Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-10-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Το ζήτημα της ονομασίας δεν είναι το κυριότερο"

  • [01] "Το ζήτημα της ονομασίας δεν είναι το κυριότερο"

    Το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δεν είναι το κυριότερο αυτή τη στιγμή, δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε τηλεοπτική συνέντευξή της στη ΝΕΤ, εκφράζοντας τον προβληματισμό της για τις εξελίξεις στο Κόσοβο, που όπως είπε, συνδέονται και με το θέμα της ονομασίας.

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε, μιλώντας για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ότι "ακόμα κι αν κλείσει το θέμα, θα ανοίξουν πολλές πληγές".

    "Δεν είναι -συνέχισε- το ζήτημα της ονομασίας το κυριότερο αυτή τη στιγμή. Τα Σκόπια όπως ξέρουμε είναι ένα αμερικάνικο προτεκτοράτο, εντάσσονται στα παιχνίδια των ΗΠΑ στην περιοχή. Συνδέονται με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου - μην ξεχνάτε ότι το ΝΑΤΟ δεν επιτρέπει να καθοριστούν τα σύνορα ανάμεσα στο Κόσοβο και στη FYROM - και επομένως το Κόσοβο, ως νέο κράτος, θα έχει ασαφή σύνορα. Ξέρουμε ακόμα, την εγγύτητα των πληθυσμών - αλβανικό στοιχείο κι από δω, κι από κει - και από αυτή την άποψη θα υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις".

    Η κ. Παπαρήγα πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις "μπερδεύονται επίσης και με τη διαμάχη για τους αγωγούς: από πού θα περάσουν, ποιο πετρέλαιο θα περάσει, τι θα γίνει με την αμερικάνικη ``Σεβρόν`` που εδρεύει στο Καζακστάν. Επομένως μπερδεύονται πολλά πράγματα».

    Ειδικότερα για την ονομασία η κ. Παπαρήγα είπε: "Πιστεύω ότι εάν επιδιώκεται ένα όνομα που να έχει μέσα το ``Μακεδονία``, να μην εμφανίζεται ούτε το σλάβικο, ούτε το αλβανικό στοιχείο, αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα στοιχείο ενότητας μέσα στα Σκόπια, αλλά ταυτόχρονα γινόμαστε όλοι όμηροι - όχι τόσο της ηγεσίας των Σκοπίων όσο των σχεδίων των ΗΠΑ στην περιοχή και των ανταγωνισμών που υπάρχουν".

    Στην ερώτηση "πώς ερμηνεύεται η αδιαλλαξία των Σκοπίων", η κ. Παπαραήγα είπε ότι η αδιαλλαξία οφείλεται στο ότι η ΠΓΔΜ "έχει τις πλάτες των ΗΠΑ, οι οποίες παρεμβαίνουν όταν υπάρχουν διαφορές, εμφανίζονται ως σωτήρες. Τους ενδιαφέρει παντού να υπάρχει κάποια διχόνοια ή διχογνωμία για να την χρησιμοποιούν".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα που ενδεχομένως υπάρχει για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας η κ. Παπαρήγα δήλωσε:

    "Εγώ πιστεύω ότι μπορεί και να μη δοθεί λύση. Μπορεί να υπάρχει ένας αμοιβαίος συμβιβασμός και το πρόβλημα να αναπαράγεται. Στο κάτω - κάτω η ηγεσία των Σκοπίων σκέφτεται ως εξής: 130 χώρες με έχουν αναγνωρίσει έτσι, μόλις γίνουν 150 λύσαμε το ζήτημα. Θα βρεθούν άλλες 20.

    Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύω ότι ξέρει ότι πίσω από την αδιαλλαξία των Σκοπίων και την προκλητική τοποθέτηση του κ. Νίμιτς, βρίσκονται άλλα συμφέροντα. Ξαναλέω, η διαμάχη των αγωγών ή περί τους αγωγούς είναι ένα τεράστιο ζήτημα που έχει πάρα πολλές επιπτώσεις. Ακόμα και εσωτερικά ζητήματα στην Ελλάδα δέχονται τους επηρεασμούς των ανταγωνισμών ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ με τις ΗΠΑ, με τη Ρωσία κλπ. Είναι ένα θέμα που υπεισέρχεται και στο ίδιο το πολιτικό σύστημα της χώρας".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 October 2007 - 19:30:15 UTC