Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-09-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θ. Ρουσόπουλος: «Κράτος πιο φιλικό προς τον πολίτη»

  • [01] Θ. Ρουσόπουλος: «Κράτος πιο φιλικό προς τον πολίτη»

    Η αποτύπωση της εμπειρίας των ημερών της κρίσης ώστε να χρησιμοποιηθεί και μετά τις εκλογές για την απλούστευση των διαδικασιών στις σχέσεις του πολίτη με τη δημόσια διοίκηση ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που έγινε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, όπως ανακοίνωσε ο Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    Ο υπουργός Επικρατείας είπε πως τρία είναι τα σημαντικά σημεία, πρώτον αν οι υπεύθυνες δηλώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως το μόνο έγγραφο σε ορισμένες συναλλαγές και όπου χρειαστεί να συνδυαστούν με ένα δεύτερο έγγραφο και να εξεταστεί ποιά ήταν τα τρωτά σημεία αν υπήρχαν και σε τι ποσοστό. Δεύτερον η περαιτέρω μείωση των υπογραφών στην εσωτερική διοίκηση και των εγγράφων που απαιτούνται όταν ο πολίτης θέλει να προβεί σε πιό σύνθετες πράξεις. Τρίτον η αποτύπωση της εμπειρίας από το 1555 και η δυνατότητα της πολιτείας να ακούει τις παρατηρήσεις των πολιτών, ενώ ανέφερε πως ήδη αυτό γίνεται στο 1564 που λειτουργεί από το Υπουργείο Εσωτερικών για θέματα στη σχέση του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες.

    Ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως από το Φεβρουάριο του 2007 το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ξεκινήσει τη φωτογράφηση των αγροτεμαχίων της χώρας και τόνισε πως τα στοιχεία είναι πραγματικά σημαντικά ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει σαφή εικόνα σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις. Είπε πως στο τέλος Νοεμβρίου θα έχουν δοθεί τα πρώτα φωτογραφικά στοιχεία και τέλος του 2008 θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.

    Επίσης ανέφερε πως συνολικά 26.077 αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν πάρει αποζημιώσεις 36.963.0000 ευρώ, ενώ 48.295 συμπολίτες μας έχουν πάρει το πρώτο βοήθημα από όλες τις τράπεζες και έχει δοθεί ποσό που προσεγγίζει τα 185 εκ. ευρώ, ενώ περίπου 400 μη δικαιούχοι έχουν επιστρέψει το επίδομα. Επίσης ανέφερε πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απέστειλε εγκύκλιο που διευκολύνει τους κτηνοτρόφους για την ανέγερση νέων εγκαταστάσεων.

    Για το 1555 ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως έχει δεχθεί συνολικά 172.074 κλήσεις εκ των οποίων οι 49.901 είναι για πληροφορίες για τα μέτρα και οι 122.173 για προσφορές. Ο υπουργός Επικρατείας ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τη συγκινητική, όπως την χαρακτήρισε, προσφορά του, ενώ ανέφερε πως αυτός ο κύκλος ενημέρωσης των δημοσιογράφων κλείνει σήμερα και πως αν κριθεί απαραίτητο θα ξαναγίνει συζήτηση στην ίδια αίθουσα.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει αμερικανικό κλιμάκιο που κάνει έρευνα για τις πυρκαγιές, με αφορμή δύο ανακοινώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο και πως θα ενημερωθεί και θα δώσει απάντηση αργότερα. Για το πως σχολιάζει ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ζητά την απόσυρση της τροπολογίας του άρθρου 24 και για το αν η κυβέρνηση επιμένει στην αναθεώρησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η κυβέρνηση καλωσορίζει το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις φυσικές καταστροφές, σημείωσε πως πρόκειται για πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τόνισε πως το ψήφισμα παροτρύνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργοποιήσει άμεσα το Ταμείο Αλληλεγγύης και όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ ζητάει έκτακτες κοινοτικές ενισχύσεις να διατεθούν ευρωπαϊκοί πόροι για την αποκατάσταση των ζημιών σε τόπους πολιτιστικής κληρονομιάς και καλεί τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι οι καμένες περιοχές θα μείνουν δάση, χωρίς καμία αλλαγή χρήσης γης.

    Αυτή ήταν και η δέσμευση του Κώστα Καραμανλή επισήμανε ο κ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε πως το ψήφισμα ζητά να δημιουργηθεί ευρωπαϊκή δύναμη πολιτικής προστασίας που θα μπορεί να αντιδρά αμέσως, ενώ εκφράζει τη λύπη του και την ανησυχία του γιατί ολοένα και περισσότερο εγκληματικοί εμπρησμοί είναι αιτία για καταστροφικές πυρκαγιές στην Ευρώπη και τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξουν αυστηρότερες κυρώσεις για τέτοιες πράξεις.

    Μάλιστα ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως υπάρχει αυτονομία στα κράτη-μέλη σε ότι αφορά το σύνταγμα και τον καταστατικό τους χάρτη. "Γι αυτό και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν υιοθέτησε την πρόταση των Πρασίνων να παρέμβει στο ελληνικό σύνταγμα για τις διαδικασίες αναθεώρησης. Είναι αδιανόητο για τα κράτη-μέλη να παρεμβαίνει η μία χώρα στο εσωτερικό της άλλης σε τέτοιο βαθμό, θα έλεγα βάναυσο, ώστε να καθορίζει τον καταστατικό χάρτη μιας χώρας", επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Σε ό,τι αφορά τη Βούλα Πατουλίδου και αν μπορεί να επανενταχθεί στο Πολεμικό Ναυτικό ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως είναι ρητή η διάταξη του Συντάγματος και όποιος έχει παραιτηθεί δεν μπορεί να επανέλθει.

    Για το πως σχολιάζει όσα ακούστηκαν από το ΠΑΣΟΚ περί ωμής παρέμβασης σε ότι αφορά την έκθεση της Μόργκαν Στάνλεϊ για τον ΟΤΕ και την οικονομία, ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως όταν έχουμε διεθνείς οργανισμούς ή ανεξάρτητες αρχές από το διεθνή χώρο που σχολιάζουν κάτι θετικά ή αρνητικά, η Νέα Δημοκρατία είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση τηρεί την ίδια στάση και έκανε λόγο για απόψεις που διατυπώνονται από διεθνείς ομάδες, οργανισμούς, εταιρείες ή οργανώσεις τις οποίες η ΝΔ δεν σχολιάζει. " Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ ανάλογα με το τι το συμφέρει, άλλοτε σχολιάζει θετικά και άλλοτε αρνητικά. Έχει υπάρξει και περίπτωση που έκανε έκθεση διεθνούς οργανισμού σημαία γιατί θεώρησε ότι το ευνοεί στην εσωτερική κομματική αντιπαράθεση", πρόσθεσε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Για το αν η κυβέρνηση θα αντιδράσει σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε πως δεν περιποιεί τιμή για ένα κόμμα και συγκεκριμένα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προσπαθεί να περάσει σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θέση που εξυπηρετεί την κομματική αντιπαράθεση ενόψει εκλογών και ανέφερε ως παράδειγμα την κριτική που γίνεται για ενέργειες της κυβέρνησης σε ότι αφορά την κατάσβεση των πυρκαγιών. "Για να δημιουργήσει διεθνώς θόρυβο κατηγόρησε την κυβέρνηση σε διεθνές επίπεδο. Όταν σε άλλες περιπτώσεις το ΠΑΣΟΚ καλούσε την κυβέρνηση να κρατήσει ψηλά το Σύνταγμα όπως για παράδειγμα στο θέμα του βασικού μετόχου τώρα πώς είναι νοητό να αλλάζει άποψη. Είναι μια από τις πολλές ανακολουθίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης", σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Σε άλλη ερώτηση για το λόγο που η κυβέρνηση αφήνει ασχολίαστη την έκθεση της Μόργκαν Στάνλεϊ τόνισε ότι η όποια εταιρεία, οργανισμός έχει δυνατότητα να δημοσιεύει θέσεις "να κρίνεται αν η θέση η δική μας παραμένει η ίδια πάντα και του ΠΑΣΟΚ που κατά περίπτωση υιοθετεί ή απορρίπτει", συμπλήρωσε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Σε άλλη ερώτηση για το εάν οι επισκέψεις του πρωθυπουργού εντάσσονται στην προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε πως έχει διαπιστώσει κάθε πολίτης και δημοσιογράφος ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ξεκινήσει προεκλογική εκστρατεία, πως με τις πυρκαγιές σταμάτησε η διαφημιστική προβολή και οι κομματικές εκδηλώσεις. "Αυτό το ερώτημα να το απευθύνετε σε άλλους ", ανέφερε ο κ. Ρουσόπουλος και είπε ότι όποτε κριθεί πως πρέπει να παρέμβει ο πρωθυπουργός το κάνει αποδεικνύοντας ότι η πολιτεία μπορεί και πρέπει να στέκεται δίπλα στο δοκιμαζόμενο πολίτη.

    Σε άλλη ερώτηση για το αν διεξάγεται άτυπο "ντιμπέιτ" με τις παράλληλες δηλώσεις, την ίδια ώρα με τις ανακοινώσεις του κ. Ρουσόπουλου, του Κώστα Λαλιώτη, ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως δεν νομίζει πως πρόκειται για ντιμπέιτ."Δεν γνωρίζω τι αναφέρει ο νέος εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ", είπε χαρακτηριστικά ενώ σχετικά με το αν θα γίνει "ντιμπέιτ" είπε πως είχε επικοινωνία δύο φορές με τον κ. Αθανασάκη, πως έχουν συμφωνήσει σε κάποια πράγματα τα οποία δεν κρίνει ότι πρέπει να γίνουν αντικείμενο δημόσιου διαλόγου, πως το "ντιμπέιτ" θα γίνει την Πέμπτη και πως θα είναι στα πρότυπα αυτού που έγινε το 2004. Για το αν θα πρέπει να συμμετάσχει και ο κ. Παπαθεμελής, είπε πως η δική του άποψη είναι πως πρέπει να συμμετάσχει, ενώ για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ντιμπέιτ μεταξύ των δύο αρχηγών είπε πως δεν υπάρχει χρόνος να γίνει κάτι τέτοιο γιατί η προεκλογική περίοδος έχει μικρύνει πάρα πολύ.

    Σε επόμενη ερώτηση για το λόγο που δεν το δέχεται τώρα η κυβέρνηση, ενώ η Νέα Δημοκρατία το είχε ζητήσει ως αξιωματική αντιπολίτευση είπε: " δεν ήθελα να τους ξαναφέρω σε δύσκολη θέση, αφού δεν το δέχθηκαν τότε, δεν θα το δέχονταν και τώρα ". Για το αν τυχαία σταματάει αυτή η ενημέρωση των δημοσιογράφων σήμερα που ξεκίνησαν οι δηλώσεις του Κώστα Λαλιώτη είπε : " Εννοείτε ότι δίνουμε χώρο στο ΠΑΣΟΚ να μιλάει μόνο του;" και παρατήρησε ότι εκείνη την ώρα η δημόσια τηλεόραση μετέδιδε τις δηλώσεις του κ. Λαλιώτη. Μάλιστα συμπλήρωσε πως επέλεξε να κλείσει εδώ αυτή η ενημέρωση των δημοσιογράφων γιατί τα περισσότερα ερωτήματα έχουν ξεφύγει από το θέμα αυτό καθαυτό. Για τους υποψήφιους βουλευτές κι αν έχει σταματήσει και η δική τους προεκλογική εκστρατεία είπε πως ουσιαστικά επιδόθηκαν σε έργο ενημέρωσης στις εκλογικές τους περιφέρειες γύρω από το θέμα των πυρκαγιών που απασχόλησε όλους τους Έλληνες.

    Για τους λόγους που η κυβέρνηση επιμένει στην αναθεώρηση του άρθρου 24, παρά το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιδρούν, είπε πως οι απόψεις σε μια δημοκρατία εκφράζονται ελεύθερα και πως με παρρησία η κυβέρνηση δημοσιοποίησε τις θέσεις της και τα επιχειρήματά της για την αναθεώρηση. "Αναζητείστε αλλού παλινωδίες, όπως για παράδειγμα στο άρθρο 16", επισήμανε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Σε ερώτηση για το λόγο που η κυβέρνηση δεν δημοσιοποίησε ονόματα νεκρών, είπε πως δεν μιλάμε για αγνοούμενους αλλά για νεκρούς που ταυτοποιήθηκαν οι σοροί τους και δεν υπήρχε πρόβλεψη να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που ακολουθείται όταν υπάρχουν αγνοούμενοι. Μάλιστα είπε ότι ενημερώθηκε γι αυτό από τις αρμόδιες υπηρεσίες και πως είναι πρακτική που ακολουθείται σε όλο τον κόσμο. Σε ότι αφορά πτώμα που βρέθηκε σήμερα και άρα θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι αγνοείται ξεκαθάρισε πως κανείς δεν γνώριζε ότι υπήρχε αγνοούμενος και τόνισε πως δεν υπήρχε κανενός είδους σκοπιμότητα ή δεύτερη σκέψη.

    Σε άλλη ερώτηση για το πως είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να ζητά συνεργασία με τις άλλες δυνάμεις και η κυβέρνηση να έχει ανακοινώσει το σχέδιό της για το τι θα γίνει, είπε πως σε κάθε χώρα μια κυβέρνηση κυβερνά, προσθέτοντας πως οποιαδήποτε ιδέα, πρόταση ή πρωτοβουλία είναι δεκτή, λέγοντας πως αν κάποιος πολιτικός αρχηγός έχει να προτείνει κάτι είναι ευπρόσδεκτο στον πρωθυπουργό.

    Δεν μπορεί όμως, τόνισε, μια κυβέρνηση να μην κυβερνά ή να μην κινείται γρήγορα για να λύσει προβλήματα. " Μια εβδομάδα προσπαθούμε να συνεννοηθούμε για το απλό, απλούστατο ντιμπέιτ, σε μια δημοκρατία οφείλει η κυβέρνηση να λάβει τα μέτρα της", επισήμανε ο κ. Ρουσόπουλος, ενώ σε επόμενη σχετική ερώτηση που αφορούσε το σχέδιο ανασυγκρότησης, είπε ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει τα δικά της μέτρα για την ανασυγκρότηση και πως κάθε πολιτική δύναμη έχει δηλώσει τι πρέπει να γίνει, πως έχει γίνει μια πρώτη συζήτηση για κάθε περιοχή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ολοκληρώθηκε το έργο αφού χρειάζεται δουλειά ακόμη. Σε ερώτηση για το τι έχει να σχολιάσει για τα περί "κράτους μπανανίας" που είπε ο Γ. Παπανδρέου στο Ηράκλειο απάντησε μονολεκτικά "τίποτα".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 September 2007 - 18:30:15 UTC