Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-08-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Παπαρήγα: "Πρέπει να ενισχυθεί το ΚΚΕ"
  • [02] Θ. Ρουσόπουλος: Πρωτοβουλία για ευρωπαϊκή «ΕΜΑΚ»

  • [01] Αλ. Παπαρήγα: "Πρέπει να ενισχυθεί το ΚΚΕ"

    Τεχνητό κατασκεύασμα "προς χάρη του ψευτοδιλήμματος του δικομματισμού", χαρακτήρισε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα -σε ομιλία της το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά- "την κυβερνητική αστάθεια που παρουσιάζουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις με την πιθανότητα μελλοντικής πεντακομματικής βουλής".

    "Θέλουν να εγκλωβίσουν όσους επιθυμούν να εγκαταλείψουν τα δύο μεγάλα κόμματα, θέτοντας το δίλημμα της ακυβερνησίας, τόνισε αλλά το ΚΚΕ ανησυχεί για τους κινδύνους που απορρέουν από μια ισχυρή κυβέρνηση στο πλευρό της πλουτοκρατίας" τονίζει η κ.Παπαρήγα,

    "Μακάρι, υποστήριξε να μην υπήρχε η δυνατότητα μιας ισχυρής κυβέρνησης ώστε να ανοίξει ο δρόμος της διαπάλης. Πρέπει να φύγουμε από τη λογική του δικομματισμού και να ενισχυθεί το λαϊκό κίνημα και το ΚΚΕ γιατί τότε όλα τα αιτήματα θα έχουν νέα δυναμική. Χίλιες φορές να παλεύουμε με το καινούριο σύστημα εκεί που μας συμφέρει παρά με μια ισχυρή κυβέρνηση που ευνοεί το κεφάλαιο".

    "Ωστόσο", πρόσθεσε, αναφερόμενη στα δύο μεγάλα κόμματα, "αυτοί θα βρουν το δρόμο τους σε κυβερνήσεις συνεργασίας όπως εμμέσως έχουν ήδη συμφωνήσει ο Συνασπισμός και το ΛΑΟΣ".

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τον όρο της "ασύμμετρης απειλής" υπενθύμισε το δόγμα του ιμπεριαλισμού κατά της τρομοκρατίας για τη δυνατότητα δραστικής καταστολής προκειμένου να "προστατέψει" ένα απειλούμενο σύστημα.

    Στην επιρροή του κεφαλαίου απέδωσε η κ.Παπαρήγα και τις πυρκαγιές στην Πελοπόννησο. Χαρακτήρισε "το μεγαλύτερο μέρος των εμπρησμών οργανωμένο έγκλημα" προς χάρη του "πλιάτσικου" που θα ακολουθήσει στην περιοχή (ιδιωτικοποίηση, εκποιήσεις, κλπ), και εξέφρασε το φόβο ότι με τις λεγόμενες ισχυρές κυβερνήσεις θα ακολουθήσουν παρόμοια εγκλήματα.

    Στην ομιλία της η γγ του ΚΚΕ προς τους ναυτεργάτες στο πλοίο "ΦΑΙΣΤΟΣ" -νωρίτερα είχε επισκεφθεί τα πλοία "ΚΡΗΤΗ", "ΜΥΤΙΛΗΝΗ", "Νήσος Μύκονος"- εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη του κόμματος στον συγκεκριμένο κλάδο.

    "Είστε", είπε, "ένας από τους πλέον επιβαρυμένους κλάδους εργαζομένων γιατί μάχεστε ενάντια τους εφοπλιστές και γνωρίζετε από αγώνες. Οι θέσεις και οι προτάσεις μας, τόσο για τον κλάδο μας, όσο και για τη ναυτιλία είναι ολοκληρωμένες, γιατί από την πάλη σας με την εργοδοσία εξαρτάται η σύνδεση και η ανάπτυξη της χώρας μας (νησιωτική και ηπειρωτική), ο τουρισμός, η αναψυχή, το κόστος των υπηρεσιών".

    Η βασική πρόταση του ΚΚΕ για τη ναυτιλία εντάσσεται στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των μεταφορών και των συγκοινωνιών με πλήρη αναγνώριση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τόνισε η ομιλήτρια διαχωρίζοντας, όμως, το ζήτημα από την περίπτωση της Ολυμπιακής.

    Έκλεισε τονίζοντας ότι η διαδικασία της ψήφου είναι στιγμιαία, αλλά με συνέπειες μεγαλύτερες της τετραετίας, αφού τα νομοθετήματα λειτουργούν μακροπρόθεσμα επιβαρύνοντας τα δικαιώματα της εργατικής τάξης.

    Πρόσθεσε ότι υπάρχουν δυνατότητες ανάκαμψης αυτής της προοπτικής και ότι το ναυτεργατικό κίνημα, έχει τη δική του υποχρέωση.

    Τέλος υπενθύμισε ότι στην κάλπη ψηφίζουμε όχι για το ποιο από τα δύο κόμματα μας συμφέρει, αλλά το καλύτερο, το οποίο σήμερα είναι το ΚΚΕ.

    [02] Θ. Ρουσόπουλος: Πρωτοβουλία για ευρωπαϊκή «ΕΜΑΚ»

    Πρωτοβουλία για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Δύναμης Πυρόσβεσης και Αντιπλημμυρικής Δράσης αναλαμβάνει η Ελλάδα, ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας κ. Θ.Ρουσόπουλος και πρόσθεσε οτι η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη μεταβαίνει στη Ρώμη και τις Βρυξέλλες για την προώθηση αυτής της πρωτοβουλίας στους ευρωπαίους εταίρους. Ο κ. Ρουσόπουλος ανακοίνωσε οτι έχει αποκατασταθεί στις περισσότερες από τις πληγείεσες περιοχές η παροχή του ρεύματος από τη ΔΕΗ.

    Επτά χιλιάδες τετρακόσιοι ενενήντα έξι πυρόπληκτοι πήραν το πρώτο βοήθημα των τριών χιλιάδων ευρώ μέχρι τις 6.30 το απόγευμα της Τετάρτης δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος στην ενημέρωση των δημοσιογράφων. Στην Αγροτική Tράπεζα εξυπηρετήθηκαν 3252, στην Εθνική Τράπεζα 2300 και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 1314, ενώ το συνολικό ποσό που έχει χορηγηθεί έφτασε τα 24 εκ. ευρώ. Επίσης ανέφερε ότι έχουν υποβληθεί αιτήσεις στις τράπεζες Eurobank, Alpha, Πειραιώς και Εμπορική και πως έχει παραταθεί το ωράριο στις τράπεζες.

    Πρόσθεσε πως από την πρώτη φάση καταγραφής έχει προκύψει ότι στην Ηλεία έχουν καταστραφεί 510 σπίτια, ενώ απηύθυνε έκκληση προς τους υπαλλήλους των δημοσίων υπηρεσιών να δίνουν πληροφορίες και να βοηθούν τους συνανθρώπους μας που, όπως είπε χαρακτηριστικά, χρειάζονται αγκαλιά συμπάθειας και έχουν την ανάγκη μας.

    Ανέφερε ότι κλιμάκιο ψυχολογικής υποστήριξης βρίσκεται ήδη στις περιοχές, ενώ άλλο μικτό κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας και των δήμων μεταφέρει ανήμπορους ηλικιωμένους σε τράπεζες. Σημείωσε ότι οι πολίτες εξυπηρετούνται από τράπεζες των δήμων τους με στόχο να αποφευχθούν τυχόν ασυνείδητοι που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν τη στιγμή.

    Μάλιστα τόνισε πως το έγγραφο που υπογράφουν είναι υπεύθυνη δήλωση και στην περίπτωση που αναφέρουν ψευδή στοιχεία θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου, αφού οι αρμόδιες αρχές θα ελέγξουν τα στοιχεία. Επίσης ανέφερε ότι οι κ. Μεϊμαράκης και Φούρλας μετείχαν σε συσκέψεις στην Καλαμάτα και στη Σπάρτη, ενώ έγιναν ήδη προσπάθειες για άμεσες λύσεις αφού έφτασαν τα πρώτα εννέα λυόμενα και αύριο θα φτάσουν άλλα 35, ικανοποιώντας έτσι όλους τους άστεγους που έχουν υποβάλλει αίτηση και οι οποίοι ήδη φιλοξενούνται δωρεάν σε καταλύμματα και ξενοδοχεία.

    Σημείωσε ότι έχει ενισχυθεί η δύναμη των αστυνομικών και των φαντάρων στις περιοχές για να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια, ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη τα βοηθήματα θα μπορούν να χορηγούνται από αύριο το πρωί σε όλες τις τράπεζες, ενώ ειδικά για τους αγρότες θα γίνεται αυτομάτως πίστωση στο λογαριασμό τους στην Αγροτική Τράπεζα. Ανέφερε επίσης ότι με απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη οι στρατεύσιμοι που κατάγονται ή είναι η οικογένειά τους στις πυρόπληκτες περιοχές έχουν τη δυνατότητα να μεταφερθούν σε τόπο συμφερόντων τους, ανεξάρτητα από το αν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο στη μονάδα που υπηρετούν. Επίσης με απόφαση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ δόθηκε δεκαήμεραη άδεια στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Αμύνης που κατάγεται από πυρόπληκτες περιοχές, ενώ σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντού γίνεται καταγραφή από τις νομαρχίες, τους δήμους και τις ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών για την κάλυψη άμεσων αναγκών σε ζωοτροφές.

    Επιπλέον ανέφερε ότι συνολικά 401 χωριά και οικισμοί είχαν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση μέχρι χθες, 297 εξ αυτών επαναηλεκτροδοτήθηκαν και ως το βράδυ θα έχουν ρεύμα και άλλα 30, ενώ τα 74 που απομένουν θα επαναηλεκτροδοτηθούν ως το Σάββατο. Ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως η γραμμή 1555 θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση και πως ως σήμερα είχαν γίνει 62.914 κλήσεις, το 84% των οποίων αφορούσε εκκλήσεις συμπολιτών μας για να προσφέρουν ποσά και το 16% για να πληροφορηθούν για τα μέτρα. 447 συμπολίτες υπέβαλαν σύνθετα ερωτήματα τα οποία θα λάβουν απάντηση εντός 48ώρου, ενώ ο κ. Ρουσόπουλος απηύθυνε παράκληση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης να μην ζητούν πληροφορίες από το 1555 για να αποφορτιστεί η γραμμή.

    Επίσης ανέφερε ότι έχουν ανακοινωθεί και κατατίθενται εντός των ημερών προσφορές :συγκεκριμένα ο Ομιλος Λάτση 60 εκ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα 50 εκ. ευρώ, η Χαλυβουργική 50 εκ ευρώ, τα ελληνικά Πετρέλαια 5 εκ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς 5 εκατ. ευρώ, η Τράπεζα της Ελλάδος 5 εκατ. ευρώ, η Βουλή των Ελλήνων 5 εκ. ευρώ, το Ιδρυμα Ωνάση 5 εκ. ευρώ, η Αγροτική Τράπεζα 3,5 εκατ. ευρώ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 2 εκ. ευρώ, η Hellexpo 2 εκ. ευρώ, η Λάμδα development 1 εκ. ευρώ.

    Επιπλέον ανέφερε ότι συνεχίζεται η βούληση ξένων κυβερνήσων να συνδράμουν και πως η Ρωσία διαθέτει ακόμα ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος, το οποίο θα είναι στη χώρας μας αύριο το βράδυ, ενώ πρόσθεσε πως θα διανεμηθούν στις πυρόπληκτες περιοχές φυλλάδια για την ενημέρωση των πολιτών που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν για τα μέτρα της κυβέρνησης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    Σε ερώτηση για τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ραγκούση περί ταξιδιωτικής οδηγίας της Αυστραλιανής κυβέρνησης, ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι ψευδή και παραπλανητικά είπε ότι ουδεμία τέτοια διασύνδεση υπάρχει στην ταξιδιωτική σύσταση, η οποία μάλιστα δεν είναι καινούργια και αφορά αριθμό ευρωπαϊκών κρατών, όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και άλλες με τις οποίες η αυστραλιανή κυβέρνηση μας τοποθετεί στο ίδιο επίπεδο ασφαλείας και διευκρίνησε ο κ. Ρουσόπουλος πως η συγκεκριμένη προσθήκη αφορά φυσικές καταστροφές και γίνεται ειδική αναφορά για τα επίπεδα ρύπανσης της ατμόσφαιρας.

    Σε ερώτηση για επιτήδειους που παίρνουν βοηθήματα από δύο και τρεις τράπεζες και για καταγγελία του δημάρχου Αμαλιάδας ότι ο υφυπουργός Υγείας προσφέρει επιλεκτική βοήθεια, ο υπουργός Επικρατείας είπε πως δεν έχει ακούσει καμία τέτοια καταγγελία και πως είναι προς δημιουργία εντυπώσεων και παντελώς ανυπόστατη, γιατί στη διαδικασία δεν εμπλέκεται άλλος φορέας παρά μόνο ο δήμαρχος, ο οποίος αν δώσει ψευδή στοιχεία έχει επίσης ευθύνη. Αφού, όπως τόνισε, για τα 10.000 ευρώ που θα πάρουν οι δικαιούχοι για την οικοσκευή τους απαιτείται να διαθέτουν βεβαίωση από το δήμο, την Αστυνομία ή την Πυροσβεστική υπηρεσία. Μάλιστα επανέλαβε πως αυτό που υπογράφουν οι πυρόπληκτοι είναι υπεύθυνη δήλωση και ότι αν δεν είναι ειλικρινή τα στοιχεία του, οι κυρώσεις θα είναι βαρύτατες. "Αν κανείς προσπαθήσει να κοροϊδέψει τις δημόσιες υπηρεσίες θα πληρώσει τις συνέπειες του νόμου", τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος ενώ είπε ότι ήδη από απόψε οι τράπεζες μοιράζονται τα στοιχεία μεταξύ τους και γίνεται σε πρώτη φάση έλεγχος ενώ την τελική ευθύνη την έχει το υπουργείο Οικονομίας.

    Σε ερώτηση αν είναι απαραίτητο ή όχι το ΑΦΜ, ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως ο έλεγχος δεν προϋποθέτει κατ' ανάγκη τον ΑΦΜ και πως γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος και υποχρεούνται οι δικαιούχοι να φέρουν τα απαιτούμενα στοιχεία. Μάλιστα είπε πως για τις αγροτικές καλλιέργειες υπάρχουν γνωστές διαδικασίες από τα ΠΣΕΑ οι οποίες θα ακολουθηθούν .

    Ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι η διαδικασία που ακολουθείται διασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό. Πάντως σε ερώτηση αν υπάρχει on line σύστημα και αν θα υπάρξουν επιπτώσεις για ψευδείς δηλώσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση, την πυροσβεστική υπηρεσία και την αστυνομία, είπε ότι δεν μπορεί να δώσει απάντηση τώρα.

    Σε άλλη ερώτηση αν οι αποζημιώσεις αφορούν και οικονομικούς μετανάστες είπε πως αφορά όσους επλήγησαν με βάση αν έχει καταστραφεί το σπίτι τους ή η περιουσία τους, αλλά επιφυλάχθηκε για ακριβέστερη απάντηση αργότερα.

    Για θέμα που μετέδωσε το CNN και σύμφωνα με το οποίο πίσω από τις πυρκαγιές υπάρχουν τρομοκράτες, παρέπεμψε σε χθεσινή απάντησή του, ενώ σε άλλη ερώτηση που αφορούσε τη μετάδοση της συνέντευξής του από την ΝΕΤ είπε ότι δεν θα ήταν ανεκτό να επιβάλει η κυβέρνηση τι θα προβάλλει το κρατικό κανάλι, ενώ διευκρίνησε ότι πρόκειται για αρμοδιότητες του αρμόδιου υπηρεσιακού υπουργού κ. Μορώνη. Λίγο αργότερα παρατήρησε πως εκείνη την ώρα η ΝΕΤ μετέδιδε δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννη Ραγκουση και πρόσθεσε πως όλη η συνέντευξη μεταδόθηκε από την ΕΤ 3.

    Σε ό,τι αφορά το πότε θα ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών είπε " είναι όχι απλώς αδόκιμο, αλλά και πολύ νωρίς να πω ο,τιδήποτε. Ειδική επιτροπή με πρόεδρο τον κ. Μολυβιάτη έχει αναλάβει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για πρώτη φάση. "Η προσπάθεια που γίνεται με τους παραινετικούς λόγους του πρωθυπουργού είναι να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα", σημείωσε ο κ. Ρουσόπουλος, ενώ δεν σχολίασε δημοσκόπηση της VPRC, σύμφωνα με την οποία υπήρξε καθυστέρηση του κρατικού μηχανισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά " έχω πει τις απόψεις μου για τις δημοσκοπήσεις".

    Σε άλλη ερώτηση αν η χώρα μας δέχεται ασύμμετρη απειλή είπε πως το θέμα εξαντλήθηκε χθες, ενώ για το αν θα ζητήσουμε συμπαράσταση από τον αμερικανό πρόεδρο Τζ.Μπούς είπε ότι δεν έχει υπάρξει τέτοια προσπάθεια και τόνισε "δεν χρειάζεται να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση τίποτα τέτοιο από κανένα". Σε ερώτηση που αφορούσε απάντηση της αρμόδιας επιτρόπου κ. Χούμπνερ για την απορρόφηση των κονδυλίων για μέσα πυρόσβεσης η οποία ήταν μηδενική, ενώ δικαιούμασταν 33 εκ. ευρώ ετησίως, είπε πως δεν την έχει πληροφορηθεί και όταν ενημερωθεί θα απαντήσει.

    Σχολιάζοντας πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Εθνος" σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν φωτογραφίες όπου βουλευτές και υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ στο νοσοκομείο Πύργου βοηθούν ψηφοφόρους τους είπε " η λογική είναι σε αντίθεση με όσα υποθέτει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, βουλευτές από τα δύο μεγάλα κόμματα πήγαν στο νοσοκομείο για να ζητήσουν πληροφορίες , χθες 7 -7:30 έφευγαν e-mail με τον τύπο των υπευθύνων δηλώσεων, οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες ημέρα, άρα δεν μπορεί να έχει η εφημερίδα και ούτως ή άλλος δεν χρειάζεται να μεσολαβήσει κανείς" επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας και συμπλήρωσε πως οι φωτογραφίες δεν είναι πάντα αδιάψευστος μάρτυρας, αναφέροντας ως παράδειγμα φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν τον τελευταίο καιρό στις οποίοες με μοντάζ είχαν προστεθεί φλόγες.

    Ο υπουργός Επικρατείας δεν έδωσε καμία απάντηση όταν του ζήτησαν να σχολιάσει τις δηλώσεις Αλαβάνου ότι η κυβέρνηση με τα περί ασύμμετρης απειλής οδηγεί τη χώρα σε βρώμικες εκλογές, ενώ είπε πως η διαδικασίια των ερευνών είναι μυστική όταν ρωτήθηκε αν από τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής για όσους έχουν συλληφθεί στηρίζεται η θεωρία της ασύμμετρης απειλής.

    Σε άλλη ερώτηση για τους λόγους που δεν ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Πολιτική Προστασία συνδρομή, είπε πως η κάθε χώρα κρίνει από τις υπηρεσίες της πότε γίνεται τέτοιο αίτημα, σημειώνοντας πως η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών. Ενώ σε άλλη ερώτηση αν θα διευκόλυνε να υπάρξουν δύο τηλεφωνικές γραμμές μία για πυρόπληκτους και μία για όσους θέλουν να προσφέρουν χρήματα είπε πως θα μπέρδευε αυτός ο διαχωρισμός.

    Τέλος για το πότε θα συνεχιστεί η προεκλογική δράση των στελεχών της ΝΔ και του Κώστα Καραμανλή παρέπεμψε στο κόμμα της ΝΔ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 30 August 2007 - 16:30:22 UTC