Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-10-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η μάχη για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ
  • [02] Μπαραντέι: Παρέμβαση για τα πυρηνικά του Ιράν

  • [01] Η μάχη για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

    Στη Μέση Ανατολή βρίσκεται ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου προκειμένου να προεδρεύσει στη Σύνοδο της Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για το Μεσανατολικό. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει στις 29 Οκτωβρίου, στο Ισραήλ (Τελ Αβίβ) και στις 30 Οκτωβρίου, στα Παλαιστινιακά Εδάφη (Ραμάλα).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ: "Η συγκεκριμένη Σύνοδος πραγματοποιείται αυτήν την χρονική στιγμή, ώστε η Σοσιαλιστική Διεθνής να συμβάλλει στις έντονες διεργασίες που λαμβάνουν χώρα ενόψει της κρίσιμης διεθνούς Ειρηνευτικής Διάσκεψης για το Μεσανατολικό, στην Αννάπολι των Η.Π.Α. Όπως είναι γνωστό, στα μέσα Νοεμβρίου θα συνέλθει Ειρηνευτική Διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή με τη συμμετοχή Ισραηλινών και Παλαιστινίων, διεθνών Οργανισμών και πολλών χωρών από την Ευρώπη, τον αραβικό κόσμο και άλλες περιοχές, οι οποίες διαδραματίζουν ιδιαίτερο ρόλο στις προσπάθειες για την επίλυση του Μεσανατολικού. Το μήνυμα της συνάντησης της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θα είναι η ενθάρρυνση όλων των εμπλεκομένων πλευρών να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης στο πρόβλημα αυτό".

    Στις εργασίες της Επιτροπής θα συμμετάσχουν, από το Ισραήλ ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπάρακ, πρώην πρωθυπουργός και σημερινός ηγέτης του Εργατικού Κόμματος και από την Παλαιστινιακή πλευρά, αντιπροσωπεία της Φατάχ. Επίσης, θα συμμετάσχουν με εκπροσώπους τους, πολλά σοσιαλιστικά κόμματα από την Ευρώπη καθώς και κόμματα από αραβικές χώρες όπως η Αίγυπτος, η Τυνησία και το Μαρόκο.

    Το πρόγραμμα της Συνόδου της Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την Μέση Ανατολή, στο Τελ Αβίβ και στη Ραμάλα, 29 - 30 Οκτωβρίου 2007, έχει ως εξής:

    Δευτέρα 29 Οκτωβρίου: 9.00 π.μ, Πρώτη συνεδρία (Τελ Αβίβ), 8.00 μ.μ, Παράθεση δείπνου από τους Παλαιστίνιους στην Ραμάλα

    Τρίτη 30 Οκτωβρίου: 10.00 π.μ, Δεύτερη συνεδρία (Ραμάλα), 1.00 μ.μ, Γεύμα εργασίας με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμουντ Αμπάς, 2.30 μ.μ, Συνέχεια της συνεδρίας.

    Ομιλία στην Ξάνθη

    "Εσείς που σήμερα ήρθατε εδώ αποφασισμένοι να κάνουμε μαζί μια νέα αρχή, εσείς είστε το μεγάλο και ενωμένο ΠΑΣΟΚ του ελληνικού λαού και του μέλλοντος" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου απευθυνόμενος προς τους πολίτες της Ξάνθης.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ καλείται να αναλάβει νέες και ιστορικές ευθύνες, να σπάσει τα αδιέξοδα των συμβιβασμών και των συναλλαγών και να συγκρουσθεί με τη στασιμότητα του καθεστωτισμού και του κυβερνητισμού, καθώς πληγώθηκε από τις τακτικές διανομής της εξουσίας, διανομής αξιωμάτων και αναβολής πρωτοβουλιών και ρήξεων.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι μας πλήγωσαν οι αντιλήψεις ότι το μέλλον μας είναι αναπότρεπτα εγκλωβισμένο σε ένα μονόδρομο χωρίς έξοδο, αυτόν της Παγκοσμιοποίησης που εμφανίζεται σαν απειλή και τόνισε ότι αν έχουμε αυτόνομη βούληση, μπορεί να κυριαρχήσει η πολιτική πάνω στην οικονομία.

    Όπως χαρακτηριστικά είπε, μέρες που είναι είμαστε εδώ για να βροντοφωνάξουμε το μεγάλο μας όχι στους συμβιβασμένους με τις πολιτικές των ολίγων και των ημετέρων και αυτούς που θέλουν να μετατρέψουν την πολιτική σε πασαρέλα προσωπικοτήτων, να πούμε το μεγάλο μας όχι στην προσωποποίηση των αντιθέσεων και στον κανιβαλισμό των μέσων που κάνουν ψυχαγωγικό πάρτι για αφελείς και προσπαθούν να παρουσιάσουν τις πρωτόγνωρες και δημοκρατικές εσωκομματικές μας διαδικασίες, σαν αφορμές απαξίωσης των μεγάλων μας τομών.

    Ο κ. Παπανδρέου συνέχισε λέγοντας ότι λέμε όχι στην αντίληψη των κομματικών μικροϊδιοκτησιών και στην οικοπεδοποίηση του κόμματός μας που οδηγεί νομοτελειακά σε εξαρτήσεις και αναφορές σε ισχυρότερα εξωθεσμικά κέντρα.

    "Είμαστε όμως εδώ για να πούμε και το μεγάλο ναι σε όσα οφείλουμε να κάνουμε καθώς και το ναι στην απόφαση να μην κάνουμε το χατίρι σε όσους απέτυχαν να χειραγωγήσουν το ΠΑΣΟΚ και τώρα έχουν βαλθεί να το διαλύσουν" τόνισε και συμπλήρωσε λέγοντας ότι μικρό και κατακερματισμένο είναι το ΠΑΣΟΚ που φοβάται να συγκρουσθεί με τα μεγάλα συμφέροντα, που μιλάει για τα πάντα και δεν λέει τίποτα, ονομάζει τις μεγάλες πολιτικές αποφάσεις για νέο ξεκίνημα προσωπικούς συναισθηματισμούς και επεσήμανε ότι μικρό και κατακερματισμένο είναι το ΠΑΣΟΚ όσων θέλουν να το κάνουν να γυρίσει στις εποχές των παραγόντων και των πρακτικών της Ένωσης Κέντρου.

    "Ζητώ εντολή για ένα κίνημα ανατροπής, για ένα πλειοψηφικό ΠΑΣΟΚ που εκπροσωπεί την πλατειά κοινωνική συμμαχία των δημιουργικών δυνάμεων και των αδυνάτων και με ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα διαχωρίζει την πολιτική του, τις θέσεις του και την ιδεολογία του από την νεοσυντηρητική δεξιά " τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέπτυξε και το όραμά του για τη δίκαιη κοινωνία υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι αυτή είναι μια κοινωνία που δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, ενώ παράλληλα άσκησε κριτική στη ΝΔ με αιχμές την οικονομία και την "συνέχιση της λογικής του κράτους λάφυρο".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι προϋπόθεση της νέας πορείας του ΠΑΣΟΚ είναι πρώτα πρώτα η υπεύθυνη προγραμματική του αντιπολίτευση που θα ασκήσει και μέσα στη βουλή και με το λαό, ενώ μίλησε και για το νέο μοντέλο ανάπτυξης, τη νέα εθνική στρατηγική και το νέο πατριωτισμό.

    Επανέλαβε την πάγια θέση του για την αυτονομία της πολιτικής τονίζοντας παράλληλα ότι αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχει από την εκάστοτε κυβέρνηση η πολιτική βούληση να υπηρετούνται τα συμφέροντα του λαού και το κράτος να διαμορφώνει σιγουριά και ασφάλεια για την κάθε οικογένεια.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το κίνημα χρειάζεται να σφυρηλατήσει ξανά τις σχέσεις του με τα μεγάλα λαϊκά κινήματα, να συνομιλήσει με ειλικρίνεια και να στήσει γέφυρες συνεργασίας "και με την άλλη αριστερά" καλώντας τους πολίτες να τολμήσουν το καινούργιο και κατέληξε λέγοντας να κάνουμε την 11 Νοέμβρη αφετηρία μιας νέας πορείας, μιας νέας αρχής για το ΠΑΣΟΚ και μιας νέας ελπίδας για την Ελλάδα και το Ελληνισμό.

    Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στις Σέρρες

    Στη Β. Ελλάδα έχει μεταφερθεί πλέον η ''μάχη'' μεταξύ των υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ. Το μπαράζ των επισκέψεών τους άρχισε την Παρασκευή με την κοινή παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, ενώ το Σάββατο ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισκέφθηκε την πόλη των Σερρών.

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε το απόγευμα στα Μ.Μ.Ε. ο κ. Βενιζέλος έδωσε εξέχουσα βαρύτητα στην ''ανατροπή'' όπως τη χαρακτήρισε που έφερε το αποτέλεσμα των νομαρχιακών εκλογών στο νομό Σερρών, τονίζοντας πως οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει ξανά να κάνουν την προοδευτική ανατροπή ώστε ''να αλλάξει το κόμμα σελίδα, να αποκτήσει καθαρό ιδεολογικό στίγμα με ριζοσπαστικό ρόλο και προγραμματική αντιπολίτευση'', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν κινδυνεύει η ενότητα του κόμματος μετά τις εσωκομματικές εκλογές ο κ. Βενιζέλος απάντησε πως οι διάφορες δημοσκοπήσεις που αναφέρουν το διχασμό του κόμματος είναι επιφανειακές και άδικες. ''Έγγυητής της ενότητας είναι ο λαός, εγγυητές ως άτομα είμαστε εμείς που πρέπει να αναδεικνύουμε αυτά που μας ενώνουν'' .

    Από τις Σέρρες ο κ. Βενιζέλος ζήτησε για ακόμη μία φορά την οργάνωση μίας κοινής συνέντευξης των τριών υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ, ενώ αναφερόμενος στα στελέχη του κόμματος ζήτησε να είναι πιο οργανωμένες οι τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εμφανίσεις τους και να βασίζονται σε πολιτική θεματολογία.

    Όσον αφορά τον νυν Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε πως είναι σύντροφοι και φίλοι αλλά '' η μακρά παραμονή στην αντιπολίτευση μαραζώνει'', ενώ δήλωσε πως σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα δώσει μία προέχουσα θέση στον Γιώργο Παπανδρέου.

    Κατά τη διάρκεια της κεντρικής του ομιλίας στο Αμφιθέτρο του ΤΕΙ Σερρών ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ εναντίον της κυβέρνησης την οποία χαρακτήρισε ως επίπλαστη, τεχνική και αδύνατη να καταθέσει κρίσιμα νομοσχέδια για τη χώρα, ενώ δεν απέφυγε να κάνει λόγο για επικείμενες εθνικές εκλογές λόγω ''της ανταρσίας που προκύπτει στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας''.

    Κατά την επίσκεψή του στις Σέρρες ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με μέλη της Ν.Ε. - ΠΑΣΟΚ του νομού αλλά και της Κεντρικής Μακεδονίας , ενώ επισκέφθηκε και τη νομαρχία Σερρών όπου είχε μία σύντομη συνάντηση με τον Νομάρχη Σερρών Στέφανο Φωτιάδη.

    Στη Λαμία ο Κ.Σκανδαλίδης

    Ιδιαίτερα ενωτικός και με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα των εκλογών ήταν ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κώστας Σκανδαλίδης που μίλησε αργά το βράδυ του Σαββάτου, σε συγκέντρωση στελεχών στη Λαμία. Ο κ. Σκανδαλίδης ολοκλήρωσε τις περιοδείες του στη Στερεά Ελλάδα, ξεκινώντας το Σάββατο το μεσημέρι από την Εύβοια, συνεχίζοντας το απόγευμα στη Λιβαδειά και κλείνοντας αργά το βράδυ του Σαββάτου στην Λαμία. Και στις τρεις πόλεις ο κ. Σκανδαλίδης συναντήθηκε με τα κομματικά στελέχη και μίλησε σε συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν.

    «Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μετά τις εκλογές είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει σε μια ρότα που είναι δεδομένη. Η πορεία του δεν εξαρτάται απλά από έναν καπετάνιο, αλλά από το πλήρωμα, από τους κωπηλάτες, από τους αχθοφόρους των ιδεών», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Σκανδαλίδης. Ο κ. Σκανδαλίδης προσδιόρισε τα αίτια της ήττας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όχι σε προσωπικά στοιχεία αλλά κυρίως γιατί «έχασαν οι ιδέες μας», όπως είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Χάσαμε γιατί πολιτικά δεν πείσαμε με τις πρωτοβουλίες μας. Χάσαμε γιατί προγραμματικά δεν ήταν ευκρινείς οι στόχοι μας. Χάσαμε γιατί οργανωτικά το ΠΑΣΟΚ ήταν το ίδιο με το ΠΑΣΟΚ του 2004».

    Ο κ. Σκανδαλίδης προσδιόρισε διαχρονικά τα προβλήματα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. αναλύοντας κυρίως την αφομοίωση του πολιτικού φορέα από το κράτος. Κράτησε σαφείς αποστάσεις από αιχμηρές δηλώσεις που έχουν υπάρξει το τελευταίο διάστημα, καλώντας τα στελέχη να χαμηλώσουν τους τόνους. Ο κ. Σκανδαλίδης χαρακτήρισε την περίοδο του Κώστα Σημίτη ως «αναγκαστική διαχειριστική περίοδο που κυνηγούσαμε της ΟΝΕ και το Ευρώ» ενώ υπογράμμισε ότι « το πρόγραμμα σύγκλισης που εφάρμοσε ο Κώστας Σημίτης το δημιούργησε ο Ανδρέας Παπανδρέου, το καλοκαίρι του 1994».

    Ο κ. Σκανδαλίδης επανέλαβε ότι ένα κόμμα, ένα κίνημα που δεν έχει ιστορική μνήμη δεν έχει και μέλλον ζητώντας και πάλι « να μπει η πολιτική στο τραπέζι».

    Ο κ. Σκανδαλίδης συναντήθηκε με στελέχη του κόμματος και συζήτησε επιμέρους οργανωτικά ζητήματα με τις νομαρχιακές επιτροπές στους νομούς τους οποίους επισκέφθηκε.

    [02] Μπαραντέι: Παρέμβαση για τα πυρηνικά του Ιράν

    Ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, δήλωσε ότι δεν έχει καμία απόδειξη πως το Ιράν έχει όντως ξεκινήσει να κατασκευάζει ατομική βόμβα.

    "Μέχρι σήμερα δεν έχω καμία πληροφορία για ένα συγκεκριμένο στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα που να είναι εν ενεργεία", δήλωσε ο Μπαραντέι στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, εκτιμώντας ότι οι πρόσφατες αμερικανικές απειλές δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να ρίχνουν "λάδι στη φωτιά".

    "Ακόμη και αν το Ιράν προσπαθούσε τώρα να αποκτήσει πυρηνικά όπλα (...), θα χρειαζόταν ακόμη τουλάχιστον κάποια χρόνια για να τα καταφέρει", πρόσθεσε, επικαλούμενος εκτιμήσεις υψηλόβαθμων αμερικανών αξιωματούχων.

    "Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλα τα μέσα μιας δημιουργικής διπλωματίας. Έχουμε το χρόνο. Επειδή δεν βλέπω άλλη λύση από τη διπλωματία και τις επιθεωρήσεις", επέμεινε ο Μπαραντέι, εκτιμώντας ότι μια στρατιωτική αντιπαράθεση θα οδηγούσε "στον γκρεμό".

    "Υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτηματικά. Όμως, έχουμε δει στο Ιράν πυρηνικά υλικά που μπορούν γρήγορα να μετασχηματισθούν σε όπλα; Όχι. Έχουμε δει ένα δραστήριο πρόγραμμα στρατιωτικοποίησης της πυρηνικής ενέργειας; Όχι", πρόσθεσε.

    Επικαλούμενος την πρόοδο που επιτεύχθηκε στη Βόρεια Κορέα μέσω της διπλωματικής οδού, ο Μπαραντέι επέκρινε επίσης την επιβολή πρόσθετων αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης, τη στιγμή που οι έξι μεγάλες δυνάμεις οι οποίες εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αναμένεται να συναντηθούν για το θέμα αυτό στις αρχές Νοεμβρίου.

    "Πιστεύω πως όλος ο κόσμος συμφωνεί ότι από μόνες τους οι κυρώσεις δεν θα φέρουν τη λύση", δήλωσε, υπενθυμίζοντας πως θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν προτροπές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 28 October 2007 - 19:30:19 UTC