Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-09-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ.Αλαβάνος: Κύκνειο άσμα του δικομματισμού
  • [02] Προς μείωση ο αριθμός των ευρωβουλευτών

  • [01] Αλ.Αλαβάνος: Κύκνειο άσμα του δικομματισμού

    Ο επικεφαλής του συνδυασμού Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνος θα μιλήσει, στις 8 το βράδυ, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο Κρήτης, στην Πλατεία Λιονταριών.

    Τη βεβαιότητα ότι «ζούμε το κύκνειο άσμα του δικομματισμού» και την προσδοκία ότι την προσεχή Δευτέρα θα αλλάξει ο πολιτικός χάρτης της χώρας, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνος μιλώντας χθες στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στην πλατεία Κοτζιά στο κέντρο της Αθήνας.

    Ο κ. Αλαβάνος αναφέρθηκε εκτενώς στις θέσεις των δύο μεγάλων κομμάτων για ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση για να υπογραμμίσει ότι ουσιαστικά:

    -Θέλουν ισχυρή κυβέρνηση, ώστε να μπορούν να αθετήσουν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις, όπως κάνανε όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα.

    -Θέλουν ισχυρή κυβέρνηση για να μπορέσουν να ξηλώσουν τα εργασιακά δικαιώματα, να διαλύσουν το ασφαλιστικό σύστημα, να βάλουν την αγορά μέσα στα πανεπιστήμια, να αναθεωρήσουν το άρθρο 24.

    -Θέλουν μια ισχυρή κυβέρνηση για να μπορούν να χαρακτηρίζουν όποιους αντιδρούν, ως μειοψηφίες.

    -Θέλουν μια ισχυρή κυβέρνηση για να εξακολουθούν να ευνοούν την τραπεζική κερδοσκοπία, και την λεηλασία του δημόσιου τομέα.

    -Θέλουν ισχυρή κυβέρνηση ώστε να έχουν μια ανίσχυρη κοινωνία.

    Ισχυρή κυβέρνηση , είπε ο κ. Αλαβάνος, «σημαίνει υπογραφή σε λευκό χαρτί, για να προωθήσουν ό,τι θέλουν» και πρόσθεσε ότι «παλιά ήταν ο εκβιασμός της χαμένης ψήφου. Τώρα που η ψήφος στον δικομματισμό θεωρείται η πιο χαμένη, βρήκανε τον εκβιασμό της ακυβερνησίας».

    Αναφερόμενος και στις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκε «αλήθεια ποιόν απειλεί ο πρωθυπουργός, όταν εκβιάζει πως αν δεν έχει αυτοδυναμία θα ξαναπάει τη χώρα σε εκλογές; Μήπως τους χιλιάδες νέους όμηρους συμβασιούχους, που έχει αφήσει έξω από το διάταγμα Παυλόπουλου;».

    Ασκώντας κριτική και στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Αλαβάνος είπε ότι , επί τριάμισι χρόνια παρακολουθούσε αμήχανο τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, στη Βουλή και στους δρόμους Επίσης, είπε ο κ. Αλαβάνος, έρχεται τώρα για άλλη μια φορά λίγο πριν τις εκλογές και μιλά γενικά και αόριστα για προοδευτικές πλειοψηφίες και μετεκλογικές συνεργασίες, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα βρεθήκαμε απέναντι, τώρα υπαινίσσεται δυνατότητα συνεννόησης για κυβέρνηση συνεργασίας.

    Στο σημείο αυτό ο κ. Αλαβάνος έκανε άνοιγμα προς τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι «εμείς θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πλατιά με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, με όλους όσους βρεθήκαμε μαζί όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά δεν θα συνεργαστούμε με την ηγεσία του γιατί δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε τις πολιτικές που πολεμήσαμε σκληρά όλο το προηγούμενο διάστημα».

    Στην εκτενή αναφορά του στις πρόσφατες πυρκαγιές και στα οικολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα ο κ. Αλαβάνος κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα λέγοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ είναι τζάμπα οικολόγοι. Είναι οικολόγοι των συνεδρίων και των δεξιώσεων, οικολόγοι της κάμερας, του μπαλκονιού και της πολιτικής επικοινωνίας».

    [02] Προς μείωση ο αριθμός των ευρωβουλευτών

    Λιγότερους ευρωβουλευτές θα έχουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο θα συγκροτηθεί μετά τις ευρωεκλογές του 2009, με βάση πρόταση των ευρωβουλευτών Λαμασούρ και Σεβερέν που υποβλήθηκε χθες στην Επιτροπή θεσμικών υποθέσεων της ευρωβουλής και η οποία για να υιοθετηθεί θα πρέπει να εγκριθεί από την πλειοψηφία του σώματος και στη συνέχεια ομόφωνα από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

    Η μείωση της δύναμης των ευρωβουλευτών κάθε κράτους - μέλους θα συμβεί διότι μετά την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, αλλά και επί τη βάσει των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της ΕΕ του περασμένου Ιουνίου, η ευρωβουλή η οποία θα προκύψει από τις ευρωεκλογές του 2009 θα πρέπει να συγκροτηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε το σύνολο των ευρωβουλευτών από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ να μην υπερβαίνει τους 750. Παράλληλα δεν θα πρέπει κανένα κράτος μέλος να έχει περισσότερους από 96 ευρωβουλευτές και κανένα λιγότερους από 6 ευρωβουλευτές.

    Με βάση αυτούς τους περιορισμούς η Ελλάδα θα εκλέξει στην ερχόμενη ευρωβουλή 22 ευρωβουλευτές έναντι 24 που έχει σήμερα. Τους περισσότερους ευρωβουλευτές θα έχει η Γερμανία (96 έναντι 99 σήμερα) η Γαλλία (74 έναντι 78 σήμερα) και η Βρετανία ( 73 έναντι 78 σήμερα). Από 6 ευρωβουλευτές θα έχουν η Μάλτα, το Λουξεμβούργο, η Κύπρος και η Εσθονία.

    Με βάση τις προτάσεις Λαμασούρ και Σεβερέν ένας γερμανός ευρωβουλευτής θα «αντιπροσωπεύει» 858.729 πολίτες, ένας Γάλλος 849.811, ένας Βρετανός 827.699, ένας Έλληνας 505.682 ένας Κύπριος 127.667 και ένας Μαλτέζος 67.333 πολίτες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 12 September 2007 - 6:30:17 UTC