Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-10-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εντείνονται οι προεκλογικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ

  • [01] Εντείνονται οι προεκλογικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ

    Κείμενο με δέκα θέσεις για "το μέλλον του ΠΑΣΟΚ - το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος" με «άξονα την αναζήτηση του πολιτικού στίγματος για μια ελπιδοφόρα προοπτική», κατέθεσαν σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Γιάννης Παναγόπουλος, πρόεδρος ΓΣΕΕ, Σπύρος Παπασπύρος, πρόεδρος ΑΔΕΔΥ, Τζανέτος Καραμίχας, πρόεδρος ΠΑΣΕΓΕΣ, Γιώργος Γωνιωτάκης, πρόεδρος ΓΕΣΑΣΕ και Δημήτρης Ασημακόπουλος, πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ.

    Στο μεταξύ, εντείνεται η προεκλογική κίνηση των υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου θα μιλήσει αύριο το βράδυ στη συγκέντρωση στο γυμναστήριο του Σπόριτινγκ στην Αθήνα, με έμφαση στην κοινωνική πολιτική. Αύριο το βράδυ επίσης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στη Νέα Ιωνία. Ο Κώστας Σκανδαλίδης, αναμένεται να παρουσιάσει την πρότασή του για την κυβερνώσα αριστερά.

    Δέκα θέσεις για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ

    Οι πέντε συνδικαλιστές, οι οποίοι παρουσίασαν τις δέκα θέσεις για το «μέλλον του ΠΑΣΟΚ» τόνισαν ότι παρεμβαίνουν ως μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

    Τα πέντε μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν τον Γιώργο Παπανδρέου, ωστόσο τόνισαν ότι η παρέμβασή τους δευτερευόντως κινήθηκε από αυτό, καθώς πρωτεύον για αυτούς είναι ο πολιτικός άξονας των δέκα θέσεων που προσυπογράφουν.

    Όπως είπε ο κ. Παναγόπουλος, η συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ δεν έχει εστιαστεί ακόμα στα πολιτικά ζητήματα και κυρίως στο τι απαιτείται για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, ενώ τόνισε ότι πρέπει να σταματήσουν να μιλούν οι αυτόκλητοι υπερασπιστές της μιας ή της άλλης επιλογής.

    Επίσης ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι παρά τις «φιλότιμες προσπάθειες που γίνονται στα δελτία των 8», το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να χειραγωγηθεί από κανένα.

    «Η κατανόηση των αιτίων της εκλογικής ήττας, προϋπόθεση για μια ελπιδοφόρα προοπτική» είναι η πρώτη από τις δέκα θέσεις και σε αυτό το σημείο ο κ. Παναγόπουλος έκανε λόγο για «πύρρειο νίκη» το 2000, «μια ήττα που δεν ολοκληρώθηκε» το 2004 και για «δεύτερο γύρο» της ήττας το 2007.

    Ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι το ζήτημα τώρα είναι το πολιτικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ, καθώς «θέλουμε το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει και να είναι ΠΑΣΟΚ», ενώ ταυτόχρονα τόνισε ότι «οι επίπλαστες ενότητες φέρνουν επιτυχημένες διασπάσεις».

    Το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της ΓΣΕΕ ανέφερε ως δεύτερη θέση την υπέρβαση της κρίσης και των αδιεξόδων της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η αλλαγή προέδρου δεν αποτελεί αναγκαία και ικανή συνθήκη για να ανακτήσει το ΠΑΣΟΚ την δύναμή του.

    Ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι ο σχηματισμός εύρωστου τομέα κοινωνικής οικονομίας είναι μεταξύ άλλων η απάντηση στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που ακολούθησε η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια.

    Η επαναφορά της πολιτικής στο προσκήνιο και η αντίθεση στις «τεχνικές και τους τεχνικούς της εξουσίας» αποτελεί την τρίτη θέση των πέντε μελών του ΕΣ του ΠΑΣΟΚ, με τέταρτη την «ανάκτηση της ηγεμονίας στην κοινωνία και της πολιτικής ηγεμονίας στην ευρύτερη αριστερά».

    Ο κ. Παναγόπουλος διευκρίνισε ότι «αριστερά» δεν σημαίνει προσέγγιση στις θέσεις του ΚΚΕ, τις οποίες χαρακτήρισε «σκουριασμένες», αλλά διαφορετικό «χειρισμό» του κράτους, και επιτόπιες παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ στα κοινωνικά προβλήματα.

    Επιπλέον πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν «είναι κόμμα ιδεολογίας, δηλαδή κόμμα κοινωνικής ομοιογένειας, αντιπολιτευτικής διαμαρτυρίας και προπαγάνδας για κάποιο σοσιαλιστικό όραμα ή πρότυπο», αλλά είναι «κοινωνικός φορέας πολιτικής εξουσίας που λειτουργεί ως πολυταξικός και πολυσυλλεκτικός οργανισμός».

    «Το ΠΑΣΟΚ είναι κίνημα έκφρασης και στήριξης των μη προνομιούχων Ελλήνων», είναι η επόμενη θέση και ακολουθούν οι θέσεις για «προσδιορισμό της ταυτότητας της σύγχρονης, δημοκρατικής και ανατρεπτικής αριστερής πολιτικής», για «δίκαιη κοινωνία», για «δημοκρατική, ομόσπονδη, πολυπολιτισμική κοινωνική Ευρώπη», για «Εθνική Κοινωνική Συμφωνία που χρειάζεται η Ελλάδα του μέλλοντος» και η θέση για την οργανωτική δομή του κόμματος.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι «αν κουκουλώσουμε τα ζητήματα και επαναπαυθούμε στην αλλαγή προέδρου χωρίς πολιτική συζήτηση, έστω και σύγκρουση, τότε το φάντασμα της διάσπασης θα είναι υπαρκτό», ενώ από την μεριά του ο κ. Σπύρος Παπασπύρος είπε ότι όσοι «θέτουν το ζήτημα σε προσωπική βάση, δημιουργούν όρους διάσπασης».

    Ο κ. Δημήτρης Ασημακόπουλος επισήμανε ότι ποτέ δεν υπήρξε εκπρόσωπος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα κεντρικά όργανα του ΠΑΣΟΚ, ενώ για τις ήττες, είπε ότι δεν έφταιγε ούτε ο κ. Σημίτης, ούτε ο κ, Παπανδρέου.

    Τα πέντε μέλη του ΕΣ του ΠΑΣΟΚ αποδοκίμασαν τις αναφορές Βενιζέλου για «επαγγελματίες συνδικαλιστές», ενώ από την μεριά του ο κ. Καραμίχας είπε ότι «αν διχαστεί (το ΠΑΣΟΚ) τόσο βαθιά,η διάσπαση είναι λύτρωση».

    Επίσης οι ομιλητές απέρριψαν τις απόψεις περί «υπονόμευσης», ενώ σε ό,τι αφορά την θέση Βενιζέλου για τις θητείες στα κομματικά όργανα, ο κ. Παπασπύρου πρότεινε να εφαρμοστούν αναδρομικά από το 2000.

    Επιπλέον ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι το κόμμα πρέπει να είναι εργαστήριο κοινωνικών συνθέσεων και να είναι αυτό που θα επιβάλλει το πρόταγμα που έχει ανάγκη η κοινωνία.

    Τέλος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είπε ότι η συνομοσπονδία θα πάει στην διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή για το ασφαλιστικό για να προτάξει το θέμα της χρηματοδότησης και αν υπάρξει συμφωνία επβ αυτού, μόνο τότε μπορεί να υπάρξει συνέχεια.

    Πρόταση Ε.Βενιζέλου για το οργανωτικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ

    «Θέλουμε το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ, το μεγάλο ΠΑΣΟΚ των πολιτών, να ξανασυναντηθεί με το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ», είπε ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσιάζοντας χθες την πρότασή του για το οργανωτικό πλαίσιο του Κινήματος, η οποία -όπως είπε- είναι ανοιχτή σε διάλογο μέσα από τον οποίο θα οριστικοποιηθεί και θα κατατεθεί στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ.

    Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε ο κ. Βενιζέλος περιλαμβάνεται η εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από το σύνολο των μελών και φίλων του Κινήματος που περιλαμβάνονται σε εκκαθαρισμένο και πιστοποιημένο από την ΕΚΑΠ ψηφιακό μητρώο, ενώ η πρόταση συμπληρώνεται με την εκλογή του γραμματέα και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ από τακτικό συνέδριο που συνέρχεται κάθε τρία χρόνια.

    Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε τη θεσμοθέτηση μεγίστου αριθμού δύο συνεχόμενων και τριών συνολικά θητειών στα όργανα του ΠΑΣΟΚ σε όλα τα επίπεδα. Πρότεινε επίσης η θητεία του προέδρου να είναι τετραετής.

    Ο κ. Βενιζέλος προτείνει επίσης τη συγκρότηση "σκιώδους κυβέρνησης" ενώ τάχθηκε και υπέρ της κατοχύρωσης ρευμάτων και τάσεων μέσα στο ΠΑΣΟΚ με δυνατότητα παρέμβασης, ενώ στα όργανα του κόμματος θα εκλέγονται φυσικά πρόσωπα.

    «Δεν υπάρχει μέση λύση, ούτε μπορούμε να κάνουμε σημειωτόν», είπε ο κ.Βενιζέλος, τονίζοντας ότι αυτά που λέμε για νικηφόρο, μεγάλο, πατριωτικό, ριζοσπαστικό, λαϊκό, προοδευτικό κίνημα πρέπει να εκφραστούν και στο αποτέλεσμα της 11ης Νοεμβρίου.

    Ομιλία Γ.Παπανδρέου στο Χαϊδάρι

    Στην πρώτη δημόσια κομματική εκδήλωση μετά τις εκλογές παραβρέθηκε την Κυριακή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου προσκεκλημένος σε κέντρο στο Χαϊδάρι.

    Επρόκειτο για πρωτοβουλία δημάρχων και νομαρχών που πρόσκεινται στον κ. Παπανδρέου και συντάσσονται μαζί του στη διεκδίκηση της αρχηγείας ενόψει της διαδικασίας που θα διεξαχθεί στις 11 Νοεμβρίου.

    Στο γεύμα παραβρέθηκαν 30 περίπου εν ενεργεία δήμαρχοι και 140 παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης από όλο το λεκανοπέδιο.

    Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους διότι συμπαρατάσσονται στην " νέα αρχή για το κίνημά μας που θέλει και η ελληνική κοινωνία". Οπως σημείωσε "έχουμε μπροστά μας πολλά να αλλάξουμε και κατ' αρχήν ένα πολιτικό σύστημα που χειραγωγεί τις πολιτικές δυνάμεις και την αυτοδιοίκηση". Υπεραμυνόμενος της νέας φυσιογνωμίας που προτείνει δήλωσε ότι κατακτώντας την, το ΠΑΣΟΚ, θα έχει " τις δυνάμεις για να πορευθούμε νικηφόρα". Ασκώντας κριτική στην πρότερη πορεία του κόμματός του μίλησε για τις " μεγάλες σοβαρές τομές που δεν τολμήσαμε και πρέπει να τολμήσουμε, ενώ αναφερόμενος στο πολιτικό σύστημα είπε ότι έτσι όπως λειτουργεί χειραγωγείται η αυτοδιοίκηση".

    " Ξέρω ότι υπάρχουν συμφέροντα που δεν θέλουν να κάνουμε τομές. Ξέρω ότι οι πελατειακές σχέσεις είναι σαράκι που δεν επέτρεψε ούτε σε μας να κάνουμε τομές. Αυτές τις αντιλήψεις πολεμάμε και θέλουμε να σπάσουμε", κατέληξε ο κ. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την Τετάρτη θα μιλήσει εφ όλης της ύλης, με έμφαση στην κοινωνική πολιτική, σε συγκέντρωση στο Σπόρτινγκ.

    Κ. Σκανδαλίδης: "Λείπουν η συλλογικότητα και η εσωκομματική δημοκρατία"

    Για συλλογικότητα και εσωκομμματική Δημοκρατία που είναι αναγκαία και λείπουν από το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο, ο Κώστας Σκανδαλίδης τόσο στην Πρέβεζα όσο και στα Γιάννινα, όπου ολοκλήρωσε την προεκλογική του περιοδεία και μίλησε σε μεγάλη συγκέντρωση στελεχών και υποστηρικτών του σε κεντρικό ξενοδοχείο. «?Και τα δύο -τόνισε-, δεν έλειπαν μόνο στην θητεία του κ. Παπνδρέου, αλλά από το 1992-93. Τότε που τα βήματα του ΠΑΣΟΚ έπρεπε να ακολουθήσουν όλα αυτά που έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου για τη νέα αριστερά?».

    Ο κ Σκανδαλίδης επεσήμανε ότι ο ίδιος, δεν φοβάται διάσπαση, γιατί κανένας δεν μπορεί να διασπάσει ένα ΠΑΣΟΚ που η βάση του είναι ενωμένη σε μια αδιάσπαστη ενότητα όλα αυτά τα χρόνια και τόνισε: « Πρέπει να παλαίψουμε για ένα μεγάλο και ενωμένο ΠΑΣΟΚ. Και να παλαίψουμε μόνο αν συνειδητοποιήσουμε τα βήματα της Ιστορίας, την πορεία μας, τις ανάγκες μιας νέας εποχής και δώσουμε επιτέλους πειστικές απαντήσεις?».

    Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής", ο Κώστας Σκανδαλίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα είναι στο δεύτερο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    Προβάδισμα Γ.Παπανδρέου σε νέες δημοσκοπήσεις

    Προβάδισμα στον Γιώργο Παπανδρέου, έναντι του Ευάγγελου Βενιζέλου, δίνει δημοσκόπηση της GPO για το ΜΕΓΚΑ. συγκεκριμένα κ.Παπανδρέου προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 47% έναντι του κ.Βενιζέλου που συγκεντρώνει 42,5%. Ο Κώστας Σκανδαλίδης ακολουθεί με 3,4%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 October 2007 - 14:31:12 UTC