Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-10-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΣΟΚ: Πρόταση νόμου για επίδομα θέρμανσης
  • [02] ΚΚΕ: "Αντεπίθεση των εργαζομένων"

  • [01] ΠΑΣΟΚ: Πρόταση νόμου για επίδομα θέρμανσης

    Πρόταση νόμου για την καθιέρωση επιδόματος θέρμανσης προς τις οικονομικά ασθενείς ομάδες του πληθυσμού κατέθεσαν 97 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με πρώτη υπογράφουσα τη βουλευτή Ββ Αθηνών Βάσω Παπανδρέου.

    Σύμφωνα με την πρόταση, το επίδομα θέρμανσης καθιερώνεται υπό τη μορφή αφορολόγητης οικονομικής ενίσχυσης, και ως δικαιούχοι καθορίζονται οι μισθωτοί που αμείβονται με τον εκάστοτε προβλεπόμενο κατώτερο μισθό ή ημερομίσθιο της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας της ΓΣΕΕ, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι συνταξιούχοι που δικαιούνται ΕΚΑΣ και οι μακροχρόνια άνεργοι.

    Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται ανάλογα με τις περιοχές της χώρας όπου η χρήση πετρελαίου θέρμανσης είναι περισσότερο ή λιγότερο αναγκαία.

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι προεκλογικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές της 11ης Νοεμβρίου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου θα επισκεφθεί το Σαββατοκύριακο τη Λάρισα. Ο Ευ.Βενιζέλος περιοδεύει σήμερα στην Πελοπόννησο ενώ ο Κ. Σκανδαλίδης επισκέφθηκε το Άργος.

    Χθες, ο Γ.Παπανδρέου παρέθεσε δείπνο σε συνδικαλιστές, ο Ευ.Βενιζέλος συναντήθηκε με γυναίκες του ΠΑΣΟΚ και με στελέχη του αναπηρικού κινήματος και ο Κ.Σκανδαλίδης περιόδευσε στην Τρίπολη.

    Συνέντευξη Ε.Βενιζέλου στην Τρίπολη

    Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, περιοδεύει σήμερα στη Πελοπόννησο, με πρώτο σταθμό το Λεβίδι Αρκαδίας, όπου επισκέφθηκε εκτός από το Δήμο και το Μουσείο Παπαναστασίου.

    Στην Τρίπολη είχε συνάντηση με τη Νομαρχιακή Επιτροπή Αρκαδίας και την περιφερειακή επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Πελοποννήσου, ενώ σε συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκεται στην Τρίπολη και στην Αρκαδική γη, με όλους τους συμβολισμούς που αυτή εμπεριέχει. Είχα, είπε, ιδιαίτερη συντροφική συζήτηση με τα μέλη της περιφερειακής επιτροπής Πελοποννήσου και αποδίδω μεγάλη σημασία σ' αυτές τις συζητήσεις που γίνονται στο ΠΑΣΟΚ.

    Ανέφερε ότι "είναι παρών εδώ στην Τρίπολη και στην Αρκαδία, ενωμένο και δυνατό το ΠΑΣΟΚ και έχει πλήρη συνείδηση του γεγονότος ότι η πρωτόγνωρη αυτή διαδικασία της 11ης Νοεμβρίου θα αποτελέσει αφετηρία για το ΠΑΣΟΚ του αύριο, που με καθαρές θέσεις προοδευτικό, ριζοσπαστικό, λαϊκό, πιστό στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου, θα είναι επίσης μεγάλο, νικηφόρο και πλειοψηφικό".

    Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το δίλημμα της 11ης Νοεμβρίου είναι πως θα ξημερώσει η 12η Νοεμβρίου, καθώς "ο πολιτικός ορίζοντας της κυβέρνησης στενεύει, κλυδωνίζεται η κυβέρνηση με την οριακή πλειοψηφία και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των εκλογών και του εκλογικού νόμου".

    "Οι ευρωεκλογές", υπογράμμισε, "θέτουν ένα όριο στη συζήτηση αυτή και χρειάζεται ετοιμότητα του ΠΑΣΟΚ που πρέπει να λειτουργεί πάντα ως μηχανισμός ιδεολογικός, προγραμματικός, πολιτικός, αλλά και ως οργανισμός που πάλλεται και είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της δεξιάς και του κ. Καραμανλή".

    Ανέφερε επίσης ότι κάθε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που μιλά στα ΜΜΕ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, γιατί μιλά στο όνομα του ΠΑΣΟΚ, στο όνομα το δικό μου μιλάω ο ίδιος, είπε χαρακτηριστικά.

    Εκπροσωπώ ο ίδιος τον εαυτό μου, ανέφερε και τόνισε ότι "δεν είναι όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα ίδια στο δημόσιο λόγο τους και τη δημόσια συμπεριφορά τους". Με ενδιαφέρει, είπε, το ΠΑΣΟΚ του αύριο, που ανανεώνεται, που στρέφεται στην κοινωνία και την εκπροσωπεί. Και τόνισε "δεν με ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ των μηχανισμών, το καθεστωτικό ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ του χθες. Αυτός ο διαχωρισμός είναι διαχωρισμός που θα οδηγήσει στο μεγάλο ΠΑΣΟΚ που τελικώς οι δυνάμεις της ανανέωσης πιστεύω ότι θα επικρατήσουν".

    Ο κ. Βενιζέλος είπε επίσης ότι δεν πιστεύει πως τα αίτια της ήττας του 2007 ήταν αποτέλεσμα της ήττας του 2004. Κάθε εποχή, τόνισε, έχει τους ανθρώπους της. Είναι ένδειξη θάρρους και γενναιότητας και ένδειξη ικανότητας επαφής με το μέλλον να αναλαμβάνει κανείς τις ευθύνες του στην ώρα τους και να μην ψάχνει δικαιολογίες.

    Μιλώντας για το ιδεολογικό του στίγμα ανέφερε ότι τον εκφράζουν οι ιδέες της Σοσιαλιστικής Αριστεράς. Πιστεύω, είπε, σε ένα ΠΑΣΟΚ πατριωτικό, προοδευτικό, λαϊκό, πάντα πιο αριστερό, ένα κόμμα μεγάλο, ένα ΠΑΣΟΚ εξουσίας.

    Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, είναι συρρικνωμένο με το ποσοστό που έχει σήμερα και όλοι θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που θα αυξάνει τα ποσοστά του. Διεκδικώ την εκλογή μου, ανέφερε, στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όχι από προσωπική, πολιτική φιλοδοξία, γιατί μόνος μου δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Όλοι μαζί μπορούμε.

    "Πιστεύω", υπογράμμισε, "ότι ο πρόεδρος πρέπει να προσθέτει στην παράταξή του. Δεν πρέπει να αρκείται στη δυναμική, στα ποσοστά της παράταξής του και πολύ περισσότερο δεν δικαιούται να αφαιρεί ποσοστά από την παράταξή του. Φιλοδοξία μου, είναι να ενώσω, να συνθέτω και να εγγυώμαι ένα ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ".

    "Σε περίπτωση μη εκλογής του ανέφερε ότι δεν θέλει κανένα ιδιαίτερο ρόλο και τόνισε ότι δεν διεκδικεί τίποτα" υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος και πρόεσθεσε ότι " αν εκλεγεί ο Γιώργος Παπανδρέου, που έχει διατελέσει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου αλλά και διεθνώς στη Σοσιαλιστική Αριστερά, θα έχει την πιο σημαντική και περίοπτη θέση που θέλει. Καθένας πρέπει να νιώθει άνετα για να προσφέρει στην παράταξη όποιες δυνάμεις έχει".

    Τέλος, τόνισε πως πιστεύει στο σύνθημα "άλλαξέ τα όλα". "Υπήρχε η εντολή" είπε και διευκρίνισε πως φιλοδοξία του είναι πως αν δύο εκατομμύρια άνθρωποι και όχι ένα, όπως το 2004 του δώσουν την εντολή στις 11 του Νοέμβρη, θα τα αλλάξει όλα .

    Ο κ. Βενιζέλος, επισκέφθηκε το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, και στη συνέχεια μίλησε σε φίλους και στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο Εργατικό Κέντρο Λακωνίας, στη Σπάρτη, ενώ το βράδυ θα βρεθεί στην Καλαμάτα και θα μιλήσει στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου.

    Επίσκεψη στη Σπάρτη

    Στο εργατικό κέντρο της Σπάρτης μίλησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος νωρίς το απόγευμα, συνοδευόμενος από τον τοπικό βουλευτή, Λεωνίδα Γρηγοράκο.

    Στην ομιλία του, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η Λακωνία έχει μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά και μια ιστορία που δεν έχει αναδειχθεί στο μέγεθος που της αξίζει. Είπε ότι το διακύβευμα της 11ης Νοεμβρίου είναι αν θα υπάρξει τελικώς αλλαγή στην ηγεσία του κόμματος ή δεν θα έχουμε αλλαγή, οπότε η κυβέρνηση θα πάει γρήγορα σε εκλογές με ένα νέο εκλογικό νόμο, όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο πρωθυπουργός προκειμένου να αποκτήσει ισχυρή πλειοψηφία. Στις 11 Νοεμβρίου, ανέφερε, θα επιλέξουν οι πολίτες εάν τους αρκεί ένα μικρό ΠΑΣΟΚ ή ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος.

    Ο κ. Βενιζέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Ασφαλιστικό και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση βάζει σε κίνδυνο κεκτημένα δικαιώματα των γυναικών. Τέλος, ανέφερε ότι ηγείται μιας συλλογικής προσπάθειας "για ένα ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ, βαθιά δημοκρατικό, με ανοικτά τα αυτιά στην κοινωνία".

    Ποιοι και πώς ψηφίζουν για την εκλογή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ

    Η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, πραγματοποιείται την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, σε όλη τη χώρα και σε συγκεκριμένα σημεία -εκλογικά κέντρα- τα οποία θα δημοσιοποιηθούν εγκαίρως.

    Η συμμετοχή στην ψηφοφορία είναι ελεύθερη και ανοιχτή για όλους τους πολίτες, ακόμα και εάν δεν είναι σήμερα εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Μελών και Φίλων του Κινήματος.Κάθε πολίτης που επιθυμεί να ψηφίσει για την εκλογή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μπορεί, πρώτον, να εγγραφεί Μέλος ή Φίλος του Κινήματος μέχρι και την 1η Νοεμβρίου (ώρα 8.00μ.μ.), οπότε τα αρχεία των Μελών και των Φίλων θα κλείσουν προσωρινά, προκειμένου να σταλούν στις Οργανώσεις με την μορφή εκλογικών καταλόγων ή δεύτερον, να προσέλθει την ημέρα της εκλογής, Κυριακή 11 Νοεμβρίου, στα εκλογικά κέντρα, που θα έχουν οργανωθεί για τον σκοπό αυτό, με την Αστυνομική του Ταυτότητα και αφού πρώτα εγγραφεί Μέλος ή Φίλος να ψηφίσει. Για όσους θα εγγραφούν την ημέρα της ψηφοφορίας, μοναδική προϋπόθεση είναι, η διαβεβαίωσή τους, που περιέχεται στην αίτηση εγγραφής, ότι «Σύμφωνα με το άρθρο 18 του Καταστατικού, τα Μέλη και οι Φίλοι του ΠΑΣΟΚ δεν συμμετέχουν σε άλλο ελληνικό πολιτικό κόμμα και αποδέχονται τις αρχές και τους στόχους του Κινήματος».

    Πώς μπορείς να γίνεις Μέλος ή Φίλος

    Όποιος πολίτης επιθυμεί να γίνει Μέλος ή Φίλος του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνει Αίτηση Εγγραφής, την οποία μπορεί να βρει σε όλες τις Οργανώσεις του Κινήματος, Δημοτικές Οργανώσεις, Νομαρχιακές και Περιφερειακές Επιτροπές, καθώς και στα Κεντρικά Γραφεία του ΠΑΣΟΚ (Χαριλάου Τρικούπη 50) ή να συμπληρώσει την σχετική Αίτηση, την οποία μπορεί να βρει στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ (www.pasok.gr) και να την καταθέσει .

    Επίσης, μπορεί να εγγραφεί Μέλος ή Φίλος μέσω της ιστοσελίδας του ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό του επιτρέπει να ψηφίσει, εφόσον εγγραφεί μέχρι την 1η Νοεμβρίου. Πληροφορίες, στο 210.38.96.600 (40 γραμμές), από τις 9:00 π.μ. μέχρι τις 9:00 μ.μ., καθημερινά.

    Στο ίδιο τηλεφωνικό κέντρο μπορούν να απευθύνονται τα Μέλη και οι Φίλοι του ΠΑΣΟΚ, που δεν είναι σίγουροι σε ποια Δημοτική Οργάνωση ανήκουν και είχαν κάποια στιγμή την ιδιότητα του Μέλους ή του Φίλου του ΠΑΣΟΚ ή είχαν την οποιαδήποτε συμμετοχή σε εκλογικές διαδικασίες του Κινήματος τα τελευταία χρόνια.

    [02] ΚΚΕ: "Αντεπίθεση των εργαζομένων"

    Η έναρξη του «κοινωνικού διαλόγου» σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα φάση της επίθεσης της πλουτοκρατίας και της ΕΕ, στα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων, τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

    Η κυβέρνηση της ΝΔ σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του κεφαλαίου στήνει τον «κοινωνικό διάλογο» επιδιώκοντας να εξασφαλίσει τη συναίνεση των εργαζομένων σε μια προαποφασισμένη αντιλαϊκή πολιτική, που περιλαμβάνει: την εφαρμογή των προηγούμενων αντεργατικών νόμων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, συμπληρωμένων με νέα μέτρα, που απαιτεί η πλουτοκρατία και προωθεί η ΕΕ, με πρώτο στόχο τους νέους και τις γυναίκες, στην κατεύθυνση: Της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης και των εισφορών των εργαζομένων. Του διαχωρισμού τους κατά ηλικίες. Της μείωσης των συντάξεων και νέων απαλλαγών της πλουτοκρατίας και από τις ελάχιστες εισφορές της. Αυτή η κατεύθυνση υλοποιείται σε όλη την ΕΕ.

    Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι "η αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από τον «κοινωνικό διάλογο» αποτελεί πυροτέχνημα. Και αυτό, όπως τονίζεται, γιατί συνεχίζει την προηγούμενη πολιτική του και υποστηρίζει το «νόμο Ρέππα» που ψήφισε και που η ΝΔ επιδιώκει να εφαρμόσει. Το πρόγραμμά του είναι ίδιο με αυτό της ΝΔ. Υποκρίνεται όταν ισχυρίζεται ότι δεν είναι γνωστά τα μέτρα που επιδιώκει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, όταν αυτή υλοποιεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ".

    Η συμμετοχή στην έναρξη του «κοινωνικού διάλογου» των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ βρίσκεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Η σταθερή τους θέση υπέρ της «ταξικής συναίνεσης» και η στήριξη που παρείχαν σε προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους, αποκαλύπτει το ρόλο τους.

    Ο διάλογός τους είναι απάτη. Έχει αποκαλυφθεί και έχει καταδικαστεί στην συνείδηση των εργαζομένων. Οι εργάτες, οι αυτοαπασχολούμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν είναι εταίροι με το κεφάλαιο, είναι αντίπαλοι με εντελώς αντίθετα συμφέροντα.

    Η εργατική τάξη, μαζί με τα λαϊκά στρώματα, έχουν χρέος και μπορούν να προβάλλουν ισχυρότατη αντίσταση κατά των αντιασφαλιστικών μέτρων. Να περάσουν στην αντεπίθεση, διεκδικώντας τα σύγχρονα δικαιώματά τους, αρνούμενοι θυσίες για την πλουτοκρατία. Να απορρίψουν συνολικά τον «ευρωμονόδρομο», που υπηρετούν τα κόμματα της πλουτοκρατίας και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της συναίνεσης και της υποταγής, καταλήγει η ανακοίνωση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 October 2007 - 16:30:25 UTC