρήγα και τις πυρκαγιές στην Πελοπόννησο. Χαρακτήρισε "το μεγαλύτερο μέρος των εμπρησμών οργανωμένο έγκλημα" προς χάρη του "πλιάτσικου" που θα ακολουθήσει στην περιοχή (ιδιωτικοποίηση, εκποιήσεις, κλπ), και εξέφρασε το φόβο ότι με τις λεγόμενες ισχυρές κυβερνήσεις θα ακολουθήσουν παρόμοια εγκλήματα.

    Στην ομιλία της η γγ του ΚΚΕ προς τους ναυτεργάτες στο πλοίο "ΦΑΙΣΤΟΣ" -νωρίτερα είχε επισκεφθεί τα πλοία "ΚΡΗΤΗ", "ΜΥΤΙΛΗΝΗ", "Νήσος Μύκονος"- εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη του κόμματος στον συγκεκριμένο κλάδο.

    "Είστε", είπε, "ένας από τους πλέον επιβαρυμένους κλάδους εργαζομένων γιατί μάχεστε ενάντια τους εφοπλιστές και γνωρίζετε από αγώνες. Οι θέσεις και οι προτάσεις μας, τόσο για τον κλάδο μας, όσο και για τη ναυτιλία είναι ολοκληρωμένες, γιατί από την πάλη σας με την εργοδοσία εξαρτάται η σύνδεση και η ανάπτυξη της χώρας μας (νησιωτική και ηπειρωτική), ο τουρισμός, η αναψυχή, το κόστος των υπηρεσιών".

    Η βασική πρόταση του ΚΚΕ για τη ναυτιλία εντάσσεται στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των μεταφορών και των συγκοινωνιών με πλήρη αναγνώριση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τόνισε η ομιλήτρια διαχωρίζοντας, όμως, το ζήτημα από την περίπτωση της Ολυμπιακής.

    Έκλεισε τονίζοντας ότι η διαδικασία της ψήφου είναι στιγμιαία, αλλά με συνέπειες μεγαλύτερες της τετραετίας, αφού τα νομοθετήματα λειτουργούν μακροπρόθεσμα επιβαρύνοντας τα δικαιώματα της εργατικής τάξης.

    Πρόσθεσε ότι υπάρχουν δυνατότητες ανάκαμψης αυτής της προοπτικής και ότι το ναυτεργατικό κίνημα, έχει τη δική του υποχρέωση.

    Τέλος υπενθύμισε ότι στην κάλπη ψηφίζουμε όχι για το ποιο από τα δύο κόμματα μας συμφέρει, αλλά το καλύτερο, το οποίο σήμερα είναι το ΚΚΕ.

    [02] Αλ.Αλαβάνος: Επίθεση στο δικομματισμό

    Επίθεση στον δικομματισμό, που -όπως είπε- έχει φθάσει στα όριά του, εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ.Αλέκος Αλαβάνος μέσα από τη διακαναλική συνέντευξη που έδωσε.

    Ο κ.Αλαβάνος αφού απέκλεισε συνεργασία με τα δύο μεγάλα κόμματα κατηγόρησε την κυβέρνηση για διαφθορά και εξαγορά ψήφου, μέσα από τις αποζημιώσεις στους πυροπαθείς.

    "Πάμε σε εκλογές που για πρώτη φορά ο πολίτης θα αρνηθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό να στηρίξει το σύστημα διακυβέρνησης που υιοθετούν τα δύο μεγάλα κόμματα", δήλωσε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε "επί τρισήμισι χρόνια η πολιτική ζωή ανάμεσα στα δύο κόμματα σύρεται για το ποιος είναι ποιο διεφθαρμένος".

    Στη συνέχεια κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για τρία μεγάλα περιβαλλοντικά εγκλήματα:

    - Την ανυπαρξία δασικών χαρτών, δασολογίου, κτηματολογίου,

    - Την κατάργηση της δασικής υπηρεσίας, και

    - Την εκχώρηση με νόμο 64 στρεμμάτων στο καζίνο της Πάρνηθας μετά τη μεγάλη φωτιά στον εθνικό μας δρυμό.

    "Εμείς στην προεκλογική αυτή περίοδο συμμετέχουμε με το κεφάλι ψηλά", τόνισε, "γιατί εμείς το μικρό κόμμα με τους έξι βουλευτές θεωρούσαμε πάντα κρίσιμα τα ζητήματα του περιβάλλοντος και μιλούσαμε πάντα για τις πυρκαγιές, πριν από τις πυρκαγιές".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 30 August 2007 - 10:30:26 UTC