Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-09-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θ.Ρουσόπουλος: Συνεχίζονται τα έργα αποκατάστασης

  • [01] Θ.Ρουσόπουλος: Συνεχίζονται τα έργα αποκατάστασης

    Σαράντα πέντε χιλιάδες εξακόσιοι πυρόπληκτοι έχουν πάρει την πρώτη αποζημίωση και συνολικά το ποσό που έχει δοθεί είναι 165.387.000 ευρώ, ανακοίνωσε ο υπουργός επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος.

    Διευκρίνισε ότι 210 μη δικαιούχοι επέστρεψαν το επίδομα που είχαν πάρει, ενώ έχουν αποζημιωθεί 22.093 αγρότες και κτηνοτρόφοι με ποσό που φτάνει τα 31.991.000 ευρώ.

    Ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε πως ο πρωθυπουργός, ο οποίος το πρωί μετείχε σε σύσκεψη στη Νομαρχία Αρκαδίας, είχε από κοντά γνώση για όλα τα θέματα και συζήτησε με τους τοπικούς άρχοντες.

    Επίσης ανακοίνωσε πως όπως τον ενημέρωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς έχουν ξεκινήσει άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα στην Πελοπόννησο, τα οποία γίνονται δωρεάν από μεγάλες τεχνικές εταιρίες στις οποίες η κυβέρνηση εκφράζει ένα ευχαριστώ όπως και στους συμπολίτες μας που έχουν ενισχύσει τον ειδικό λογαριασμό για τους πυρόπληκτους.

    Τα αντιπλημμυρικά έργα στην Εύβοια ξεκινούν από αύριο, ενώ στην Ηλεία 50 εξειδικευμένοι δασεργάτες της Πάρνηθας εργάζονται για αντιδιαβρωτικά έργα στην Αρχαία Ολυμπία και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα μεταβούν άλλοι 100.

    Εξάλλου ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τους ομολόγους της από την Πορτογαλία, την Ισπανία, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας και τον αρμόδιο επίτροπο για θέματα Περιβάλλοντος Σταύρο Δήμα και συνεχίστηκε η προώθηση της ελληνικής πρωτοβουλίας για ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας για φυσικές καταστροφές.

    Ο κ. Ρουσόπουλος έκανε λόγο για πολύ θετική ανταπόκριση λέγοντας πως είναι ενδεικτικό ότι η πορτογαλική προεδρία θα εντάξει την ελληνική πρωτοβουλία στην ημερήσια διάταξη των εργασιών του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων τον Οκτώβριο. Επίσης ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενέκρινε δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ με χρόνο αποπληρωμής που ξεπερνά τα 20 χρόνια και ευνοϊκούς όρους για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών.

    Ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Πολιτισμού έχουν ξεκινήσει τα έργα αποκατάστασης στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας ενώ στο δήμο Ζαχάρως και ειδικότερα στο χωριό Αρτέμιδα, έχει μεταβεί κλιμάκιο Κυπρίων τεχνικών για την ανοικοδόμηση του χωριού και γι αυτό η ελληνική κυβέρνηση ευχαριστεί την Κυπριακή κυβέρνηση και τον κυπριακό λαό.

    Ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για συλλήψεις για εμπρησμούς. Συγκεκριμένα, είπε ότι από τις 26/6/2007 έως τις 22/8/2007 υπήρξαν 48 δράστες, 26 από πρόθεση και 22 από αμέλεια και από τις 22/8/2007 έως την 1/9/2007, 34 δράστες εκ των οποίων 15 από πρόθεση και 19 από αμέλεια. Στο αντίστοιχο διάστημα του 2006 από τις 23/8/ 2006 έως τις 1/9/2006 συνελήφθησαν 14 δράστες , δύο από πρόθεση και 12 από αμέλεια.

    Επίσης είπε ότι υπάρχουν 13 περιπτώσεις εμπρηστικών μηχανισμών που ερευνώνται και πως οι υποθέσεις είναι στη διαδικασία της προανάκρισης. Σε ότι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα στη Χαλκιδική, είπε ότι σύμφωνα με έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η Σίβηρη είναι περιοχή που δεν επηρεάζεται από τις περυσινές πυρκαγιές στην Κασσάνδρα, αλλά υπάρχουν αυθαιρεσίες και καταπατήσεις σε ρέματα και χειμάρους και παράνομα υπαίθρια πάρκινγκ. Μάλιστα είπε ότι υπάρχει και δήλωση του δημάρχου Κασσάνδρας. Αντίθετα ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως η Νέα Σκιώνη εντάσσεται στις περιοχές που επηρεάζονται από τις περσινές πυρκαγιές, ενώ σημείωσε πως υπάρχει ρέμα μέσα στον οικισμό το οποίο έχει τσιμεντοποιηθεί εδώ και δέκα χρόνια.

    Επίσης είπε πως η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής έχει καθαρίσει 27 ρέματα και πως είχε ολοκληρώσει όλα τα αντιπλημμυρικά και διαβρωτικά έργα με συνολική δαπάνη 3,1 εκατ. ευρώ και πως γι αυτό στις βροχές του περυσινού φθινοπώρου δεν υπήρξαν πλημμύρες.

    "Υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν πρωτίστως στους δήμους και τις νομαρχίες και ευρύτερα στην πολιτεία. Δεν μπορεί να μένουν μετέωρες χωρίς όνομα και επώνυμο γιατί τέτοιου είδους καταστροφές βάλλουν ευθέως εναντίον ανθρωπίνων ζωών και περιουσιών, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

    Αναφορικά με το σχέδιο ανασυγκρότησης που πρότεινε ο Γιώργος Παπανδρέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως δεν θα σχολιάσει τα σημεία του χαρακτηρίζοντάς τα γενικόλογα. Μάλιστα ο υπουργός Επικρατείας είπε πως η κυβέρνηση όντως εφήρμοσε διαδικασία που ξέφυγε από την διαδικασία του παρελθόντος και έκανε λόγο για διαδικασία που πρέπει ως πρότυπο να μελετηθεί και για την καθημερινότητα. "Στα 17 σημεία ο κ. Παπανδρέου αυτό που έκανε ήταν ότι πλειοδότησε σε χρήματα", τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος λέγοντας πως το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται και πλειοδοτεί με ανευθυνότητα χωρίς να αντιμετωπίζει την οικονομία με τον απαιτούμενο σεβασμό και με γνώση των αναγκών της.

    Σε ερώτηση για το αν καθυστέρησαν να ενημερωθούν κρατικές υπηρεσίες για επείγον σήμα της Πολιτικής Προστασίας ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως κάθε μέρα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εκδίδει χάρτη που τον στέλνει σε όλους και τον αναρτά στην ιστοσελίδα της καθημερινά και άρα δεν υφίσταται κάποιος να ενημερώθηκε καθυστερημένα. Για το αν ο πρωθυπουργός έκανε αυτοκριτική επειδή διαπίστωσε κωλυσιεργία στον κρατικό μηχανισμό ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως ο Κώστας Καραμανλής από την ημέρα που έγινε πρωθυπουργός ποτέ δεν έκρυψε την αλήθεια και ποτέ δεν κρύβεται πίσω από δικαιολογίες. Μάλιστα θύμισε πως πριν λίγο καιρό στη Βουλή ο πρωθυπουργός και πάλι είχε κάνει αυτοκριτική λέγοντας στο θέμα των ταμείων ότι μπορεί να πήρε λίγος καιρός για να αντιληφθεί η κυβέρνηση ένα ζήτημα αλλά το αντιλήφθηκε και άλλαξε τον τρόπο λειτουργίας. "Είναι καθήκον του Κώστα Καραμανλή όχι μόνο από τη θέση του πρωθυπουργού, είναι σύμφυτο με την προσωπικότητά του το έχει δείξει πολλές φορές μιλώντας πάντα τη γλώσσα της αλήθειας", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουσόπουλος.

    Σε ερώτηση για το πως εγγυάται η κυβέρνηση το εισόδημα των αγροτών που έχουν πληγεί και πως σχολιάζει τη θέση του ΠΑΣΟΚ για 1.000 ευρώ μηνιαίως στους αγρότες ο κ. Ρουσόπουλος έκανε λόγο για πλειοδοσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης που όπως είπε συνοδεύεται μάλλον από άγνοια αφού οι αποζημιώσεις σε ΑΠΣΕΑ χρειάζονται από πριν τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης . Διευκρίνισε ότι εν προκειμένω η κυβέρνηση το ξεπέρασε και έδωσε αποζημιώσεις. και σημείωσε πως με σαφήνεια προβλέπεται τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Για παράδειγμα είπε ότι οι ελαιοπαραγωγοί θα πληρωθούν στο ακέραιο το ποσό του νέου φυτού που θα φυτέψουν για τα πρώτα τέσσερα χρόνια θα πληρώνονται στο ακέραιο τα χρήματα που έχασαν σύμφωνα με την παραγωγή που είχαν μέχρι σήμερα και μετά θα αρχίσουν να έχουν εισοδήματα. "Η επταετία απέχει από την πραγματικότητα ενέχει παγίδα" συμπλήρωσε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση αναγνωρίζει κάποια λάθη ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι η αναφορά του σε ζητήματα γραφειοκρατίας δίνει εν μέρει απάντηση στο ερώτημα. "Υπάρχουν αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν, που ξεκίνησαν και θα έπρεπε να γίνονται πιο γρήγορα. Έπρεπε να γίνουν κάποια πράγματα πιο γρήγορα" ανέφερε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Σε ερώτηση για το αν είναι πιθανό η κυβέρνηση να δεχθεί ξανά στο Πολεμικό ναυτικό τη Βούλα Πατουλίδου ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως δεν γνωρίζει αν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, τονίζοντας πως έχει την εντύπωση ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν επιτρέπεται επαναπρόσληψη. Και πρόσθεσε πως θα ρωτήσει τον υπουργό Εθνικής Αμυνας. Σε επόμενη ερώτηση αν επιτρέπει το Σύνταγμα κάτι τέτοιο, ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως δεν γνωρίζει αν υπάρχει τέτοια σκέψη σημειώνοντας πως είναι δεδομένος ο σεβασμός στους Ολυμπιονίκες.

    Σε άλλη ερώτηση για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ανασυγκρότηση είπε ότι ο ρόλος της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού καθορίζεται σε πλειάδα νόμων και ίσως αυτό να δημιουργεί και προβλήματα "εκείνο που δεν πρέπει να γίνεται είναι τέτοιου είδους μπερδέματα να τα αφήνουμε να δημιουργούν προβλήματα. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ρόλο, δικαιώματα και υποχρεώσεις", είπε χαρακτηριστικά, ενώ για το αν θα αναζητηθούν ευθύνες σε κυβερνητικούς παράγοντες στη Χαλκιδική είπε πως η πολεοδομία ανήκει στις νομαρχίες και πρέπει κανείς να απευθύνει τις ευθύνες σ' αυτόν που τις έχει. Αναρωτήθηκε για παράδειγμα αν την ευθύνη για την εκκένωση ενός χωριού που απειλείται από πυρκαγιά την έχει η νομαρχία, γιατί να αναζητηθούν ευθύνες σε κάποιον υπουργό ή τον αρχηγό της Πυροσβεστικής.

    Σε άλλη ερώτηση για το αν δικαιούνται το πρώτο βοήθημα όχι μόνο οι πληγέντες αλλά όλοι οι κάτοικοι των πληγεισών νομών είπε ότι το δικαιούνται όσοι μένουν σ' αυτές τις περιοχές και καταστράφηκε η περιουσία τους. Και διευκρίνισε ότι τα πρώτα 3.000 ευρώ δόθηκαν σ' αυτούς που έχουν να αντιμετωπίσουν άμεσα προβλήματα όπως σίτισης και στέγασης. Σε άλλη ερώτηση αν σε επόμενες πυρκαγιές θα ξαναεφάρμοζε η κυβέρνηση το ίδιο εθνικό σχέδιο όπως αυτό καταρτίστηκε στις 13 Μαρτίου, ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως το σχέδιο αντιμετώπισης των πυρκαγιών δεν είναι μια σελίδα αλλά χιλιάδες σελίδες, χιλιάδες παράγοντες, χιλιάδες πρόσωπα. "Είπα πολλές φορές αυτές τις ημέρες ότι μια σειρά από παράγοντες συμμετείχαν στη δημιουργία προβλημάτων σε τόσο μεγάλο μέγεθος" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Σε άλλη ερώτηση για το αν οι 152 έδρες σημαίνουν και ισχυρή πλειοψηφία παρέπεμψε σε απάντηση που έδωσε το Σαββατοκύριακο, ενώ εκτίμησε ότι η ΝΔ θα έχει αυτοδύναμη κυβέρνηση και σε άλλη ερώτηση για το αν θα συνεργαστεί με κάποιο άλλο κόμμα σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας παρέπεμψε σε χθεσινή ή προχθεσινή του απάντηση.

    Σε άλλη ερώτηση για το τι γίνεται στην περίπτωση που δεν αντιλαμβάνεται κανείς τις ευθύνες του από ευθιξία, είπε πως η εφαρμογή του νόμου λειτουργεί και παραδειγματικά αναφέροντας ως παράδειγμα πως η Πολιτεία αποφάσισε να καταργήσει όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Παραδέχθηκε ότι κάποιοι επιτήδειοι πήγαν να ωφεληθούν αλλά όταν υπάρχει έλεγχος αυτός αποδίδει. Κι αυτό συμβαίνει όταν το κράτος λειτουργεί σωστά.

    Σε άλλη ερώτηση για τις ευθύνες που διαπιστώνονται τώρα στη Χαλκιδική και όχι πριν δύο ή τρία χρόνια ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως το ίδιο θα έλεγε και πριν από δύο ή τρία χρόνια προσθέτοντας πως μια σειρά από ΜΜΕ προσπάθησαν να συγχύσουν το ένα θέμα με το άλλο, τις περσινές πυρκαγιές, δηλαδή με τις πλημμύρες, κάτι που όπως είπε είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι δεν ισχύει. "Είναι βέβαιο ότι κάποιοι ευθύνονται κάποιοι που έκαναν παρανομίες και εκείνοι που τις ανέχθηκαν", ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ συμπλήρωσε πως δεν γνωρίζει αν οι δικαστικές αρχές έχουν ενημερωθεί για αυτές τις παρανομίες από την περιφέρεια.

    Σχετικά με καταγγελίες που φέρουν κομματικούς παράγοντες να προτρέπουν εκπροσώπους των Ρομά να πάρουν χωρίς να δικαιούνται το πρώτο βοήθημα, είπε πως δεν θα μπει σε σενάρια που είτε γράφονται είτε λέγονται και έκανε λόγο για μια διαδικασία που λειτούργησε χωρίς γραφειοκρατία και χωρίς ενδιάμεσο, κάνοντας λόγο για πρότυπο που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως παράδειγμα για πολλές διαδικασίες.

    Μάλιστα τόνισε πως δεν θεωρεί ότι είναι εύκολο να γίνει παντού, σημειώνοντας ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και αναγνωρίζοντας ότι ένα μικρό ποσοστό πολιτών θα προσπαθήσει να δράσει με επιτήδειο τρόπο για να ωφεληθεί χρήματα που δεν δικαιούται. Το ερώτημα τόνισε είναι αν αξίζει κανείς να προσπαθήσει και ο ίδιος τόνισε πως πιστεύει ότι αξίζει. Μάλιστα υπενθύμισε ότι τη δεύτερη ή την τρίτη ημέρα έγιναν συλλήψεις .

    Γενικότερα για το αν πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τους Τσιγγάνους είπε ότι χρειάζεται όχι μόνο για όσους ζουν σ' αυτές τις περιοχές αλλά συνολικότερα στη χώρα χρειάζονται ακόμα πιο συντονισμένες πολιτικές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 September 2007 - 18:30:17 UTC