Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-09-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α. Παπαρήγα: "Συνεχίζουμε την ίδια πολιτική"
  • [02] Αλ. Αλαβάνος: Δεκάλογος ειρήνης και προόδου
  • [03] Γ.Καρατζαφέρης: Επίθεση στην κυβέρνηση

  • [01] Α. Παπαρήγα: "Συνεχίζουμε την ίδια πολιτική"

    «Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να πολιτεύεται με την ίδια πολιτική που πολιτεύεται πάντα και που δεν την καθορίζουν τα αποτελέσματα της κάλπης, μια πολιτική που είναι υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων και κατά του μεγάλου κεφαλαίου», τόνισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά την συζήτηση στη Βουλή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

    Η κα Παπαρήγα μίλησε στη συνέχεια για «ασυμβίβαστη πολιτική» και πρόσθεσε ότι το κόμμα της δεν αλλάζει τη στάση του ούτε απέναντι στη πολιτική της ΝΔ γιατί είναι διαμετρικά αντίθετο με τη πολιτική της, αλλά ούτε και σε σχέση με τα άλλα κόμματα γιατί, όπως είπε δεν συντρέχει κανένας λόγος.

    «Δεν συμφωνούμε με τεχνητά αθροίσματα, θεωρούμε υποβολιμαία την κριτική που δεχθήκαμε προεκλογικά, η πολιτική μας δεν θα γίνει στα τηλεπαράθυρα αλλά με θέσεις, γιατί σε καμιά περίπτωση δεν μας ενδιαφέρει να εντυπωσιάσουμε αλλά να συμβάλουμε ώστε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού να μην είναι σε αυτή την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα», υπογράμμισε η κα Παπαρήγα.

    Απαντώντας στον πρωθυπουργό για αλλαγή του εκλογικού νόμου, η κ Παπαρήγα εξέφρασε την αντίρρηση της υποστηρίζοντας ότι «θα είναι χειρότερος. Εμείς παραμένουμε στο πάγιο αίτημα της απλής αναλογικής. Δεν είναι βέβαια πανάκεια ούτε η απλή αναλογική, αλλά θεωρούμε ότι πρέπει το κύριο βάρος να δοθεί ώστε να γίνει χάρτινο εμπόδιο που θα επιβάλει ανατροπές» τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ακόμα, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ εκτίμησε ότι θα ενταθούν τα κυβερνητικά αντιλαϊκά μέτρα ενάντια στους εργαζομένους ενώ αναφερόμενη στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού είπε ότι «δεν είναι ούτε καν ασπιρίνες».

    Σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική, τόνισε ότι αυτή η πολιτική της κυβέρνησης θα φέρει την Ελλάδα στη θέση να είναι ο αδύνατος κρίκος της Νοτιανατολικής Ευρώπης, γιατί υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και της Αμερικής και της Ρωσίας για το ποιος θα προωθήσει τα δικά του συμφέροντα, ενώ πρόσθεσε και ότι «ο δρόμος αυτός θα είναι αιματηρός».

    Αναφερόμενη στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, ανέφερε ότι η θέση του ΚΚΕ είναι να υπάρχει πάντα το βέτο αλλά, σημείωσε ότι «τα μεγάλα λόγια που λέγονται πέφτουν, όχι γιατί μια κυβέρνηση αθετεί την υπόσχεση της αλλά γιατί δεν μπορεί να συγκρουστεί με τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων».

    [02] Αλ. Αλαβάνος: Δεκάλογος ειρήνης και προόδου

    Δέκα προτάσεις που βασικό στόχο έχουν την "ειρήνη και την πρόοδο" κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης. Ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ακόμα ότι "μειοψηφία μέσα στον ελληνικό λαό είναι η κυβέρνηση" ενώ στο ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής.

    Υπέστη πλήγμα ο δικομματισμός

    Με ιδιαίτερη ικανοποίηση για το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο επικεφαλής του Αλέκος Αλαβάνος, στην εισήγησή του στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ, τονίζοντας ότι το βράδυ των εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου ήταν κάτι αρκετά διαφορετικό από μέρες αγωνίας που έχουμε ζήσει άλλες φορές.

    Η εκλογική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο, οφείλεται στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησε ως ομάδα, σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, με στήριξη από όλους της πολιτικής γραμμής την οποία ακολούθησε ο Συνασπισμός αλλά και το σχήμα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αλλος λόγος αυτής της επιτυχίας, είπε ο κ. Αλαβάνος, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του δράση σε όλη την προεκλογική περίοδο, αλλά και νωρίτερα έπεισε ότι απαιτούνται αλλαγές στο γενικότερο πολιτικό τοπίο

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο δικομματισμός έχει υποστεί ένα πολύ μεγάλο πλήγμα, το οποίο φαίνεται από το γεγονός ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα τα οποία δίνουν και τον τόνο των ευρύτερων διεργασιών που καλύπτουν όλη τη χώρα, ακόμη και στα δύσκολα σημεία της Περιφέρειας, οι δυνάμεις των δύο κομμάτων έπεσαν περίπου στο 70%.

    Ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε την άποψη ότι η συσπείρωση της ιστορικής αριστεράς έπαιξε το βασικό ρόλο "για να μπορέσουμε κι εμείς και οι σύντροφοί μας να μπούμε στην πολιτική σκηνή, να προβάλλουμε την εναλλακτική λύση, να αναζητήσουμε τα καινούργια προβλήματα της εποχής μας". Αυτό το στοιχείο, πρόσθεσε, πρέπει να το διατηρήσουμε και αυτή την πολύ σημαντική κατάκτηση πρέπει να την προφυλάξουμε με κάθε τρόπο.

    Στην αναφορά του για το ΚΚΕ ο κ. Αλαβάνος είπε ότι "πήγαμε στις εκλογές έχοντας μια συνεχή, ακραία επίθεση από την ηγεσία του ΚΚΕ. Εμείς αρνηθήκαμε να παίξουμε σε αυτό το γήπεδο, όχι επειδή δεν είχαμε απαντήσεις, όχι γιατί δεν είχαμε κριτικές, αλλά γιατί πιστεύαμε ότι άλλος είναι ο ρόλος της Αριστεράς".

    Επομένως, είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, "οι προτάσεις μας για κοινές δράσεις, είτε αφορούν στα ζητήματα του ασφαλιστικού, της εργασίας, τα περιβαλλοντικά, των δικαιωμάτων, συνεχίζουν να υπάρχουν και προς το ΚΚΕ. Αλλά γνωρίζουμε πλέον ότι ακολουθούμε ένα δρόμο, ο οποίος τελικά δεν εξαρτάται από το αν πει ``ναι`` ή ``όχι`` στη συνεργασία η ηγεσία του ΚΚΕ. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε ένα δρόμο, ο οποίος ήδη βρίσκει ευρύτατη απήχηση, με αυτούς που θα είναι μαζί μας, και χωρίς αυτούς που δεν θα είναι. Και πιστεύω ότι θα έχουμε πολύ μεγάλα αποτελέσματα σε αυτή την πορεία".

    Ο κ. Αλαβάνος στην αναφορά του στην προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι έθεσε και το θέμα της "της συνάντησης με πολίτες που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ", κάνοντας λόγο για την ανάγκη ενός ευρύτατου διαλόγου και τη δυνατότητα δημιουργίας ενός χώρου διαλόγου "με δυνάμεις, προσωπικότητες, κινήσεις οι οποίες προέρχονται από το σοσιαλιστικό χώρο".

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι είναι μεγάλο λάθος "εάν νομίζουμε ότι το κύριο ζήτημα είναι το τι θα γίνει στην ηγεσία, αυτό που ακούμε επί ώρες στην Πασοκιάδα των καναλιών και δεν καταλαβαίνουμε ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μια διαδικασία ριζοσπαστικοποίησης μέσα σε όλο αυτό το χώρο ο οποίος καλύπτονταν από τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, που μόνο ο πρόλογός της ήταν αυτό που είδαμε σε αυτές τις εκλογές".

    [03] Γ.Καρατζαφέρης: Επίθεση στην κυβέρνηση

    Κριτική στην κυβέρνηση, για την πολιτική στα εθνικά θέματα άσκησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων. Ο κ. Καρατζαφέρης επικέντρωσε την κριτική του στο Κυπριακό και στο θέμα της πΓΔΜ ενώ έκανε ειδική αναφορά και στο βιβλίο ιστορίας της ΣΤ' δημοτικού.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 29 September 2007 - 18:30:19 UTC