Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-08-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής: "Εθνικός στόχος η ανασυγκρότηση"
  • [02] Αλαβάνος: "Καμία μετεκλογική συνεργασία"

  • [01] Κ. Καραμανλής: "Εθνικός στόχος η ανασυγκρότηση"

    Ευρεία σύσκεψη για το σχέδιο ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Στη σύσκεψη μετείχαν οι κ.κ. Αλογοσκούφης, Σιούφας, Σουφλιάς, Μπασιάκος και ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, με τον οποίο νωρίτερα ο Κ. Καραμανλής είχε και κατ' ιδίαν συνάντηση.

    Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε ακολούθως με την Ευρωπαία Επίτροπο Ντανούτα Χούμπνερ και συζήτησαν για τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Ελλάδα.

    Η Ν. Χούμπνερ δήλωσε ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες ενισχύσεις, ανάλογα με την έκταση της καταστροφής και από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ και από άλλα προγράμματα.

    Ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης ευχαρίστησε την Επιτροπή και την Επίτροπο για την πολύ γρήγορη ανταπόκριση στη μεγάλη καταστροφή που έχει πλήξει τη χώρα μας. Θα συνεργαστούμε,τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, παρά πολύ γρήγορα, μέσα στις προθεσμίες, προκειμένου να υπάρξει και η πλήρης αποτύπωση της ζημιάς. Θα έχουμε με την Επιτροπή την ταχύτερη δυνατή συνεργασία, ώστε να προχωρήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά και για την ανασυγκρότηση, αλλά και για την ανάπτυξη των περιοχών που έχουν πληγεί.

    Ο Γιώργος Αλογοσκούφης ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί οικονομικά το μέγεθος της καταστροφής και ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει δηλώσεις για τους βασικούς άξονες του προγράμματος ανασυγκρότησης και ανάπτυξης των πυρόπληκτων περιοχών.

    Κ. Καραμανλής: "Εθνικός στόχος η ανασυγκρότηση"

    Την κατασκευή των καμένων σπιτιών απο τις πυρκαγιές την αναλαμβάνει η πολιτεία με τη συνδρομή του Ταμείου Αλληλεγγύης των πολιτών, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μετά την επίσκεψή του χθες στο ΥΠΕΧΩΔΕ και τη συνεργασία που είχε για τα μέτρα αρωγής με τον υπουργό Γιώργο Σουφλιά.

    Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τον κ. Σουφλιά και τα στελέχη του υπουργείου είπε ότι η εντολή είναι "κινούμαστε γρήγορα χωρίς καθυστερήσεις, παραμερίζουμε τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας, τίποτα δεν πρέπει να σταθεί στο δρόμο του χρέους μας".

    Οι συμπολίτες μας, πρόσθεσε, πρέπει να βλέπουν αυτές τις ημέρες την πολιτεία να στέκεται δίπλα τους. Και είναι σημαντικό, ανέφερε ο πρωθυπουργός, ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ προχώρησε ταχύτατα στην ολοκλήρωση της οριοθέτησης των καμένων περιοχών.

    Ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε, ότι η αίσθηση του κατεπείγοντος πρέπει να είναι συνέχεια στο νου σας. Ο κ. Καραμανλής, τόνισε, ότι η ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών απαιτεί την συνένωση όλων των δυνάμεων που διαθέτουμε και χρειάζεται ομοψυχία, χρειάζεται να αποδείξουμε την ανθρωπιά μας. Ο εθνικός αυτός στόχος πρέπει, είπε, να γίνει αφετηρία για μία σχέση εμπιστοσύνης στον πολίτη και στο κράτος. Χρέος μας απέναντι στους πληγέντες είναι να κινηθούμε γρήγορα.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ σωστή την απόφαση του Γιώργου Σουφλιά να αποστείλει αφενός λυόμενα σπίτια σε όσους έχασαν τα σπίτια τους απο τις πυρκαγιές, αλλά και να πάρουν εναλλακτικά οι πληγέντες αυτοί επιδότηση ενοικίου.

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής, ευχαρίστησε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για τη συμβολή τους στη μέχρι τώρα αποκατάσταση των πληγέντων απο τις πυρκαγιές αλλά και στους υπαλλήλους του ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Απο την πλευρά του ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ κάνει τα πάντα για να ανταποκριθεί, όπως και τα άλλα υπουργεία στις ανάγκες των πυροπληκτων, ενώ ήδη εκδόθηκε η απόφαση οριοθέτησης των περιοχών που επλήγησαν, η οποία είναι απαραίτητη να έχει εκδοθεί προηγουμένως για να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα αρωγής και από τα άλλα υπουργεία.

    Ο κ. Σουφλιάς εξήγησε ότι έχει ολοκληρωθεί η οριοθέτηση στους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας και μέσα στο Σαββατοκύριακο αν δεν υπάρξουν άλλα επεισόδια πυρκαγιών θα ολοκληρωθεί η οριοθέτηση σε Αρκαδία, Ηλεία και Εύβοια.

    Μέχρι στιγμής έχουν σταλεί 100 οικίσκοι στους πληγέντες για να στεγαστούν όσοι έχασαν τα σπίτια τους στην Μεσσηνία, την Λακωνία και την Εύβοια. Εστάλησαν δηλαδή όσα ζητήθηκαν και θα σταλούν επίσης όσα ζητηθούν στις επόμενες μέρες.

    Επιλογή των πολιτών είναι, είτε να πάρουν οικίσκο, είτε επιδότηση ενοικίου. Επίσης ο κ. Σουφλιάς αναφέρθηκε και στην τεράστια οικολογική καταστροφή και ανακοίνωσε ότι θα ισχύσουν και στις περιοχές που επλήγησαν τις τελευταίες ημέρες τα μέτρα που ελήφθησαν για την Πάρνηθα.

    Το ταχύτερο δυνατόν θα οριοθετηθούν οι αναδασωτέες εκτάσεις και θα γίνει η επιλογή των περιοχών όπου θα εκτελεστούν αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Επίσης πρέπει να να γίνουν και κάποιες περιβαλλοντικές μελέτες, γιατί κάποιες απο τις καμένες περιοχές ήταν περιοχές'' νατούρα''.

    Εχουμε πάρα πολλή δουλειά μπροστά μας, είπε ο κ. Σουφλιάς, πιστεύω ότι θα ανταποκριθούμε και στις άμεσες ανάγκες και στα μακροπρόθεσμα μέτρα. Πρέπει, είπε, να δουλέψουμε πάνω σε συγκεκριμένες μελέτες και σχέδιο για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

    Επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ

    Επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής ο οποίος ενημερώθηκε από την Διοίκηση για την κατάσταση που επικρατεί στις καμένες εκτάσεις.

    Μετά την σύσκεψη ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφας, ο οποίος συμμετείχε σε αυτή, δήλωσε ότι ο κ. Καραμανλής συνεχάρη την Διοίκηση αλλά και τους εργαζόμενους στην επιχείρηση για την προσπάθεια που καταβάλλουν ώστε να περιοριστούν τα προβλήματα και να υπάρξει άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στα χωριά όπου παρουσιάστηκαν προβλήματα.

    Ο κ. Σιούφας πρόσθεσε ότι έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε περισσότερα από 350 χωριά που βρίσκονται στις εκτάσεις που κάηκαν και ότι μέχρι το Σάββατο θα έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και στα υπόλοιπα 73 που έχουν απομείνει. Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει ευρύτερος κίνδυνος από την πυρκαγιά στην Μεγαλόπολη, ο κ. Σιούφας απάντησε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.

    Ο κ. Καραμανλής στην σύσκεψη συνεχάρη τους εργαζομένους που κατέβαλαν προσπάθειες κάτω από αντίξοες συνθήκες για να περιορίσουν τα προβλήματα καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και σημείωσε ότι όλοι μαζί ενωμένοι και αλληλέγγυοι πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια.

    Στην σύσκεψη συμμετείχε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αναστάσιος Νεράτζης καθώς και στελέχη του υπουργείου και της διοίκησης της ΔΕΗ.

    Το Μόναχο συμβάλλει στην αποκατάσταση του Κρονίου λόφου στην Αρχαία Ολυμπία

    Ο Δήμαρχος του Μονάχου Κρίστιαν Ούντε (Christian Ude) απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, στην οποία αναφέρει ότι η πόλη του Μονάχου επιθυμεί να αναλάβει την πρωτοβουλία και να συμβάλλει στην αποκατάσταση του Κρονίου λόφου στην Αρχαία Ολυμπία.

    Για το ξεκίνημα της προσπάθειας το Μόναχο διαθέτει 100 χιλιάδες ευρώ, ενώ ο λαός και εταιρείες της πόλης προτίθενται να συμβάλλουν.

    Σημειώνεται ότι στο Μόναχο βρίσκεται η μεγαλύτερη, εκτός Ελλάδος, Ελληνική Κοινότητα στην Ευρώπη, ενώ είναι γνωστοί οι ιστορικοί δεσμοί της πόλης με την αρχαία και τη νεώτερη Ελλάδα. Στο Μόναχο επίσης εδρεύει η εταιρεία Siemens.

    Την πρωτοβουλία θα παρουσιάσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Κα Ζίγκριντ Σκαρπέλις Σπέρκ (Sigrid Skarpelis Sperk) Πρόεδρος των Ελληνογερμανικών Εταιριών, η οποία θα συναντηθεί με τον Κάρολο Παπούλια, σε προγραμματισμένη εκδήλωση του Συνδέσμου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 5 Σεπτεμβρίου στο Προεδρικό Μέγαρο.

    [02] Αλαβάνος: "Καμία μετεκλογική συνεργασία"

    Στη Θήβα περιόδευσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, όπου συναντήθηκε και συζήτησε με τους Δημάρχους Οινοφύτων- Σχηματαρίου για τα μεγάλα περιβαλλοντικά και οικολογικά προβλήματα της περιοχής και επισκέφθηκε το εργοστάσιο SNENDER ELEKTRIK. Επίσης συναντήθηκε με το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Θήβας και το μεσημέρι παραχώρησε συνέντευξη Τύπου.

    «Βρεθήκαμε εδώ, στον τυπικά πιο πλούσιο νομό της χώρας μας κι αυτό που συναντήσαμε είναι ακυβερνησία", ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ. Αλαβάνος σημείωσε ότι "υπάρχει πλήρης ακυβερνησία, με την έννοια ότι σ΄ αυτόν το νομό, στον οποίον παράγεται το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός, δεν υπάρχει Γραφείο Περιβάλλοντος. Και το κύριο είναι ότι υπάρχει μέσα στον υδροφόρο ορίζοντα εξασθενές χρώμιο, δηλαδή ένας καρκινογόνος παράγοντας, που περνάει από τα λύματα των βιομηχανιών - οι οποίες ουσιαστικά δεν έχουν βιολογικό καθαρισμό -στον Ασωπό ποταμό και μετά στον υδροφόρο ορίζοντα".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι "πρέπει να σταματήσει η ακυβερνησία. Πρέπει να έχουμε ένα δρόμο, όπου η υγεία, η ποιότητα ζωής και το περιβάλλον θα είναι προτεραιότητες".

    Χθες, ο κ.Αλαβάνος, στη συνέντευξη Τύπου ενόψει των εκλογών, η οποία μεταδόθηκε διακαναλικά, διευκρίνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συνεργαστεί μετεκλογικά με κανένα από τα δυο μεγάλα κόμματα και παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για τις πυρκαγιές.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει στο καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα για την παράταξη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι δεν φοβάται το ενδεχόμενο να προκύψει μετεκλογικά ανίσχυρη κυβέρνηση, καθώς, όπως είπε, στο παρελθόν είδαμε πολύ ισχυρές κυβερνήσεις που έδωσαν φτώχεια και μια πυρπολημένη Ελλάδα.

    Δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα συνεργασίας με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, διότι έχουμε βρεθεί στην άλλη όχθη και με τους δυο, τόνισε ο Αλέκος Αλαβάνος, πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποτελέσει στήριγμα στις πολιτικές που καταδικάζει, ενώ δεν θα ήθελε την είσοδο του ΛΑΟΣ στη Βουλή.

    Επίσης, ο Αλέκος Αλαβάνος σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει ούτε συνεργασία μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων, γιατί, όπως είπε, η εμπειρία στην Ευρώπη έχει δείξει ότι στη συνέχεια οδηγούν και πάλι σε εναλλαγή των δυο μεγάλων κομμάτων στην εξουσία.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε, θέλει αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και εκτίμησε ότι μπαίνουμε σε ένα νέο πολιτικό τοπίο μετά τις εκλογές.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος δεν θέλησε να απαντήσει στο ερώτημα με ποιό ποσοστό θα ήταν ικανοποιημένος ο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι η παράταξη δεν θέλει να εισπράξει από τη δυσαρέσκεια του κόσμου, πρόσθεσε ότι οι δημοσκοπήσεις δεν εκφράζουν την πραγματικότητα, αλλά εξέφρασε ικανοποίηση για την ανταπόκριση που έχει η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στον κόσμο και εξέφρασε την ελπίδα ότι το κόμμα του θα είναι ενισχυμένο στις εκλογές, γιατί ο κόσμος, όπως είπε, θα εκτιμήσει την πολιτική του δράση στα οικολογικά προβλήματα της χώρας.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις "ασύμμετρες απειλές", ο κ. Αλαβάνος επανέλαβε ότι είδαμε να κατασκευάζονται φωτογραφίες εμπρηστών και εκτίμησε ότι βρισκόμαστε σε άσχημη πορεία.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι όλα όσα λέγονται για οργανωμένο σχέδιο, για Αλβανούς, Τούρκους ή άλλους μετανάστες ή για τα Εξάρχεια, αποσταθεροποιούν τη χώρα και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, κάνοντας λόγο για "εκκωφαντική ανικανότητα όταν αναζητά ενόχους στη νεολαία".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να προκύψει πεντακομματική Βουλή μετά τις εκλογές, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι δεν είναι υπέρ μιας πεντακομματικής Βουλής, γιατί, όπως διευκρίνισε, δεν θέλουμε δυνάμεις, όπως το ΛΑΟΣ, που θα δημιουργούσαν κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού.

    Στην εισήγησή του στη σημερινή συνέντευξη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος παρουσίασε δέκα θέσεις σχετικά με την κρίση που προέκυψε από τις πρόσφατες πυρκαγιές και οι οποίες είναι:

    1. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατανοεί την αμηχανία ή την ενόχληση πολιτών για πολιτικές συζητήσεις, ωστόσο, όπως είπε, πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά.

    2. Κατηγόρησε τα δυο μεγάλα κόμματα για την μεταξύ τους αντιπαράθεση για άλλα θέματα, ενώ δεν έβαλαν στην ατζέντα τους το θέμα της προστασίας των δασών.

    3. Ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς τις εκλογές με το μέτωπο ψηλά, γιατί μίλησε έγκαιρα, από το Μάιο του 2007, για τους κινδύνους από πυρκαγιές, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είναι απών και δεν απάντησε στην επιστολή των δέκα σημείων για συνεργασία μεταξύ των κομμάτων εκλογικά για τις πυρκαγιές, όπως και τον κ. Παπανδρέου, ενώ επέκρινε και την αρνητική στάση του ΚΚΕ.

    4. Είναι, είπε, μεγάλες οι ευθύνες της ΝΔ, αλλά και του πρωθυπουργού που διατηρεί στη θέση του τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Β.Πολύδωρα.

    Οι ευθύνες της κυβέρνησης, είπε, είναι στα άκρα, γιατί πέρα από τις ευθύνες για τις πυρκαγιές, ποτέ άλλοτε δεν έγινε, όπως σημείωσε, τέτοια επιχείρηση εξαγοράς ψηφοφόρων. Αντί η κυβέρνηση να δημαγωγεί και να εξαγοράζει ψήφους, έπρεπε να φωνάξει τα κόμματα για συνεννόηση, ποτέ δεν έγινε τέτοια βρώμικη επιχείρηση σε εκλογές, είπε ο κ. Αλαβάνος.

    5. Επέρριψε ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ γιατί, όπως είπε, δημιούργησε το βασίλειο των αυθαιρέτων, γιατί η χώρα δεν έχει Δασολόγιο και γιατί ψήφισε νόμους που κάθε άλλο παρά προστάτευαν τα δάση.

    6. Ο Αλέκος Αλαβάνος εκτίμησε ότι ο δικομματισμός έφθασε στα όριά του και στο εξής πρέπει να μπουν νέες προτεραιότητες, έξω από τον άγριο καπιταλισμό, να γίνουν επενδύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και να μειωθούν τα εξοπλιστικά προγράμματα.

    7. Υπάρχει, τόνισε, κοινωνική αδικία που προκύπτει από την πολιτική των κομμάτων εξουσίας, πολιτική από την οποία πλήττεται ιδιαίτερα η νέα γενιά.

    8. Εξέφρασε ικανοποίηση γιατί οι πολίτες και ιδιαίτερα η νέα γενιά αφυπνίζονται και γεννιούνται νέα κινήματα που είναι ελπίδα για το μέλλον.

    9. Υποστήριξε ότι αυτές οι εκλογές θα αποτελέσουν το κύκνειο άσμα του δικομματισμού και ότι πάμε σε εκλογές, όπου οι πολίτες θα αρνηθούν αυτό το σύστημα διακυβέρνησης, και τέλος

    10. Ζήτησε να τιμωρηθούν αποφασιστικά οι δυνάμεις που είναι υπεύθυνες για αυτή την κατάσταση, παράλληλα δε τόνισε ότι υπάρχει ελπίδα που προκύπτει από το περιβαλλοντικό κίνημα, στο οποίο συμμετέχει ενεργά ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι οι πολίτες θα εκτιμήσουν τη στάση του αυτή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 31 August 2007 - 12:30:26 UTC