Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-09-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θ.Ρουσόπουλος: "Η ψηφιακή εποχή είναι εδώ"

  • [01] Θ.Ρουσόπουλος: "Η ψηφιακή εποχή είναι εδώ"

    Το Χάρτη Συχνοτήτων Τηλεόρασης για τη μετάβαση στη ψηφιακή εποχή, παρουσίασαν ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης και ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Χρήστος Καψάλης.

    Ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε πως η χώρα μας ήταν ουραγός στην Ευρώπη στη ψηφιακή τεχνολογία και πως το στοίχημα είναι μεγάλο και πρέπει να κερδηθεί.

    Ανέφερε πως το Μάιο του 2006 στη Γενεύη η χώρα μας κατοχύρωσε 2,5 χιλιάδες συχνότητες, εκ των οποίων οι 357 είναι ψηφιακές. Μάλιστα σημείωσε πως από το 1961 έως το 2006 είχαν κατοχυρωθεί μόνο 137 συχνότητες αναλογικής εκπομπής.

    Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε πως τα πλεονεκτήματα για τους τηλεθεατές είναι πολλά και σε ό,τι αφορά την ποιότητα του ήχου και της εικόνας, αλλά και σε ό,τι αφορά την παροχή υπηρεσιών.

    "Η ψηφιακή εποχή είναι και εδώ. Και στην Ελλάδα", τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος, αναφέροντας ότι το πρώτο βήμα έγινε από τη δημόσια τηλεόραση, το δεύτερο βήμα ήταν η δημόσια διαβούλευση για τη συγκέντρωση και την αδειοδότηση, το τρίτο βήμα ήταν η ψήφιση του νόμου που λαμβάνει υπόψη τις τεχνολογικές εξελίξεις και το τελευταίο βήμα είναι η έκδοση του χάρτη συχνοτήτων.

    Μάλιστα είπε πως ο ολοκληρωμένος χάρτης συχνοτήτων ήταν αποτέλεσμα πολύμηνης δουλειάς σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και είναι ο πιο βασικός κρίκος στη μετάβαση στη ψηφιακή εποχή.

    Ο κ. Ρουσόπουλος εξήρε τη δουλειά που έκανε το υπουργείο Μεταφορών και εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα γίνει το ίδιο καλή δουλειά και από το νέο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος έχει και γνώσεις και εμπειρία.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης, ευχαρίστησε τον προκάτοχό του Μιχάλη Λιάπη για τη δουλειά που έχει γίνει, αλλά και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, προκειμένου η χώρα να περάσει, όπως είπε, στην καρδιά της Ευρώπης στον τομέα των επικοινωνιών.

    Ο κ. Χατζηδάκης είπε πως τα οφέλη είναι πολλαπλά και για τη χώρα και για τον πολίτη. Συγκεκριμένα είπε πως η χώρα εισέρχεται έγκαιρα στην ψηφιακή εποχή, πως λύνεται το πρόβλημα των παρεμβολών, πως αναβαθμίζονται τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και πως ο πολίτης αποκτά πρόσβαση σε νέες καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες.

    "Μαζί με τη ναυτιλία και τον τουρισμό είναι οι τρεις πυλώνες που θα στηριχθούμε για να πετύχουμε στο άλμα προς τη νέα εποχή", επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης, εκφράζοντας την άποψη πως θα δημιουργηθούν πολλές και καλές νέες θέσεις εργασίας και πως η Ελλάδα μπορεί να πρωτοπορήσει και σε αυτόν τον τομέα και να μην μείνει φτωχός συγγενής στην Ευρώπη.

    Ο καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Χρήστος Καψάλης, παρουσίασε αναλυτικά το μεταβατικό χάρτη ψηφιακών συχνοτητήτων και τις προϋποθέσεις, ώστε το 2015 όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί να εκπέμπουν ψηφιακά.

    Σε ερώτηση προς τον κ. Ρουσόπουλο για το πότε θα δοθούν άδειες σύμφωνα με το νόμο 3592/2007 και αν θα δοθούν άδειες και σε κομματικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, όπως ο 902 ή ο σταθμός του κ. Καρατζαφέρη, ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως ο αριθμός συχνοτήτων εθνικής εμβέλειας είναι οκτώ και πως δεν αποφασίζει ο ίδιος για τις άδειες αλλά το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

    Σε ό,τι αφορά τα τέσσερα μέλη του ΕΣΡ που έχει λήξει η θητεία τους, είπε πως θα οριστεί νέο ΔΣ μετά από διάσκεψη των προέδρων της Βουλής και όχι της κυβέρνησης.

    "Η μετάβαση προβλέπεται από το 2012 έως το 2015, εμείς επιθυμούμε να πάμε πολύ γρήγορα και αυτό αποδεικνύεται από μια σειρά ενεργειών, απομένει ο απόλυτα ψηφιακός χάρτης, πιστεύω ότι θα είμαστε πολύ σύντομα έτοιμοι και ότι φτάσαμε να έχουμε σήμερα χάρτη μετάβασης είναι σημαντικό επίτευγμα, όταν πριν από 1,5 χρόνο δεν είχαμε κατοχυρωμένες συχνότητες", υπογράμμισε ο κ. Ρουσόπουλος, ο οποίος διευκρίνισε ότι η αδειοδότηση είναι ξεχωριστή διαδικασία και πως μέσα στους επόμενους μήνες οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα μπορούν να εκπέμπουν το πρόγραμμά τους και ψηφιακά στη μεταβατική περίοδο.

    Επίσης ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν είναι απόλυτα συμβατές με τη τεχνολογία και πως δεν έγινε κανενός είδους πολιτική προσέγγισης, αφού επρόκειτο για καθαρά τεχνική διαδικασία, και για αυτόν ακριβώς το λόγο επελέγη το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

    Μάλιστα, είπε, πως κάποιες συχνότητες θα μείνουν ελεύθερες και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για υπηρεσίες τηλεϊατρικής ή τηλεμπορίου ή άλλες υπηρεσίες που έχουν αναπτυχθεί σε άλλες χώρες.

    Ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως τα μεγάλα κανάλια έχουν ήδη προχωρήσει σε επενδύσεις για να μετατρέψουν τις κονσόλες τους σε ψηφιακές, διευκρίνισε πως η προσπάθεια που γίνεται είναι να περάσουμε στην ψηφιακή εποχή με την λιγότερη δυνατή αναστάτωση των τηλεθεατών, πως το πρόγραμμα θα παρέχεται δωρεάν όπως και σήμερα και πως ο τηλεθεατής θα μπορεί να μετέχει στη λεγόμενη διαδραστική τηλεόραση.

    Μάλιστα είπε πως θα υπάρχει δυνατότητα κάποιο ηλεκτρονικό μέσο να διατηρεί αποθήκη πληροφοριών ή ταινιών στην οποία θα προσφεύγει ο τηλεθεατής, ενώ θα είναι δυνατή και λήψη ψηφιακού προγράμματος τηλεόρασης και μέσω κινητού τηλεφώνου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 25 September 2007 - 12:30:30 UTC