Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-10-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας
  • [02] Ομιλίες Γ.Παπανδρέου και Β.Βενιζέλου
  • [03] ΚΚΕ: Επικίνδυνες εξελίξεις στα Βαλκάνια
  • [04] ΣΥΡΙΖΑ: Επερώτηση για τα ασφαλιστικά ταμεία
  • [05] Σύσταση Ταμείου κατά της φτώχειας

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Β. Μεϊμαράκης.

    Μετά τη συνάντηση, που είχε διάρκεια δύο και πλέον ωρών, ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό θέματα της αρμοδιότητάς του.

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή συνεδρίασε χθές η Κυβερνητική Επιτροπή, στο Μέγαρο Μαξίμου, και συζήτησε θέματα εξωτερικής πολιτικής και του υπουργείου Εξωτερικών.

    Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μετά τη συνεδρίαση δήλωσε πως ενημέρωσε λεπτομερώς για την πορεία της ευρωπαϊκής Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης, σημειώνοντας ότι είναι ένα θέμα που "βαίνει προς αίσιον τέλος".

    Η κ. Μπακογιάννη εκτίμησε ότι η Σύνοδος Κορυφής θα επικυρώσει το αποτέλεσμα όλων αυτών των πολύμηνων διεργασιών και η Ευρώπη θα μπορέσει να γυρίσει σελίδα με τη νέα Μεταρρυθμιστική Συνθήκη σε ισχύ. "Ευελπιστούμε αυτό να γίνει πριν από το τέλος του έτους, ώστε το 2008 να είναι ο χρόνος επικύρωσης της νέας ευρωπαϊκής Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης και αρχής αυτής της καινούργιας σελίδας, η οποία ουσιαστικά θα ολοκληρωθεί με τις ευρωεκλογές το 2009", είπε η κ. Μπακογιάννη.

    Επίσης, τόνισε, ότι ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για τη συζήτηση που είχε με τον κ. Σολάνα για το ζήτημα της ΠΓΔΜ και σημείωσε ότι "από κει και πέρα για το Σκοπιανό οι θέσεις είναι γνωστές και δεν έχουμε καμιά εξέλιξη".

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν ο χειρισμός του ζητήματος αυτού αποτελεί κορυφαία στιγμή για την πολιτική της σταδιοδρομία, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι "ο υπουργός Εξωτερικών διαχειρίζεται όλα τα θέματα που πρέπει να διαχειριστεί", ενώ σε ερώτηση τι σημαίνει για την Ντόρα Μπακογιάννη να χειριστεί το ζήτημα αυτό: "Τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο από το να κάνει τη δουλειά της".

    Η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι δεν συζητήθηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών και υπογράμμισε: "Η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι αυτό το οποίο επιθυμεί είναι να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή ονομασία, μια αμοιβαία αποδεκτή ονομασία, η οποία θα μπορέσει να επιτρέψει στις δύο χώρες να βάλουν τις σχέσεις τους σε έναν καινούργιο δρόμο και σε μια καλύτερη περίοδο".

    Επίσης, η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι συζητήθηκαν το ζήτημα του Κοσόβου, καθώς και θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος για την περιοχή, αλλά και σειρά θεμάτων που απασχολούν την ελληνική εξωτερική πολιτική και τα οποία απαιτούν, όπως είπε, έναν πολύ στενό και καλό συντονισμό ολόκληρης της κυβέρνησης προς υποστήριξή τους.

    Τέλος, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι εδώ και καιρό είχε πει ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής θα μας απασχολήσουν με ιδιαίτερη ένταση, καθώς γύρω μας υπάρχουν διάφορα γεγονότα τα οποία "τρέχουν", από την κρίση στη Μέση Ανατολή μέχρι τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

    Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σε ερώτηση αν έχει αλλάξει κάτι σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να γίνει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, απάντησε πως δεν έχει αλλάξει κάτι, ενώ για το αν θα υπάρξει ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό και την υπουργό Εξωτερικών είπε πως είναι αυτονόητο ότι τόσο ο κ. Καραμανλής όσο και η κα Μπακογιάννη είναι στη διάθεση των πολιτικών αρχηγών, εφόσον κάποιος ζητήσει να ενημερωθεί.

    «Οποιοσδήποτε πρόεδρος κόμματος ζητήσει από την υπουργό Εξωτερικών ενημέρωση θα την έχει αμέσως», τόνισε, ενώ σε ερώτηση για το ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της κυβέρνησης για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ σημείωσε πως θα μείνει στις δηλώσεις της κας Μπακογιάννη.

    «Οι θέσεις μας έχουν δημοσιοποιηθεί, είναι γνωστές. Δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι καινούργιο τώρα», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά σέβεται απολύτως τη διαδικασία που γίνεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

    Εγκαίνια της έκθεσης «Ο Γκρέκο και το εργαστήριό του»

    Την έκθεση με τίτλο «Ο Γκρέκο και το εργαστήριό του», εγκαινίασαν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής και η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας.

    Στην τελετή εγκαινίων της έκθεσης, που τελεί υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και διοργανώθηκε με τη σύμπραξη της Ισπανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, βρέθηκαν ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Δ. Σιούφας, η πρώην πρόεδρος, κ. Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, η υπουργός Εξωτερικών, κ. Ντ. Μπακογιάννη, ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ, κ. Κ. Μητσοτάκης και πλήθος άλλων προσωπικοτήτων της πολιτικής, του πολιτισμού και της διπλωματίας και των δύο χωρών.

    «Ο πολιτισμός είναι η γέφυρα που συνδέει τους ανθρώπους στο χώρο και στο χρόνο σε μια κοινή πορεία. Είναι το ισχυρότερο εργαλείο που διαθέτουμε στο διαρκή αγώνα για την τελική και οριστική αντικατάσταση της σύγκρουσης από τη συνεργασία, της μισαλλοδοξίας από την αλληλεγγύη, της καχυποψίας από την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων και των εθνών», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Κ. Καραμανλής.

    «Ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος υπήρξε ένας μεγάλος γεφυροποιός. Το έργο του, σχεδόν τετρακόσια χρόνια μετά το θάνατό του, είναι σημείο αναφοράς για την παγκόσμια τέχνη και συνεχίζει ακόμη και σήμερα να εμπνέει νέους δρόμους δημιουργίας και έκφρασης. Είναι όμως επίσης ένας ακόμη, ισχυρός δεσμός ιστορίας και πολιτισμού για τους λαούς της Ισπανίας και της Ελλάδας», ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και κατέληξε:

    «Ζούμε σε μια εποχή όπου ολόκληρη η ανθρωπότητα αναζητά αξίες και ιδανικά που θα της επιτρέψουν όχι απλώς να επιβιώσει στον πλανήτη, αλλά και να ενώσει δυνάμεις για ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Σβ αυτή τη συνθήκη το χρέος χωρών, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, είναι ξεκάθαρο: να αξιοποιήσουμε την τεράστια παρακαταθήκη του πολιτισμού μας ως πηγή νοηματοδότησης και έμπνευσης της κοινής μας δράσης. Αντιλαμβανόμενος λοιπόν αυτή την έκθεση ως μια σημαντική συμβολή σβ αυτή την κατεύθυνση, θέλω να ευχαριστήσω όλες και όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίησή της. Και ιδιαίτερα τον Καθηγητή κ. Νίκο Χατζηνικολάου και την Κυρία Ντόλλη Γουλανδρή, Πρόεδρο του Ιδρύματος Γουλανδρή που μας έχει συνηθίσει σε εξαιρετικές πρωτοβουλίες για τον πολιτισμό. Εύχομαι τέλος η στενή πολιτιστική συνεργασία των δύο πατρίδων του Ελ Γκρέκο να συνεχίσει και στο μέλλον να παράγει γόνιμους καρπούς».

    Για την θαυμαστή προσωπικότητα του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, για την πολυτιμότητα των εκθεμάτων, που θα φιλοξενούνται για περίπου δύο μήνες στο Μουσείο αλλά και γενικότερα για την αγαστή συνεργασία Ελλάδας και Ισπανίας τόσο σε πολιτιστικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο, μίλησαν η πρόεδρος του Ιδρύματος Γουλανδρή, ο Ισπανός πρέσβης και ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, ενώ οι πύλες της έκθεσης άνοιξαν επίσημα αμέσως μετά τον χαιρετισμό του πρωθυπουργού.

    Μετά τα εγκαίνια, οι επίσημοι περιηγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου Σταθάτου, όπου ξεδιπλώνεται ο «Γκρέκο και το εργαστήριό του». Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 5 Ιανουαρίου του 2008.

    [02] Ομιλίες Γ.Παπανδρέου και Β.Βενιζέλου

    Συνεχίζονται οι προεκλογικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές της 11ης Νοεμβρίου. Η πρώτη μετεκλογική ανοιχτή εκδήλωση του προέδρου του Κινήματος Γιώργου Παπανδρέου γίνεται αυτή την ώρα στο γήπεδο του Σπόρτιγκ στην Αθήνα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσίασε το πρωί τις προτάσεις του για το Ασφαλιστικό, ενώ το βράδυ θα μιλήσει σε δύο εκδηλώσεις, στην Ελευσίνα και στο Κλειστό Γυμναστήριο της Νέας Ιωνίας. Την Παρασκευή θα επισκεφθεί την Αρκαδία και την Μεσσηνία. Ο Κώστας Σκανδαλίδης την Πέμπτη και την Παρασκευή θα περιοδεύσει σε νομούς της Πελοποννήσου.

    Συνέντευξη Τύπου Β.Βενιζέλου για Ασφαλιστικό

    Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί ούτε να σιωπά, ούτε να υπεκφεύγει με γενικολογίες στο θέμα του Ασφαλιστικού, καθώς αυτό το θέμα συνδέεται με το μέλλον της κοινωνίας και παράλληλα αφορά την κυβερνητική πολιτική και το ιδεολογικό και κοινωνικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου ο υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για "επιχείρηση τρομοκράτησης της κοινωνίας με συστηματική κινδυνολογία για άμεση κατάρρευση του συστήματος και με συνεχείς απειλές για μείωση των συντάξεων και αύξηση των νομοθετημένων ορίων ηλικίας".

    "Όλα αυτά οδηγούν κατά βάθος στην εγκατάλειψη του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και στην άνθιση μιας ιδιωτικής ασφάλισης. Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος της συντηρητικής πολιτικής", επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι "αυτό για μας είναι απαράδεκτο, δεν θα περάσει".

    Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους "στις 12 Νοεμβρίου", υπογραμμίζοντας ότι "πρέπει να δείξουμε ότι υπάρχει λύση, χωρίς μείωση των συντάξεων και χωρίς αύξηση των νομοθετημένων ορίων ηλικίας, επιστημονικά και αναλογιστικά τεκμηριωμένη και κοινωνικά δίκαιη".

    Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε ως προϋποθέσεις του διαλόγου για το Ασφαλιστικό:

    α) Να τηρούνται οι υφιστάμενες και νομοθετημένες (ιδίως με τους νόμους 3029/2002 και 3232/2004) υποχρεώσεις του κράτους έναντι του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων με την εγγραφή των σχετικών κονδυλίων στον Κρατικό Προϋπολογισμό και την έγκαιρη καταβολή τους (1% του ΑΕΠ το χρόνο στο ΙΚΑ κ.ο.κ.).

    β) Να εφαρμόζεται με συνέπεια, η ισχύουσα ασφαλιστική νομοθεσία.

    γ) Να ενεργοποιηθεί με εγγυήσεις ανεξαρτησίας και διαφάνειας η Εθνική Αναλογιστική Αρχή και να εκπονηθούν, με βάση επικαιροποιημένα και αξιόπιστα στοιχεία, οι αναγκαίες κυλιόμενες αναλογιστικές μελέτες.

    δ) Να παύσουν οι συστηματικές ενέργειες σκόπιμης επιβάρυνσης του ΙΚΑ ή άλλων ταμείων όπως το ΤΑΠ-ΟΤΕ, προκειμένου να διευκολυνθεί η εξυγίανση και η κερδοφορία επιχειρήσεων σε πολλές από τις οποίες το κράτος δεν μετέχει ούτε καν ως μέτοχος της μειοψηφίας.

    ε) Να καταστεί η αρμόδια Διαρκής Επιτροπή της Βουλής το επίκεντρο του υπεύθυνου πολιτικού και κοινοβουλευτικού διαλόγου για το Ασφαλιστικό.

    στ) Να αναγνωριστεί από το κράτος που έχει την ευθύνη για την κοινωνική ασφάλιση, ο κρίσιμος ρόλος των κοινωνικών εταίρων, ο διάλογος των οποίων πρέπει να ενθαρρύνεται και να υποστηρίζεται.

    ζ) Να σταματήσει αμέσως η ακατάσχετη και σκόπιμη κινδυνολογία γύρω από τα ασφαλιστικά δικαιώματα που δημιουργεί κύματα φυγής και πρόωρης συνταξιοδότησης, επιβαρύνοντας το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Ο κ. Βενιζέλος τόνισε επίσης ότι "θεμελιώδης δέσμευσή μας είναι ένα δημόσιο, καθολικό και διανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που βασίζεται σε τριμερή χρηματοδότηση για τους μισθωτούς (και διμερή για τους αυτοαπασχολούμενους) και παρέχει κύρια και επικουρική ασφάλιση και σύνταξη. Το κράτος εγγυάται όλες τις συντάξεις".

    Απαντώντας σε ερώτηση, αναφέρθηκε στα μέτρα για το πετρέλαιο θέρμανσης, την "αδυναμία να ολοκληρωθεί ο προϋπολογισμός, την απόρριψη της αναπροσαρμογής του ΑΕΠ και τις συνεχείς συζητήσεις για το καθεστώς των εργαζομένων στο Δημόσιο και συγκρούσεις μεταξύ υπουργών", και είπε ότι "όλα αυτά φέρνουν πολύ κοντά το ενδεχόμενο εκλογών, δεν έχουμε άνεση χρόνου".

    [03] ΚΚΕ: Επικίνδυνες εξελίξεις στα Βαλκάνια

    "Οι εξελίξεις που καθορίζουν και τον αυριανό ρόλο της FYROM, δεν σχετίζονται με την ονομασία της, αλλά με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου που προωθούν από κοινού ΗΠΑ και ΕΕ, καθώς και με την επέκταση του ΝΑΤΟ", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και καλεί την κυβέρνηση "να σταματήσει την υποστήριξή της και να αποσύρει την υπογραφή της από τις αποφάσεις της ΕΕ που προωθούν αυτό το επικίνδυνο για τους λαούς των Βαλκανίων σχέδιο".

    Η κυβέρνηση, υπογραμμίζει το ΚΚΕ, συνεπικουρούμενη και από τα άλλα κόμματα, επιχειρεί να κρύψει τις επικίνδυνες εξελίξεις στα Βαλκάνια περιορίζοντας το ζήτημα μόνο στο όνομα της FYROM. Αυτό, επισημαίνει, συνιστά αποπροσανατολισμό του λαού και προσφέρει καλές υπηρεσίες στα σχέδια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που ανταγωνιζόμενες διαμορφώνουν στην περιοχή μας κράτη προτεκτοράτα.

    Το ΚΚΕ τονίζει τέλος ότι "ο λαός δεν πρέπει να επιτρέψει να επαναληφθεί το έργο μαζικού αποπροσανατολισμού, που με ευθύνη των ηγεσιών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και άλλων δυνάμεων, έζησε το 1992, όταν προετοιμαζόταν η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και ο πόλεμος σε βάρος της.

    «Όχι στο Ευρωσύνταγμα»

    Το ΚΚΕ απορρίπτει κατηγορηματικά τη μεταρρυθμιστική συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (γνωστότερη ως Ευρωσύνταγμα) επικρίνοντας ταυτόχρονα τα άλλα κόμματα για τη στάση τους.

    Τη θέση του ΚΚΕ παρουσίασε η γγ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου ενόψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 18 Οκτωβρίου.

    Η κ. Παπαρήγα αναφερόμενη στα δυο μεγάλα κόμματα είπε ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν ταχθεί υπέρ της συνθήκης και μάλιστα συμμετέχουν στην προπαγάνδα ότι η μη υιοθέτηση της συνθήκης θα είναι ζημιά για την ενότητα και την παραπέρα ενοποίηση της Ευρώπης, θέση που χαρακτήρισε ταξική και απολύτως αντιλαϊκή.

    Για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ακολουθεί αυστηρή αλλά πάντα επιφανειακή κριτική στη συνθήκη και ταυτόχρονα υποστηρίζει τις θέσεις για "περισσότερη" Ευρώπη που σημαίνει περισσότερη ιμπεριαλιστική Ευρώπη.

    Το ΚΚΕ, όπως είπε η κ. Παπαρήγα, απορρίπτει τη νέα συνθήκη γιατί υιοθετεί τη στρατηγική του αμερικανικού ιμπεριαλισμού για τον προληπτικό πόλεμο, εντείνει τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, εκχωρεί ακόμη περισσότερα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών στα διακρατικά όργανα της ΕΕ και καταργεί το βέτο και καθιερώνει ειδική πλειοψηφία προς όφελος των πιο ισχυρών κρατών - μελών για όλα τα ζητήματα θίγοντας την εθνική ανεξαρτησία και ανεξαρτησία των χωρών της ΕΕ.

    Επίσης, είπε η κ. Παπαρήγα, και στη νέα συνθήκη ισχύει η υπεροχή του δικαίου της ΕΕ.

    Η γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι το κόμμα της λέει ένα διπλό όχι και στην ΕΕ και στο Ευρωσύνταγμα και σε κάθε μορφή Ευρωσυντάγματος.

    Η γραμματέας του ΚΚΕ τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι οι ηγεσίες των κρατών - μελών της ΕΕ αποφάσισαν να μην τεθεί στην κρίση των λαών με δημοψηφίσματα η νέα συνθήκη αλλά και γιατί, όπως είπε, "το αίτημα για δημοψήφισμα έχει αξία όταν επιδιώκεται να στηριχθούν οι λαοί για να διεκδικήσουν το δίκαιό τους με τη γραμμή αντίστασης και απειθαρχίας. Και το δημοψήφισμα να μην χρησιμοποιείται για επικύρωση της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως στη γειτονική Ιταλία για την κοινωνική ασφάλιση".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την κρίση στο ΠΑΣΟΚ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι δεν είναι πρόβλημα ηγεσίας αλλά ότι σε όλη την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία υπάρχει κρίση στρατηγικής, καθώς τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα έχουν εξελιχθεί σε πόλο που στηρίζει το καπιταλιστικό σύστημα.

    [04] ΣΥΡΙΖΑ: Επερώτηση για τα ασφαλιστικά ταμεία

    Επερώτηση με θέμα "την ενίσχυση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, την επιστροφή των οφειλομένων, και την αύξηση των πόρων τους από την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής" κατέθεσαν προς τους υπουργούς Οικονομίας και Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας οι δεκατέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

    Συγκεκριμένα, επερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

    "-Τι προτίθενται να πράξουν προκειμένου να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία τα διαχρονικά λεηλατηθέντα αποθεματικά τους,

    -τι προτίθενται να πράξουν για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, της εισφοροκλοπής και για την κατάργηση της ανασφάλιστης εργασίας

    -πότε θα αποπληρώσουν τα χρέη του Δημοσίου προς το ΙΚΑ που προκύπτουν από νομοθετημένες υποχρεώσεις του προς αυτό;

    -ποια είναι η θέση τους για την καλύτερη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών του ΙΚΑ;

    -γιατί δεν καταργούν τις αντιασφαλιστικές διατάξεις των νόμων 2084/92 και 3029/2002;

    -με ποιο τρόπο θα προωθήσουν την ασφαλή διαχείριση της εναπομείνασας περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων μακριά από λογικές χρηματιστηριακού ή άλλου τζόγου;

    -πώς θα προχωρήσει η επαναθέσπιση της υποχρεωτικής τριμερούς χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης για το σύνολο των ασφαλισμένων".

    Αλ. Αλαβάνος: Καταγγελία της κυβερνητικής πολιτικής

    Επί της ουσίας η επερώτηση για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων αποτελεί μια καταγγελία της κυβερνητικής πολιτικής, δήλωσε ο Αλ. Αλαβάνος, μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

    Η επερώτηση θα αποσταλεί στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, γιατί όπως είπε ο κ. Αλαβάνος, στόχος είναι να υπάρξει ένα κοινό μέτωπο αντίστασης στην προσπάθεια επιδείνωσης της θέσης των εργαζομένων.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι αν δεν υπάρξει τις επόμενες ημέρες απάντηση από το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί μόνος του την επόμενη εβδομάδα.

    Επίσης, ο κ. Αλαβάνος κάλεσε τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή να ανακοινώσει σήμερα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ, γιατί όπως είπε, αποτελεί προσβολή προς την κοινωνία η μη πληρωμή περίπου 2 δισ. ευρώ από επιχειρηματίες.

    Ακόμη, ο κ. Αλαβάνος ζήτησε να αυξηθεί η φορολογία των κερδών και να φορολογηθεί η υπεραξία των μετοχών, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και όχι να αυξηθεί ο ΦΠΑ.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο διάλογο που έχει συγκαλέσει η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό, ο κ. Αλαβάνος δήλωσε ότι το κόμμα του θα κάνει προτάσεις όπως η συγκεκριμένη επερώτηση στη Βουλή, όχι όμως στο πλαίσιο διαλόγου που θέλει να νομιμοποιήσει προειλημμένες αποφάσεις.

    [05] Σύσταση Ταμείου κατά της φτώχειας

    Το Σχέδιο Νόμου για τη σύσταση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής για την αντιμετώπιση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων στην Ελλάδα, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης.

    Οπως δήλωσε, η Ελλάδα μαζί με την Ιρλανδία έχουν το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις. Στην Ελλάδα εντοπίζεται το πρόβλημα στο γεγονος ότι είναι χαμηλή η αποτελεσματικότητα των κοινωνικών μεταβιβάσεων.

    Το σχετικό σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση της φτώχειας προβλέπει την ίδρυση ενός Ταμείου, το οποίο θα προικοδοτηθεί άμεσα με 100 εκατ. ευρώ. Για την καταπολέμηση της φτώχειας θα χορηγηθούν 500 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2008 και τα επόμενα έτη θα αυξάνεται συνεχώς η ενίσχυση του ταμείου, ώστε στο τέλος της τετραετίας (2011) να διατίθενται 2 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση της φτώχειας.

    Ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνισε ότι δυο υπουργεία -συγκεκριμένα το Υγείας και το Απασχόλησης- θα καταρτίζουν προγράμματα με στοχευμένες δράσεις, η υλοποίηση των οποίων θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης, έχει διακηρυγμένη πρόθεση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της φτώχειας και γίνεται πλέον ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Ο υπουργός Οικονομίας υπενθύμισε ότι και τα προηγούμενα χρόνια είχαν γίνει βήματα για την καταπολέμηση της φτώχειας, όπως η μείωση της ανεργίας, η αύξηση του ΕΚΑΣ και η αύξηση του επιδόματος ανεργίας.

    Η στήριξη των φτωχών θα γίνεται είτε μέσω άμεσης εισοδηματικής ενίσχυσης, είτε μέσω προγραμμάτων κατάρτισης για την απόκτηση δεξιοτήτων. Διευκρινίζοντας το σημείο αυτό, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι σε ένα συνταξιούχο μεγάλης ηλικίας θα δοθεί άμεση εισοδηματική ενίσχυση, ενώ για έναν νέο, ο οποίος εμπίπτει στην κατηγορία των φτωχών, η στήριξή του μπορεί να γίνει μέσω προγραμμάτων κατάρτισης.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Αλογοσκούφης δεν απέκλεισε την πιθανότητα μια μορφή ενίσχυσης να είναι και το επίδομα θέρμανσης για συγκεκριμένες κατηγορίες φτωχών.

    Επίσης είπε ότι ως κριτήριο για την ενίσχυση δεν θα είναι μόνο το δηλωμένο εισόδημα, διότι υπάρχουν αδυναμίες λόγω της φοροδιαφυγής, αλλά και άλλα κριτήρια, όπως είναι η οικογενειακή κατάσταση, η κατάσταση της υγείας του δικαιούχου, αν είναι αυτός άνεργος ή συνταξιούχος, η περιουσιακή του κατάσταση κλπ.

    Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ, είπε ότι είναι δεδομένη η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης και ότι επιδίωξή της είναι όχι μόνο να υπάρχει δεδομένη φορολογική πολιτική, αλλά και να ξεκαθαριστεί η πολιτική αυτή για ολόκληρη την τετραετία.

    ΜΚΟ κατά της φτώχειας από τον ΕΒΕΑ

    Στο μεταξύ στην ίδρυση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που θα εκφράζει την Ελληνική Επιχειρηματική Ευθύνη Κατά της Φτώχειας προχωρά το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας.

    Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του επιμελητηρίου κ. Κ. Μίχαλος η ΜΚΟ επιδιώκει να εκφράσει και να συντονίσει την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη των Επιχειρήσεων. "Δεν επιδιώκουμε να συλλέξουμε κάτι από το υστέρημα των πολιτών. Στόχος μας είναι η αναδιανομή του πλεονάσματος κάθε σπιτιού και κάθε επιχείρησης σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη" ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το ΕΒΕΑ έχει διαμορφώσει το βασικό πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Οργάνωσης, το οποίο θα γνωστοποιηθεί προσεχώς.

    Ο στόχος του επιμελητηρίου, όπως διευκρίνισε ο κ. Μίχαλος, ξεπερνά τη φιλανθρωπία. Δεν επιδιώκεται να δημιουργηθεί "ταμείο" αρωγής απόρων. "Θέλουμε να αποδείξουμε με πράξεις ότι οι συμπολίτες μας με δυσκολίες δεν είναι καταδικασμένοι να παραμείνουν σε κατάσταση Φτώχειας, ότι όταν υπάρξουν οι προϋποθέσεις είναι δυνατή η αλλαγή των συνθηκών της ζωής τους" και σε αυτό το πλαίσιο επιδιώκεται άμεσα να εξασφαλιστεί η συμμετοχή και η συνεργασία των θεσμικών, κοινωνικών, πολιτικών και παραγωγικών δυνάμεων .

    Σε σχετική εκδήλωση παρουσιάστηκε έρευνα για τη φτώχεια που πραγματοποίησε η εταιρεία Κάπα Research σε συνεργασία με το London School of Economics για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομίας και του ΕΒΕ Αθήνας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το 59,6% των Ελλήνων ζει με το φόβο της φτώχειας, οι 7 στους 10 Ελληνες (71,8%) δηλώνει ότι στη διάρκεια της ζωής του καθένας μπορεί να περάσει σε κατάσταση φτώχειας.

    Το 68,4% εκτιμά ότι στο μέλλον η διαφορά μεταξύ πλουσίων και φτωχών θα αυξηθεί ενώ το 49,6% θεωρεί ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση φτώχειας περιήλθαν σε αυτή την κατάσταση μετά από κάποιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπισαν στην εργασία ή την υγεία.

    Σε ό,τι αφορά στα μέτρα καταπολέμησης της φτώχειας οι πολίτες που απάντησαν στην έρευνα θεωρούν αποτελεσματική την καταπολέμηση της ανεργίας και τη δημιουργία ευκαιριών για εργασία σε ποσοστό 69,6%.

    Το κράτος για το 92,4% όσων απάντησαν πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την καταπολέμηση της φτώχεια και οι δήμοι και οι νομαρχίες για το 65,1% του δείγματος.

    Τέλος ο ρόλος των επιχειρήσεων (36,2%) μπορεί να είναι καθοριστικός αναλαμβάνοντας δράσεις κατά της φτώχειας στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ενώ και τα συνδικάτα μπορούν να διαπραγματεύονται με τους εργοδότες για την βελτίωση της κατάστασης των πλέον αδύναμων εργαζόμενων και να ασκούν πιέσεις στους πολιτικούς για τη διαμόρφωση μιας συνολικής πολιτικής κατά της φτώχειας.

    Μήνυμα του ΓΓ ΟΗΕ

    "Στην αυγή της νέας Χιλιετίας, οι ηγέτες της ανθρωπότητας ανέλαβαν τολμηρές δεσμεύσεις προς τους φτωχούς του κόσμου.

    Δεσμεύτηκαν για έναν κόσμο όπου όλα τα παιδιά θα τελειώνουν το δημοτικό σχολείο, οι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και δεν θα είναι εκτεθειμένοι σε θανατηφόρες ασθένειες όπως η ελονοσία, έναν κόσμο όπου τα κράτη θα συνεργάζονται με σκοπό τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Πάνω από όλα, οι ηγέτες μας υποσχέθηκαν έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι δε θα είναι πια καταδικασμένοι σε μια ζωή ακραίας φτώχειας", αναφέρει στο μήνυμά του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.

    Σημειώνει ότι "φέτος, η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας συμπίπτει χρονικά με τη μισή διαδρομή του αγώνα για την υλοποίηση μέχρι το 2015 αυτών των δεσμεύσεων - των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας. Η Ημέρα, προσθέτει, αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για να κάνουμε έναν απολογισμό της προόδου που έχουμε σημειώσει αλλά και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας".

    "Σε παγκόσμιο επίπεδο, τονίζει ο κ. Μπαν Γκι Μουν, οι επιδόσεις μας διαφέρουν. Το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα έχει μειωθεί, ενώ εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο για την επίτευξη του Στόχου για τη μείωση στο μισό της ακραίας φτώχειας. Ωστόσο, η πρόοδος δεν είναι παντού η ίδια, ενώ για ορισμένες περιοχές και ειδικότερα την Υποσαχάρια Αφρική, καμία από τις μεγάλες υποσχέσεις μας δε βρίσκονται στο δρόμο της υλοποίησης".

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ στο μήνυμά του αναφέρει επίσης ότι, "σήμερα ο κόσμος οφείλει να εστιάσει την προσοχή του και να διαθέσει πόρους στις περιοχές και τους ανθρώπους που έχουν μείνει πίσω. Οφείλουμε να θυμόμαστε ότι κανείς δεν είναι τόσο αφοσιωμένος στη μάχη κατά της φτώχειας όσο οι ίδιοι οι φτωχοί. Συχνά αυτό που τους λείπει είναι η καθοδήγηση, τα μέσα και οι ευκαιρίες να κερδίσουν αυτή τη μάχη".

    "Έχουμε καθήκον, προσθέτει ο κ. Μπαν Γκι Μουν να αντιμετωπίσουμε αυτές τις δυσκολίες. Όπως προτείνει και το θέμα του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας, πρέπει να θεωρήσουμε τους ανθρώπους που ζουν στη φτώχεια ως παράγοντες αλλαγής. Αυτό απαιτεί την προώθηση του εθνικού ελέγχου στις στρατηγικές ανάπτυξης. Απαιτεί την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στη χάραξη πολιτικής και από τις κυβερνήσεις να λογοδοτούν περισσότερο στους πολίτες τους όσον αφορά τις προσπάθειες τους για την επίτευξη των Στόχων της Χιλιετίας. Πάνω από όλα, απαιτεί μια αληθινή συνεργασία για την ανάπτυξη, μια συνεργασία στην οποία οι πλούσιες χώρες θα επιτελέσουν το καθήκον τους, παρέχοντας πόρους και παραγωγικές ευκαιρίες απασχόλησης μέσω της πρόσβασης στην αγορά, ώστε όσοι πλήττονται από τη φτώχεια να μπορέσουν να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους".

    Ο κ. Μπαν Γκι Μουν στο μήνυμά του καταλήγει:"Σήμερα, σφίγγουμε το χέρι των φτωχών ανθρώπων σε μια συλλογική προσπάθεια που συμπεριλαμβάνει την κοινωνία των πολιτών, τον ιδιωτικό τομέα και τους πολίτες όλου του κόσμου. Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι προσπαθούν να ακουστεί η φωνή τους διαμαρτυρόμενοι κατά της φτώχειας, σε αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, πανεπιστήμια και σχολεία. Αποστέλλουν μηνύματα ή υποβάλουν αναφορές, καλώντας τους ηγέτες τους να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. Ζητούν την ταύτιση των δράσεων των κυβερνήσεων και των πολιτών, τόσο στις αναπτυσσόμενες όσο και τις αναπτυγμένες χώρες, για την υλοποίηση των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας.

    Αυτή την 20η επέτειο της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Φτώχειας, ας εκφράσουμε όλοι τη διαμαρτυρία μας. Ας δείξουμε την πολιτική βούληση που απαιτείται για να δοθεί μια για πάντα τέλος στη μάστιγα της φτώχειας".

    Συνέντευξη από το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

    Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φτώχειας η 17η Οκτωβρίου και οι αριθμοί χρόνο με το χρόνο γίνονται όλο και πιο ανησυχητικοί. Αιτία, όπως ανέφερε στη σχετική συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) κ. Α. Μαραγκοπούλου, "η νέα οικονομία και η παγκοσμιοποίηση που έχουν επιδεινώσει την κατάσταση όχι μόνο στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, αλλά και εντός των ανεπτυγμένων κρατών μεταξύ των πλέον αδύναμων κοινωνικο-οικονομικά στρωμάτων".

    Χαρακτηριστική επενέργεια της "νέας οικονομίας" στη χώρα μας αποτελεί η μεταφορά εργοστασίων μεγάλων επιχειρήσεων σε πρώην κομμουνιστικά κράτη χαμηλού εργατικού κόστους. Πλέον εύγλωτο παράδειγμα των συνεπειών αυτής της κατάστασης, όπως σημείωσε η κ. Μαραγκοπούλου, αποτελεί το γεγονός ότι στη βόρεια Ελλάδα, καθημερινά, Ελληνίδες εργάτριες μεγάλης χαρτοβιομηχανίας ειδών υγιεινής περνούν τα σύνορα για να εργασθούν με πολύ χαμηλό ημερομίσθιο και χωρίς καμία εργασιακή εξασφάλιση στο εργοστάσιο που έχει πλέον μεταφερθεί στη Βουλγαρία.

    Ετσι, σήμερα το πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού (κάτοικοι Ευρώπης και ΗΠΑ) κατέχει περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου πλούτου και το πλουσιότερο 10% κατέχει το 85% του παγκόσμιου πλούτου. Συγχρόνως, το φτωχότερο 50% έχει στην κατοχή του σχεδόν μόλις το 1% του παγκόσμιου πλούτου.

    Οπως τόνισε η βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ κ. Λούκα Κατσέλη αναφερόμενη στη χώρα μας, το 21% του ελληνικού πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας (850 ευρώ το μήνα), ενώ ο κοινωνικός αποκλεισμός που μετριέται με μη χρηματικούς δείκτες κοινωνικής αποστέρησης είναι πολύ υψηλότερος: "Σήμερα, πάνω από το 50% του πληθυσμού βιώνει υψηλό βαθμό δυσκολίας στην ικανοποίηση βασικών αναγκών και υποχρεώνεται να καταφεύγει στο δανεισμό για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στα έξοδά του", ανέφερε η κ. Κατσέλη.

    Το 40% των φτωχών - που αποτελούνται από ηλικιωμένους, ανέργους, νέους και γυναίκες - ζει στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Γεωγραφικά, τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας καταγράφονται στην Ηπειρο (37%) και τη Στερεά Ελλάδα (32%). Οπως αναφέρθηκε, ως βασικές αιτίες του φαινομένου προσδιορίζονται το υψηλό ποσοστό ανεργίας, η μεγάλη αύξηση των τιμών στα είδη καθημερινής ανάγκης τα τελευταία χρόνια και η αντίστοιχη μηδαμινή αύξηση των μισθών.

    Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΜΔΑ κ. Α. Σισιλιάνος υπογράμμισε τον καίριο ρόλο που καλούνται να παίξουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα στην ανατροπή αυτής της κατάστασης που, όπως τόνισε η κ. Μαραγκοπούλου, "δεν μπορεί να συνεχισθεί". Αναφέρθηκε στις ελπίδες, όπως είπε, που διαγράφονται στον ορίζοντα μετά την ανάληψη της διεύθυνσης του ΔΝΤ από τον Ντομινίκ Στρος Καν και τις πρόσφατες δηλώσεις του στην εφημερίδα "Le Monde?, όπου είπε ότι πρέπει να αλλάξει άρδην η φιλοσοφία του Οργανισμού και δεσμεύθηκε ότι θα συνεργασθεί στενά με την Παγκόσμια Τράπεζα, ώστε τα αναπτυξιακά προγράμματα να λαμβάνουν πλέον υπόψη την ανάγκη καταπολέμησης της φτώχειας. "Είναι ανάγκη να ξεφύγουμε από τη λογική των μακρο-οικονομικών μεγεθών και να προσεγγίσουμε την οικονομία μέσα από τη λογική της ανθρώπινης ανάπτυξης", τόνισε ο κ. Σισιλιάνος.

    Εκδηλώσεις

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Φτώχειας, η "Συμμαχία Ενάντια στη Φτώχεια" οργανώνει σειρά εκδηλώσεων την Παρασκευή και το Σάββατο. Την Παρασκευή στο κτίριο της ΓΣΕΕ (Πατησίων 69) θα προβληθεί στις 6.30 μ.μ. το ντοκιμαντέρ "Life and Debt? για τις επιπτώσεις των πρακτικών της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ στην οικονομία της Τζαμάικα. Στις 8.00 μ.μ. θα ακολουθήσει συζήτηση με εισηγητές τους Γ. Αυγερόπουλο, Κ. Γεώρμα, Κ. Καπερναράκου και Γ. Κουβαρά.

    Το Σάββατο στο Κέντρο Πληροφόρησης Εθελοντών "Ιστός" (Εμμ. Μπενάκη 93-95) στις 7.00 μ.μ. θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ "The Take? και στις 9.00 μ.μ. η κινηματογραφική ταινία ?Bamako?.

    Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας

    Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Φτώχειας, ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας προέβη σε σχετική ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει ότι στο πλαίσιο του παγκόσμιου αγώνα κατά της φτώχειας παρακολουθεί με ανησυχία τις πολιτικές εκείνες που καθιστούν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

    Στο λυκαυγές του 21ου αι. -τονίζει- η φτώχεια εξαπλώνεται όχι μόνο στις τριτοκοσμικές χώρες αλλά και στις οικονομικά ανεπτυγμένες. Ο αριθμός εκείνων που στερούνται του απαραίτητου εισοδήματος για να ικανοποιήσουν στοιχειώδεις ανάγκες (τροφή, ένδυση, υπόδηση, στέγαση) για τη διαβίωσή τους παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.

    Η πολιτισμένη ανθρωπότητα με τις πολιτικές της δεν κατόρθωσε μέχρι σήμερα να περιορίσει τις εισοδηματικές ανισότητες. Η γυναίκα βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση γιατί η ανεργία που μαστίζει το γυναικείο πληθυσμό, οι χαμηλότερες αποδοχές όταν εργάζεται, η μειονεκτικότερη θέση της γενικά ακόμη και στις ανεπτυγμένες κοινωνίες την οδηγούν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

    Ζητούμε από την κυβέρνηση -καταλήγει- τη δίκαιη ανακατανομή του εθνικού εισοδήματος, περιφρούρηση και ανάπτυξη των δημόσιων συλλογικών αγαθών (υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση), πολιτικές εξάλειψης της ανεργίας των γυναικών και τήρηση των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας για διάθεση του 0,7 του ΑΕΠ για αναπτυξιακή βοήθεια (σήμερα διατίθεται το 0,16, ενώ από την Ευρώπη των «15» το 0,43).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 October 2007 - 16:30:40 UTC