Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-08-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής: Οι επτά άξονες του σχεδίου ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών
  • [02] Αλ. Παπαρήγα: "Οχι στη λογική του δικομματισμού"

  • [01] Κ. Καραμανλής: Οι επτά άξονες του σχεδίου ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών

    Επτά βασικούς άξονες για το σχέδιο ανασυγκρότησης όλων των πυρόπληκτων περιοχών, ανακοίνωσε το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Με δήλωσή του, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι ο αγώνας για την κατάσβεση των πυρκαγιών δεν έχει ακόμη τελειώσει, αλλά η κατάσταση είναι καλύτερη και τόνισε "τα μέτωπα της φωτιάς έχουν περιοριστεί. Γίνονται ήδη συντονισμένες αποτελεσματικές ενέργειες για την επούλωση των πληγών, τουλάχιστον των άμεσων και των πιεστικών".

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι ημέρες που πέρασαν ήταν ημέρες μάχης, και επεσήμανε ότι "τώρα πρέπει να σκεφτούμε την επόμενη μέρα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε, ως πολιτεία αλλά και ως έθνος, ευρύτερα ζητήματα. Χρέος μας είναι να διασφαλίσουμε μία νέα προοπτική δυναμικής και φιλικής προς το περιβάλλον ανάπτυξης όλων των πυρόπληκτων περιοχών".

    Ο Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε ότι το σχέδιο ανταποκρίνεται σε δύο στόχους: "ο πρώτος αφορά στη γρήγορη και αποτελεσματική κάλυψη των άμεσων ανθρωπιστικών και οικονομικών αναγκών των πληγέντων και ο δεύτερος αφορά στην ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη το οικονομικό, κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον".

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι "βασικό μέλημα όλων των προσπαθειών της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, η προσπάθεια με συγκεκριμένο πλάνο δουλειάς, με σύστημα, με οργάνωση, να κάνουμε τους ανθρώπους που έχασαν ένα κομμάτι της ζωής τους να το ξαναβρούν, δεν είναι απλώς ένα ακόμη έργο της πολιτείας. Είναι πρωτίστως υποχρέωση, καθήκον της πολιτείας. Είναι δέσμευσή μας".

    Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    "Ελληνίδες, Έλληνες,

    Οι ημέρες που πέρασαν ήταν ημέρες μάχης. Μάχης εναντίον του πύρινου εφιάλτη. Μάχης για τον περιορισμό του κακού. Ήταν ταυτόχρονα, μέρες αγωνίας και αγώνα για τον άνθρωπο. Αγώνα για την άμεση προστασία όσων βρίσκονταν στο μέτωπο της φωτιάς, για αρωγή και αλληλεγγύη στα θύματα των πυρκαγιών, για βοήθεια σε όσους έχασαν το βιος τους.

    Ο αγώνας αυτός δεν έχει ακόμη τελειώσει, αλλά η κατάσταση είναι καλύτερη. Τα μέτωπα της φωτιάς έχουν περιοριστεί. Γίνονται ήδη συντονισμένες, αποτελεσματικές ενέργειες για την επούλωση των πληγών, τουλάχιστον των άμεσων και πιεστικών.

    Πρέπει όμως τώρα να σκεφτούμε την επόμενη μέρα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως πολιτεία, αλλά και ως έθνος, ευρύτερα ζητήματα. Χρέος μας είναι να διασφαλίσουμε μια νέα προοπτική δυναμικής και φιλικής προς το περιβάλλον ανάπτυξης όλων των πυρόπληκτων περιοχών.

    Σβ αυτό το πλαίσιο ξεκινήσαμε σήμερα τη μελέτη για την άμεση εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανασυγκρότησης. Το σχέδιο αυτό ανταποκρίνεται ταυτόχρονα σε δύο στόχους. Ο πρώτος αφορά στην γρήγορη και αποτελεσματική κάλυψη των άμεσων ανθρωπιστικών και οικονομικών αναγκών των πληγέντων. Αυτών που έχασαν τις περιουσίες τους, αλλά και όσων έμειναν χωρίς δουλειά.

    Ο δεύτερος αφορά στην ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη το οικονομικό, κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον. Ως προς τις εκτάσεις αγροτικής και κτηνοτροφικής γης, πέρα από τις αποζημιώσεις που θα δοθούν για τις απώλειες στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, οφείλουμε τώρα να προχωρήσουμε σε έναν μακρόπνοο σχεδιασμό που θα διαπνέεται από μια νέα αντίληψη αειφόρου ανάπτυξης και οικολογικής αντίληψης. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αφορούν την παροχή άμεσων αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους άρχισαν ήδη με πληρωμές από τον ΕΛΓΑ. Τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα στοχεύουν στην αποκατάσταση των υποδομών και την επανένταξη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην παραγωγική διαδικασία.

    Στις πυρόπληκτες περιοχές θα διατηρηθούν οι καλλιέργειες που συνδέονται με την αγροτική παράδοσή τους, αλλά θα γίνουν και οι αναγκαίες αναδιαρθρώσεις με την εισαγωγή νέων, πιο παραγωγικών καλλιεργειών και περισσότερο εμπορεύσιμων προϊόντων.

    Οι δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν κηρύσσονται, όπως είναι αυτονόητο αυτομάτως αναδασωτέες. Έδωσα ήδη εντολή στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ώστε η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού να αρχίσει αμέσως την αεροφωτογράφιση.

    Κατεπείγουσα προτεραιότητα είναι τώρα τα έργα αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, ώστε να περιοριστούν και αν είναι δυνατόν να αποφευχθούν προβλήματα από τις βροχοπτώσεις.

    Το σχέδιο ανασυγκρότησης κινείται πάνω στους ακόλουθους άξονες:

    Πρώτος άξονας είναι η στέγαση, η αποκατάσταση και η αναπλήρωση του εισοδήματος των πληγέντων. Μετά την αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών βασικό μέλημα είναι η αναπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματος των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα. Σε ό,τι αφορά στη στέγαση, εργαζόμαστε για την εφαρμογή ενός ταχύρρυθμου προγράμματος κατασκευής των κατοικιών και των άλλων κτιρίων.

    Δεύτερος άξονας είναι το Φυσικό Περιβάλλον. Είναι απαραίτητο να γίνουν στους χρόνους που πρέπει όλες εκείνες οι δράσεις για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Προβλέπουμε συνολικές περιβαλλοντικές μελέτες και ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για τις περιοχές NATURA και εφαρμογή των αποτελεσμάτων τους. Βεβαίως, αλλού θα προστατευθεί η φυσική αναγέννηση του δάσους και όπου αυτό δεν είναι εφικτό θα γίνει αναδάσωση, ανάλογα με τις μελέτες.

    Τρίτος άξονας ο Πολιτισμός, με κέντρο βάρους την Αρχαία Ολυμπία. Άρχισαν ήδη από το Υπουργείο Πολιτισμού και θα ολοκληρωθούν ως το τέλος Δεκεμβρίου οι εργασίες καθαρισμού και συντήρησης των αρχαιοτήτων. Παράλληλα, ξεκινά το έργο της αποκατάστασης του τοπίου, ώστε ο χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας, τον οποίο επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες, να εκπέμπει την εικόνα που αρμόζει. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται και για την αντιπλημμυρική προστασία της Ολυμπίας. Στο χώρο αυτό, στην κοιτίδα του ολυμπισμού θα κατασκευαστεί σύγχρονο ολυμπιακό αθλητικό κέντρο.

    Τέταρτος άξονας η αναμόρφωση του χωροταξικού σχεδιασμού και της αειφόρου ανάπτυξης των περιφερειών Πελοποννήσου, Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας των περιοχών αυτών.

    Πέμπτος άξονας η μελέτη και η εφαρμογή ενός πλέγματος υποδομών (οδικά, υδρευτικά, αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά έργα κ.α.) για την ταχύρρυθμη και βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

    Έκτος άξονας, η δημιουργία δράσεων ανάπτυξης και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, που θα στηρίζεται σε ισχυρά κίνητρα.

    Έβδομος άξονας, ο Τουρισμός και οι κινήσεις υποστήριξης στη βαριά βιομηχανία του Τόπου μας.

    Βασικό μέλημα όλων των προσπαθειών της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Η προσπάθεια με συγκεκριμένο πλάνο δουλειάς, με σύστημα, με οργάνωση, να κάνουμε τους ανθρώπους που έχασαν ένα κομμάτι της ζωής τους να το ξαναβρούν, δεν είναι απλώς ένα ακόμα έργο της Πολιτείας. Είναι πρωτίστως υποχρέωση, καθήκον της Πολιτείας. Είναι δέσμευσή μας.

    "Εθνικός στόχος η ανασυγκρότηση"

    Ευρεία σύσκεψη για το σχέδιο ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Στη σύσκεψη μετείχαν οι κ.κ. Αλογοσκούφης, Σιούφας, Σουφλιάς, Μπασιάκος και ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, με τον οποίο νωρίτερα ο Κ. Καραμανλής είχε και κατ' ιδίαν συνάντηση.

    Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε ακολούθως με την Ευρωπαία Επίτροπο Ντανούτα Χούμπνερ και συζήτησαν για τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Ελλάδα.

    Η Ν. Χούμπνερ δήλωσε ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες ενισχύσεις, ανάλογα με την έκταση της καταστροφής και από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ και από άλλα προγράμματα.

    Ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης ευχαρίστησε την Επιτροπή και την Επίτροπο για την πολύ γρήγορη ανταπόκριση στη μεγάλη καταστροφή που έχει πλήξει τη χώρα μας. Θα συνεργαστούμε,τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, παρά πολύ γρήγορα, μέσα στις προθεσμίες, προκειμένου να υπάρξει και η πλήρης αποτύπωση της ζημιάς. Θα έχουμε με την Επιτροπή την ταχύτερη δυνατή συνεργασία, ώστε να προχωρήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά και για την ανασυγκρότηση, αλλά και για την ανάπτυξη των περιοχών που έχουν πληγεί.

    Ο Γιώργος Αλογοσκούφης ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί οικονομικά το μέγεθος της καταστροφής.

    Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ

    Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας για τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου του 2007 ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

    Τα ονόματα του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας έχουν ως εξής:

    Έβερτ Μιλτιάδης

    Σουφλιάς Γεώργιος

    Ρουσόπουλος Θεόδωρος

    Χηνοφώτης Παναγιώτης

    Πατριανάκου Φεβρωνία

    Αρβανιτόπουλος Κωνσταντίνος

    Λουρή - Δενδρινού Ελένη

    Σταυριανόπουλος Σπυρίδων

    Τσουμάνη- Σπέντζα Ευγενία

    Ζερεφός Χρήστος

    Μοσχή Αλίκη

    Παπανικολάου Γεώργιος

    Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος το ψηφοδέλτιο αποτελείται από πολιτικούς με σημαντική προσφορά στη δημόσια ζωή της χώρας, τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ένα μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας, διακεκριμένους Πανεπιστημιακούς, τον πρόεδρο της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, τη γενική γραμματέα Ισότητας, μία ελληνίδα που έχει ανακηρυχθεί γυναίκα της Ευρώπης και τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ. "Πρόκειται για ανθρώπους που θα προσφέρουν στην επόμενη Βουλή και στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας", ανέφερε ο Κων. Αρβανιτόπουλος.

    Επίσκεψη Μπαρόζο

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αναμένεται απόψε τα μεσάνυχτα στην Αθήνα για ολιγόωρη επίσκεψη σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό για τις πρόσφατες πυρκαγιές και τις δραματικές συνέπειες που αυτές δημιούργησαν.

    Ο κ. Μπαρόζο θα πετάξει αύριο το πρωί μαζί με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή με ελικόπτερο σε πληγείσες περιοχές της Πελοποννήσου και στη συνέχεια οι δύο άνδρες θα έχουν συνάντηση εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Μετά το τέλος της συνάντησης προβλέπονται δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

    Το Μόναχο συμβάλλει στην αποκατάσταση του Κρονίου λόφου στην Αρχαία Ολυμπία

    Ο Δήμαρχος του Μονάχου Κρίστιαν Ούντε (Christian Ude) απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, στην οποία αναφέρει ότι η πόλη του Μονάχου επιθυμεί να αναλάβει την πρωτοβουλία και να συμβάλλει στην αποκατάσταση του Κρονίου λόφου στην Αρχαία Ολυμπία.

    Για το ξεκίνημα της προσπάθειας το Μόναχο διαθέτει 100 χιλιάδες ευρώ, ενώ ο λαός και εταιρείες της πόλης προτίθενται να συμβάλλουν.

    Σημειώνεται ότι στο Μόναχο βρίσκεται η μεγαλύτερη, εκτός Ελλάδος, Ελληνική Κοινότητα στην Ευρώπη, ενώ είναι γνωστοί οι ιστορικοί δεσμοί της πόλης με την αρχαία και τη νεώτερη Ελλάδα. Στο Μόναχο επίσης εδρεύει η εταιρεία Siemens.

    Την πρωτοβουλία θα παρουσιάσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Κα Ζίγκριντ Σκαρπέλις Σπέρκ (Sigrid Skarpelis Sperk) Πρόεδρος των Ελληνογερμανικών Εταιριών, η οποία θα συναντηθεί με τον Κάρολο Παπούλια, σε προγραμματισμένη εκδήλωση του Συνδέσμου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 5 Σεπτεμβρίου στο Προεδρικό Μέγαρο.

    [02] Αλ. Παπαρήγα: "Οχι στη λογική του δικομματισμού"

    Για «τρομοκρατία του διλήμματος αυτοδυναμία ή ακυβερνησία» έκανε λόγο σήμερα το μεσημέρι από την Καρδίτσα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ κα Αλέκα Παπαρήγα, ζητώντας από τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες και όλα τα λαϊκά στρώματα να μην υποκύψουν σε αυτά που προβάλλουν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

    Η γ.γ. του ΚΚΕ ανέφερε ότι «αυτό το δίλλημα μπαίνει ακριβώς για να έχουμε ισχυρό δικομματισμό. Εμείς θα θέλαμε να βγει από την κάλπη μια λαϊκή κυβέρνηση. Άμα θέλει ο λαός ας το κάνει. Εφόσον δεν μπορεί να το κάνει άμεσα, καλύτερα μια αδύναμη κυβέρνηση. Δε θα ψάχνει ο λαός πως θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Ο λαός να ενδιαφερθεί τι αντιπολίτευση θα έχει. Εμείς θα είμαστε στην αντιπολίτευση όσο ο λαός θα είναι στην αντιπολίτευση. Όταν ο λαός νικήσει, θα είμαστε κι εμείς στην εξουσία. Έχουμε πρόταση εξουσίας».

    Η κα Παπαρήγα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΛΑΟΣ, λέγοντας: «Υπάρχει περίπτωση να πει το ΠΑΣΟΚ, παρατάω το δικό μου πρόγραμμα και παίρνω του Συνασπισμού; Ή να πει η Νέα Δημοκρατία αφήνω το δικό μου και παίρνω το πρόγραμμα του ΛΑΟΣ; Αυτά είναι προεκλογικά κόλπα. Θα πουν για να μείνει ακυβέρνητος ο τόπος, θα πάμε σε συνεργασία».

    Ακόμα η κα Παπαρήγα αναφέρθηκε και στα γεγονότα των πυρκαγιών και τι έχει επακολουθήσει, λέγοντας:

    «Ακούω αυτές τις μέρες όλη τη συζήτηση που γίνεται, ότι έστειλαν τους ανθρώπους στην Ηλεία να πάρουν τα χρήματα, τις 3.000, τις 10.000 ευρώ για την οικοσκευή και σε τελική ανάλυση απαξίωσαν τους ανθρώπους. Τσακώνονται μεταξύ τους, ψάχνουν να βρουν ποιος πήρε, ενώ δεν χρειάζεται κ.λ.π. Και λένε για μια εικόνα φρίκης. Πρώτη φορά γίνονται αυτά; Απλώς γίνονται ανοικτά. Πρώτη φορά τα δικαιώματα των εργαζομένων μετατράπηκαν σε ρουσφέτια; Πρώτη φορά εξαγοράζεται κόσμος; Εδώ έχουμε έναν δικομματικό κανιβαλλισμό διαρκείας».

    Η γ.γ. του ΚΚΕ διατύπωσε και το παρακάτω ερώτημα: «Στις βουλευτικές εκλογές δεν ασκείται πίεση εξαγοράς; Τώρα τους πείραξε γιατί αυτό έγινε μπροστά στην κάμερα; Αυτό το σύστημα επιβιώνει και χάρη στην τρομοκρατία, στην απειλή, στην εξαγορά. Δεν χρειάζονται σήμερα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων. Υπάρχουν άλλοι τρόποι. Ας μην υποκρίνονται λοιπόν.

    Αναφερόμενη στην υπόσχεση της κυβέρνησης πως θα ξανακτίσει τα σπίτια των πυρόπληκτων στην Πελοπόννησο η κα Παπαρήγα είπε: «Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είπε όχι σε αυτό το αίσχος του πάρε το 1/3 της χρηματοδότησης και βρες τα άλλα να κτίσεις το σπίτι σου. Η κυβέρνηση βέβαια για προεκλογικούς λόγους λέει το άλλαξε, ότι θα τα κτίσει το κράτος.Ταυτόχρονα συμπληρώνει ότι ένα μέρος θα είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό και ένα μέρος από το ταμείο αλληλεγγύης που καταθέτει ο λαός οι επιχειρηματίες οι οποίοι φιγουράρουν ως καταθέτες και την ίδια ώρα ετοιμάζονται να πέσουν πολλοί από αυτούς στην περιοχή».

    Το βράδυ η κα Παπαρήγα θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Πλαστήρα στην Καρδίτσα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 31 August 2007 - 16:30:26 UTC