Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-09-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μελέτη για το τηλεοπτικό τοπίο
  • [02] Νέα συνθήκη για τις κλιματικές αλλαγές

  • [01] Μελέτη για το τηλεοπτικό τοπίο

    Την ολοκληρωμένη μελέτη για τον προγραμματισμό του τηλεοπτικού τοπίου στην ψηφιακή εποχή και το χάρτη συχνοτήτων για τη μετάβαση σε αυτή θα παρουσιάσουν, στις 11.00 το πρωί, οι υπουργοί Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος και Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης.

    Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας-Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.

    [02] Νέα συνθήκη για τις κλιματικές αλλαγές

    Οι ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν στην άτυπη διάσκεψη για το κλίμα στη Νέα Υόρκη εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να συνάψουν μια συνθήκη για τις κλιματικές αλλαγές που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολο του Κιότο, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν, μετά τη λήξη της συνάντησης.

    Ο Μπαν, που οργάνωσε τη διάσκεψη αυτή ενόψει της συνόδου που θα πραγματοποιηθεί στο Μπαλί τον Δεκέμβριο με αντικείμενο τις κλιματικές αλλαγές είπε ότι οι περίπου 80 ηγέτες που συμμετείχαν εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη σύναψη νέας συνθήκης.

    "Σήμερα άκουσα σαφώς τους ηγέτες να ζητούν να υπάρξει πρόοδος στο Μπαλί. Και πιστεύω πλέον ότι έχουμε μια σημαντική πολιτική δέσμευση για να το επιτύχουμε", είπε ο γενικός γραμματέας.

    Η συνθήκη του Κιότο απαιτεί από τις 36 βιομηχανικές χώρες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 5% από το επίπεδο που ήταν το 1990, έως το 2012. Στόχος της διάσκεψης είναι να συναφθεί μέχρι το 2009 μια συνθήκη που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολο του Κιότο όταν αυτό λήξει.

    Ομιλία Μπακογιάννη για το κλίμα

    ?Το περιβάλλον είναι για μας υψηλή προτεραιότητα και άπτομαι της ευκαιρίας να σας διαβεβαιώσω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι ειναι δυνατόν για να αποκαταστήσει τις καταστροφές από τις πρόσφατες πυρκαγές», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη στην παρέμβαση που εκφώνησε αργά το βράδυ ώρα Ελλάδας, στην Υψηλού Επιπέδου Συνάντηση για την κλιματική αλλαγή στη Νέα Υόρκη.

    Με αφορμή τις καταστροφές που αντιμετώπισαν το καλοκαίρι οι χώρες της Νότιας Ευρώπης και η Ελλάδα, η υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι στο μέλλον θα ανντιμετωπίζουμε όλο και περισσότερα τέτοια φαινόμενα εξ αιτίας των κλιματικών αλλαγών και σε τέτοια κλίμακα που ούτε και η ισχυρότερη χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της. «Είναι σημαντικό τώρα που υπαρχει η πολιτική βούληση και οι πόροι να συγκεντρώσουμε κεφάλαια από πολλές χώρες για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση. Καί είναι κρίσιμης σημασίας το γεγονός ότι συζητάμε πώς αυτή η διεθνής προσπάθεια μπορεί να επιτευχθεί με αποτελεσματικό τρόπο με τη χρήση όλων των εργαλείων που μπορεί να διαθέτει το διεθνές σύστημα», είπε χαρακτηριστικά.

    Μιλώντας στην ενότητα προσαρμογή των πληθυσμών από τις κλιματικές αλλαγές, η κα Μπακογιάννη έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία των ευάλωτων πληθυσμών του πλανήτη λέγοντας ότι ο κόσμος στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες ζει σε εύθραυστες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνθήκες και στερείται των δυνατοτήτων επαναπροσαρμογής στους νέους κινδύνους που προκύπτουν από τις κλιματικές αλλαγές. Αναφερόμενη στην ελληνική δραστηριοποιηση για το θέμα είπε ότι η χώρα μας ανέλαβε φέτος την προεδρία του Δικτύου Ανθρώπινης Ασφάλειας και μίλησε για τον ρόλο της Ελλάδας ως αναπτυξιακή δύναμη, παρούσα στις χώρες που έχουν ανάγκη και στις στιγμές κρίσης και καταστροφών.

    Τέλος η υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τους πληθυσμούς των ανεπτυγμένων χωρών να αλλάξουν τρόπο ζωής και να φρενάρουν τον υπερκαταναλωτισμό, δύσκολη υπόθεση που χρειάζεται χρόνο , κόπο, ζήλο και αποφασιστικότητα Τελειώνοντας εξέφρασε αισιοδοξία επειδή ο κόσμος συνειδητοποεί όλο και πιό πολύ την επιτακτική ανάγκη να διαχειριστείς τις κλιματικές αλλαγές, συνειδητοποιεί τις απειλές και ευαισθητοποιείται όλο και περισσότερο για το περιβάλλον.

    Δημοσκόπηση του BBC

    Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του πλανήτη θεωρεί "απαραίτητη" τη λήψη μέτρων και μάλιστα πολύ γρήγορα ή τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της υπερθέμανσης, όπως αποκαλύπτει μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε 21 χώρες και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τη Διεθνή Υπηρεσία του BBC.

    Από τους 22.182 ερωτηθέντες, το 65% απάντησε ότι πρέπει να ληφθούν "σημαντικά μέτρα πολύ γρήγορα" ενώ το 25% ζητά τη λήψη μέτρων "τα επόμενα χρόνια". Μόλις το 6% κρίνει πως "δεν χρειάζονται" τέτοια μέτρα.

    Υπέρ της τάχιστης λήψης μέτρων τάσσονται κυρίως οι Ισπανοί (91%), οι Ιταλοί (86%) και οι Γάλλοι (85%). Αντιθέτως, μόλις το 37% των Ινδών και το 43% των Ρώσων ζητούν την εφαρμογή "σημαντικών" μέτρων.

    Όσον αφορά το τί είδους μέτρα θα είναι αυτά, στις 18 από τις 21 χώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας με 68%) η πλειοψηφία θεωρεί ότι πρέπει να περιοριστεί η εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου όχι μόνο στις πλούσιες χώρες αλλά και στις αναπτυσσόμενες. Μόνο τρεις χώρες (Αίγυπτος, Νιγηρία και Ιταλία) κρίνουν πως οι φτωχότερες χώρες δεν χρειάζεται να περιορίσουν την εκπομπή.

    Συνολικά πάντως, το 73% τάσσεται υπέρ μιας διεθνούς συμφωνίας για τον περιορισμό της εκπομπής καυσαερίων από τις αναπτυσσόμενες χώρες με αντάλλαγμα οικονομική και τεχνολογική βοήθεια από τις πλουσιότερες.

    Η δημοσκόπηση αυτή διενεργήθηκε στο διάστημα από τις 29 Μαΐου έως τις 26 Ιουλίου σε χώρες και των πέντε ηπείρων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 25 September 2007 - 6:30:21 UTC