Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-10-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επετειακές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη
  • [02] Επέστρεψε στην Αθήνα ο Αρχιεπίσκοπος

  • [01] Επετειακές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

    Ξεκίνησαν στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις για τον τριπλό εορτασμό, του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου, της απελευθέρωσης της πόλης και της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, οι οποίες θα κορυφωθούν με τη στρατιωτική παρέλαση την Κυριακή. Το πρωί ο κ. Παπούλιας παρέστη στη δοξολογία που εψάλη στον Ιερό Ναό του Αγ. Δημητρίου. Στη δοξολογία παρέστησαν επίσης ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ.Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΛΑ.ΟΣ. κ.Γιώργος Καρατζαφέρης, εκπρόσωποι των κομμάτων και άλλοι επίσημοι.

    Μήνυμα στις γειτονικές χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στις ευρωατλαντικές δομές, να τηρήσουν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, έστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε δηλώσεις του, αμέσως μετά την πανηγυρική δοξολογία που τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και χοροστατούντος του μητροπολίτη κ.Ανθιμου. Την ανάγκη να «απελευθερωθούμε» από ένα συγκεντρωτικό πελατειακό πολιτικό σύστημα, επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    «Σήμερα η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τον Πολιούχο της, γιορτάζει την απελευθέρωση της», ανέφερε ο πρωθυπουργός και σημείωσε: «Οπως δεσμευτήκαμε στους Μακεδονες η Θεσσαλονίκη, ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα, με τις νέες υποδομές, τα μεγάλα έργα που γίνονται, μπορεί πλέον να παίξει τον ρόλο της ως οικονομικό, εμπορικό, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Σήμερα, επισήμανε, η Ελλάδα είναι χώρα υπόδειγμα για όλους τους γείτονες της και οδηγός τους στις ευρωατλαντικές δομές. Αν πράγματι ανταποκριθούν στα προαπαιτούμενα που τίθενται σε όλες τις υποψήφιες χώρες, αν πράγματι επιδείξουν πλήρη σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου, της καλής γειτονίας, της ειλικρινούς συνεργασίας, της αποφυγής προκλήσεων, τότε στο πρόσωπο της Ελλάδας θα έχουν έναν συνεπή σύμμαχο και εταίρο», κατέληξε.

    «Είναι μια μέρα ιστορικής σημασίας, καθοριστικής σημασίας για την πατρίδα, για την Ελλάδα για τον Ελληνισμό», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και παρατήρησε: «Χρειάζεται σήμερα να αποκτήσει ένα νέο νόημα η λέξη απελευθέρωση και η λέξη πατριωτισμός. Απαιτείται μπροστά στις μεγάλες εξελίξεις της εποχής να απελευθερώσουμε όλες μας τις δημιουργικές δυνάμεις, όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του Ελληνισμού, σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που επενδύει στον άνθρωπο, στη γνώση, στο περιβάλλον, στον πολιτισμό μας, στην παράδοση μας, στην ταυτότητα μας. Αυτό απαιτεί όμως να απελευθερωθούμε από ένα πολιτικό σύστημα, έναν κρατισμό, μια πελατειακή λογική, έναν συγκεντρωτισμό που δυστυχώς συμβολίζεται και με τη σημερινή διακυβέρνηση, ένα πολιτικό σύστημα που αδικεί, απογοητεύει, περιθωριοποιεί, εμποδίζει την πρόοδο. Γι' αυτό είναι ανάγκη να λυτρώσουμε τον πολίτη μας, να λυτρώσουμε την περιφέρεια, να λυτρώσουμε βέβαια και τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη από αυτή την αντίληψη του πολιτικού συστήματος, του συγκεντρωτικού πελατειακού συστήματος. Αυτός είναι ο νέος πατριωτισμός που καλούμαστε να διαμορφώσουμε. Ανατροπή για να μπορούμε να έχουμε δημοκρατική εξέλιξη, αξιοποιώντας το καλύτερο που έχουμε στη χώρα μας. Τη νέα γενιά, τις δυνάμεις της περιφέρειας, τις δυνάμεις των πολιτών μας».

    Επίσης ευχήθηκε «καλή επιστροφή και καλή δύναμη» στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

    «Μεγάλη μέρα για την ιστορία μας. Τέτοιες στιγμές πρέπει να ανασύρουμε στη μνήμη μας το φρόνημα του 1912, του 1940. Μακάρι να το επιστρατεύαμε σε αυτή τη χρονική στιγμή», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Η Ελλάδα χρειάζεται όραμα, αισιοδοξία, ελπίδα», τόνισε ο βουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. « Η Θεσσαλονίκη, που γιορτάζει σήμερα την απελευθέρωση της, στέλνει σε όλη την Ελλάδα ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας . Τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα, μπορούμε να απελευθερωνόμαστε κάθε μέρα. Γιατί η χώρα αυτό χρειάζεται. Οραμα, αισιοδοξία, ελπίδα», είπε.

    «Γιορτάζει η Θεσσαλονίκη, γιορτάζει η Μακεδονία, γιορτάζει όλη η Ελλάδα», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και πρόσθεσε ότι τον διακατέχει ρίγος συγκίνησης για το γεγονός ότι σήμερα το πρωί ύψωσε για πρώτη φορά την ιστορική σημαία της απελευθέρωσης της πόλης, το 1912.

    Στη δοξολογία παρέστησαν ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαργαρίτης Τζίμας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

    Νωρίτερα σε μια συγκινητική τελετή πραγματοποιήθηκε στο Λευκό Πύργο η έπαρση της ιστορικής σημαίας της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης το 1912.

    Έπαρση της ιστορικής σημαίας της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης στο Λευκό Πύργο

    Σε μια συγκινητική τελετή -με τις δέουσες τιμές- πραγματοποιήθηκε το πρωί η έπαρση της ιστορικής σημαίας της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης του 1912, στον Λευκό Πύργο.

    Παρουσία του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Μαργαρίτη Τζίμα, βουλευτών της Θεσσαλονίκης, του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και Τοπικών Αρχών, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος ύψωσε το ιστορικό κειμήλιο για πρώτη φορά στο Λευκό Πύργο, με με την ευκαιρία της σημερινής επετείου της Απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό. Στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές, ενώ η Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης ανέκρουσε τον Εθνικό Ύμνο.

    Νωρίτερα, ο κ. Παπαγεωργόπουλος παρέλαβε την σημαία από τον Μιχαήλ Καλό, εγγονό του Μακεδονομάχου συνονόματού του, ο οποίος στις 26 Οκτωβρίου 1912 την είχε υψωμένη στο σπίτι του, λίγο έξω από τα τείχη της πόλης και ήταν η πρώτη που αντίκρισαν τα ελληνικά στρατεύματα κατά την είσοδο τους στη Θεσσαλονίκη. Συγκινημένος και χαρούμενος δήλωσε ο εγγονός Μιχαήλ Καλός, διότι «μπόρεσε να προσφέρει κάτι στην πόλη της Θεσσαλονίκης».

    Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αφού ευχήθηκε χρόνια πολλά σβ όλους τους Θεσσαλονικείς, αναφέρθηκε στο συμβολισμό της γαλανόλευκης, λέγοντας ότι εκφράζει την ενότητα του ελληνικού λαού και τα οράματά του.

    Ο βουλευτής Αβ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Γκιουλέκας, στον οποίο παραδόθηκε αρχικά η σημαία από την οικογένεια Καλού, τόνισε: «Τη σημαία αυτή αντίκρισαν οι Έλληνες στρατιώτες ως ελευθερωτές, όταν έφταναν στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Φυλάχθηκε περίπου έναν αιώνα ως κειμήλιο και βρέθηκε στη συλλογή μου. Αποφάσισα να την παραδώσω στην πόλη σε μια σημαδιακή ημέρα, την ημέρα της απελευθέρωσης της πόλης».

    Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε ως ιστορική τη σημερινή μέρα. Ερωτηθείς για δημοσιεύματα του Τύπου που έκαναν λόγο για παρεξήγηση του ιδίου με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, σχετικά με το ποιος θα κάνει την έπαρση της σημαίας, ο κ. Ψωμιάδης παρατήρησε: «Είναι τιμή για τον πρώτο πολίτη του δήμου της Θεσσαλονίκης να κάνει την έπαρση της ιστορικής σημαίας. Δεν υπάρχει καμία παρεξήγηση. Γιορτάζει η πόλη της Θεσσαλονίκης, όχι ο νομός. Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος είναι κομμάτι της ψυχής μου».

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας το απόγευμα θα επισκεφθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Το βράδυ ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης θα παραθέσει δεξίωση προς τιμήν του προέδρου σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης.

    [02] Επέστρεψε στην Αθήνα ο Αρχιεπίσκοπος

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος, έφθασε την Παρασκευή στις 2μμ στην Αθήνα μετά από εβδομήντα ημέρες παραμονής στο Μαϊάμι. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος όπου άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας απέδωσε τιμές.

    Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκαν ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων Ευριπίδης Στυλιανίδης, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Τηλέμαχος Χυτήρης, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου μεταξύ άλλων, οι Μητροπολίτες Σπάρτης Ευστάθιος, Περιστερίου Χρυσόστομος, Νέας Σμύρνης Συμεών, Μεσογαίας Νικόλαος, Κοζάνης Παύλος, Καισαριανής Δανιήλ και Πειραιώς Σεραφείμ, ενώ ορισμένοι Μητροπολίτες που ήθελαν να παραβρεθούν δεν μπόρεσαν, λόγω των υποχρεώσεων τους με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού του Αγίου Δημητρίου.

    Μια ανθοδέσμη και μία ευχετήρια κάρτα είχαν αποστείλει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η σύζυγος του Νατάσα.

    Στη δήλωση του ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι ο Θεός τον αξίωσε να γυρίσει στην πατρίδα. "Να ξαναγυρίσω στην Ιθάκη, σαν τον Οδυσσέα", είπε. Ξαναβρίσκομαι ανάμεσα σας ανάμεσα στο λαό που τόσο πολύ με έχει αγαπήσει και τον έχω αγαπήσει". Ο κ. Χριστόδουλος γνωστοποίησε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσει η πρώτη φάση της θεραπείας που έχουν υποδείξει οι ιατροί του και όπως είπε "αισθάνομαι πάρα πολύ καλά, ανάλογα με την εσωτερική διάθεση θα ασχοληθώ με τα θέματα της διοίκησης της Εκκλησίας και τα καθήκοντα μου. Με τη συμπαράσταση όλων ο Θεός θα δώσει το καλύτερο. Το ελπίζω, το εύχομαι" κατέληξε.

    Αμέσως μετά την επίσημη υποδοχή ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας κατευθύνθηκε στην Αρχιεπισκοπική οικία στο Ψυχικό, όπου τον υποδέχθηκε πλήθος πιστών. Αμέσως μετά την επίσημη υποδοχή ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας κατευθύνθηκε στην Αρχιεπισκοπική οικία στο Ψυχικό, όπου τον υποδέχθηκε πλήθος πιστών. Κατά την άφιξη του έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Επέστρεψα για να συνεχίσω τον αγώνα που έχω αρχίσει. Σε αυτό τον αγώνα μου συμπαραστέκεται όλος ο Ελληνισμός. Σας ευχαριστώ όλους για τα αισθήματά σας απέναντί μου, τα οποία μου δίνουν κουράγιο για να συνεχίσω έναν αγώνα που είναι δύσκολος. Ελπίζω όμως να τον κερδίσω. Θέλω να ευχαρίστω όλους, ξεκινώντας από την ελληνική κυβέρνηση που δεν εφείσθη κόπων και μου εξασφάλισε όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις στο Μαϊάμι. Υστερα την ιεραρχία, τον ιερό κλήρο και όλους τους ευσεβείς ανθρώπους, οι οποίοι με τις επιστολές τους και τις ευχές τους εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 October 2007 - 12:30:24 UTC