Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-10-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τρεις οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

  • [01] Τρεις οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

    Τρεις οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

    Το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ενέκρινε ομόφωνα τις υποψηφιότητες των Γιώργου Παπανδρέου, Ευάγγελου Βενιζέλου και Κώστα Σκανδαλίδη για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

    Οι υποψηφιότητες των κ.κ. Απόστολου Ηλία, Χρήστου Αναγνώστου, Παναγιώτη Καρύδη, Δημήτρη Μαρκόπουλου δεν έλαβαν καμία ψήφο από το Εθνικό Συμβούλιο, ενώ μία ψήφο πήρε η υποψηφιότητα του κ. Δημήτρη Τζιώτη.

    Επειδή οι πέντε προαναφερθέντες δεν είναι μέλη ούτε του Πολιτικού Συμβουλίου, ούτε του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι θα πρέπει, σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, να προσκομίσουν έως τις 14 Οκτωβρίου τις υπογραφές ή του 1/3 των περιφερειακών οργανώσεων του κόμματος ή τις υπογραφές του 1/10 των μελών του, δηλαδή 35.000 υπογραφές, περίπου.

    Με 341 ψήφους υπέρ και 4 κατά, το Εθνικό Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος για την διαδικασία εκλογής προέδρου στις 11 Νοεμβρίου.

    Το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ενέκρινε ομόφωνα τις αντίστοιχες εισηγήσεις για την σύγκληση της Εθνικής Συνδιάσκεψης του κόμματος στις 2, 3 και 4 Νοεμβρίου και για το συνέδριο τον Φεβρουάριο του 2008.

    Η τελική εισήγηση, έτσι όπως τροποποιήθηκε μετά από παρατηρήσεις, παρουσιάστηκε από τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου, Νίκο Αθανασάκη και σύμφωνα με αυτήν, τυχόν ενστάσεις για την συγκρότηση των εφορευτικών επιτροπών εξετάζονται από την Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ), η οποία εξετάζει επίσης και τυχόν αντιρρήσεις ως προς το δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία, μετά από άμεση επαφή με την εφορευτική επιτροπή.

    Ο έλεγχος των ψηφοφόρων για την εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα γίνεται με βάση και τον ενιαίο εκλογικό τους αριθμό των εκλογικών καταλόγων του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ οι ψηφοφόροι 16-18 ετών θα ψηφίζουν με την αστυνομική τους ταυτότητα, οι πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ με το διαβατήριό τους και οι μετανάστες κατ' αρχήν με την άδεια παραμονής τους, ενώ η ΕΚΑΠ καθορίζει τυχόν πρόσθετα αποδεικτικά για την διασφάλιση του αδιάβλητου.

    Πριν τις ψηφοφορίες ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος ανέφερε ότι οι οργανώσεις χώρων δουλειάς δεν υπάρχουν στο Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο ο πρόεδρος των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου, Γιάννης Παναγόπουλος, είπε ότι για τις οργανώσεις αυτές αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο και μάλιστα έχει ψηφιστεί και ο κανονισμός λειτουργίας τους και ζήτησε οι οργανώσεις των εργαζομένων και τα δίκτυα εργαζομένων να είναι "σημεία ψηφοφορίας" (εκλογικά τμήματα), πρόταση με την οποία συμφώνησε και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τον κ. Παναγόπουλο με την ιδιότητα του ως προέδρου της ΠΑΣΚΕ να διασφαλίσει την επαφή των υποψηφίων προέδρων με τους εργαζόμενους, αίτημα το οποίο απέρριψε ο κ. Παναγόπουλος με το αιτιολογικό ότι στην ΠΑΣΚΕ δεν μετέχουν μόνο κομματικά μέλη του ΠΑΣΟΚ.

    Επίσης ο κ. Βενιζέλος ζήτησε η συγκρότηση των εφορευτικών επιτροπών στα τμήματα των χώρων δουλειάς να γίνει με ευθύνη της ΕΚΑΠ και του κ. Αθανασάκη.

    Απαντώντας στο ερώτημα της απουσίας εισήγησης του Πολιτικού Συμβουλίου, ο κ. Αθανασάκης είπε ότι είναι "πράγματι μια αδυναμία", ωστόσο τόνισε ότι μια ενδεχόμενη σύνθεση θα ήταν στον χαμηλότερο δυνατό παρανομαστή.

    "Ουσιαστικά αυτό που δεχόμαστε είναι ότι έχει ανοίξει ο προσυνεδριακός διάλογος" επισήμανε ο κ. Αθανασάκης, θέλοντας να υπογραμμίσει έτσι ότι το βάρος έως την Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ πέφτει στην πολιτική συζήτηση.

    Σε ότι αφορά την πρόταση του Αντώνη Κοτσακά για εκλογή περιφερειακών οργάνων του ΠΑΣΟΚ νωρίτερα από το συνέδριο του Φεβρουαρίου, ο κ. Αθανασάκης είπε ότι επειδή στο συνέδριο θα υπάρξουν καταστατικές αλλαγές, η εκλογή των νέων οργάνων θα πρέπει να γίνει με βάση τις αλλαγές αυτές, οπότε δεν μπορεί να τεθεί η πρόταση Κοτσακά σε ψηφοφορία.

    Διευκρινίζοντας την πρόταση Απόστολου Κακλαμάνη για επιβεβαίωση του Πολιτικού Συμβουλίου εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου ο κ. Αθανασάκης πρότεινε την διατύπωση "το Εθνικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει τη θητεία του Πολιτικού Συμβουλίου μέχρι την επόμενη Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου", διατύπωση που έγινε δεκτή.

    Τέλος, το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ δεν δέχθηκε την πρόταση του κ. Λάζαρου Αγγέλου για προκήρυξη έκτακτου συνεδρίου στις 7, 8 και 9 Δεκεμβρίου, εκλογή προέδρου στις 11 και γενικές συνελεύσεις των δημοτικών οργανώσεων από τις 8 ως τις 30 Οκτωβρίου, ενώ ο κ. Αγγέλου κατέθεσε ένσταση η οποία δεν έγινε δεκτή.

    Ξεκάθαρη εντολή, ανανέωση της θητείας του για μια νέα αρχή, για όρους και δομές που θα εγγυώνται την νέα πορεία του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε ο Πρόεδρος του κινήματος Γ. Παπανδρέου κλείνοντας τις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου.

    Δεν ζητώ λευκή επιταγή, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, αλλά ξεκάθαρη εντολή και δέσμευση όλων για μια νέα αρχή. Το λόγο σε αυτά, πρόσθεσε, θα έχουν τα μέλη και η λαϊκή βάση του ΠΑΣΟΚ. Αυτοί θα κρίνουν αν θα ανανεώσουν ή όχι τη θητεία μου και θα ψηφίσουν για ένα ΠΑΣΟΚ που θα είναι κίνημα αλλαγής και όχι συναλλαγής, κίνημα ανατροπής και όχι συμβιβασμού, θα είναι ένα κίνημα λαού.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να μην κρύβει την αλήθεια και να μην βασίζεται σε μια ενότητα σιωπής, στρογγυλέματος και συμβιβασμού.

    Η ιστορία του κινήματος, πρόσθεσε, είναι μια ιστορία ρήξεων και πάντα κέρδιζε όταν τολμούσε να κάνει τις απαραίτητες ρήξεις.

    Σήμερα, ανέφερε επίσης, ξεκινάμε μια νέα πορεία για το νέο αναγεννημένο ΠΑΣΟΚ το οποίο θα αντιμετωπίζει τη διαφθορά και τα εξωθεσμικά κέντρα, θα είναι με την πλευρά των φτωχών και αδυνάτων με σαφές πολιτικό στίγμα, με ευδιάκριτες και αξιόπιστες διαχωριστικές γραμμές με τη δεξιά.

    Το νέο ΠΑΣΟΚ, τόνισε, θα έχει ανοιχτό διάλογο και κοινή δράση με την άλλη αριστερά, θα είναι λαϊκό, σύγχρονο, πατριωτικό, ένα κίνημα της σοσιαλιστικής προοπτικής, όπως το ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

    Αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις διαφορές μεταξύ προοδευτικής παράταξης και της δεξιάς, οι οποίες, όπως τόνισε, δεν είναι μόνο οικονομικές αλλά είναι ιδεολογικές , κοινωνικές και αξιακές.

    Η δεξιά, πρόσθεσε, είναι η φωνή των λίγων, ισχυρών και των προνομιούχων, ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι η συνείδηση και η διαχρονική φωνή των πιο αδύναμων, των λιγότερο ευνοημένων από την ζωή.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη διαφορά περιεχομένου του όρου πατριωτισμός που αποδίδει σε αυτόν η ΝΔ από τη μια και το ΠΑΣΟΚ από την άλλη. Όταν η δεξιά μιλάει για πατριωτισμό, τόνισε, σηκώνει την ελληνική σημαία για να κρυφτεί. Εμείς όταν μιλάμε για πατριωτισμό σηκώνουμε τη σημαία με περηφάνια και περιγράφουμε την Ελλάδα της δημιουργίας, της ηθικής , της ισχυρής φωνής για πανανθρώπινες αξίες.

    Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, τόνισε, αντιπροσωπεύουν δύο διαφορετικά συστήματα αξιών, ενώ αναφερόμενος στα μέτρα που άρχισε να παίρνει η κυβέρνηση έκανε λόγο για σπουδή και αυταρχισμό σε σχέση με την κατεύθυνση της προωθούμενης αλλαγής του ασφαλιστικού, χαρακτηρίζοντας την επικίνδυνη.

    Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε, έχει τα εσωτερικά του προβλήματα, αλλά δεν χαλαρώνει την επαγρύπνηση του. Και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση αρχίζει φορολογική επιδρομή στα εισοδήματα των φορολογουμένων αλλά και σε εκείνα των μεσαίων εισοδημάτων.

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χαρακτηρίζεται από ενδοτικότητα προς την ακροδεξιά και ανέφερε ως παράδειγμα την απόσυρση του βιβλίου της Ιστορίας της έκτης δημοτικού και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα σταθεί το μεγάλο δημοκρατικό εμπόδιο σε αυτή την εξέλιξη γιατί είναι ο θεματοφύλακας των δημοκρατικών θεσμών της χώρας.

    Ο Ε. Βενιζέλος στην δευτερολογία του ανέφερε ότι αναλαμβάνει την ηθική υποχρέωση να τιμήσει την εμπιστοσύνη όλων όσων ενέκριναν την υποψηφιότητα παρότι ορισμένοι διαφωνούν με αυτήν.

    Ο κ. Βενιζέλος διαπίστωσε ότι κατά τη διήμερη συζήτηση που έγινε στο Εθνικό Συμβούλιο η αγωνία όλων ήταν κοινή και πρόσθεσε ότι όταν αυτή η αγωνία εκφράζεται με θαρραλέο τρόπο το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τίποτα.

    Η συζήτηση, τόνισε, αποδραματοποίησε την κατάσταση και εξαφάνισε όλες τις θεωρίες περί υπονόμευσης, συνομωσίας και διαπλοκής. Το μεγαλύτερο όμως κεκτημένο της διαδικασίας, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, είναι ότι απέδειξαν πόσο εύκολο είναι για το ΠΑΣΟΚ να συγκροτείται ως πολυσυλλεκτικό, μεγάλο και πλειοψηφικό ρεύμα.

    Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις ομιλίες πολλών στελεχών τις οποίες χαρακτήρισε θετικές, όπως θετικό και κοινής αποδοχής χαρακτήρισε το τμήμα της χθεσινής ομιλίας του Γ. Παπανδρέου. Από την διήμερη διαδικασία, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, φάνηκε ότι ανοίγουμε το ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία και το φωτίζουμε. Για τον ίδιο, όπως τόνισε, υπάρχει μια και μόνη προϋπόθεση και αυτή είναι ότι μετά την επόμενη κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ να μην ερωτάται γιατί δεν έγιναν κάποια πράγματα και γιατί όσα έγιναν, δεν έγιναν καλά.

    Ο τρίτος των υποψηφίων Κ. Σκανδαλίδης στην δευτερολογία του ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ μέσα από συζητήσεις και ανοικτές διαδικασίες ξεπερνά τις κρίσεις. Το ξεκίνημα της διαδικασίας εκλογής προέδρου το χαρακτήρισε ενθαρρυντικό παρά το ότι υπήρξαν ορισμένες σκιές που αφορούσαν κυρίως σε δίκη προθέσεων κάτι το οποίο, όπως τόνισε δεν είναι νοητό να συνεχιστεί. Και πρόσθεσε ότι οι προσωπικοί καταλογισμοί προθέσεων είναι η χειρότερη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει κανείς στο ΠΑΣΟΚ.

    Ανέφερε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ είχε πρόβλημα ταυτότητας στον προοδευτικό χώρο και δεν έπεισε ότι είναι διαφορετικό από την ΝΔ. Στο ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, σοβούν οι πελατειακές σχέσεις ενώ υπήρξαν και δομικές ανεπάρκειες που δεν έχουν λυθεί ακόμα.

    Αναφέρθηκε επίσης στο κόμμα ως σύγχρονο θεσμό και υποστήριξε ότι ο πρόεδρος πρέπει να εκλέγεται από μητρώο μελών του κινήματος το οποίο θα είναι ανοικτό. Επίσης ανέφερε ότι ο Γραμματέας, το Πολιτικό Συμβούλιο, η Κεντρική Επιτροπή πρέπει να εκλέγονται από το συνέδριο ώστε να μην είναι στην ευχέρεια κάθε προέδρου το ποια θα είναι η σύνθεση του.

    Επίσης πρότεινε κάθε χρόνο να πραγματοποιείται προγραμματικό συνέδριο στο οποίο η εκπροσώπηση θα είναι μικρή.

    Ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποκτήσει και πάλι προοδευτική ταυτότητα για να ξαναγίνει πλειοψηφικό ρεύμα . Και κατέληξε λέγοντας ότι ο πρόεδρος πρέπει να υπηρετεί το ΠΑΣΟΚ και όχι το ΠΑΣΟΚ τον πρόεδρο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 8 October 2007 - 4:30:24 UTC