Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-09-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής: Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε ακόμη πιο γρήγορα
  • [02] Γ.Παπανδρέου: Να βγεί η χώρα από τα αδιέξοδα
  • [03] Α.Παπαρήγα: Το μάρμαρο θα το πληρώσει ο λαός

  • [01] Κ. Καραμανλής: Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε ακόμη πιο γρήγορα

    Συνεργασία με τον επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Ι. Βαρβιτσιώτη θα έχει ο πρωθυπουργός, στις 10.00 το πρωί στο Μέγαρο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια, θα συναντηθεί με τον γραμματέα της ΚΕ του κόμματος Λ.Ζαγορίτη. Το βράδυ, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Αγρίνιο.

    Εντολή σταθερής διακυβέρνησης ζήτησε χθες από το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου μίλησε σε ανοικτή συγκέντρωση, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής και εξήγησε: "Χρειάζονται γρήγορες και υπεύθυνες αποφάσεις, τολμηρές λύσεις, αποφασιστικά βήματα".

    Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια αρνητικών επιλογών, ανέφερε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι το ζητούμενο είναι οι πολίτες να επιλέξουν μια συγκεκριμένη πορεία για την Ελλάδα αποφασίζοντας με θετική ψήφο. "Ζητώ να ενώσουμε δυνάμεις για τη νίκη μιας κοινωνικής συμμαχίας με στόχο τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές, κανείς δεν πρέπει να λείψει την Κυριακή, η συμμετοχή όλων είναι χρέος στον τόπο μας, είναι χρέος στο μέλλον των παιδιών μας, είναι χρέος δημοκρατίας" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Οι Ελληνίδες και οι Ελληνες, ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έχουν μνήμη, κρίση και πολιτική ωριμότητα, απαιτούν ξεκάθαρες θέσεις, απαιτούν σταθερά και ασφαλή βήματα, απαιτούν να συνεχίσουμε πιο τολμηρά, πιο γρήγορα. "Αυτή είναι η δέσμευση που αναλαμβάνω σήμερα, δέσμευση κατηγορηματική" δήλωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός. Η πορεία προς το μέλλον, συνέχισε, δεν σταματά, το αίτημα των καιρών είναι ξεκάθαρο, είναι η ώρα να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά.

    Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε "στις κυβερνήσεις του χθες", λέγοντας ότι παρέλαβε μεγάλα και συσσωρευμένα προβλήματα "κράτος χωρίς στοιχειώδεις υποδομές, χωρίς κτηματολόγιο, χωρίς χωροταξικό σχέδιο, κράτος γραφειοκρατίας, αδιαφάνειας, ελλειμμάτων και σπατάλης, με υπέρογκο δημόσιο χρέος, που μόνο οι τόκοι του κοστίζουν 10 δισ. ευρώ το χρόνο, έλλειμμα που ήταν έξι φορές πιο πάνω από ό,τι ισχυριζόταν η προηγούμενη κυβέρνηση, ακρίβεια, έλλειψη υγιούς ανταγωνισμού, ανεργία πάνω από το 11%".

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της τριετίας: "Περιορίσαμε τη σπατάλη και θεσπίσαμε νέα αναπτυξιακά εργαλεία, χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, νέο αναπτυξιακό νόμο, μεγαλύτερα ποσοστά χρηματοδότησης από τα κοινοτικά προγράμματα, το έλλειμμα περιορίστηκε κάτω από το όριο του Συμφώνου Σταθερότητας, η ανάπτυξη κινείται με τους υψηλότερους ρυθμούς από το μέσο όρο της ευρωζώνης, το τουριστικό ρεύμα αυξάνεται, οι εξαγωγές αυξάνονται θεαματικά, η ανεργία από το 11,3% μειώθηκε στο 7,7%".

    Επίκεντρο της πολιτικής μας είναι ο άνθρωπος. Η κοινωνική συνοχή, το χρέος για ένα πραγματικά ανθρώπινο κράτος, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι στα 3,5 χρόνια της διακυβέρνησής του αυξήθηκε το αφορολόγητο όριο για τα φυσικά πρόσωπα, καταργήθηκαν οι εισφορές στο ΛΑΦΚΑ, αυξάνονται το ΕΚΑΣ και το επίδομα ανεργίας, δημιουργήθηκε ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης, επεκτείνεται από το 2008 το πολυτεκνικό επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες, δημιουργείται εθνικό ταμείο κοινωνικής συνοχής για εκείνους που το έχουν πράγματι ανάγκη, ψηφίζεται νέο μισθολόγιο για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, καθιερώνεται από το 2009 κατώτατη εθνική σύνταξη πάνω από το όριο της φτώχειας.

    Ακολούθως, αναφέρθηκε στις προτεραιότητές του για τη νέα τετραετία : "Δίνουμε προτεραιότητα στη στήριξη των συμπολιτών μας που υπέστησαν καταστροφές και στην ανασυγκρότηση των νομών που έπληξαν οι φωτιές, ψηφίζονται άμεσα οι ρυθμίσεις που καταθέσαμε στην Βουλή, καταργείται ο φόρος κληρονομιάς και γονικών παροχών και αντικαθίσταται από ενιαίο τέλος ίσο με 1% της αξίας του ακινήτου, δίνουμε προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος, στην θεσμοθέτηση του χωροταξικού σχεδιασμού, στη δημιουργία κτηματολογίου, δίνουμε προτεραιότητα στην επίλυση του ασφαλιστικού ζητήματος, στις αλλαγές για ένα κράτος κοντά στον πολίτη, προχωρούμε στην αναδιάρθρωση της διοικητικής δομής της χώρας".

    Ειδική αναφορά έκανε στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, λέγοντας ότι "δημιουργούμε, όλοι και όλες μαζί, εκπαίδευση ποιοτική, δημοκρατική, προοδευτική, θεμελιώνουμε το δικαίωμα ίσων ευκαιριών σε μία πατρίδα μεγάλων δυνατοτήτων".

    Ο πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά: "Θα σας μιλήσω όπως πάντα με ειλικρίνεια. Δεν λέω ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα, ότι δεν υπήρχαν και αδυναμίες, ποτέ δεν έκρυψα τις δυσκολίες, ποτέ δεν επιχείρησα να ωραιοποιήσω καταστάσεις, λέω τα πράγματα με το όνομά τους. Πιστεύω ότι η αλήθεια είναι το ασφαλέστερο και το πιο ισχυρό θεμέλιο για την εμπιστοσύνη μεταξύ μας, στα 3,5 χρόνια έγιναν πολλά και σημαντικά. Μένουν, όμως, πολλά ακόμη να γίνουν, πρέπει να αλλάξουν ακόμη πολλά. Είμαστε στη μέση ενός ανηφορικού δρόμου, αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι μια κυβέρνηση που μπορεί να παίρνει γρήγορες αποφάσεις".

    Απευθυνόμενος προς τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι των επευφημούσαν συνεχώς ανεμίζοντας ελληνικές σημαίες, ο κ. Καραμανλής είπε: "Βλέπω με ικανοποίηση ότι και εδώ στην Κρήτη, όπως και στις συγκεντρώσεις μας παντού στην Ελλάδα, οι ελληνικές σημαίες είναι κατά πολύ περισσότερες από τις κομματικές, ήρθε η ώρα να βάλουμε στην άκρη τα κομματικά μας λάβαρα. Να υψώσουμε το σύμβολο της ενότητας της ιστορίας και του πολιτισμού μας, υψώστε το σύμβολο των κοινών μας αγώνων για το μέλλον των παιδιών μας. Την ελληνική σημαία. Τη σημαία μας".

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε εκτεταμένα στην πολιτική της κυβέρνησης για την Κρήτη, λέγοντας ότι η Κρήτη μετεξελίσσεται σε μία δυναμικά αναπτυσσόμενη περιφέρεια. Αλλάζει προς το καλύτερο με έργα που βελτιώνουν τις υποδομές της. Ειδικότερα, ανέφερε ότι πάνω από 1200 έργα που φθάνουν το 1,2 δισ. ευρώ μπήκαν σε εφαρμογή την τελευταία τριετία, στο επιχειρησιακό της πρόγραμμα είναι ενταγμένα 3000 έργα, που προσεγγίζουν τα 800 εκατομμύρια ευρώ, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου εγκρίθηκαν 670 επενδυτικά σχέδια που συνολικά ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, από το ΥΠΕΧΩΔΕ κατασκευάζονται έργα που φθάνουν τα 480 εκατομμύρια ευρώ, τα πιο πολλά στο βόρειο οδικό άξονα που αναβαθμίζεται σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο.

    Παράλληλα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, βελτιώνονται οι υποδομές στα λιμάνια και στα αεροδρόμια του νησιού. Προγραμματίζεται η αναβάθμιση του λιμανιού στο Ηράκλειο, δρομολογήθηκε η δημιουργία νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι, ενώ προγραμματίστηκε και η αναβάθμιση του αεροδρομίου στα Χανιά. Οι επενδύσεις αυτές είναι οι μεγαλύτερες που έγιναν ποτέ στην Κρήτη, στηρίζουμε έτσι τον πρώτο τουριστικό πυλώνα της χώρας και προστατεύουμε καλύτερα το περιβάλλον.

    Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ

    Το πρωί της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση εμφανίστηκε βέβαιος ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές. Ταυτόχρονα εκδήλωσε την ικανοποίησή του που ο πρωθυπουργός δίνει έμφαση στις τομές και στις μεταρρυθμίσεις και έχει "την εντιμότητα και το θάρρος να κάνει αυτοκριτική και να λέει ότι πρέπει να πάμε πιο γρήγορα".

    "Με εκφράζει απολύτως αυτή η θέση", υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είπε ότι ασφαλιστικό, παιδεία και δημόσια διοίκηση είναι τομείς, που πρέπει να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να μένουμε στάσιμοι.

    Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ είπε πως το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα άρνησης και στασιμότητας και "κόμμα των βολεμένων".

    Για τον Γιώργο Παπανδρέου είπε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέσυρε στο προσκήνιο τον κ. Λαλιώτη. "Ήταν ό,τι χρειάζεται για να μην ξεχνάνε οι πολίτες το παλιό ΠΑΣΟΚ. Θα έχει όφελος η ΝΔ από αυτό", συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει πλειοψηφία.

    "Είναι ντροπή και άσχημο για τη νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών αυτό που λένε ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης για ακυβερνησία. Αυτό σημαίνει ότι μια αδύναμη κυβέρνηση θα μπορεί να καθοδηγείται από τα διαπλεκόμενα", σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.

    Τέλος, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ είπε πως άνετα κυβερνά ένα κόμμα με πλειοψηφία πέντε βουλευτών.

    [02] Γ.Παπανδρέου: Να βγεί η χώρα από τα αδιέξοδα

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα επισκεφθεί, στις 9.30 π.μ., τα 12ο και 16ο Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Σταυρούπολης, στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παραστεί στον Αγιασμό, για την έναρξη του νέου σχολικού έτους. Το βράδυ, θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στην Κοζάνη.

    Βέβαιος για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής εμφανίστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας χθες σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Παπανδρέου έδωσε πανηγυρικό τόνο στην ομιλία του την οποία άρχισε με τις φράσεις "απόψε γιορτάζει η Θεσσαλονίκη" και "απόψε νίκησε η δημοκρατία". Στις 16 Σεπτεμβρίου πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα κάνουμε μια νέα αρχή με τη νέα νίκη του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης. Και χαρακτήρισε τη συγκέντρωση ως πανστρατιά κα γιορτή της νίκης.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέφυγε κάθε είδους διαχωρισμούς τονίζοντας ότι την Κυριακή όλοι θα είμαστε νικητές ενώ πρόσθεσε ότι τη δύναμη της νίκης την Κυριακή δεν μπορεί να ανακόψει η ΝΔ ότι κι αν κάνει.

    Είναι η ώρα να αλλάξουμε την Ελλάδα πρόσθεσε και στη συνέχεια τόνισε ότι "μπορούμε το ξέρουμε και θα το κάνουμε". Είναι η ώρα να πάμε όλοι μαζί, είναι η ώρα να πάρουμε την απόφαση για να αλλάξουμε την Ελλάδα.

    Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, έρχεται στην εξουσία για να βγάλει την πατρίδα από τα αδιέξοδα, για να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας και να εγγυηθεί το μέλλον της χώρας και την ενότητα των ελλήνων. Θα είναι πρόσθεσε μια ισχυρή κυβέρνηση εμπιστοσύνης.

    Αναφέρθηκε στο νέο πατριωτισμό, ο οποίος, όπως τόνισε, σημαίνει ότι είναι το θεμέλιο της αναγέννησης, είναι η αλήθεια και όχι το ψέμα της Νέας Δημοκρατίας.

    Η νίκη την Κυριακή, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, θα είναι νίκη του λαού και όλων των δυνάμεων της δημοκρατίας, της προόδου και της αριστεράς.

    Το μήνυμα που στέλνει η Θεσσαλονίκη, τόνισε, επίσης ο κ. Παπανδρέου, είναι καθαρό και ηχηρό και οι πολίτες γνωρίζουν την κρισιμότητα της ψήφου της Κυριακής για το σήμερα, το αύριο και την Ελλάδα. Η ψήφος την Κυριακή είναι μια εθνική εντολή για να σταματήσει ο κατήφορος και το "φτάνει πια " στη δεξιά γίνεται ψήφος στο ΠΑΣΟΚ. Η οργή και η αγανάκτηση για την κυβέρνηση των λίγων και των ημετέρων γίνεται ψήφος για το ΠΑΣΟΚ και τη νέα αλλαγή, για την αλλαγή στην ζωή των πολιτών, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    Επέκρινε και πάλι την κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε ότι μίκρυνε την Ελλάδα και πλήγωσε τη δημοκρατία ενώ αναφερόμενος στις πρόσφατες καταστροφές τόνισε ότι αυτές είναι το τραγικό υστερόγραφο στη θητεία της ΝΔ είναι το υστερόγραφο της ανικανότητας και της ακυβερνησίας.

    Ο κ. Παπανδρέου σχολίασε και πάλι τον ισχυρισμό που συμπυκνώνεται στο "Νέα Δημοκρατία ή χάος" απαντώντας ότι "η Νέα Δημοκρατία είναι το χάος" και ότι η κυβέρνηση Καραμανλή αποτελεί ασύμμετρη απειλή για τον έλληνα πολίτη. Είναι, τόνισε, η κυβέρνηση της κρυφής ατζέντας, της συγκάλυψης και της εικονικής πραγματικότητας και ζητεί λευκή επιταγή την οποία δεν πρόκειται να πάρει, διότι οι πολίτες γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση που δεν τους σεβάστηκε.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του κόμματός του το οποίο χαρακτήρισε ανανεωμένο ενώ επέμεινε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι" καθώς και ότι " δεν υπάρχουν μονόδρομοι".

    Δεσμευόμαστε, πρόσθεσε, για τη μεγάλη ανατροπή του κατεστημένου της κοινωνικής αδικίας και υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει τους μικρομεσαίους, ενώ παράλληλα κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι θέλησε να επιβάλλει στην Ελλάδα το απάνθρωπο και αδιέξοδο μοντέλο ανάπτυξης που είναι βασισμένο στη φτηνή εργασία.

    Στο μοντέλο ανάπτυξης που επαγγέλλεται το ΠΑΣΟΚ, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, η επένδυση θα είναι στην παιδεία, στους νέους, στον άνθρωπο, στο περιβάλλον, στην τέχνη και τον πολιτισμό, στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και στη νεολαία που θα είναι η ηγεσία της χώρας αύριο.

    Μια από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, θα είναι η δωρεάν δημόσια παιδεία και πρόσθεσε ότι το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα θα γίνει δύναμη ανάπτυξης για τη χώρα και δύναμη συνοχής για την κοινωνία.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε για μια νέα κοινωνική συμφωνία, ένα καινούργιο συμβόλαιο με το λαό, όπως είπε, που θα αφορά στην εργασία, στην οικογένεια, στο παιδί, στην υγεία, στις συντάξεις και στην καταπολέμηση της φτώχειας.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου στα θέματα της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας τονίζοντας ότι το πιο βασικό δεν είναι να γίνουν κάποια έργα αλλά η χειραφέτηση της πόλης η οποία πρέπει να πιστέψει στον εαυτό της και στις δυνατότητές της. Το μέλλον και οι προοπτικές της Θεσσαλονίκης, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσδιορίζονται από το τρίπτυχο αυτοπεποίθηση - χειραφέτηση - ολοκλήρωση και ανέλαβε τη δέσμευση και ως βουλευτής Θεσσαλονίκης αλλά και ως πρωθυπουργός να δώσει όλες τις δυνατότητες στη Θεσσαλονίκη για να καθορίσει το μέλλον της.

    Η Θεσσαλονίκη, τόνισε, με τη νέα αλλαγή δεν θα χρειάζεται τις υποσχέσεις της Αθήνας και θα βρει τη δική της αναπτυξιακή ταυτότητα. Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη δέσμευση για την προσέλκυση επαρκών εγχώριων και ξένων κεφαλαίων καθώς και για μια νέα και αποτελεσματική χωροταξική οργάνωση ολόκληρου του βορειοελλαδικού χώρου.

    Ο κ. Παπανδρέου με την αποψινή του ομιλία απευθύνθηκε ιδιαιτέρως στους νέους, σε εκείνους που απέχουν από την πολιτική ή την αμφισβητούν, στους δύσπιστους και απογοητευμένους, στους νέους αγρότες , στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους και στους αναποφάσιστους τονίζοντας ότι "τα κοινά όνειρα μας ενώνουν", και πρόσθεσε "σας έχουμε ανάγκη, η πατρίδα σας χρειάζεται" και είναι ώρα να πάρουμε από κοινού την απόφαση για να πάει η Ελλάδα μπροστά.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση θα ηττηθεί διότι έχει απέναντί της ολόκληρη τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη και ευχαρίστησε τους έλληνες πολίτες για την εμπιστοσύνη όπως είπε που δείχνουν για το αύριο της Ελλάδας.

    [03] Α.Παπαρήγα: Το μάρμαρο θα το πληρώσει ο λαός

    Ττο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας θα επισκεφθεί το πρωί η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το μεσημέρι θα συναντηθει με την Ενωση Εποχικών Δασοπυροσβεστών.

    Τα μέτρα που εξήγγειλαν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην 72η ΔΕΘ δεν είναι παροχές που θα ανακουφίσουν τον λαό και θα βελτιώσουν τη θέση του, αλλά είναι «μπίζνες για ψήφους» και «δόλωμα» για να αυξηθεί η πελατεία των Τραπεζών για δάνεια, δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες, κατά την επίσκεψή της στη ΔΕΘ.

    Στο ερώτημα πού θα βρεθούν τα χρήματα για την υλοποίηση αυτών των μέτρων απάντησε ότι «το μάρμαρο θα το πληρώσει ο λαός». Για το ΚΚΕ, είπε,παροχές θα ήταν η καθιέρωση κατώτατου μισθού 1400 ευρώ (μικτά) και κατώτατης σύνταξης 1160 ευρώ, η διασφάλιση σταθερής δουλειάς, ανθρώπινου εισοδήματος, λαϊκής στέγης, δωρεάν υγείας και παιδείας.

    Ως προς τις εκλογές της Κυριακής, η κα Παπαρήγα είπε ότι το ζητούμενο για τον λαό δεν είναι η εναλλαγή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.Και πρόσθεσε ότι η μη αυτοδυναμία θα είναι μια «μερική νίκη» και το ΚΚΕ θα πάρει υπόψη του δύο στοιχεία:Πόσο θα μειωθεί η δύναμη του δικομματισμού στις εκλογές και πόσο θα αυξηθεί η δύναμη του ΚΚΕ.

    Για τη στάση του ΚΚΕ, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι το κόμμα δεν μπορεί να κάνει σκόντο στις θέσεις του για να πάρει ψήφους. Επιδιώκει να δοθεί ένα γερό χαστούκι στον δικομματισμό και να χαλάσουν τα κεντροαριστερά και κεντροδεξιά σενάρια, τόνισε.

    Αναφερόμενη στον ΣΥΝ, η Αλέκα Παπαρήγα είπε ότι πέρα από τις ιδεολογικές διαφορές έχουμε και προγραμματικές διαφορές, ενώ από το 1996 και κυρίως από το 2000 και μετά, το κοινωνικό ακροατήριο του ΣΥΝ δεν ταυτίζεται με το κοινωνικό ακροατήριο του ΚΚΕ. Κατηγόρησε το ΣΥΝ ότι δεν έχει ταξική συνείδηση,ενώ είπε ότι υπάρχει και ζήτημα αξιοπιστίας του,καθώς συνεργασίες του παρελθόντος κατέληξαν σε περιπέτειες τις οποίες η κ. Παπαρήγα τόνισε πως δεν θέλει να ξαναπεράσει.

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ άσκησε κριτική στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τις θέσεις τους στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και τη στάση τους απέναντι στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    «Με τη στρατηγική που έχουν τα δυο μεγάλα κόμματα δεν είναι δυνατόν να παίξει η Ελλάδα θετικό ρόλο στο Κυπριακό και το Παλαιστινιακό,ούτε να αποτρέψει προβλήματα, ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι το τελικό όνομα της ΠΓΔΜ»,είπε.

    Ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στα Βαλκάνια και η περιοχή θα μετατραπεί σε πυριτιδαποθήκη,τόνισε η κα Παπαρήγα.

    Σχετικά με τα επεισόδια που έγιναν ανάμεσα σε νεαρούς με μολότοφ και αστυνομικούς μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε ότι υπάρχει σχέδιο παραβίασης του πανεπιστημιακού ασύλου, στο οποίο εντάσσονται προβοκάτορες,ομάδες που προκαλούν επεισόδια και δυνάμεις καταστολής.Το άσυλο πρέπει να το περιφρουρήσει το πανεπιστημιακό κίνημα, είπε.

    Η κα Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε νωρίτερα με τις διοικήσεις της ΔΕΘ Α.Ε. και της Helexpo Α.Ε. και ενημερώθηκε για τα στοιχεία που συνθέτουν την 72η ΔΕΘ.

    Επισκέφθηκε, επίσης, εργαζόμενους της Εταιρίας Υδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΥΑΘ) που κάνουν απεργία πείνας στην πλατεία της ΧΑΝΘ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 11 September 2007 - 4:30:27 UTC