Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-09-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής: "Ξεκάθαρη εντολή για να προχωρήσουμε πιό αποφασιστικά".
  • [02] Γ.Παπανδρέου: Θα επανεξεταστούν τα πανωτόκια

  • [01] Κ. Καραμανλής: "Ξεκάθαρη εντολή για να προχωρήσουμε πιό αποφασιστικά".

    Τους χώρους της 72ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός. Θα έχει συναντήσεις με τις διοικήσεις της HELEXPO και της ΔΕΘ. Το βράδυ ο κ.Κ.Καραμανλής θα πραγματοποιήσει ομιλία στο συνεδριακό κέντρο "Ι.Βελλίδης"

    "Απόφαση θετική για το σήμερα και το αύριο, σαφή και ξεκάθαρη εντολή ώστε με σιγουριά και σταθερότητα , με όπλο την εμπιστοσύνη των Ελλήνων να προχωρήσουμε πιό γρήγορα και πιό αποφασιστικά στο δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων", ζήτησε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής μιλώντας χθές βράδυ σε ανοιχτή συγκέντρωση στις Σέρρες.

    Προτεραιότητές μας, είπε ο κ. Καραμανλής, είναι η στήριξη των συμπολιτών μας που υπέστησαν καταστροφές και η ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων νομών. Καταρτίσαμε και εφαρμόζουμε, πρόσθεσε, με τη στήριξη των Ελλήνων ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, προχωρούμε με γρήγορα βήματα και προχωρούμε υπεύθυνα.

    Αναφερόμενος στις προτεραιότητές του, υπογράμμισε ότι είναι η συνέχιση των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων για τη μετάβαση στο κράτος που χρειάζονται και απαιτούν οι πολίτες, ένα κράτος πιο αποτελεσματικό, πιό αποδοτικό, πιό υπεύθυνο. Πρόσθεσε πάντως ότι στα τριάμισι χρόνια που πέρασαν έγιναν σημαντικά βήματα. Καλύφθηκαν χρόνιες εκκρεμότητες, απλοποιήθηκαν πολλές διαδικασίες, περιορίστηκε η γραφειοκρατία, θεσπίστηκαν ρυθμίσεις που προάγουν τη διαφάνεια και υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. "Είμαστε τώρα πανέτοιμοι για νέα καθοριστικά και στέρεα βήματα. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με νέα ταχύτητα τις αλλαγές σε όλα τα επίπεδα του κράτους, σε όλους τους τομείς της κεντρικής διοίκησης, της αποκέντρωσης, της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Στις ημέρες που πέρασαν οι Ελληνες, ολόκληρο το έθνος, γίναμε όλοι μια δυνατή ψυχή, ανέφερε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι στις μέρες που έρχονται μπορούμε να κινηθούμε ακόμη πιό δυνατά, ενωμένοι και αποφασισμένοι, όλοι οι Ελληνες μαζί, όλοι μαζί μια δύναμη. Ακολούθως εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς να το κατονομάζει, αναφέροντας ότι :"Οι κραυγές του λαϊκισμού και της δημαγωγίας δεν μας αποπροσανατολίζουν. Οσες ύβρεις κι αν εξαπολύσουν, όσα ψέματα και αν επιστρατεύσουν οι εκφραστές του χθες, δεν θα τους παρακολουθήσουμε, οι απόπειρες πόλωσης φανερώνουν πολιτικό αδιέξοδο, οι επιχειρήσεις οξύτητας αποδεικνύουν πολιτική αδυναμία, παραδίδουμε στην κρίση των Ελλήνων αυτούς που επιχειρούν να διχάσουν την κοινωνία, αυτούς που εκμεταλλεύονται ακόμη και τον ανθρώπινο πόνο, ακόμη και την εθνική τραγωδία για μικροκομματικές σκοπιμότητες".

    Συνεχίζοντας ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι "ξέρουμε πού είμαστε, ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε , ξέρουμε και πώς να πάμε, σήμερα όσο ποτέ στο παρελθόν απαιτούνται νέοι ρυθμοί και νέες ταχύτητες. Σήμερα η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ σταθερά αποφασιστικά σίγουρα βήματα, χρειάζεται μια κυβέρνηση που να μπορεί να παίρνει γρήγορες αποφάσεις και να προχωρά με τόλμη τις βαθιές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Είμαστε πανέτοιμοι και είμαστε αποφασισμένοι, έχουμε καλά συγκροτημένο σχέδιο, ας το ακούσουν καλά εκείνοι που υποκρίνονται πως το αγνοούν. Εκείνοι που βαφτίζουν πρόγραμμα την πλειοδοσία, την αοριστία και τα ευχολόγια".

    Συνεχίζοντας με τις προτεραιότητές του ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην ουσιαστική ενίσχυση του κοινωνικού κράτους δικαίου. Σημείωσε ότι τα πράγματα αλλάζουν και ότι η έξοδος από την διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος ανοίγει το πράσινο φως για επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και δημιουργεί στέρεες βάσεις για ένα ουσιαστικά κοινωνικό κράτος.

    Ειδικότερα τόνισε ότι αμέσως μετά το άνοιγμα της Βουλής θα ψηφιστούν οι ρυθμίσεις για την άρση των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος. Αυξάνονται, σημείωσε, όπως ήδη έχει δρομολογηθεί, οι συντάξεις του ΟΓΑ, το ΕΚΑΣ και το επίδομα ανεργίας, δημιουργείται εθνικό ταμείο κοινωνικής συνοχής για τη στήριξη των οικογενειών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, χορηγείται από τις αρχές του χρόνου το πολυτεκνικό επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες και καθιερώνεται από το 2009 κατώτατη εθνική σύνταξη.

    Στις προτεραιότητές του συμπεριέλαβε την επίλυση του ασφαλιστικού ζητήματος με την δέσμευση να αρχίσει άμεσα διάλογος με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους κοινωνικούς φορείς για ένα σύγχρονο δίκαιο και βιώσιμο σύστημα. Υπογράμμισε πάντως ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των συντάξεων. Είναι ζήτημα πολιτικής ευθύνης και ουσιαστικής κοινωνικής ευαισθησίας, ανέφερε χαρακτηριστικά. Συνεχίζοντας με τις προτεραιότητές του, έδωσε έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και σημείωσε ότι η χώρα αποκτά για πρώτη φορά ολοκληρωμένο σχέδιο για τις χρήσεις γης και ανταποκρίνεται στις κοινοτικές δεσμεύσεις.

    Μίλησε και για τη συνέχιση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης "για να δημιουργήσουμε όλοι μαζί το σχολείο του μέλλοντος, να κάνουμε την πατρίδα μας κέντρο παιδείας και πολιτισμού για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή, για να εξασφαλίσουμε στις νέες και στους νέους τα εφόδια που απαιτεί η νέα εποχή".

    Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην περαιτέρω ενδυνάμωση της οικονομίας. Για πρώτη φορά, ανέφερε, μία νέα διακυβέρνηση πέτυχε μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος με ταυτόχρονη μείωση των φορολογικών συντελεστών και αύξηση του εθνικού εισοδήματος όπως επίσης αύξηση των πραγματικών αμοιβών των εργαζομένων. Εμφαση συνέχισε δίδεται στην ανάπτυξη της περιφέρειας όπου κατευθύνεται το 80% των εθνικών και κοινοτικών πόρων του εθνικού στρατηγικού πλαισίου για τη νέα προγραμματική περίοδο.

    Τέλος αναφέρθηκε στην πολιτική για τη βόρεια Ελλάδα επισημαίνοντας ότι ολοκληρώνεται η Εγνατία Οδός ενώ υλοποιούνται και οι εξαγγελίες για τους κάθετους οδικούς άξονες. Παράλληλα δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα αναβαθμίζουν το οδικό δίκτυο σε ολόκληρο το βορειοελλαδικό τόξο. Στην περιφέρεια Μακεδονίας ανέφερε ο πρωθυπουργός, μέσω του αναπτυξιακού νόμου έχουν ήδη εγκριθεί επενδυτικά σχέδια που ξεπερνούν το 1,3 δισ. ευρώ και δημιουργούν πάνω από 3.500 νέες θέσεις εργασίας.

    Κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε ότι στα τρισήμισι χρόνια που πέρασαν έγιναν πολλά και σημαντικά, μένουν όμως πολλά ακόμη να γίνουν. "Η βούλησή μας να συνεχίσουμε χωρίς αναβολές είναι σταθερή. Η ετοιμότητά μας να προασπίσουμε τα συμφέροντα των πολλών είναι σταθερή και ακλόνητη, η ευθύνη μας απέναντι στην πατρίδα μας και στους Ελληνες δυνατή και αναλλοίωτη , βάλαμε την Ελλάδα σε μια πορεία που πρέπει να συνεχιστεί", τόνισε με έμφαση ο πρωθυπουργός.

    Περιοδεία Καραμανλή στην Εγνατία Οδό

    "Η Εγνατία θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2008 και θα δώσει νέα αναπτυξιακή πορεία στην περιοχή. Δεν εφησυχάζουμε, έχουμε πολύ δουλειά ακόμη. Πάμε μπροστά, η Ελλάδα πάει μπροστά".

    Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε δηλώσεις του στη Γέφυρα Βενέτικο, κοντά στα Γρεβενά, όπου δόθηκε στην κυκλοφορία ένα ακόμη τμήμα της Εγνατίας Οδού.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι τα τελευταία 3,5 χρόνια υλοποιείται στη χώρα μας το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων έργων, ένα πρόγραμμα που θα αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας και δημιουργεί υποδομές για την ανάπτυξη στην ελληνική περιφέρεια.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Εγνατία Οδό απο τα Γιάννενα μέχρι τα Γρεβενά, επεσήμανε ότι είναι το μοναδικό τμήμα που διασχίζει κάθετα της οροσειρά της Πίνδου και στάθηκε στην ιδιαιτερότητα των τεχνικών έργων και τις κατασκευαστικές δυσκολίες που παρουσιάζει.

    Τόνισε, ιδιαίτερα, το μεγάλο ζήλο όσων δουλεύουν στα εργοτάξια της Εγνατίας και οι οποίοι, όπως είπε, κάνουν μία τιτάνια προσπάθεια για να ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος στα χρονικά όρια που έχουν τεθεί.

    Ο Κώστας Καραμανλής ξεκίνησε την περιοδεία του, λίγο μετά τις 9 το πρωί, απο τα Γιάννενα όπου έφτασε αεροπορικώς.

    Ακολούθησε όλη τη χάραξη της Εγνατίας Οδού, είτε πάνω σε τμήματα που έχουν δοθεί στην κυκλοφορία, είτε σε αυτά που είναι υπό κατασκευή και σε δύο εργοτάξια κοντά στο Μέτσοβο, όπου κατασκευάζονται γέφυρες και ενημερώθηκε απο τους υπευθύνους για τα έργα.

    Στη συνέχεια, μέσω της σήραγγας του Ανηλίου, πέρασε στην περιοχή της Θεσσαλίας και απο την Παναγιά έφτασε στα Γρεβενά.

    Μαζί του ήταν και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς. Στη γέφυρα του Βενέτικου ο κ. Σιουφλιάς ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Εγνατία Οδό, επισημαίνοντας ότι απο το 2004 μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί στην κυκλοφορία 206 χιλιόμετρα, ενώ 34 χιλιόμετρα, σε τρία τμήματα, παραδίδονται σήμερα απο τα Γρεβενά μέχρι τα σύνορα σε διάφορες περιοχές.

    Ομιλία Καραμανλή στα Γρεβενά

    "Η νέα οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική αποδίδει απτά αποτελέσματα σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό στοιχείο ότι υπάρχει ουσιαστικά μείωση της ανεργίας. Δεν είναι βέβαια αρκετό. Η ανεργία είναι το πιο σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που άφησε πίσω του το χθες".

    Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε συγκέντρωση στα Γρεβενά.

    Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής αναφερόμενος στο θέμα της ανεργίας επεσήμανε:

    "Δεν θα πούμε ποτέ ότι είμαστε ικανοποιημένοι όσο υπάρχουν άνεργοι που αναζητούν και δεν βρίσκουν δουλειά. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα όμως είναι απόδειξη ορθότητας της πολιτικής που εφαρμόζουμε. Είναι υπόδειξη να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο πιο δυνατά. Αυτή είναι η επιλογή μας, αυτή είναι η δέσμευσή μας".

    Ο κ. Καραμανλής στην ομιλία του που έγινε υπό βροχή παρουσίασε το πρόγραμμα του κόμματός του, εστιάζοντας στα όσα έγιναν και όσα έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στο νομό Γρεβενών σε όλους τους τομείς αλλά και στην ευρύτερη δυτική Μακεδονια, για την οποία έχουν προγραμματιστεί 60 νέα έργα.

    "Στα 3,5 χρόνια που πέρασαν", είπε, "σχεδιάσαμε, υλοποιήσαμε και υλοποιούμε στην περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας αναπτυξιακές δράσεις και έργα υποδομών ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Από αυτά περισσότερα από 750 εκατομμύρια αφορούν την Εγνατία. Ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς την ολοκλήρωση των τμημάτων της στον άξονα Γρεβενά - Παναγιά. Μέχρι το τέλος του 2008 η πόλη θα συνδέεται μέσω της Εγνατίας σε μια ώρα με το Αιγαίο και σε μια ώρα με την Αδριατική. Αυτή είναι η πραγματικότητα και οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε γίνονται πράξη".

    Αναφερόμενος στα έργα που έγιναν στο νομό Γρεβενών, ο κ. Καραμανλής εστίασε μεταξύ άλλων στη θεμελίωση σύγχρονου κτιρίου για τα ΤΕΙ, στην ολοκλήρωση σύντομα της κατασκευής του νέου σωφρονιστικού καταστήματος της πόλης, στην ολοκλήρωση του βιολογικού καθαρισμού, στις 80 νέες εργατικές κατοικίες που δόθηκαν στους δικαιούχους, αλλά και στην προκήρυξη σύντομα της μελέτης του δρόμου Γρεβενών - Δεσκάτης, αλλά και στον πόλο καινοτομίας δυτικής Μακεδονίας που ξεκίνησε.

    Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Καραμανλή στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης για την οποία επεσήμανε: "Βασική πτυχή της στρατηγικής μας για ανάπτυξη της περιφέρειας είναι η στήριξη του αγροτικού κόσμου" και ανέλυσε τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση στον αγροτικό τομέα εστιάζοντας και σε μέτρα που πάρθηκαν στο νομό Γρεβενών.

    Ομιλία Καραμανλή στην Κοζάνη

    "Δεν μπαίνουμε σε παιγνίδια πόλωσης και οξύτητας. Τα αφήνουμε σε άλλους αυτά",τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του στην Κοζάνη και απηύθυνε μήνυμα ενότητας στους πολίτες και κοινής πορείας για την πρόοδο της χώρας.

    "Όλοι μαζί οδηγούμε τις εξελίξεις,μαζί αλλάζουμε την Ελλάδα", υπογράμμισε ο κ. Κ. Καραμανλής και πρόσθεσε:

    "Ακολουθούμε πρακτικές που προάγουν την εθνική ενότητα, κάνουμε επιλογές που υπηρετούν το κύρος της χώρας. Δεν διαπραγματευόμαστε αρχές και αξίες. Δεν αιχμαλωτιζόμαστε σε φοβίες που οδηγούν στην αδράνεια και, βεβαίως,θέλω να το τονίσω, δεν μπαίνουμε σε παιγνίδια πόλωσης και οξύτητας. Τα αφήνουμε σε άλλους αυτά. Δικός μας σκοπός είναι να εργαζόμαστε για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Ελληνες. Σκοπός μας είναι η δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για όλους τους πολίτες και κυρίως τους νέους. Σκοπός μας είναι η κοινωνία που παράγει, η κοινωνία που προοδεύει, η κοινωνία της δικαιοσύνης, η κοινωνία της ανθρωπιάς. Σας καλώ λοιπόν να προχωρήσουμε μαζί κοιτώντας μόνο και πάντα μπροστά. Να προχωρήσουμε με σιγουριά και βεβαιότητα όλοι μαζί".

    Αναφερόμενος στα έργα που έγιναν στη Δυτική Μακεδονία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι Ο.Τ.Α. παίρνουν σε μια πενταετία με το πρόγραμμα "Θησέας" πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ, δυόμισι φορές περισσότερο από την πενταετία 1999-2003.

    Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι "η απορρόφηση κοινοτικών πόρων τριπλασιάστηκε", εντάχθηκαν εξακόσια έργα με προϋπολογισμό πάνω από 435 εκατομμύρια ευρώ και πρόσθεσε πως "με τον νέο αναπτυξιακό νόμο εγκρίθηκαν 120 επενδυτικά σχέδια, που ξεπερνούν τα 220 εκατομμύρια ευρώ".

    Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στις εθνικές ενεργειακές συμφωνίες για την κατασκευή των αγωγών ενέργειας και ειδικότερα για την περιοχή τόνισε ότι ολοκληρώνονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τη λειτουργία του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, που θα προσφέρει 250 νέες θέσεις εργασίας.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι η ΔΕΗ σε συνεργασία με την κυβέρνηση θα ανακοινώσει τους νέους της στόχους στη Δυτική Μακεδονία έως τα τέλη Οκτωβρίου, που θα προβλέπουν "την κατασκευή σύγχρονων και φιλικών προς το περιβάλλον μονάδων, αποκατάσταση των παλιών λιγνιτικών περιοχών και πρόσληψη πρόσθετου εργατοτεχνικού προσωπικού".

    "Δημιουργούμε πυρήνες ανάπτυξης. Στόχος είναι να ενώνουμε δυνάμεις σε κοινούς τόπους και μαζί να χτίζουμε την Ελλάδα του μέλλοντος", τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Ειδικότερα για το νομό Κοζάνης, αναφέρθηκε στα έργα τουριστικής υποδομής, αλλά και στα μέτρα που ελήφθησαν για τη στήριξη των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής.

    Ο κ. Καραμανλής συμμετείχε σε σύσκεψη φορέων στη Νομαρχία της Κοζάνης, παρουσία του νομάρχη Γ. Δακή, των περιφερειαρχών Δ. Μακεδονίας Α. Λεούδη και Ηπείρου Δ. Πανοζάχου, του μητροπολίτη Κοζάνης Παύλου, εκπροσώπων εμπόρων, κ.ά.

    Το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Λάρισα, τη Δευτέρα στο Ηράκλειο της Κρήτης, την Τρίτη στο Αγρίνιο, την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη και την προσεχή Παρασκευή στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στην Αθήνα.

    [02] Γ.Παπανδρέου: Θα επανεξεταστούν τα πανωτόκια

    Επανεξέταση του προβλήματος των πανωτοκίων στα δάνεια των αγροτών, από μηδενική βάση, υποσχέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στη Λάρισα, στην οποία παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό η πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Σουηδίας Μόνα Σαλίν. Ταυτόχρονα ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη ρύθμιση που έκανε στα πανωτόκια τονίζοντας ότι η ρύθμιση αυτή έφερε τους αγρότες σε χειρότερη κατάσταση.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι άφησε επί τρεισήμισι χρόνια τη χώρα ακυβέρνητη και τόνισε ότι ο τόπος πλέον πρέπει να κυβερνηθεί σωστά , καλά και αποτελεσματικά.

    Στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε πολλές φορές τον όρο "νέα αλλαγή " το οποίο ταύτισε με την "εθνική αφύπνιση", την "εθνική συνεννόηση", την "εθνική ομοψυχία", την "ασφάλεια " και την "αισιοδοξία".

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι σήμερα δημιουργείται το κλίμα μιας νέας ανατροπής , ένα κλίμα το οποίο στη Θεσσαλία σηματοδοτήθηκε στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου και τώρα προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις. Το σύνθημα που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν: " δεν χωράει η δεξιά στου αγρότη την καρδιά".

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενέπαιξε τους αγρότες, ενώ γενικότερα επέδειξε ανικανότητα λεηλάτησε την περιουσία του ελληνικού λαού και έχει να επιδείξει τους κολλητούς και τους κουμπάρους.

    Η κυβέρνηση της ΝΔ που πλήγωσε την Ελλάδα και τη δημοκρατία φεύγει ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και καταλόγισε στη Νέα Δημοκρατία ότι αποχωρεί αφήνοντας πίσω της μια πρωτοφανή οικολογική καταστροφή με 65 νεκρούς, 3 εκατ. στρέμματα δάσους αφανισμένα, ολόκληρα χωριά να έχουν σβηστεί από τον χάρτη και τη Χαλκιδική που κάηκε πριν από ένα χρόνο να είναι ακόμα ανοχύρωτη και αβοήθητη.

    Η κυβέρνηση Καραμανλή φεύγει και προσπαθεί να μετατρέψει τη δική της κρίση σε κρίση της δημοκρατίας, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε εκτεταμένη αναφορά στην αγροτική οικονομία και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ υποσχέθηκε, ειδικά στη Θεσσαλία, "όλα τα κιλά όλα τα λεφτά" δεν μπόρεσε να διαχειριστεί ούτε τα δικαιώματα των αγροτών.

    Επίσης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι έχασε κατά κράτος όλες τις μάχες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχασε τόνισε τη μάχη του καπνού, τη μάχη της ζάχαρης και τη μάχη των οπωροκηπευτικών.

    Ειδική αναφορά έκανε στο βαμβάκι όπου τόνισε ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης είχαν ως αποτέλεσμα την μεγάλη μείωση του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών.

    Επίσης αναφέρθηκε στις υποσχέσεις που δεν τήρησε ο κ. Καραμανλής για τον ΦΠΑ τον οποίο αύξησε στο 19%, στα καύσιμα που αυξήθηκαν κατά 25% και στο ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο ακρίβυνε κατά 15%.

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξαφάνισε την καλλιέργεια του καπνού και μαζί εξαφάνισε χιλιάδες καπνοπαραγωγούς. Σας πήραν, τόνισε, το 50% των επιδοτήσεων που δικαιούστε από το 2009. Σήμερα, πρόσθεσε, ενώ δεν έχουν πληρώσει ακόμα τις επιδοτήσεις του 2006 προσπαθούν να εξαγοράσουν τους αγρότες δίνοντας προκαταβολές από τις επιδοτήσεις του 2007.

    Ο αγροτικός κόσμος, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι σε απόγνωση σε όλη τη χώρα. Μέσα σε τρία χρόνια οι δαπάνες για την ελληνική γεωργία εξαφανίστηκαν ενώ χάθηκαν περίπου 360 εκατ. ευρώ.

    Σε ανάλογη απόγνωση, πρόσθεσε, είναι και οι κτηνοτρόφοι με την αύξηση του κόστους παραγωγής και το γεγονός ότι βρίσκονται σήμερα έρμαιο στα καρτέλ , "με τις ορδές των γαλάζιων κουμπάρων να πουλάνε προστασία στα καρτέλ της ακρίβειας".

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ανασυγκρότηση ολόκληρου του αγροτικού τομέα σε οικονομία αιχμής και περιέγραψε τρεις δέσμες πολιτικών που θα χρησιμοποιήσει για την επίτευξη αυτού του στόχου.

    Η πρώτη δέσμη, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, αποβλέπει στον εξοπλισμό του αγρότη επιχειρηματία με γεωργικές και εμπορικές γνώσεις που θα του επιτρέψουν να καθορίσει αυτός την τιμή των προϊόντων του. Μεταξύ των πολιτικών που θα εφαρμοστούν σ' αυτή τη δέσμη περιλαμβάνεται η μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και η μείωση της ψαλίδας μεταξύ των τιμών παραγωγού και καταναλωτή.

    Η δεύτερη δέσμη αφορά στην υπεράσπιση της εθνικής αγροτικής παραγωγής στις Βρυξέλλες. Θα κρατήσουμε, τόνισε, ανοιχτή τη διαπραγμάτευση του φακέλου των καπνών και του βαμβακιού για να αμβλύνουμε τις αρνητικές επιπτώσεις από τις πολιτικές της κυβέρνησης Καραμανλή. Θα περισώσουμε ότι μπορούμε, πρόσθεσε. Επίσης, ανέφερε ότι το κράτος θα αναλάβει το διοικητικό κόστος της εφαρμογής της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής το οποίο σήμερα πληρώνει ο αγρότης.

    Η τρίτη δέσμη αφορά στη δημιουργία σιγουριάς, ασφάλειας και προοπτικής στους αγρότες.

    Θα ενισχυθούν τα νέα ζευγάρια, πρόσθεσε, για να μείνουν στην περιφέρεια και θα ισχύσει πενταετές αφορολόγητο για μικρές επιχειρήσεις νέων σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές.

    Επέκρινε τον κ. Καραμανλή διότι δεν υλοποίησε την υπόσχεσή του για τη δημιουργία εθνικού φορέα διαχείρισης υδάτινων πόρων στην περιοχή και τον κατηγόρησε ότι η λύση που βρήκε στο διογκούμενο πρόβλημα της λειψυδρίας είναι να κόβει το ρεύμα στους αγρότες για να μην ποτίζουν.

    Ο κ. Παπανδρέου, τόνισε, ότι στις 16 Σεπτέμβρη οι Έλληνες θα ψηφίσουν για τη νέα αλλαγή, για τη νέα κοινωνική συμφωνία, για την Ελλάδα που μας αξίζει και μας ενώνει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 8 September 2007 - 6:30:20 UTC