Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-09-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημαντικές εκδηλώσεις στο Φεστιβάλ Δράμας

  • [01] Σημαντικές εκδηλώσεις στο Φεστιβάλ Δράμας

    Τριάντα χρόνια ζωής συμπληρώνει φέτος το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και οι διοργανωτές αποφάσισαν να προσφέρουν στο κοινό ένα ιδιαίτερο πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων στο πλαίσιο του οποίου θα προβληθούν εκατοντάδες ελληνικές και ξένες ταινίες. Αυτό υπογράμμισαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το μεσημέρι ο πρόεδρος του Φεστιβάλ και δήμαρχος Δράμας Θωμάς Μαργαρίτης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Αντώνης Παπαδόπουλος.

    Το 30ο Ελληνικό και το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους εγκαινιάστηκαν στην ακριτική πόλη της Δράμας και θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται ίσως για την μεγαλύτερη κινηματογραφική διοργάνωση της ελληνικής περιφέρειας, η οποία συμπληρώνει φέτος τριάντα χρόνια πετυχημένης παρουσίας και κυρίως διαρκούς ανοδικής πορείας.

    Το πρόγραμμα του 30ου φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους ξεκίνησε χθες το μεσημέρι στον κινηματογράφο «Ολύμπια» με τις προβολές έντεκα ταινιών του Πληροφοριακού τμήματος. Οι προβολές στον κινηματογράφο θα συνεχιστούν σε καθημερινή βάση μέχρι το Σάββατο για τις κατηγορίες Διαγωνιστικού Σπουδαστικού, Έλληνες του Κόσμου - Ντοκιμαντέρ και Διαγωνιστικό Μυθοπλασίας. Συνολικά θα προβληθούν 61 ταινίες Ελλήνων δημιουργών.

    Από τις ταινίες αυτές θα επιλεγούν οι καλύτερες για να βραβευθούν με την επιλογή να γίνεται από την Κριτική Επιτροπή του 30ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, που αποτελείται από το ζωγράφο και σκηνοθέτη Κυριάκο Κατζουράκη - ο οποίος θα προεδρεύσει της επιτροπής - και μέλη τους: Τάσο Αλεξάκη (διευθυντής φωτογραφίας), Ηλία Κανέλη (δημοσιογράφο, κριτικό κινηματογράφου), Γιάννη Τζιώτη (σεναριογράφο), Άρη Φατούρο (σκηνοθέτη, κριτικό σχολιαστή) και Δημήτρη Χαρίτο (κριτικό κινηματογράφου και εικαστικών τεχνών).

    Το διεθνές κομμάτι του φεστιβάλ

    Οι προβολές στο διεθνές κομμάτι του φεστιβάλ ξεκίνησαν το απόγευμα με 76 ταινίες για το διαγωνιστικό τμήμα της Μυθοπλασίας. Οι ταινίες προέρχονται από την Γαλλία, τη Σενεγάλη, την Ελβετία, τις Η.Π.Α. την Ουγγαρία, την Χιλή, την Ισπανία, τη Λευκορωσία, την Αυστρία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Πορτογαλία, την Αλβανία, τη Γερμανία, την Κολομβία, το Μαρόκο, την Βραζιλία, την Ιταλία, την Τουρκία, την Βουλγαρία, το Ισραήλ, τη Νότια Κορέα, την Τυνησία, την Αργεντινή, την Παλαιστίνη, την Αυστραλία, το Βέλγιο, την Πολωνία, την Ισπανία, τη Νέα Ζηλανδία, την Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ουκρανία, την Ρουμανία, τη Σιγκαπούρη, την Ιρλανδία, το Ιράν, την Σερβία, την Φινλανδία, τη Ρωσία και την Κροατία.

    Σε ό,τι αφορά την κριτική επιτροπή του 13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, που θα επιλέξει τις κορυφαίες δουλειές για φέτος, θα προεδρεύσει ο Ronald Holloway, από τις Η.Π.Α. Μέλη της θα είναι οι Nenad Dukic (Σερβία), Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος (Ελλάδα), Bibo Liang (Κίνα), Mikhail Litvyakov (Ρωσία) και Olga Markova (Ουκρανία).

    Μια νέα κατηγορία για το θεσμό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ταινιών Μικρού Μήκους είναι το Διαγωνιστικό Ψηφιακών Ταινιών "DIGI 2007". Οι προβολές στην κατηγορία αυτή θα γίνουν στο Δημοτικό Ωδείο της Δράμας την Πέμπτη 20 και την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνουν συνολικά 23 ταινίες.

    Οι καλύτερες ταινίες των τριάντα χρόνων

    Ένα άλλο αξιοσημείωτο τμήμα των προβολών είναι αυτό με τίτλο: "30 χρόνια Φεστιβάλ Δράμας - Βραβευμένες Ταινίες" το οποίο άνοιξε στον κινηματογράφο "Ολύμπια" μετά την τελετή της έναρξης για να συνεχιστεί σε καθημερινή βάση και να ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου στον θερινό κινηματογράφο "Αλέξανδρος", αφού συνολικά θα έχουν προβληθεί 25 βραβευμένες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους περασμένων ετών.

    Ένα άλλο αφιέρωμα που θα «τρέξει» τις επόμενες ημέρες παράλληλα με το βασικό πρόγραμμα του φεστιβάλ θα αφορά τον ισπανικό κινηματογράφο. Θα είναι τριήμερης διάρκειας θα φιλοξενηθεί στον κινηματογράφο "Ολύμπια" και θα περιλαμβάνει 21 ταινίες.

    Τα βραβεία Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου UIP 2006 που αφορούν υποψήφιες ταινίες μικρού μήκους της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και ταινίες βραβευμένες με το Prix UIP σε περιοδεία, κάνουν επίσης το πέρασμα τους από το Φεστιβάλ για δυο μέρες με δεκατέσσερα φιλμ.

    Ιδιαιτέρως αξιοσημείωτο είναι το κινηματογραφικό αφιέρωμα με ταινίες που αφορούν άτομα με ειδικές ικανότητες, που θα φιλοξενηθεί στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας. Στο πλαίσιο αυτό θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της Καβαλιώτισσας σκηνοθέτιδας Ελίνας Τραϊφόρου, με τίτλο "Η Άννα, η άνοια και οι αναμνήσεις". Πέραν αυτού θα προβληθούν ακόμη τρία φιλμ, τα "Ανάδυση", "Κάθε μέρα μετά τις 4", "Οικοτροφείο Πηγή".

    Τέλος, κάθε μέρα τόσο στον κινηματογράφο "Ολύμπια", όσο και στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας θα προβάλλεται καθημερινά στις 9 και στις 11 το πρωί η ταινία του Βασίλη Ντούρου με τίτλο "Το φως που σβήνει" με τον αξέχαστο Αλέκο Αλεξανδράκη.

    Παράλληλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ

    Εκτός από το καθαρά κινηματογραφικό μέρος υπάρχει ένα πλούσιο πρόγραμμα παραλλήλων εκδηλώσεων. Στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση "Stop By. Shoot Film" μέσω της οποίας οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με έναν διεθνούς κύρους κινηματογραφιστή, να μάθουν να χρησιμοποιούν κάμερα και φιλμ 16mm και να τραβήξουν τις δικές τους σκηνές - όλα αυτά μέσα σε δύο ώρες. Αργότερα οι "εκκολαπτόμενοι" κινηματογραφιστές θα παραλάβουν σε DVD όλη τη δουλειά τους.

    Και φέτος θα συνεχιστούν τα "Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια" με το φεστιβάλ να παρουσιάζει συγγραφείς κάθε μεσημέρι στο αίθριο των γραφείων. Στη διάρκεια του φεστιβάλ επίσης, θα παρουσιαστούν σε χώρους πολιτισμού της Δράμας εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής και κοσμήματος.

    Μεγάλος Χορηγός και Χορηγός Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ, ενώ υποστηρικτής του Φεστιβάλ Δράμας και συμπαραστάτης σε παράλληλες εκδηλώσεις είναι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 18 September 2007 - 6:30:17 UTC