Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-10-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής: "Θα ανταποδώσω την εμπιστοσύνη των Ελλήνων"
  • [02] Θ. Ρουσόπουλος:Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

  • [01] Κ. Καραμανλής: "Θα ανταποδώσω την εμπιστοσύνη των Ελλήνων"

    Συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και Απασχόλησης Β.Μαγγίνα, είχε ο πρωθυπουργός το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα, στις 10.00 το πρωί, ο Γ. Αλογοσκούφης επέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής Δ.Σιούφα το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2008 και στη συνέχεια το παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου.

    "Είμαι αποφασισμένος να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη των Ελλήνων" τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης στην επανεκλεγείσα κυβέρνηση της ΝΔ «για τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος». Κλείνοντας με την ομιλία του, την τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας διακυβέρνησης, ο κ. Καραμανλής είπε ότι οι αλλαγές αυτές «δεν αποτελούν απλή επιλογή, αλλά ζωτική ανάγκη που εκφράζει όλη την κοινωνία».

    Όπως σημείωσε ο κ. Καραμανλής, «όλοι οι Έλληνες, ό,τι κι αν ψηφίζουμε, θέλουμε την Ελλάδα να τολμά, να αλλάζει, να προοδεύει. Να επιλέγει συνειδητά την πρόοδο, έναντι της συντήρησης. Θέλουμε την Ελλάδα με ισχυρή Οικονομία. Με σύγχρονο και αποτελεσματικό Κράτος».

    «Όλοι οι Έλληνες», πρόσθεσε, «θέλουμε μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης. Κοινωνία που γίνεται πιο δίκαιη. Αυτό είναι το κοινό όραμα των Ελλήνων. Αυτός είναι ο στόχος της πολιτικής μας. Αυτός είναι ο δρόμος που έχω επιλέξει. Ο δρόμος για μια δυναμική και περήφανη Πατρίδα» σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

    Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός είπε ότι αντιλαμβάνεται «πολύ καλά τη σκοπιμότητα ορισμένων εξάρσεων. Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι θέλουν να ξεχάσουν ότι είχαν κυβερνητικές ευθύνες. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να διαφύγουν από το κυβερνητικό παρελθόν τους και εκείνο της παράταξής τους».

    Αναφερόμενος στην πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τον εκλογικό νόμο είπε ότι γίνεται, τώρα, που ο νόμος δοκιμάστηκε στην πράξη: «Γίνεται στο ξεκίνημα της τετραετίας, ώστε, από την πρώτη στιγμή, να υπάρχει ένα ξεκάθαρο πολιτικό τοπίο. Χωρίς αιφνιδιασμούς. Γίνεται έτσι ώστε να εξασφαλίζεται και η απαιτούμενη αναλογικότητα στην εκπροσώπηση των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και η αναγκαία κυβερνητική σταθερότητα. Μια σταθερότητα που υπηρετεί τις ανάγκες του Τόπου, που μας επιτρέπει, ως Έθνος, να αντιμετωπίζουμε δύσκολες προκλήσεις».

    Σχετικά με την Αναθεώρηση του Συντάγματος είπε ότι ακούστηκαν προφάσεις φυγής από την ευθύνη που αναλογεί σε όλους μας «και μάλιστα, από εκείνους που είχαν καταθέσει ταυτόσημες προτάσεις για μείζονος σημασίας ρυθμίσεις. Εμείς θα προχωρήσουμε και ο καθένας ας αναλάβει τις δικές του ευθύνες. Δεν στέκει, όμως, καμιά δικαιολογία όταν θυσιάζεται μια μείζονος σημασίας θεσμική διαδικασία στο βωμό κομματικών σκοπιμοτήτων. Και μάλιστα εσωκομματικών σκοπιμοτήτων. Οι πολίτες δεν είναι αφελείς. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει. Αντιλαμβάνονται και γιατί συμβαίνει» είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε επίσης ότι δεν πρόκειται να συμπράξει σε απόπειρες, που στόχο έχουν την πόλωση και την οξύτητα: «Για μας ο διάλογος δεν είναι πρόφαση. Είναι συμμετοχή στην προώθηση λύσεων. Αυτή είναι, σήμερα, η πρόκληση για όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Και στην πρόκληση αυτή είμαι αποφασισμένος να εξαντλήσω κάθε προσπάθεια. Είμαι αποφασισμένος να κάνω ό,τι χρειάζεται για να προχωρήσει η Πατρίδα μας μπροστά».

    Στη νέα εποχή, συνέχισε ο κ. Καραμανλής, κερδισμένοι είναι όσοι τολμούν να βγαίνουν μπροστά: «Κανένας δεν μπορεί να βαφτίζει «πρόοδο» τη στείρα άρνηση, σε κάθε αλλαγή, σε κάθε μεταρρύθμιση. Το «όχι» σε κάθε αλλαγή που προωθείται, δεν αποτελεί «προοδευτική» επιλογή, αλλά έκφραση βαρύτατου συντηρητισμού» υποστήριξε ο κ. Καραμανλής.

    Εξάλλου, μιλώντας για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ είπε βασίζεται στις πανίσχυρες έννοιες της ειρήνης, της σταθερότητας, της διεθνούς συνεργασίας και ότι οι θέσεις μας στα εθνικά θέματα είναι σε όλους γνωστές: «Και οι θέσεις αυτές είναι αταλάντευτες. Δεν εγκαταλείπονται και δεν παραβιάζονται».

    Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή, η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από το Σώμα, με 152 υπέρ και 148 κατά.

    "Διάλογος - Συνεννόηση - Σύνθεση"

    Με το τρίπτυχο "διάλογος, συνεννόηση, σύνθεση», αλλά και αποφασιστικότητα που δεν συμβιβάζεται με αναβολές, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης την Παρασκευή στη Βουλή, προδιέγραψε το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η κυβερνητική πολιτική την νέα τετραετία.

    Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι το προσεχές διάστημα θα τεθεί θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου και τόνισε ότι οι πολίτες έδωσαν στη ΝΔ ισχυρή εντολή για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων χωρίς καθυστερήσεις.

    Ακόμη ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2008 θα ισχύσουν οι βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για αύξηση του ΕΚΑΣ, των συντάξεων του ΟΓΑ, την οικονομική εξίσωση του επιδόματος των τριτέκνων με τους πολυτέκνους, το νέο μισθολόγιο των στελεχών των Ενόπλών Δυνάμεων, την Εθνική Σύνταξη, την κατάργηση του φόρου ακινήτων για την πρώτη κατοικία και την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα αιτήματα της κοινωνίας συνδιαμορφώνουν το σχέδιο της κυβέρνησης και τόνισε ότι δεν συμβιβάζεται «με τίποτα λιγότερο από αυτά που δεσμευθήκαμε προεκλογικά».

    Παράλληλα έδωσε έμφαση στην ανάγκη επίλυσης του Ασφαλιστικού, μετά από διάλογο με την κοινωνία και τους φορείς που την εκφράζουν, δεσμευόμενος ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

    «Βεβαιώνω όλους τους πολίτες ότι τα αιτήματά τους είναι αμετάθετοι στόχοι της πολιτικής μας. Η εντολή και η εμπιστοσύνη τους είναι κυβερνητική δέσμευση», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι απορρίπτει την πόλωση και την οξύτητα.

    «Το τρίπτυχο διάλογος, συνεννόηση και σύνθεση, θα χαρακτηρίζει την πολιτική μας. Διάλογος για την επίτευξη αποτελέσματος. Συνεννόηση για την αντιμετώπιση προβλημάτων. Σύνθεση για την επίτευξη κοινών στόχων», είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν διεκδικεί την αποκλειστικότητα ιδεών, αλλά το καλύτερο για τον τόπο. «Είμαστε κυβέρνηση όλων των ελλήνων», τόνισε ο Κώστας Καραμανλής.

    Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της κυβέρνησης ανέφερε ως πρώτη την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών και των πολιτών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Έκανε σύντομη αναφορά στα μέτρα που ελήφθησαν και αναφέρθηκε στις επόμενες κινήσεις, λέγοντας ότι στόχος είναι η αναγέννηση του παραγωγικού ιστού των πυρόπληκτων περιοχών και η παραμονή των πολιτών στις εστίες τους. Είπε ότι τα έργα στην Αρχαία Ολυμπία προχωρούν και όλα θα είναι έτοιμα πολύ πριν την τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας, ενώ έκανε αναφορά στην πορεία των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων. Εφαρμόζονται, παράλληλα, όπως είπε, συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων στους πυρόπληκτους Νομούς. Επισπεύδεται η αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων. Προκηρύσσονται νέες δράσεις για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας και, τέλος, εντάσσονται οι πυρόπληκτες περιοχές στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού.

    Επόμενη προτεραιότητα, είπε ο πρωθυπουργός, είναι η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής για την επίτευξη του στόχου για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς μέχρι το 2010 και τόνισε:

    «Δημιουργήσαμε στέρεες βάσεις για το αύριο. Δεν επαναπαυόμαστε όμως. Στόχος μας είναι να πετύχουμε περισσότερα».

    Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στην στόχευση για σημαντική μείωση στα ελλείμματα των ΔΕΚΟ και τόνισε θα συνεχιστούν παράλληλα οι μεταρρυθμίσεις που - όπως είπε- εγγυώνται υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

    Αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης, λέγοντας ότι μέχρι το 2009 θα μειωθεί ο συντελεστής φορολόγησης των νοικοκυριών στο 25% , ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας καυσίμων, μέσω της ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών και της σύστασης Εθνικού Συμβουλίου για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

    Στις άμεσες προτεραιότητές της κυβέρνησης, όπως ανέφερε ο Κώστας Καραμανλής, είναι, ακόμη, η ανάπτυξη νέων δράσεων, θεσμών και προγραμμάτων, για την περαιτέρω ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κι η επέκταση των Συμπράξεων του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα, για την αναβάθμιση των μεταφορικών και των κοινωνικών υποδομών. Επίσης προτεραιότητα είναι η εξυγίανση των ΔΕΚΟ, ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση πόρων, αλλά και ουσιαστική βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχουν στους πολίτες.

    Ο Κώστας Καραμανλής αναφερόμενος στην Ολυμπιακή Αεροπορία είπε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα, ενώ ανακοίνωσε ότι καταργούνται οι Ειδικοί Λογαριασμοί των υπουργείων και εντάσσονται στον Γενικό Προϋπολογισμό του Κράτους.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε προτεραιότητα της κυβέρνησης την περιφερειακή ανάπτυξη και τόνισε ότι το 80% του Δ' ΚΠΣ θα διοχετευθεί στην περιφέρεια και θα επενδυθεί στην δημιουργία υποδομών.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Κοινωνία της Γνώσης, ξεκαθαρίζοντας ότι δέσμευση της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, με σταθερό στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της Παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. «Ιδίως, μάλιστα, την ενδυνάμωση της αυτοτέλειας του Λυκείου, αλλά και την καθιέρωση, σε βάθος χρόνου, νέου συστήματος εισαγωγής στην Ανώτατη και Ανώτερη Εκπαίδευση», είπε ο πρωθυπουργός.

    Μιλώντας για το Ασφαλιστικό ο κ.Καραμανλής είπε ότι η βασική αρχή της πολιτικής της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη:

    «Τα μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας δεν αντιμετωπίζονται ερήμην της κοινωνίας. Αντιμετωπίζονται όταν η κοινωνία γνωρίζει καλά τα δεδομένα και τις προοπτικές που διαγράφονται. Αντιμετωπίζονται όταν η κοινωνία συμμετέχει τόσο στον προβληματισμό, όσο και στην αναζήτηση λύσεων, απορρίπτοντας ωραιοποιήσεις και επιβάλλοντας υπευθυνότητα. Για το σκοπό αυτό, ανοίγουμε, άμεσα, ευρύτατο, υπεύθυνο διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους κοινωνικούς εταίρους», είπε. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προτεραιότητα δίδεται στην ενοποίηση Ταμείων και Κλάδων, στην αναδιάρθρωση των ασφαλιστικών φορέων, στον επανακαθορισμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και στη θεσμοθέτηση κινήτρων για την παραμονή στην εργασία, όσων το επιθυμούν, και πέρα από τα όρια συνταξιοδότησης.

    Ο κ.Καραμανλής έκανε εκτενή αναφορά στο πρόγραμμα δημοσίων έργων που είτε εκτελείται είτε έχει προγραμματιστεί για το άμεσο μέλλον, στην έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στην προστασία του περιβάλλοντος και στην πολιτική για την ανάπτυξη της ψηφιακής τηλεόρασης στην χώρα μας.

    Τέλος ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο κράτος το οποίο χαρακτήρισε «μεγάλο ασθενή», λέγοντας ότι η κυβέρνηση έκανε σημαντικά βήματα που δεν αρκούν όμως, λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα.

    Ο κ.Καραμανλής χαρακτήρισε δέσμευση, αλλά και εθνικό χρέος, την προώθηση του εκτελεστικού νόμου του Συντάγματος για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται εκτός Επικράτειας και είπε ότι το προσχέδιο έχει ήδη δοθεί, τόσο στα κόμματα, όσο και στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, για να υπάρξει γόνιμη συμμετοχή όλων στην τελική διαμόρφωσή του.

    Για τον εκλογικό νόμο ο πρωθυπουργός ήταν σαφής, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην τροποποίησή του το αμέσως προσεχές διάστημα.

    Περιέγραψε το πλαίσιο στο οποίο θα κινείται ο νέος εκλογικός νόμος λέγοντας:

    «Με βάση τις αρχές μας και με σεβασμό στους θεσμούς, αποφύγαμε οποιονδήποτε αιφνιδιασμό. Ο ισχύων εκλογικός νόμος δοκιμάστηκε στην πράξη. Σήμερα είναι πλέον σαφές πως χρειάζεται ένας εκλογικός νόμος που ενισχύει την κυβερνητική σταθερότητα, αλλά και που δεν θίγει την αναλογικότητα. Αυτόν τον διττό στόχο θα υπηρετεί ο νέος εκλογικός νόμος».

    Τέλος αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική, μιλώντας για βιώσιμη λύση στο Κυπριακο με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, για στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας υπό τις προϋποθέσεις που θέτει η ΕΕ και επανέλαβε την θέση της κυβέρνησης για την ΠΓΔΜ:

    «Εάν πράγματι τα Σκόπια επιθυμούν να ενταχθούν στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, οφείλουν να σέβονται στο ακέραιο τις Συμφωνίες και να εγκαταλείψουν την αδιαλλαξία, για να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας τους. Αυτές είναι οι θέσεις μας. Και οι θέσεις αυτές είναι ξεκάθαρες», τόνισε.

    Συνεδριάζει την Τετάρτη η ΚΟ της ΝΔ

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και Προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, θα συνεδριάσει το πρωί της Τετάρτης στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

    Στην συνεδρίαση θα γίνει, επίσης, εκλογή νέου Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των 5 Αναπληρωτών (Κανονισμός Λειτουργίας της Κ.Ο. - άρθρα 5 & 6).

    [02] Θ. Ρουσόπουλος:Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

    Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης κατά τομέα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος στη σημερινή, πρώτη μετά τις εκλογές, ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

    «Θεωρώ ότι θα πρέπει να δώσω καταγεγραμμένα στο χαρτί όσα η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ενώπιον των Ελλήνων πολιτών και της Βουλής να υλοποιήσει ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης»,είπε ο εκπρόσωπος τονίζοντας ότι η χώρα μας στον 21ο αιώνα, σε μια περίοδο ανταγωνισμού, θα προσπαθήσει, με τη συνέχιση του έργου της, να είναι παρούσα, πρωταγωνιστώντας και για τα εθνικά θέματα στα διεθνή φόρα (ΕΕ, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ) και στους οικονομικούς χώρους, με ανάπτυξη που επιτυγχάνεται με πολύ δουλειά.

    Αναλυτικότερα, ο Θ. Ρουσόπουλος για την οικονομία είπε από το Μάρτιο του 2004 το μεγάλο στοίχημα ήταν η εξυγίανση, με την εφαρμογή της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων. Τόνισε ότι στα 3,5 χρόνια η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης απέδωσε με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μείωση της ανεργίας και δημιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας.

    Ανέφερε ότι τώρα μπαίνουμε στη ββ φάση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, ώστε το 2010 να έχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με μείωση των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ. Μίλησε επίσης για :

    Β· Τη φορολογική μεταρρύθμιση

    Β· Τη μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους και των κοινωνικών πολιτικών ώστε να ενισχυθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι

    Β· Την ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας

    Β· Την ενίσχυση του αναπτυξιακού προτύπου με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία

    Για την απασχόληση έκανε λόγο για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού με διατήρηση της τριμερούς,διμερούς και ελεύθερης χρηματοδότησης και για:

    Β· Συγχώνευση 149 φορέων κοινωνικής ασφάλισης

    Β· Καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και του φαινομένου αδήλωτης εργασίας

    Β· Αξιοποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας ταμείων

    Β· Εκσυγχρονισμό του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών

    Β· Θωράκιση του συστήματος απονομής αναπηρικών συντάξεων

    Β· Ηλεκτρονική υποστήριξη ασφαλιστικού

    Β· Μείωση ανεργίας κατά 2%

    Β· Αξιοποίηση κοινοτικών πόρων 3,1 δις ευρώ για δράσεις για ανέργους, μονογονοιακές οικογένειες και κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες

    Για την Παιδεία ανέφερε ως στόχους:

    Β· Στην πρώτη βαθμίδα την υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση και την επέκταση του θεσμού των ολοήμερων νηπιαγωγείων

    Β· Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τη μείωση του αριθμού των μαθητών κατά τμήμα και την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών στα γυμνάσια και τα λύκεια. Επίσης τον σχεδιασμό για την αυτονομία του λυκείου και την αποδέσμευσή του από το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Β· Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στόχος είναι η ποιοτική αναβάθμιση των ΑΕΙ-ΤΕΙ και τόνισε πως η αναθεώρηση του άρθρου 16 αποτελεί κεντρικό πολιτικό διακύβευμα.

    Στον τομέα των Μεταφορών ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως στόχοι είναι:

    Β· Η αναβάθμιση της χώρας σε διαμετακομιστικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή.

    Β· Αύξηση των πολιτών που μετακινούνται με τα μαζικά μέσα μεταφοράς

    Β· Οριστική και βιώσιμη λύση για την Ολυμπιακή Αεροπορία

    Β· Εξάπλωση ευρυζωνικού δικτύου κυρίως στην περιφέρεια

    Β· Εκσυγχρονισμός λιμανιών και λιμενικών υπηρεσιών σε ότι αφορά τη ναυτιλία και ισχυροποίηση εθνικού στόλου

    Για το Περιβάλλον και τη χωροταξία ο υπουργός επικρατείας ανέφερε ότι ο κ.Γιώργος Σουφλιάς ανακοίνωσε 20 βήματα όπως :

    Β· Η υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων για τις πυρόπληκτες περιοχές

    Β· Η θεσμοθέτηση εθνικού χωροταξικού σχεδίου και ειδικών χωραταξικών σχεδίων

    Β· Η ολοκλήρωση νέας γενιάς κτηματογραφήσεων

    Β· Η θεσμοθέτηση νέου τρόπου εκδόσεος οικοδομικών αδειών

    Β· Η ενίσχυση παραδοσιακών οικισμών

    Β· Η κωδικοποίηση περιβαλλοντικής νομοθεσίας

    Β· Η εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτικής για τις κλιματικές αλλαγές με έμφαση στην ανακύκλωση

    Β· Η κατασκευή έργων αξιοποίησης υδάτινων πόρων και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών

    Β· Η κατασκευή Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό

    Ειδικότερα για τα δημόσια έργα ο εκπρόσωπος ανέφερε την Εγνάτια με τους κάθετους άξονές της, τις επεκτάσεις του ΜΕΤΡΟ στην Αθήνα, την κατασκευή του ΜΕΤΡΟ στη Θεσσαλονίκη, την ολοκλήρωση των έργων στο Μαλιακό και τις επεκτάσεις στην Αττική Οδό.

    Στον τομέα της ανάπτυξης ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε πως στόχοι είναι:

    Β· Η συνέχιση της πολιτικής των ενεργειακών διασυνδέσεων

    Β· Η εξοικονόμηση ενέργειας και προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

    Β· Η Ολοκλήρωση της απελευθέρωσης αγοράς ενέργειας

    Για την προστασία του Καταναλωτή είπε ότι αναβαθμίζεται η γραμμή 1520 και δημιουργείται αρχή υπεύθυνου δανεισμού.

    Για το εμπόριο μίλησε για την πάταξη του παραεμπορίου και εκσυγχρονισμό όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας των λαϊκών αγορών, ενώ για την βιομηχανία σημείωσε πως άμεσα κατατίθεται στη Βουλή Ν/Σ για τα επιχειρηματικά πάρκα και λαμβάνονται ειδικά μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κυρίως για εκείνες που απασχολούν μέχρι 20 εργαζομένους. Παράλληλα τόνισε πως προωθείται για την έρευνα και την τεχνολογία, η καινοτομία, η επιχειρηματικότητα ώστε να μειωθεί το έλλειμμα που παρατηρείται στη σύγκριση της χώρας μας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Για την αγροτική ανάπτυξη ανέφερε ότι υλοποιείται ο σχεδιασμός για τη συνεχή επιστημονική στήριξη των αγροτών και πρόσθεσε πως σύντομα θα έρθει Ν/Σ για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και για το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις υδατοκαλλιέργειες. Μάλιστα δεσμεύτηκε ότι οι επιδοτήσεις θα δοθούν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

    Για τον τομέα της Δικαιοσύνης μίλησε για ολοκλήρωση των ενεργειών που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως π.χ. η επιτάχυνση των διαδικασιών για την απονομή δικαιοσύνης ή η ψήφιση νέου κώδικα πολιτικής δικονομίας. Τόνισε την οργάνωση Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών και είπε πως σχολεία 2ης ευκαιρίας λειτουργούν ήδη σε φυλακές και προωθούνται προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.

    Για τον τουρισμό τόνισε πως οραματιζόμαστε μοντέλο βασισμένο σε 3 πυλώνες. Την ποιότητα, την επένδυση και την επιχειρηματικότητα.

    Τόνισε ότι η διαφήμιση και η προβολή είναι δύο βασικοί τομείς που παίζουν καταλυτικό ρόλο και μίλησε για την ανάγκη ψηφιακής στρατηγικής για τον τουρισμό. Επίσης ανέφερε πως η τουριστική ανάπτυξη θα σέβεται το περιβάλλον, σημειώνοντας ότι ο πράσινος τουρισμός αποτελεί κυρίαρχη τάση στις επενδύσεις.

    Για τον τομέα της υγείας ανέφερε :

    Β· Νομοσχέδια όπως η απαγόρευση σε ανηλίκους προϊόντων καπνού

    Β· Συμπλήρωση - αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου για μεταμοσχεύσεις

    Β· Πρόσληψη 4500 γιατρών και 2000 νοσηλευτών μέχρι το 2009

    Β· Έκδοση ΠΔ για ανακοστολόγηση ιατρικών πράξεων

    Β· Ενίσχυση Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας

    Β· Ενίσχυση ΕΚΑΒ και ολοκλήρωση διαγωνισμού γαι προμήθεια 200 νέων οχημάτων και 20 κινητών μονάδων

    Β· Συνέχιση ψυχιατρικής μεταρρύθμισης

    Β· Ολοκλήρωση σχεδίου δράσης κατά των ναρκωτικών

    Β· Νέο σύστημα προμηθειών ώστε να μειωθούν οι δαπάνες κατά 500 εκ ευρώ ετησίως

    Β· Ενίσχυση ΕΟΦ

    Για την Άμυνα είπε ότι στόχος είναι η ισχυρή παρουσία της χώρας μας και η αμυντική διπλωματία, η ενίσχυση του ρόλου των ΕΔ ως παράγοντα σταθερότητας και η μεταξέλιξή τους. Επίσης μίλησε για το μισθολόγιο λέγοντας ότι ο βαθμός του ανθυπολοχαγού φτάνει τα 860 ευρώ.

    Για το τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών ο κ. Ρουσόπουλος μίλησε για:

    Β· Τη μεταρρύθμιση της διοίκησης και την αναβάθμιση στην ποιότητα των υπηρεσιών

    Β· Το ριζικό ανασχεδιασμό των δομών

    Β· Την επιβράβευση των νομοταγών πολιτών και την τιμωρία των παραβατών

    Β· Την καταπολέμεση της γραφειοκρατίας

    Β· Την εφαρμογή του μοντέλου που ακολουθήθηκε στις πυρόπληκτες περιοχές και αλλού

    Β· Την ολοκλήρωση της αναθεωρητικής διαδικασίας

    Β· Την τροποποίηση του εκλογικού νόμου.

    Ειδικότερα για τον εκλογικό νόμο επεσήμανε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ ενός νόμου που θα διασφαλίζει την κυβερνητική σταθερότητα χωρίς να θίγει την υφιστάμενη αναλογικότητα.

    Επίσης ανέφερε ότι προωθείται προσχέδιο νόμου προς διαβούλευση για την ψήφο των αποδήμων.

    Στον τομέα του Πολιτισμού είπε πως προτεραιότητα έχουν :

    Β· Τα έργα στην Αρχαία Ολυμπία

    Β· Το μουσείο της Ακρόπολης

    Β· Η δημουργία μουσείων σε όλη τη χώρα και ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων μουσείων

    Β· Η αναβάθμιση χώρων - συμβόλων.

    Β· Το σ/ν για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών

    Β· Η ίδρυση κρατικής όπερας Μακεδονίας - Θράκης

    Β· Η ίδρυση κρατικού χοροθεάτρου Μακεδονίας - Θράκης

    Β· Η λειτουργία Ακαδημίας Τεχνών

    Για τον αθλητισμό τόνισε πως πρώτιστη προτεραιότητα είναι η απομάκρυνση της βίας από τους αθλητικούς χώρους και η εξυγίανση της οικονομική κατάστασης στον επαγγελματικό αθλητισμό.

    Ρουσόπουλος για εκλογικό νόμο, ασφαλιστικό, οικονομία και Παιδεία.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος απαντώντας σε ερώτηση σχετικα με την πρόταση της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου τόνισε πως η αλλαγή θα γίνει στην αρχή της τετραετίας ώστε να μην υπάρχουν αιφνιδιασμοί και πρόσθεσε πως ο νέος νόμος θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές.

    «Σύντομα θα έχετε το πλήρες σχέδιο που θα προτείνει η κυβέρνηση. Δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο τώρα»,σημείωσε ο Υπουργός Επικρατείας τονίζοντας πως εντός της πρώτης περιόδου της Βουλής «το πράγμα θα έχει λήξει».

    Απαντώντας σε ερώτηση αν στόχος είναι με μικρότερο ποσοστό να μπορεί να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση είπε:

    «Προφανώς προβλέπετε ότι και στις μεθεπόμενες εκλογές θα κερδίσουμε εμείς» και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό οι Έλληνες να γνωρίζουν με ποιον εκλογικό νόμο θα διεξάγονται οι εκλογές. Τόνισε πως το ισχύον εκλογικό σύστημα δοκιμάστηκε σε αυτές τις εκλογές και απέδειξε μέχρι ποιο όριο δίνει ισχυρή κυβέρνηση. «Γιβαυτό χρειάζεται μεγαλύτερη ενίσχυση σε κάθε κυβέρνηση ώστε να οδηγείς στην πορεία που πρέπει τα πράγματα. Αποδεικνύεται στην πράξη από την ευθεία εξήγηση του πρωθυπουργού ότι θεσμικά σεβαστήκαμε τον εκλογικό νόμο. Αποδείχθηκε στην πράξη και η ανάγκη να αλλάξει αυτός ο εκλογικός νόμος», συμπλήρωσε.

    Ερωτηθείς για το αν έχουν σχέση με γερμανικό μοντέλο οι αλλαγές στη διοικητική δομή του κράτους είπε πως δεν έχει να προσθέσει κάτι τώρα και πως ο πρωθυπουργός είπε σε ποια κατεύθυνση θα είναι οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

    Ειδικότερα για τις αλλαγές στη δομή του κράτους ο εκπρόσωπος είπε πως σύντομα ο κ. Π. Παυλόπουλος θα δημοσιοποιήσει σκέψεις ώστε μέσα από διάλογο να γίνουν αλλαγές που θα οδηγήσουν σε πιο ευέλικτη αυτοδιοίκηση. Επιπλέον έφερε ως παράδειγμα ότι στη Γαλλία υπάρχει μικρότερος αριθμών οργάνων αυτοδιοίκησης.

    Για το ασφαλιστικό

    Ο Υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωσε ότι δεν θα θιγούν ώριμα δικαιώματα ασφαλισμένων και πως δεν θα αλλάξουν όρια ηλικίας και συντάξεις. Ειδικότερα ερωτηθείς αν θα ακολουθηθεί το μοντέλο του ΙΚΑ είπε πως στόχος είναι να ενισχυθεί το ασφαλιστικό ώστε να έχουν καλύτερες απολαβές οι συνταξιούχοι. Νέες συνθήκες διαμορφώνονται, σημείωσε και είπε πως μια κυβέρνηση οφείλει να παρακολουθεί αυτές τις αλλαγές και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για καλύτερες απολαβές στις συντάξεις. Μάλιστα αναφέρθηκε στην ομιλία του υπουργού Απασχόλησης Βασίλη Μαγγίνα και διάβασε απόσπασμα που αφορούσε το μέλλον ασφαλιστικά των σημερινών 30άρηδων και 40άρηδων και τόνισε πως η κυβέρνηση δεν έχει δώσει όλες τις αλλαγές που θα γίνουν. Μάλιστα είπε πως σημασία έχει να ξεκινήσει ο διάλογος με όλα τα κόμματα και τους εμπλεκόμενους φορείς, να μην είναι προσχηματική η συμμετοχή κάποιων, όπως έγινε στο διάλογο για την παιδεία και συμπλήρωσε πως ήδη η κυβέρνηση έχει περιγράψει μια σειρά από θέσεις όπως για παράδειγμα για τα παλιά ταμεία, για το ότι δεν θα αυξηθούν όρια ηλικίας και δεν θα μειωθούν συντάξεις.

    «Η πρότασή μας δεν έχει αναπτυχθεί σε λεπτομέρειες. Το πλαίσιο έχει δοθεί», πρόσθεσε ο κ. Ρουσόπουλος και διαβεβαίωσε ότι ο διάλογος θα κρατήσει «για όσο χρόνο χρειαστεί», υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση έχει αποτυπώσει από το 2004 εκείνα τα οποία αλλάζουν, εκείνα που δεν αλλάζουν και τα υπόλοιπα μπαίνουν σε διαδικασία συζήτησης.

    Για οικονομία - φορολογία

    Για ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ αλλά και άλλων φόρων όπως του πετρελαίου θέρμανσης ή για αλλαγή αντικειμενικών αξιών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικώς παρέπεμψε στις δηλώσεις του Γιώργου Αλογοσκούφη.

    «Αυτή η κυβέρνηση μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές. Τα υπόλοιπα που ακούγονται από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι στη σφαίρα της δημιουργίας εντυπώσεων και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», επεσήμανε ο κ. Ρουσόπουλος, ενώ εξέφρασε απορία σε ερώτηση σύμφωνα με την οποία στο προσχέδιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνονται αυξήσεις σε ποτά και τσιγάρα.

    Για την Παιδεία

    Σε ερώτηση για το αν αποδοκιμάστηκε η κυβέρνηση με τη μη εκλογή της Μαριέττας Γιαννάκου, ο υπουργός Επικρατείας είπε πως «είναι λύπη που δεν είναι η κα Γιαννάκου στη Βουλή. Έχει προσφέρει και θα συνεχίσει με το ήθος και την επιμονή της, με τις ιδέες και τη δουλειά της». Επιπλέον μίλησε για προσωρινή διαδικασία λέγοντας πως είναι σεβαστή η ετυμηγορία των πολιτών και συμπλήρωσε πως οι πολίτες επιβεβαίωσαν με την ψήφο τους την εμπιστοσύνη τους στη ΝΔ,

    δίνοντας θετική άποψη για τις αλλαγές και στην εκπαίδευση.

    Για την αλλαγή του άρθρου 16 και αν η επιμονή της κυβέρνησης έχει σχέση με το ποιος θα εκλεγεί αρχηγός του ΠΑΣΟΚ στις 11 Νοεμβρίου είπε πως δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο. «Γνωρίζετε τη θέση της ΝΔ για το άρθρο 16. Φάνηκε και στη Βουλή. Επιμένουμε. Η αναθεώρηση έχει χρονική περίοδο έως τον Ιούνιο-Ιούλιο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το ΠΑΣΟΚ θα σκεφτεί ξανά αυτή τη θέση και θα βοηθήσει ώστε να ενισχυθούν οι δυνατότητες των νέων»,επεσήμανε.

    Τέλος για το αν παραμένει δέσμευση να φτάσουν οι δαπάνες για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ είπε πως όντως δεν έχει εκπληρωθεί αυτός ο στόχος και πως γίνεται προσπάθεια ώστε σε απόλυτους αριθμούς να αυξάνονται οι δαπάνες για την παιδεία. «Εχει αυξηθεί και το ΑΕΠ. Στόχος είναι η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία σε ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά»,συμπλήρωσε.

    Σε ερώτηση για το αν υπήρξαν διαρροές βουλευτών της ΝΔ στην εκλογή του Δημήτρη Σιούφα ως πρόεδρου της Βουλή ο υπουργός Επικρατείας είπε:

    «Δεν μιλώ ποτέ για στρατιωτική πειθαρχία όταν αναφέρομαι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Η ΚΟ της Ν.Δ έχει 152 βουλευτές. Έξη βουλευτές άλλων κομμάτων επέλεξαν να ψηφίσουν τον κ. Σιούφα.Τους ευχαριστούμε»

    Σε ερώτηση για το να θα γίνει ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος από ειδική επιτροπή είπε πως είναι βέβαιος ότι θα συμβεί λέγοντας πως είναι λογικό, αφού άσχετα από το αν ένα κόμμα βγήκε κυβέρνηση ή όχι, οφείλει να ενδιαφερθεί που έχασε και που κέρδισε. «Ο Πρωθυπουργός ήδη με δημόσιες δηλώσεις του από την προεκλογική περίοδο μίλησε για τα δικά μας λάθη και τις δικές μας παραλείψεις. Το μήνυμα έχει ληφθεί. Μπορούμε να είμαστε καλύτεροι», είπε, ενώ για την πτώση της ΝΔ σε «λαϊκές» περιφέρειες έκανε λόγο για αποσπασματική αναφορά συγκεκριμένων περιοχών που δεν δίνει γενικό συμπέρασμα.

    Σε πρόσθετη ερώτηση για την πτώση των 3,5 ποσοστιαίων μονάδων και αν δείχνει ότι οι πολίτες δεν συμφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε πως η κυβέρνηση ανακοίνωσε προεκλογικά την πολιτική της. «Αυτή την πολιτική την ενέκρινε ο ελληνικός λαός ψηφίζοντας τη ΝΔ ως κυβέρνηση και πρώτος ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος», κατέληξε.

    Σε ερώτηση σχετική με την απόσυρση του βιβλίου Ιστορίας και αν είναι αποτέλεσμα της οξείας κριτικής από το ΛΑΟΣ, ο κ. Ρουσόπουλος αφού σημείωσε πως η πολιτική της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη, τόνισε πως αν ίσχυε αυτό, τότε η ΝΔ θα έπρεπε να είχε κάνει αυτή την κίνηση προεκλογικά. «Δεν κινήθηκε έτσι αλλά με συγκεκριμένη λογική χωρίς σκοπιμότητες»,εξήγησε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα μπορούν να ψηφίσουν οι απόδημοι έλληνες είπε πως στο Ν/Σ γίνεται αναφορά σε ημερομηνία. Συγκεκριμένα ότι στις εκλογές που θα γίνουν μετά την 1.1.2011 θα εφαρμοστεί ο νόμος ο οποίος για να ψηφιστεί χρειάζονται 200 ψήφοι.

    Τέλος στο ερώτημα αν ισχύουν δημοσιεύματα που φέρουν το βουλευτή κ. Γκιουλέκα να αντικαθιστά, ως αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, τον Ευ. Αντώναρος, ο εκπρόσωπος απάντησε πως "δεν έχω να σας πω τίποτα".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 1 October 2007 - 14:30:40 UTC