Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-10-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Καλύτερες επιδόσεις για την ελληνική οικονομία»

  • [01] «Καλύτερες επιδόσεις για την ελληνική οικονομία»

    Στις προοπτικές περαιτέρω βελτίωσης της εθνικής μας οικονομίας αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, στην ομιλία του στην ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον. «Η ελληνική οικονομία μπορεί να έχει ακόμα καλύτερες επιδόσεις μεσοπρόθεσμα, καθώς προωθούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αντιμετώπιση των χρόνιων αδυναμιών του δημόσιου τομέα», τόνισε ο κ.Αλογοσκούφης.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών επισήμανε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα συνεχίζει να είναι υψηλός, ξεπερνώντας το μέσο όρο της ευρωζώνης και αναμένεται να διατηρηθεί γύρω στο 4% την περίοδο 2007-2008. Η ανάπτυξη βασίζεται στις ιδιωτικές επενδύσεις και τις εξαγωγές, ενώ ο τουρισμός και η εισροή εισοδήματος από ναυτιλιακές υπηρεσίες συμβάλλουν επίσης σημαντικά στην ανάπτυξη.

    Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε και στο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ανάπτυξη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέσω του εμπορίου και των άμεσων επενδύσεων. «Η Νοτιοανατολική Ευρώπη εξελίσσεται σε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές στην Ευρώπη και η Ελλάδα διευκολύνει την ένταξη των χωρών αυτών στην παγκόσμια οικονομία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών έδωσε έμφαση στην δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε την τελευταία τριετία, που είχε ως αποτέλεσμα το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης να μειωθεί κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ από 8% το 2004, επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 2,5% του ΑΕΠ το 2007. «Για το μέλλον η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, συνεχίζοντας παράλληλα την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής για επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών το 2010», ανέφερε ο υπουργός.

    Αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομία ο κ.Αλογοσκούφης επισήμανε ότι συνεχίζει να παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αν και οι πιθανότητες επιβράδυνσής της έχουν αυξηθεί. Η πρόσφατη αναταραχή στις διεθνείς χρηματαγορές, η οποία ξεκίνησε από την αγορά των ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, ενδέχεται να επιβραδύνει το ρυθμό της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, επισήμανε ο κ.Αλογοσκούφης και ανέφερε ότι οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου, οι πληθωριστικές προσδοκίες και ο προστατευτισμός στο εμπόριο αποτελούν επίσης σημαντικούς κινδύνους για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, κάτι που επισημάνθηκε από τους περισσότερους ομιλητές στην Σύνοδο.

    Η ενίσχυση της διαφάνειας στις χρηματαγορές αποτελεί καθοριστικό στοιχείο για την αποφυγή απρόσμενων εξελίξεων που δημιουργούν αβεβαιότητα και προβλήματα στη ρευστότητα της αγοράς. Η πρόσφατη αναταραχή απαιτεί βελτίωση στις πρακτικές όσων συμμετέχουν στην αγορά, αναφορικά με την παροχή πληροφόρησης στους επενδυτές για την έκθεση στους κινδύνους. Υπάρχει επίσης ανάγκη για ενίσχυση των διασυνοριακών ρυθμίσεων και της εποπτείας, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, εκφράζοντας μια γενικότερη τάση που μεταφέρθηκε από τους ομιλητές της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε ότι η Ελλάδα στηρίζει την απόφαση της Παγκόσμιας Τράπεζας να διαθέσει ποσό 3,5 δισ. δολαρίων από τα κέρδη της στο Διεθνή Οργανισμό Ανάπτυξης για την χρηματοδότηση των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών, ιδιαίτερα στην υποσαχάρια Αφρική.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 October 2007 - 20:30:21 UTC