Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-10-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο οι προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής
  • [02] Εντείνονται οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ

  • [01] Στο επίκεντρο οι προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής

    Τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου συζήτησε η Κυβερνητική Επιτροπή, που συνεδρίασε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σουφλιάς δήλωσε μετά τη συνεδρίαση, ότι συζητήθηκε η εφαρμογή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και έγινε αρκετή συζήτηση, όπου κάθε υπουργός μίλησε για τα θέματα του υπουργείου του.

    Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας σε ερώτηση, εάν οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ επηρεάζουν το κυβερνητικό έργο, είπε: "Οχι" και ευχήθηκε να ξεπεράσει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης την κρίση που αντιμετωπίζει.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος ανακοίνωσε ότι στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής συζητήθηκαν οι βασικές προτεραιότητες εκείνων των υπουργείων, των οποίων οι υπουργοί μετέχουν στο όργανο.

    Συζητήθηκε, είπε, ο συντονισμός και η εφαρμογή όσων ακούστηκαν ως προτεραιότητες της κυβέρνησης στις προγραμματικές δηλώσεις.

    Σε ερώτηση αν ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι τέτοιος ώστε να προχωρήσουν τα μεγάλα θέματα μέχρι το Πάσχα, ο Θ.Ρουσόπουλος απάντησε λέγοντας ότι στόχος είναι να προχωρήσουν όσα δεσμεύτηκε η κυβέρνηση κατά την προεκλογική περίοδο. Και σημείωσε πως ο ίδιος έχει ανακοινώσει ποια είναι τα νομοσχέδια εκείνα που έχουν προτεραιότητα και θα προχωρήσουν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

    Ειδικότερα δε για το ασφαλιστικό επεσήμανε ότι ισχύει η απάντηση που έχει ήδη δώσει.

    "Έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαλόγου. Δεν προτιθέμεθα να πιέσουμε το χρόνο για τέτοια μεγάλα θέματα", τόνισε.

    Με αφορμή άλλη σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι στην κυβερνητική επιτροπή δεν έγινε συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, αφού, όπως είπε, πρόκειται για θέμα που θα έρθει στον επόμενο μήνα ή δίμηνο, σημειώνοντας ότι "έχουν προτεραιότητα άλλα νομοσχέδια".

    Τέλος σε ερώτηση αν έγινε συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ απάντησε αρνητικά.

    Το ΕΚΟΦΙΝ ενημέρωσε ο Γ.Αλογοσκούφης

    Τα συμπεράσματα των συνεδριάσεων του Eurogroup και Ecofin, θα παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομίας.

    Τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια, περιέγραψε στο Λουξεμβούργο ο κ.Γιώργος Αλογοσκούφης, ενημερώνοντας το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ για τη συνολική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

    Ως σημαντικότερο επίτευγμα της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών ανέφερε τους υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, οι οποίοι σε γενικές γραμμές ήταν στο 4% ετησίως κατά την περίοδο 2005-2007. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η οικονομική ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στις ιδιωτικές επενδύσεις και στις εξαγωγές. Σε ό,τι αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, σημείωσε ότι ανήλθε από το 73,8% του κοινοτικού μέσου όρου το 2003, στο 80,1% το 2007.

    Ο Γ. Αλογοσκούφης σημείωσε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίστηκαν αρκετές μακροοικονομικές ανισορροπίες. Ανέφερε δε τρία συγκεκριμένα παραδείγματα: το δημοσιονομικό έλλειμμα που μειώθηκε από το 8% του ΑΕΠ το 2004 στο 2,5% το 2007, τη μικρή διαφορά του ελληνικού πληθωρισμού από το μέσο όρο της ΕΕ και τη μείωση της ανεργίας.

    Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε, παράλληλα, ότι η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει πως, παρά τις προόδους στη δημοσιονομική εξυγίανση και τις καλές αναπτυξιακές επιδόσεις, εξακολουθούν ακόμα να υπάρχουν σημαντικα προβλήματα, για την αντιμετώπιση των οποίων η κυβέρνηση έχει θέσει συγκεκριμένες προτεραιότητες, όπως την εξάλειψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων ως το 2010, το δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων, τη δημοσιονομική προσαρμογή, την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

    Σε ότι αφορά την πρόσφατη αναθεώρηση του ΑΕΠ, ο υπουργός δήλωσε κατ'αρχήν πως πρόκειται για ένα τεχνικό ζήτημα, το οποίο χειρίζονται η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας και η Eurostat. Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι οι δυο πλευρές, χρησιμοποιώντας κοινή μεθοδολογία, συμφώνησαν πως το ελληνικό ΑΕΠ θα πρέπει να αυξηθεί κατά 9,6%.

    Τέλος, ο Γ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι, μετά την οριστική έγκριση της αναθεώρησης του ΑΕΠ, πρόκειται να προχωρήσει στην κατάρτιση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού για το 2008, με βάση τα αναθεωρημένα εθνικολογιστικά στοιχεία.

    [02] Εντείνονται οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ

    Η διαδικασία εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ "πρέπει να έχει σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά" τόνισε ο εκ των υποψηφίων Κ.Σκανδαλίδης, παρουσιάζοντας την δική του πολιτική "πλατφόρμα". «Δεν ζητώ λευκή επιταγή, αλλά εντολή με περιεχόμενο», τόνισε ο Γ.Παπανδρέου. Νέο ΠΑΣΟΚ, άλλου τύπου αντιπολίτευση και νίκη στις επόμενες εκλογές, είναι το τρίπτυχο για την επόμενη μέρα, δήλωσε ο Ευ.Βενιζέλος.

    Ο υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης παρουσίασε την πολιτική του "πλατφόρμα" σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι κατέθεσε την υποψηφιότητά του σε μια στιγμή που "η διαδικασία για την εκλογή προέδρου έπαιρνε προσωπικά χαρακτηριστικά, τα οποία οδηγούσαν στην πόλωση, αποστερούμενη από την ουσία της".

    Ο Κ.Σκανδαλίδης τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση η όλη διαδικασία πρέπει να έχει σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά και να είναι μακρυά από ανασύσταση διαχωριστικών γραμμών, αβασάνιστη απόδοση "ταμπελών" και διαμάχη εσωκομματικών χαρακωμάτων, χωρίς περιεχόμενο.

    "Αυτό που με φοβίζει ακόμη περισσότερο από την ήττα, είναι η τάση μας να επιστρέφουμε στο παρελθόν", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κ.Σκανδαλίδης, καλώντας ταυτόχρονα σε σεβασμό της "τραυματισμένης βάσης του ΠΑΣΟΚ".

    Απαντώντας σε ερώτηση σε τι διαφέρει ο ίδιος από τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ανέφερε:

    "Σε αυτά που λέω, σε αυτά που εκφράζω, γι' αυτά που δεσμεύομαι, γι' αυτά που προτείνω με συνέπεια σε μια ολόκληρη ιστορική διαδρομή".

    Και πρόσθεσε, απαντώντας σε ερώτηση ότι "διεκδικώ με όλη μου την δύναμη να αναδειχθώ πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ".

    Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους ανθυποψηφίους του να απαντήσουν στα παρακάτω σημεία, τονίζοντας ότι η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ "οφείλει να πάρει θέση και να μας δεσμεύσει".

  • Ο ενεργός πολίτης θα είναι συμμέτοχος στην πορεία του ΠΑΣΟΚ ή θα εγγραφεί απλώς σε ένα δίκτυο και θα χρησιμοποιείται όποτε τον έχουμε ανάγκη;

  • Θα δοθεί η δυνατότητα στο μέλος του ΠΑΣΟΚ να αποφασίζει για τους αντιπροσώπους, υποψηφίους και εκφραστές του ή θα του αφαιρεθεί χρησιμοποιώντας "παράθυρα" του καταστατικού;

  • Θα επιστραφεί στις "οργανώσεις βάσης" πραγματική εξουσία ή θα εξακολουθούν να "αφυδατώνονται" από οποιαδήποτε πολιτική πνοή;

  • Θα ανασυγκροτηθεί η "σπονδυλική στήλη" του ΠΑΣΟΚ με τα ενδιάμεσα όργανά της ή θα αφεθεί "θρυμματισμένη" με αποτέλεσμα αναποτελεσματική δράση του ΠΑΣΟΚ;

  • Θα δοθεί η δυνατότητα σε μια νομιμοποιημένη από συνέδριο συλλογική ηγεσία να λειτουργεί δίπλα και μαζί με τον πρόεδρο, με ρόλο καταστατικά κατοχυρωμένο ή η συλλογική υπόσταση του ΠΑΣΟΚ θα εξακολουθήσει να εξαρτάται από την θέληση του εκάστοτε προέδρου;

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι κατ' αρχήν δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τις διαδικασίες, καθώς η δική του υποψηφιότητα απευθύνεται κατ' ευθείαν στην βάση του ΠΑΣΟΚ.

    Στο ερώτημα αναφορικά με τον μηχανισμό ο Κ.Σκανδαλίδης είπε ότι "δεν γνωρίζω τον τρόπο και δεν έχω ασχοληθεί με τις μεθόδους που χρησιμοποιεί ο κ. Παπανδρέου, εκείνο που γνωρίζω είναι ότι ζήτησα οι οργανώσεις να μας υποδέχονται και συντεταγμένα να διευκολύνονται οι υποψήφιοι. Ολες οι οργανώσεις πρόθυμα είπαν να βοηθήσουν την διαδικασία. Αυτό που ξέρω είναι ότι η Χαριλάου Τρικούπη είναι στην διάθεσή μας. Δεν ζήτησα κάτι από την Χαριλάου Τρικούπη".

    "Δεν θεωρώ κανένα αντίπαλό μου", απάντησε ο κ. Σκανδαλίδης ερωτηθείς ποιόν θα ήθελε αντίπαλο αν περάσει στον β' γύρο, ωστόσο διευκρίνισε ότι "η πολιτική του β' γύρου θα εξαρτηθεί από την πολιτική της Συνδιάσκεψης και το αποτέλεσμα του α' γύρου".

    Ο Κ.Σκανδαλίδης πρόσθεσε ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος για την εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ενώ απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι θα είναι παρών στον β γύρο.

    Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι στις επαφές του με την βάση του ΠΑΣΟΚ συνάντησε "προϊούσα αντίδραση", συνισταμένη της οποίας είναι ότι "δεν μπορεί να τροφοδοτείται η τηλεόραση με διαφορετικά κόμματα που συγκρούονται", τονίζοντας ότι πρέπει να ακούσουν το μήνυμα της βάσης όσοι απεργάζονται τέτοιες παρεμβάσεις και δημιουργούν αυτήν την εικόνα.

    Ο Κώστας Σκανδαλίδης διευκρίνισε ότι δεν εννοεί να σταματήσουν οι τηλεοπτικές εμφανίσεις, αλλά να σταματήσει η προσωποποίηση των πολιτικών αντιπαραθέσεων.

    "Άλλο είναι η δημοκρατική διαδικασία κι άλλο ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός", είπε ο κ. Σκανδαλίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, λέγοντας ότι "προτιμώ να υπάρχει πολυφωνία αν η πολιτική ηγεσία δίνει κατεύθυνση ενότητας και στρατηγικής στην παράταξη". Επίσης τάχθηκε υπέρ της κατοχύρωσης τάσεων και ρευμάτων.

    Απαντώντας σε επισήμανση για φήμες ότι ο ίδιος δεν θα πάει ως τις εκλογές, ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι "όλα αυτά και όσα άρχισαν να λέγονται μετά την υποψηφιότητά μου προσβάλλουν την διαδρομή μου, την συνείδησή μου και την στάση μου όλα αυτά τα χρόνια".

    "Αστείες" χαρακτήρισε, εξ άλλου, τις απόψεις περί χαμένης ψήφου στο πρόσωπό του, τονίζοντας ότι αυτές οι απόψεις είναι απολίτικες.

    Επίσης ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι η "συναισθηματική" ψήφος και στάση γενικότερα ενσωματώνεται στο πλέγμα πολιτικής συνείδησης του καθενός, τονίζοντας ωστόσο ότι στον ίδιο "αρέσει η συναισθηματική στάση".

    Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "ο τελευταίος που θα κλείσει την πόρτα του ΠΑΣΟΚ θα είμαι εγώ", επισημαίνοντας ότι "η πόρτα του δεν κλείνει ποτέ" και εκφράζοντας και πάλι την εμπιστοσύνη του στην βάση του Κινήματος.

    Απαντώντας σε αναφορές του κ. Παπανδρέου περί "υπονομευτών", ο Κώστας Σκανδαλίδης είπε "ότι ήμουν πάντα εναντίον της αστυνομικής αντίληψης της ιστορίας και της δίκης προθέσεων, κάθε πολιτική πράξη κρίνεται από το περιεχόμενό της".

    "Μπορεί ένα στέλεχος με μια άποψη που εκφράζει να δημιουργεί προβλήματα στην παράταξη, αλλά δεν σημαίνει ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι γίνεται κάτι εναντίον της ενότητας και της προοπτικής της παράταξης", πρόσθεσε. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Κώστας Σκανδαλίδης είπε ότι δεν επιθυμεί καμμία μεταβολή του χρονοδιαγράμματος των διαδικασιών εκλογής προέδρου, ωστόσο τόνισε ότι οι υποψήφιοι πρέπει να δεσμευτούν σε ορισμένα πράγματα και αυτό να είναι πρόκριμα για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ καθώς "αυτό είναι καλύτερο από το να αφήνουμε ανοιχτά θέματα που οδήγησαν και στην ήττα".

    Γ.Παπανδρέου: "Δεν ζητώ λευκή επιταγή"

    Στα πρόθυρα αλλαγής αρχηγού της Κ.Ο. του βρέθηκε το ΠΑΣΟΚ, όταν ο κ. Παπανδρέου έθεσε το θέμα της εκδήλωσης εμπιστοσύνης των βουλευτών του Κινήματος προς το πρόσωπό του, λίγο πριν τη συζήτηση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης.

    Η εξέλιξη αυτή, όπως ανέφερε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alter, θα συνέβαινε στην περίπτωση κατά την οποία η Κ.Ο. δεν θα του έδινε ψήφο εμπιστοσύνης. Σε αυτή την περίπτωση, όπως είπε, θα είχε παραιτηθεί και θα εκλεγόταν νέος αρχηγός, ο οποίος θα αναλάμβανε το βάρος της απάντησης στην κυβέρνηση.

    Ο κ. Παπανδρέου δεν διευκρίνισε αν θα υπέβαλε την παραίτησή του και από Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αν και όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, αρχηγός της Κ.Ο. είναι ο αρχηγός του κόμματος. Από αυτό συνάγεται ότι το πιθανότερο ήταν να παραιτηθεί και από την ηγεσία του Κινήματος.

    Ο κ. Παπανδρέου δεν θέλησε να μιλήσει για τη συζήτησή του με τον κ. Βενιζέλο στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, την ημέρα των εκλογών. Αποκάλυψε, όμως, ότι το βράδυ των εκλογών, ο κ. Βενιζέλος ήταν μεταξύ όσων άκουσαν τη δήλωση που επρόκειτο να κάνει για το εκλογικό αποτέλεσμα, χωρίς να προβάλει καμία διαφωνία. Είπε επίσης ότι ο κ. Βενιζέλος δεν είπε σε κανέναν ότι θα θέσει υποψηφιότητα, ούτε ότι θα προέβαινε σε δήλωση. Όλα τα έμαθε από τα τηλεοπτικά κανάλια που κάλυψαν τη δήλωση Βενιζέλου στο Ζάππειο.

    Αναφορικά με τη διαδοχή του 2004, δήλωσε ότι δεν πήρε κανένα δαχτυλίδι, αλλά σταυρό του μαρτυρίου και ότι το έκανε για να μην υπάρξει η συντριβή που απειλούσε το Κίνημα και από την οποία θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για να ανακάμψει.

    Έκανε και πάλι αυτοκριτική για τα λάθη του στη διάρκεια των 3,5 χρόνων της θητείας του και πρόσθεσε ότι, σε περίπτωση επανεκλογής του, οι δημόσιες διαφοροποιήσεις από ομόφωνες αποφάσεις οργάνων θα επισύρουν συνέπειες, κάτι που δεν έγινε το προηγούμενο διάστημα. Τόνισε επίσης ότι αυτές οι διαφοροποιήσεις, υπονόμευσαν το Κίνημα, ανεξάρτητα από προθέσεις.

    Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε στον ρόλο των συμφερόντων, τα οποία, όπως ανέφερε δεν ήθελαν ποτέ το ΠΑΣΟΚ να εκφράζει αυθεντικά τη δημοκρατική παράταξη. Δεν μιλώ, είπε, για συνομωσία, αλλά για την ύπαρξη πολύ μεγάλων συμφερόντων. Και δήλωσε έτοιμος να δώσει, μέχρι τέλους, τη μάχη της δημοκρατίας, για να μη χειραγωγείται η πολιτική από τα συμφέροντα και τα ΜΜΕ.

    Υπαινισσόμενος την ύπαρξη αντιπαράθεσής του, σε εξέλιξη, με αυτά τα συμφέροντα, δήλωσε ότι όλοι αυτοί "ξέρουν ότι δεν θα υποκύψω και θα δώσω τη μάχη μέχρι τέλους", ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Αναφέρθηκε, μάλιστα, και σε πρωτοσέλιδο εφημερίδας, η οποία τον καλούσε να παραιτηθεί.

    Απαντώντας στο ερώτημα αν θα παραμείνει στο ΠΑΣΟΚ και σε περίπτωση ήττας του, ανέφερε ότι θα παραμείνει δίπλα στο όποιον αρχηγό και θα αγωνίζεται πάντα για το ΠΑΣΟΚ.

    Ο ίδιος, είπε, δεν ζητά λευκή επιταγή, αλλά εντολή με περιεχόμενο, ενώ επέμεινε στο ζήτημα της επίπλαστης ενότητας, τονίζοντας ότι αν είμαστε μαζί μόνο για την εξουσία, αυτό δεν θα βάλει το ΠΑΣΟΚ σε τροχιά εξουσίας. Αν δεν αλλάξουμε την καθεστωτική νοοτροπία μας, τόνισε, όποιος κι αν είναι αρχηγός, θα έχουμε πρόβλημα.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να γίνει ένα κόμμα παραγόντων ομαδαρχών, όπως είχε γίνει με τη Ένωση Κέντρου, εξυπηρετώντας τις προσωπικές στρατηγικές των στελεχών της, κάτι που οδήγησε στην αποστασία και, μετά τη μεταπολίτευση, στη διάλυσή της.

    Δηλώσεις Ευ.Βενιζέλου

    Διχαστική χαρακτήρισε τη συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου, στην τηλεόραση του Alter, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε φιλική συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τις δραστηριότητες του ΠΑΣΟΚ.

    Επίσης, απαντώντας σε όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την ενημέρωση κορυφαίων στελεχών για τη δήλωση που επρόκειτο να κάνει το βράδυ των εκλογών, τόνισε ότι, όπως εξελίχθηκε το θέμα, δεν υπήρχε καμία δυνατότητα να γίνει καμία συζήτηση επ' αυτής και να προβληθεί οποιαδήποτε αντίρρηση.

    Αναφερόμενος, εξάλλου, στη συζήτηση που είχαν οι δυο τους, την ημέρα των εκλογών, όταν ο κ. Βενιζέλος ρώτησε τον κ. Παπανδρέου αν θα είναι αρχηγός και σε περίπτωση ήττας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε καταφατικά.

    Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι προτίθεται να κάνει στο ΠΑΣΟΚ ότι δεν έκανε ο κ. Παπανδρέου στα 3,5 χρόνια. Θα τα αλλάξει όλα. Και ζήτησε, μέχρι την 11η Νοεμβρίου, να είναι στη διάθεση όλων ο κομματικός μηχανισμός και τις επαφές των υποψηφίων με τον κόσμο να τις οργανώνουν οι τοπικές οργανώσεις. Ενώ προέβαλε και οικονομικές δυσκολίες στη συγκρότηση παράλληλου μηχανισμού, ιδέα την οποία απορρίπτει ούτως ή άλλως.

    Σχετικά με τη στάση των οργανωμένων κομματικών δυνάμεων απέναντί του, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο συνδικαλιστικό, του οποίου αδυνατεί, όπως είπε, να κατανοήσει τη στάση, την οποία, πάντως, αποδίδει στην προσπάθεια κάποιων να διαμορφώσουν μια παραπλανητική και τεχνητή φυσιογνωμία για τον ίδιο. Προσπαθούν, ανέφερε να τον χαρακτηρίσουν «δεξιό», όταν ήταν εκείνος που έδωσε πολλές μάχες με τους συνδικαλιστές απέναντι σε νεοφιλελεύθερες επιλογές, είτε αυτές προέρχονταν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (νομοσχέδιο Γιαννίτση) είτε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ.

    Αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα τόνισε ότι αν δεν υπήρχε το αίτημα της νίκης και η αίσθηση του ντέρμπυ, το ΠΑΣΟΚ θα έπαιρνε χαμηλότερο ποσοστό από το 38,5% που πήρε στις 16 Σεπτεμβρίου.

    Χαρακτήρισε θετικό γεγονός την απουσία του Κώστα Σημίτη από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, λέγοντας ότι, με την απουσία του, βοήθησε το ΠΑΣΟΚ. Δεν θέλησε, όμως να κάνει καμία πρόβλεψη για το αν ο τέως πρωθυπουργός και Πρόεδρος του κόμματος, θα προσέλθει στην Εθνική Συνδιάσκεψη των αρχών του Νοεμβρίου.

    Ιδιαίτερα θετικός ήταν ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στον Απόστολο Κακλαμάνη, του οποίου εξήρε τον ρόλο στη θυελλώδη συνεδρίαση της Κ.Ο. Σε ερώτηση που του τέθηκε, απάντησε ότι δεν γνωρίζει ποιόν θα ψηφίσει ο τέως Πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε πως, ότι κι αν κάνει, θα το κάνει για το καλό του ΠΑΣΟΚ.

    Ανέφερε επίσης ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που δεν αναδειχτεί νικητής στις 11 Νοεμβρίου. Και όταν ρωτήθηκε πως μπορεί να γίνει αυτό, απάντησε με τα παραδείγματα συμβίωσης του κ. Καραμανλή με την κ. Μπακογιάννη και τον κ. Σουφλιά τον οποίο είχε διαγράψει. Επίσης ανέφερε πως θεωρεί φυσιολογικό να μην κατέχει υψηλή θέση σε περίπτωση που επανεκλεγεί ο κ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Βενιζέλος δεν δέχτηκε ότι έχει προνομιακή στήριξη από εξωθεσμικούς παράγοντες και αμφισβήτησε ότι στηρίζεται από τα, φιλικά προς την παράταξη, μέσα ενημέρωσης. Στην καλύτερη, για τον ίδιο, περίπτωση, είπε, υπήρξε ισότιμη μεταχείριση μεταξύ αυτού και του κ. Παπανδρέου.

    Δικαιολόγησε την απόφασή του να ανακοινώσει υποψηφιότητα το βράδυ των εκλογών για να αποτρέψει, όπως είπε, την προσπάθεια υφαρπαγής, προσπάθεια που επαναλήφθηκε στην Κ.Ο.

    Παραδέχθηκε ότι έκανε και λάθη τα οποία, όπως είπε, ήταν επικοινωνιακά και υφολογικά.

    Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε και το δικό του τρίπτυχο για την επόμενη μέρα, που είναι:

    - Νέο ΠΑΣΟΚ

    - Άλλου τύπου αντιπολίτευση

    - Νίκη στις επόμενες εκλογές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 October 2007 - 12:30:32 UTC