Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-10-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε τροχιά εκλογής προέδρου το ΠΑΣΟΚ

  • [01] Σε τροχιά εκλογής προέδρου το ΠΑΣΟΚ

    Νέα καθαρή εντολή ρήξης και νίκης, για να κτίσει ένα ΠΑΣΟΚ λαϊκό, κοινωνικό, ριζοσπαστικό, πατριωτικό και προοδευτικό, ζήτησε από τη Λάρισα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο ομιλίας του στο κλειστό γυμναστήριο του Αλκαζάρ.

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι χρειάζεται ένα ΠΑΣΟΚ αλλαγής και ανατροπής, ένα ΠΑΣΟΚ της δημοκρατίας και της σοσιαλιστικής κεντροαριστεράς.

    Στην πρώτη του εκτός Αθηνών ομιλία, στην πορεία προς τις εσωκομματικές εκλογές της 11ης Νοεμβρίου, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «είναι στρατηγικής σημασίας η εδραίωση μιας ζωντανής σχέσης του κόμματος με το λαϊκό κίνημα». Επέμεινε, δε, ιδιαίτερα στην αυτονομία της πολιτικής, την οποία χαρακτήρισε και ως προϋπόθεση για να ξεπεραστεί η κρίση που σήμερα ζει το πολιτικό σύστημα. Εχθρός της αυτονομίας, τόνισε χαρακτηριστικά, δεν είναι μόνο τα διαπλεκόμενα αλλά και εκείνοι που τα υπηρετούν. Ο τρόπος που ενεπλάκησαν τα μεγάλα εκδοτικά συμφέροντα στις εσωτερικές μας διαδικασίες επιβεβαιώνει την ανάγκη δημοκρατικού και κοινωνικού ελέγχου των μέσων, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι ο δημοκρατικός διάλογος αποτελεί οξυγόνο ζωής και δεν έχουν θέση διχαστικές αντιλήψεις, φιλοσοφίες και προσεγγίσεις. Ποτέ, τόνισε χαρακτηριστικά, δεν υπήρξα οπαδός αποκλεισμών, διαχωρισμών ή διαγραφών και δεν θα επιτρέψω την άδικη διαγραφή συντρόφων αλλά δεν θα επιτρέψω και τη διαγραφή ιδεών, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    Άσκησε επίσης οξεία κριτική στη ΝΔ υποστηρίζοντας ότι όσα έλεγε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνονται ήδη από τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης. Ειδικότερα για το Ασφαλιστικό, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ανοίγει το θέμα με συνταγή που οδηγεί στην ανατροπή των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Τόνισε μάλιστα ότι την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζει την αύξηση του ΦΠΑ αλλά και νέα καταιγίδα έμμεσων φόρων, την ίδια στιγμή, δίνει φοροαπαλλαγή σε υψηλά εισοδήματα.

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι είναι αναγκαίο το κόμμα να ξαναβρεί την ταυτότητά του και να γίνει φορέας ευρύτατης κοινωνικής δυναμικής ενώ δήλωσε ότι, στις 12 Νοεμβρίου, θα χαραχθεί μια νέα πορεία και μια νέα αρχή για την Ελλάδα.

    Ευ.Βενιζέλος: Θέλουμε νικηφόρο και πλειοψηφικό ΠΑΣΟΚ

    Το δίλημμα δεν είναι αν το ΠΑΣΟΚ θα είναι ενωμένο ή διασπασμένο, καθώς η απάντηση σε αυτο έχει δοθεί ιστορικά απο την δεκαετια του '80, αλλά αν "θα βαδίσουμε προς το ΠΑΣΟΚ του χθές ή προς το ΠΑΣΟΚ του αύριο" τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ομιλία του στο Αγρίνιο, τονίζοντας ότι "όλοι θέλουμε το μεγάλο, δυνατό, νικηφόρο και πλειοψηφικό ΠΑΣΟΚ".

    Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ "όφειλε και μπορούσε να νικήσει στις εκλογές με αντίπαλο τη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης", προσθέτοντας ότι "στέλνουμε όμως όλοι μαζί ένα ηχηρό μήνυμα στο μόνο αντίπαλό μας που είναι η δεξιά, η συντήρηση, ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνηση: Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, αντιπολιτεύεται υπεύθυνα, θεσμικά, δυναμικά, με θέσεις, με αντιπροτάσεις και είναι έτοιμο να σηκώσει το γάντι των δήθεν διλημμάτων και των εκβιασμών του κ. Καραμανλή".

    Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση για το σύνολο της πολιτικής της, είπε ότι αυτή "μετατρέπει την κοινωνία σε εχθρό" και τόνισε ότι όταν έχεις απέναντί σου αυτήν την κυβέρνηση, "σηκώνεις το γάντι και λες ορίστε έλα, θα κερδίσουμε, θα αποκαταστήσουμε την επίπλαστη κατάσταση που καταγράφτηκε στις 16 του Σεπτέμβρη".

    Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι "στενεύει ο πολιτικός και εκλογικός ορίζοντας", πρόσθεσε ότι ο κόσμος θέλει να ακούσει "δεσμεύσεις και θέλει να πειστεί ότι υπάρχει μια άλλη πολιτική προοδευτική, λαϊκή, αναπτυξιακή, δίκαιη που μπορεί να εφαρμοστεί μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ, και της ΟΝΕ," και επισήμανε ότι "αυτό είνα το μεγάλο στοίχημα και το μεγάλο δίλημμα ενός κόμματος που είναι προοδευτικό, κεντροαριστερό και ριζοσπαστικό, όπως το ΠΑΣΟΚ, αλλά είναι ταυτόχρονα και κόμμα κυβερνητικό".

    Απαριθμώντας τα μεγάλα θέματα της επόμενης δεκαετίας, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αυτά είναι το κράτος, το νέο μοντέλο ανάπτυξης, η ανάπτυξη στην περιφέρεια, το ασφαλιστικό και η Παιδεία και υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πείσει τους πολίτες ότι μπορεί να εφαρμόσει ένα άλλο ριζικά διαφορετικό σχέδιο για τη χώρα.

    Αναφερόμενος στην Παιδεία, ο κ. Βενιζέλος χαρακτηριστικά έθεσε το ερώτημα "είναι δυνατόν το ΠΑΣΟΚ να τρέχει πίσω από τη ΝΔ και πίσω από κάθε νεοφιλελεύθερη έμπνευση στο ζωτικό θέμα της παιδείας; Είναι δυνατόν η παράταξη που ίδρυσε ο Γέρος της Δημοκρατίας, ο Γεώργιος Παπανδρέου να μην αντιλαμβάνεται τι σημαίνει δωρεάν δημόσια παιδεία;"

    Επίσης, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συνέδεσε την "εσωτερική αξιοκρατία" του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική του πρόταση για το δικαίωμα στην αξιοκρατία στην κοινωνία και επισήμανε ότι "χρειάζόμαστε ένα νέο ΠΑΣΟΚ και πρέπει να αφήσουμε πίσω βάρη, βαρίδια και το καθεστωτικό ΠΑΣΟΚ".

    Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την εκπληξή του καθώς, όπως είπε, παρακολουθεί να ασκούν ισοπεδωτική κριτική "πρόσωπα που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο από το 1981 έως το 2007 αδιάκοπα, αδιάλειπτα" και επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αναγεννήθηκε στην περίοδο 2004-2007.

    Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το σύνθημα "να αλλάξουν όλα" ισχύει και τάχθηκε υπέρ της διατύπωσης "καθαρών θέσεων" του Κινήματος για όλα τα ζητήματα.

    Ο κ. Βενιζέλος είπε το "στοίχημα" της 11ης Νοεμβρίου είναι μεγάλο, επισήμανε ότι πρέπει να "οργανώσουμε μια νέα μορφή κόμματος" και υπογράμμισε ότι "δεν έχω βάλει και δεν βάζω κανένα προσωπικό στοίχημα". Αναφερόμενος, στα χαρακτηριστικά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος είπε οτι πρέπει να είναι εγγυτής της ενότητας, "δεν απειλεί, αλλά αγκαλιάζει, δεν διχάζει αλλά ενώνει και μιλά αξιόπιστα στην ελληνική κοινωνία, αλλά μπορεί να μιλήσει και με την άλλη Αριστερά πολιτικά και προγραμματικά και όχι με ηττοπάθεια και παραίτηση".

    Τέλος, κάλεσε τους πολίτες να "πάρουν την υπόθεση της 11ης Νοεμβρίου" στα χέρια τους.

    Ο Κ.Σκανδαλίδης στην Κρήτη

    Το ΠΑΣΟΚ όπως είναι σήμερα δεν μπορεί να κερδίσει ούτε τις επόμενες εκλογές, δήλωσε απόψε από τα Χανιά ο Κώστας Σκανδαλίδης κλείνοντας την διήμερη περιοδεία του στην Κρήτη.

    Ο υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε συνειδησιακή την υποψηφιότητα του, που θέλει, όπως είπε, να δώσει μια νέα δυναμική σε ένα συλλογικό κίνημα.

    «Αυτό στηρίζεται σε μια βαθιά πολιτική διαπίστωση, ότι το ΠΑΣΟΚ όπως είναι σήμερα δεν μπορεί να κερδίσει ούτε τις επόμενες εκλογές και ότι ο πρόεδρος που θα εκλεγεί πρέπει να υπηρετήσει το συνολικό και δημοκρατικό ΠΑΣΟΚ με όλη του την δύναμη για να χτίσει ως αχθοφόρος ξανά αυτό το κίνημα της μεγάλης αλλαγής στις νέες συνθήκες.

    Αλλιώς δεν φεύγει από το κόμμα του κράτους και των αξιωματούχων. Εγώ μιλώ βαθιά στην ψυχή του λαού του ΠΑΣΟΚ γιατί καταλαβαίνουν αυτό που τους λέω, ότι εκτός από το ότι πατά στα πόδια της η κριτική και δεν ζητά θύματα και ανθρωποφαγίες δίνει το έναυσμα για μια πολιτική που κάθε ημέρα γίνεται και πιο συγκεκριμένη» τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης.

    Ο κ. Σκανδαλίδης έστρεψε τα βέλη του κατά της ΝΔ υποστηρίζοντας πώς επιχειρεί να χτίσει ένα καθεστώς και πρόσθεσε: «Η αγωνία της βάσης του ΠΑΣΟΚ είναι ο κίνδυνος της πολύχρονης διακυβέρνησης της ΝΔ. Η ΝΔ χτίζει ένα καθεστώς και το χτίζει πάνω στην παραπλάνηση του λαού και των πολιτών. Το χτίζει πάνω σε αυτό που λέγαμε κρυφή ατζέντα. Στο ασφαλιστικό που έρχεται με τον πιο επείγοντα και χειρότερα δυνατό τρόπο, στο ΦΠΑ που είναι μνημείο παραπλάνησης και εξαπάτησης καθώς η συζήτηση για την αύξηση του άρχισε την επόμενη των εκλογών στην ήττα του 25% της αύξησης του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος στα κοινοτικά όργανα στην πολιτική για το πετρέλαιο σε κάθε τι που αφορά μια βαθιά ταξική πολιτική απέναντι στους πολίτες. Οι πολίτες είναι έρμαιο απέναντι σε ένα κράτος συμφερόντων και πληρώνουν τα σπασμένα αυτής της πολιτικής.»

    Παράλληλα τόνισε την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να χαράξει νέα στρατηγική νίκης. «Έχομε και εμείς ευθύνη για αυτό. Πρέπει λοιπόν τώρα να ανασυντάξομε τις δυνάμεις μας να μπούμε σε τροχιά νικηφόρας στρατηγικής και να προλάβομε τις εξελίξεις. Να σταματήσουμε την συρρίκνωση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Όσοι οραματίζονται ένα μικρό και καθαρό ΠΑΣΟΚ που θα μπορούσε να ξεκινήσει από την αρχή μια πορεία για να γίνει πολύ αργότερα μια κυβερνητική δύναμη, νομίζω ότι προσβάλουν την ιστορία ενός κινήματος που μόλις επτά χρόνια από την γέννηση του έφερε το λαό στην εξουσία. Το ΠΑΣΟΚ είναι για να λύνει τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και να απαντά θετικά. Όσοι από την άλλη μεριά οραματίζονται ένα ΠΑΣΟΚ που ψαρεύει σε θολά νερά , που ψαρεύει στα νερά μιας πολιτικής που δεν μπορεί να ξεχωρίσει το προοδευτικό από το συντηρητικό , δεν πείθουν δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων δεν απαντούν στην αγωνία του λαού δεν ανταποκρίνονται στην προσδοκία των πολιτών.»

    Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ λέγοντας: «Η 11η η και η 18η Νοεμβρίου δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι ένας σταθμός μια διαδρομή. Την ίδια και μεγαλύτερη σημασία έχει πηγαίνοντας στην εθνική συνδιάσκεψη να δεσμευτούμε για την επόμενη μέρα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να συμφωνήσομε πολιτικά και η πορεία προς το συνέδριο του Φεβρουαρίου να είναι μια πορεία προς το λαό, να μην είναι μια εσωστρεφής διαδικασία. Έχομε την δυνατότητα στην συνδιάσκεψη να δεσμευτούμε για όλα και να γίνει η 11η Νοεμβρίου το εφαλτήριο μιας όχι μόνο ανασύνταξης των δυνάμεων αλλά μιας πραγματικής πορείας στο λαό κοντά στους πολίτες που δοκιμάζονται.»

    Τέλος επεσήμανε την ανάγκη να σταματήσουν οι αντιπαραθέσεις λέγοντας: «Σε ότι με αφορά, συνεχίζω αυτή τη διαδρομή, μιλώ συνέχεια για τις προτάσεις και τις θέσεις που πρέπει να έχει το ΠΑΣΟΚ τις επόμενες μέρες, μιλώ για τις δομές και τις λειτουργίες που πρέπει να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες και τις εξελίξεις και ζητώ την πολιτικοποίηση όλων των διαδικασιών, το σταμάτημα των αντιπαραθέσεων, το σταμάτημα των διαγκονισμών, το σταμάτημα των προσωπικών προσβολών, το σταμάτημα κάθε απόπειρας, να αναζητήσουμε αποδιοπομπαίους τράγους όποιοι και αν είναι αυτοί, σε μια παράταξη που συνολικά άσκησε πολιτική και οδηγήθηκε σε αυτή την οδυνηρή ήττα. Φεύγοντας σήμερα από την Κρήτη θέλω να σας πω πώς ο σπόρος πέφτει βαθιά σε μια κοινωνία που έχει ανάγκη να ακούσει πολιτικό λόγο που έχει ανάγκη πολιτική πρόταση και να βρει διέξοδο στα δικά της προβλήματα βλέποντας το ΠΑΣΟΚ σαν δύναμη προσφοράς στο λαό».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 21 October 2007 - 18:30:25 UTC