Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-09-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου: Θα επανεξεταστούν τα πανωτόκια
  • [02] Α.Παπαρήγα:Καταψηφίστε εκείνους που έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους σε αδιέξοδο
  • [03] Αλ. Αλαβάνος:"Ηρθε η ώρα της ισχυρής κοινωνίας"

  • [01] Γ.Παπανδρέου: Θα επανεξεταστούν τα πανωτόκια

    Επανεξέταση του προβλήματος των πανωτοκίων στα δάνεια των αγροτών, από μηδενική βάση, υποσχέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στη Λάρισα, στην οποία παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό η πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Σουηδίας Μόνα Σαλίν. Ταυτόχρονα ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη ρύθμιση που έκανε στα πανωτόκια τονίζοντας ότι η ρύθμιση αυτή έφερε τους αγρότες σε χειρότερη κατάσταση.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι άφησε επί τρεισήμισι χρόνια τη χώρα ακυβέρνητη και τόνισε ότι ο τόπος πλέον πρέπει να κυβερνηθεί σωστά , καλά και αποτελεσματικά.

    Στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε πολλές φορές τον όρο "νέα αλλαγή " το οποίο ταύτισε με την "εθνική αφύπνιση", την "εθνική συνεννόηση", την "εθνική ομοψυχία", την "ασφάλεια " και την "αισιοδοξία".

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι σήμερα δημιουργείται το κλίμα μιας νέας ανατροπής , ένα κλίμα το οποίο στη Θεσσαλία σηματοδοτήθηκε στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου και τώρα προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις. Το σύνθημα που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν: " δεν χωράει η δεξιά στου αγρότη την καρδιά".

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενέπαιξε τους αγρότες, ενώ γενικότερα επέδειξε ανικανότητα λεηλάτησε την περιουσία του ελληνικού λαού και έχει να επιδείξει τους κολλητούς και τους κουμπάρους.

    Η κυβέρνηση της ΝΔ που πλήγωσε την Ελλάδα και τη δημοκρατία φεύγει ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και καταλόγισε στη Νέα Δημοκρατία ότι αποχωρεί αφήνοντας πίσω της μια πρωτοφανή οικολογική καταστροφή με 65 νεκρούς, 3 εκατ. στρέμματα δάσους αφανισμένα, ολόκληρα χωριά να έχουν σβηστεί από τον χάρτη και τη Χαλκιδική που κάηκε πριν από ένα χρόνο να είναι ακόμα ανοχύρωτη και αβοήθητη.

    Η κυβέρνηση Καραμανλή φεύγει και προσπαθεί να μετατρέψει τη δική της κρίση σε κρίση της δημοκρατίας, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε εκτεταμένη αναφορά στην αγροτική οικονομία και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ υποσχέθηκε, ειδικά στη Θεσσαλία, "όλα τα κιλά όλα τα λεφτά" δεν μπόρεσε να διαχειριστεί ούτε τα δικαιώματα των αγροτών.

    Επίσης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι έχασε κατά κράτος όλες τις μάχες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχασε τόνισε τη μάχη του καπνού, τη μάχη της ζάχαρης και τη μάχη των οπωροκηπευτικών.

    Ειδική αναφορά έκανε στο βαμβάκι όπου τόνισε ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης είχαν ως αποτέλεσμα την μεγάλη μείωση του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών.

    Επίσης αναφέρθηκε στις υποσχέσεις που δεν τήρησε ο κ. Καραμανλής για τον ΦΠΑ τον οποίο αύξησε στο 19%, στα καύσιμα που αυξήθηκαν κατά 25% και στο ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο ακρίβυνε κατά 15%.

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξαφάνισε την καλλιέργεια του καπνού και μαζί εξαφάνισε χιλιάδες καπνοπαραγωγούς. Σας πήραν, τόνισε, το 50% των επιδοτήσεων που δικαιούστε από το 2009. Σήμερα, πρόσθεσε, ενώ δεν έχουν πληρώσει ακόμα τις επιδοτήσεις του 2006 προσπαθούν να εξαγοράσουν τους αγρότες δίνοντας προκαταβολές από τις επιδοτήσεις του 2007.

    Ο αγροτικός κόσμος, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι σε απόγνωση σε όλη τη χώρα. Μέσα σε τρία χρόνια οι δαπάνες για την ελληνική γεωργία εξαφανίστηκαν ενώ χάθηκαν περίπου 360 εκατ. ευρώ.

    Σε ανάλογη απόγνωση, πρόσθεσε, είναι και οι κτηνοτρόφοι με την αύξηση του κόστους παραγωγής και το γεγονός ότι βρίσκονται σήμερα έρμαιο στα καρτέλ , "με τις ορδές των γαλάζιων κουμπάρων να πουλάνε προστασία στα καρτέλ της ακρίβειας".

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ανασυγκρότηση ολόκληρου του αγροτικού τομέα σε οικονομία αιχμής και περιέγραψε τρεις δέσμες πολιτικών που θα χρησιμοποιήσει για την επίτευξη αυτού του στόχου.

    Η πρώτη δέσμη, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, αποβλέπει στον εξοπλισμό του αγρότη επιχειρηματία με γεωργικές και εμπορικές γνώσεις που θα του επιτρέψουν να καθορίσει αυτός την τιμή των προϊόντων του. Μεταξύ των πολιτικών που θα εφαρμοστούν σ' αυτή τη δέσμη περιλαμβάνεται η μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και η μείωση της ψαλίδας μεταξύ των τιμών παραγωγού και καταναλωτή.

    Η δεύτερη δέσμη αφορά στην υπεράσπιση της εθνικής αγροτικής παραγωγής στις Βρυξέλλες. Θα κρατήσουμε, τόνισε, ανοιχτή τη διαπραγμάτευση του φακέλου των καπνών και του βαμβακιού για να αμβλύνουμε τις αρνητικές επιπτώσεις από τις πολιτικές της κυβέρνησης Καραμανλή. Θα περισώσουμε ότι μπορούμε, πρόσθεσε. Επίσης, ανέφερε ότι το κράτος θα αναλάβει το διοικητικό κόστος της εφαρμογής της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής το οποίο σήμερα πληρώνει ο αγρότης.

    Η τρίτη δέσμη αφορά στη δημιουργία σιγουριάς, ασφάλειας και προοπτικής στους αγρότες.

    Θα ενισχυθούν τα νέα ζευγάρια, πρόσθεσε, για να μείνουν στην περιφέρεια και θα ισχύσει πενταετές αφορολόγητο για μικρές επιχειρήσεις νέων σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές.

    Επέκρινε τον κ. Καραμανλή διότι δεν υλοποίησε την υπόσχεσή του για τη δημιουργία εθνικού φορέα διαχείρισης υδάτινων πόρων στην περιοχή και τον κατηγόρησε ότι η λύση που βρήκε στο διογκούμενο πρόβλημα της λειψυδρίας είναι να κόβει το ρεύμα στους αγρότες για να μην ποτίζουν.

    Ο κ. Παπανδρέου, τόνισε, ότι στις 16 Σεπτέμβρη οι Έλληνες θα ψηφίσουν για τη νέα αλλαγή, για τη νέα κοινωνική συμφωνία, για την Ελλάδα που μας αξίζει και μας ενώνει.

    [02] Α.Παπαρήγα:Καταψηφίστε εκείνους που έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους σε αδιέξοδο

    Σε ανοικτή προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα, μίλησε η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία στην αρχή άσκησε κριτική σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ προσθέτοντας «καλύτερα ισχυρό ΚΚΕ από ενισχυμένο δικομματισμό».

    Συγκεκριμένα η Αλέκα Παπαρήγα ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στο τεχνητό δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός και στο τεχνητό δίλημμα που διαρρέει το ΠΑΣΟΚ, απαντάμε: ένα είναι το πραγματικό δίλημμα αδύναμος δικομματισμός και δυνατός λαός ή αδύναμος λαός και δυνατός δικομματισμός. Και τα δυο κόμματα κρίνονται εφβ όλης της ύλης και για τα τελευταία 20 χρόνια».

    Και συνέχισε: « Ξέρουν και οι δύο ότι κυβέρνηση θα υπάρξει, ο ανταγωνισμός μεταξύ τους είναι ελεγχόμενος, και οι δύο δεν θέλουν αστάθεια, καθώς έχουν αναλάβει υποχρεώσεις απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, ιδιαίτερα στην φάση της αξιοποίησης του Δβ ΚΠΣ, έχουν δεσμευμένες υποχρεώσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ».

    Επίσης η Αλέκα Παπαρήγα άσκησε κριτική και στον Συνασπισμό σημειώνοντας ότι «έχει ευθύνες για την στάση που κράτησε σε κρίσιμα ζητήματα», ενώ πρόσθεσε ότι «όποιος συνεργάζεται με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μεταλλάσσεται στο χειρότερο» Και στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Το μαρτυρούν οι εξελίξεις στην δυτική Ευρώπη, αλλά και η συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ στο συνδικαλιστικό κίνημα και ιδιαίτερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν απαλλάσσεται ο ΣΥΝ από τις ευθύνες του για την στάση του σε κρίσιμα ζητήματα, από τη συνθήκη του Μάαστριχ και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τις συνεχείς ταλαντεύσεις του, από το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες διαρρηγνύει τα ιμάτια του ότι δεν θα συνεργασθεί με το ΠΑΣΟΚ.»

    Όσον αφορά το ΚΚΕ η Αλέκα Παπαρήγα ανέφερε ότι «η στρατηγική και το πρόγραμμα του ΚΚΕ θεωρεί και έχει σπονδυλική του στήλη την πολιτική συμμαχιών. Αν δεν το βλέπαμε έτσι θα είμαστε ένα κόμμα της φασαρίας, και τίποτε άλλο». Μάλιστα όπως τόνισε «η συμμαχία που έχει ανάγκη ο τόπος πρώτο και βασικό χαρακτηριστικό πρέπει να έχει ότι εκφράζει την συμμαχία ενός όσο γίνεται πιο μαζικού και ενωτικού εργατικού κινήματος με το κίνημα των αυτοαπασχολούμενων και το κίνημα της φτωχής αγροτιάς». Και συμπλήρωσε: «Καλύτερα να μας φοβούνται και να αισθάνονται ανασφαλείς, παρά να τους φοβόμαστε και να νοιώθουμε εμείς ανασφαλείς. Καλύτερα ισχυρό ΚΚΕ από ενισχυμένο δικομματισμό. Ακριβώς επειδή δεν αλλάζουν, δεν φθάνει να έχουν απώλειες στην κοινοβουλευτική τους δύναμη. Πρέπει να αποδυναμωθούν και οι θέσεις και τα επιχειρήματά τους.»

    Η Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ μίλησε και για τις πρόσφατες πυρκαγιές, και τόνισε ότι «εμείς, δεν θα κάνουμε εκλογές επάνω στις σορούς των θυμάτων της τραγωδίας που έπληξε την χώρα μας». Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα συμπλήρωσε: «Την κριτική μας και την άποψη μας θα την πούμε μετά τις εκλογές , αλλά και το πώς θα βοηθήσουμε. Μέσα από τις πυρκαγιές προκύπτει το ερώτημα τη ανάπτυξη θέλουμε για την χώρα μας. Θα συζητήσουμε και το πόσο ικανός ή αδύναμος είναι ο κρατικός μηχανισμός. Μπορεί άραγε να είναι ικανός να αντιμετωπίσει τους εργαζόμενους όταν διαμαρτύρονται, και ανίκανος όταν έχει απέναντι του την φωτιά; Βέβαια για όλα αυτά θα μιλήσουμε αργότερα».

    Τέλος η Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας προς τους συγκεντρωμένους στην Πάτρα τους κάλεσε να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και να καταψηφίσουν όπως είπε «όλους εκείνους που έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους σε αδιέξοδο».

    [03] Αλ. Αλαβάνος:"Ηρθε η ώρα της ισχυρής κοινωνίας"

    «Η Αριστερά δεν είναι στο τσεπάκι κανενός», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος στην ομιλία του σε προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους.

    Αναφερόμενος στα όσα είπε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο ντιμπέϊτ των πολιτικών αρχηγών, ότι θα γίνουν νέες εκλογές αν δεν έχει αυτοδυναμία, επισήμανε: «Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να βάλει διλήμματα. Απείλησε ότι αν δεν έχει αυτοδυναμία θα ξανακάνει εκλογές. Κάνει και αυτός τους προεκλογικούς του ελιγμούς, γιατί είναι στριμωγμένος. Δεν του βγαίνει, και καλώς δεν του βγαίνει, γιατί ο κόσμος έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται το παιχνίδι που παίζεται. Καταλαβαίνει ότι αν ψηφίσει ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, δίνει λευκή επιταγή σε μεταρρυθμίσεις που θα χειροτερέψουν τη ζωή του. Δίνει το δικαίωμα στον έναν ή τον άλλον να κατεδαφίσουν την κοινωνική ασφάλιση, να αλλάξουν τις εργασιακές σχέσεις, να καταργήσουν τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Και να ισχυρίζονται ότι έχουν δικαίωμα να το κάνουν επειδή διαθέτουν λαϊκή εντολή».

    «Ο πρωθυπουργός αποκαλεί ταραξίες όσους αντιστέκονται στην πολιτική της κυβέρνησης», παρατήρησε και σημείωσε: «Κύριε πρωθυπουργέ δεν μπορείτε να αποκαλείτε ταραξίες όσους ονειρεύονται. Ως εδώ με τις προκλήσεις και τις προσβολές σας».

    Ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι και το ΠΑΣΟΚ είναι «στριμωγμένο» και παρατήρησε: « Προσπαθεί να ανεβάσει τους τόνους, χωρίς όμως να διαθέτει το ανάλογο περιεχόμενο. Όσο κι αν υψώσει τους τόνους η απουσία ουσιαστικής προγραμματικής διαφοράς με τη Νέα Δημοκρατία, δεν μπορεί να κρυφτεί. Η πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, είναι πολύ πρόσφατη για να ξεχαστεί».

    Έστειλε μήνυμα αποδυνάμωσης του δικομματισμού και απάντησε στο ερώτημα που διατυπώνεται, τι θα κάνει η Αριστερά αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου, λέγοντας: «Όταν ο δικομματισμός ήταν ισχυρός, επέσειαν τον «μπαμπούλα» της χαμένης ψήφου. Τώρα που ο κόσμος τους γυρνάει την πλάτη, έχουν βρει τον μπαμπούλα της ακυβερνησίας. Ρωτάνε, τι θα κάνει η Αριστερά αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, θα αφήσει ακυβέρνητη την χώρα; Τους απαντάμε: η Αριστερά έχει κάνει μόνιμη συνεργασία με την κοινωνία. Με τους άνεργους, τους ανασφάλιστους, τους μερικά απασχολούμενους. Με τους νέους και τις νέες. Με όσους και όσες υπερασπίζονται το περιβάλλον. Δεν θα εγκαταλείψουμε αυτή τη συμμαχία».

    Απάντησε και στο ερώτημα τι θα κάνει ο ΣΥΝ αν μετά τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ αλλάξει. «Αν ήταν να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να το είχε κάνει όταν οι νέοι διαδήλωναν στους δρόμους για το άρθρο 16 αντί να παρακολουθεί ο αρχηγός του από τη Βουλή», είπε.

    «Όλα αυτά τα χρόνια, υπερασπιστήκαμε στη βουλή και τους δρόμους την δημόσια και δωρεάν παιδεία», επισήμανε ο κ. Αλαβάνος και πρόσθεσε: «Υπερασπιστήκαμε το κοινωνικό κράτος. Υπερασπιστήκαμε τον δημόσιο πλούτο. Τα κοινωνικά δικαιώματα. Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν από την ίδια πλευρά με εμάς. Το πρόγραμμα μας δεν είναι κοινό. Η Αριστερά δεν είναι στο τσεπάκι κανενός. Το μήνυμά μας είναι: αποδυναμώστε το δικομματισμό. Είδατε τις ισχυρές κυβερνήσεις, την αλαζονεία, την αυθαιρεσία τους. Ξέρετε την κρυφή τους ατζέντα. Οι ισχυρές κυβερνήσεις δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στην κοινωνία, μόνο σε δέκα ή δεκαπέντε μεγάλες επιχειρήσεις. Η εποχή των ισχυρών κυβερνήσεων πέρασε. Ήρθε η ώρα της ισχυρής κοινωνίας».

    Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν εκπρόσωποι των συνιστωσών που συμμετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ (ΚΕΔΑ, ΔΕΑ, ΑΚΟΑ, ΚΟΕ), του ΔΗΚΚΙ, μέλος του Συντονιστικού από το χώρο των «Ανένταχτων» και στέλεχος του φοιτητικού κινήματος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 7 September 2007 - 20:30:19 UTC