Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-11-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ

  • [01] Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ

    Με ομιλίες των τριών υποψηφίων προέδρων ξεκίνησαν σήμερα οι τριήμερες εργασίες της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ με θέμα: «Η πορεία του ΠΑΣΟΚ - Πολιτικές θέσεις και στρατηγική για μια νέα προοδευτική κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία», ενόψει της εκλογής νέου αρχηγού του κινήματος στις 11 Νοεμβρίου.

    Δεν μετέχει ο Κ. Σημίτης

    Την απόφασή του να μην μετάσχει στις εργασίες της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του κόμματος Γιώργο Παπανδρέου και το Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Νίκο Αθανασάκη, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    "Το πολωτικό κλίμα που έχει επικρατήσει, αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε διαστρέβλωση κάθε πολιτικής τοποθέτησής μου και θα τροφοδοτήσει προσωπικές αντιπαραθέσεις τις οποίες δεν επιθυμώ",αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Κ. Σημίτης, ευχόμενος ταυτόχρονα οι εργασίες της Συνδιάσκεψης να οδηγήσουν το ΠΑΣΟΚ στην αποσαφήνιση των στόχων και της τακτικής του και να "δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις, ώστε με πραγματική ενότητα να οδηγήσουμε το ΠΑΣΟΚ σε μια νικηφόρα πορεία".

    Ο Κώστας Σημίτης δεν είχε λάβει μέρος στις εργασίες ούτε του τελευταίου Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, όπου είχε στείλει ανάλογη επιστολή.

    Ομιλία Γ. Παπανδρέου

    Ανανέωση της εντολής για να προχωρήσει σε μεγάλες και ριζικές αλλαγές στη φυσιογνωμία και στην οργανωτική δομή του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου μιλώντας απόψε στην Εθνική Συνδιάσκεψη του Κινήματος.

    Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν πρόκειται για λευκή επιταγή, αλλά για μια εντολή που θα συνδυάζεται με πολιτική αλλαγών, ανανέωση προσώπων και δομών αλλά και θεσμών και αξιών. Και έδωσε τη διαβεβαίωση ότι είναι αποφασισμένος αν εκλεγεί να σεβαστεί αυτή τη νέα εντολή, η οποία, όπως είπε, θα είναι δεσμευτική για ολόκληρη την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και δήλωσε αποφασισμένος να συγκρουστεί με αντιλήψεις και πρακτικές που θα εμποδίζουν την υλοποίηση αυτής της εντολής.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε κοινή πορεία όλου του ΠΑΣΟΚ "στο δρόμο των μεγάλων ανατροπών και του μεγάλου πατριωτισμού που αφήνει πίσω το μικρό ΠΑΣΟΚ των συγκεχυμένων μηνυμάτων, των συντηρητικών αντιλήψεων και των ανύπαρκτων προοπτικών". Πάμε μπροστά, πρόσθεσε, "για το ΠΑΣΟΚ της μεγάλης ιδεολογικής διαφοράς και μιας νέας μεγάλης στρατηγικής".

    Η ομιλία του κ. Παπανδρέου είχε πολλά στοιχεία κριτικής για το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ και αυτοκριτικής για τη δική του θητεία, αλλά και στοιχεία έντονης και σκληρής κριτικής για την κυβέρνηση.

    Επίσης τόνισε ότι έχει τελειώσει ο κύκλος της μεταπολίτευσης και μαζί του έχουν τελειώσει το σημερινό πολιτικό σύστημα και το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης.

    Αναφέρθηκε και πάλι στην ανάγκη αυτονομίας της πολιτικής από τα επιχειρηματικά συμφέροντα και ειδικότερα της αυτονομίας του ΠΑΣΟΚ από αυτά.

    Αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα της 16ης Σεπτεμβρίου ο κ. Παπανδρέου το χαρακτήρισε "πραγματικά άσχημο", αλλά τόνισε ότι η απόφαση που πρέπει να πάρει το ΠΑΣΟΚ είναι αν οι ευθύνες είναι προσωπικές ή πολιτικές, συγκυριακές ή στρατηγικές και αν θα συνεχίσει τον δρόμο των συμβιβασμών και των μέσων όρων ή θα μπεί σε μια πορεία ρήξεων, τομών και ανατροπών για να βρεθεί και πάλι σε νικηφόρα τροχιά.

    Ο ίδιος, όπως ανέφερε, έκανε την επιλογή του και την αυτοκριτική του και θεώρησε υποχρέωσή του να κάνει και κριτική για τα αίτια της ήττας τα οποία, όπως τόνισε δεν ήταν μόνο χθεσινά.

    Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να επιστρέψει στην κυβερνητική εξουσία μέσα από μια μεγάλη πράξη κάθαρσης και να βρεθεί μακριά από καθεστωτισμούς και κυβερνητισμούς.

    Τόνισε ότι "ο λαός δεν θέλει το ΠΑΣΟΚ να ξανακυβερνήσει όπως ο Καραμανλής και "δεν θέλει να γίνουμε Καραμανλής στη θέση του Καραμανλή", αλλά "θέλει να κερδίζουμε τις εκλογές για να κερδίζουμε τις μάχες για τα προβλήματά του".

    Επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να επιβεβαιώσει την αντιπαλότητά του με τα μεγάλα συμφέροντα και τη ΝΔ, την οποία χαρακτήρισε "απλό όμηρο των συμφερόντων που έκαναν τις υποκλοπές, διακίνησαν τα ομόλογα της απάτης, οδηγούν στην κατάρρευση των νέων μετρήσεων για το ΑΕΠ".

    Είναι, πρόσθεσε, όμηρος των συμφερόντων που κάνουν εκ του πονηρού λόγο για άμεσες εκλογές,που εκβιάζουν όλο το πολιτικό σύστημα και πρόσθεσε ότι τα συμφέροντα αυτά έδρασαν με τον ίδιο τρόπο το ΄65 και το ΄89 αλλά υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ όπως και τότε έτσι και σήμερα θα αντισταθεί και θα νικήσει αυτές τις δυνάμεις.

    Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να επαναπροσδιορίσει τις κοινωνικές του συμμαχίες και υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει ενάντια στην κοινωνική συνοχή καθώς και ότι το σύγχρονο κοινωνικό κράτος δεν είναι βάρος σε μια ισχυρή Ελλάδα, αλλά στοιχείο και προϋπόθεσή της. Η δημοκρατία, τόνισε, και η δίκαιη κοινωνία σημαίνουν καθαρές σχέσεις κράτους και ιδιωτών και ευθύνες των πλουσίων για δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, η οποία θα συνοδεύεται με αναδιανομή της πολιτικής δύναμης.

    Ως αντιπάλους του ΠΑΣΟΚ κατέγραψε τους αεριτζήδες, τους τοκογλύφους, τους κερδοσκόπους και τα αφεντικά της παραοικονομίας, τονίζοντας ότι όλοι αυτοί με την ανοχή της κυβέρνησης της ΝΔ χρωστούν δισεκατομμύρια και δεν πληρώνουν, φοροκλέπτουν αντί να επενδύουν τα κέρδη τους, φοροδιαφύγουν και παρασιτούν σε βάρος όλων μας.

    Η Ελλάδα, πρόσθεσε, έχει ανάγκη από μια μεγάλη πολιτιστική και ηθική επανάσταση ενάντια στις δυνάμεις της απληστίας και της ληστείας, του λεγόμενου λαϊφ - στάϊλ και "ωχαδελφισμού", έχει ανάγκη από μια ριζοσπαστική και ανατρεπτική αλλαγή.

    Αναφερόμενος στα Μέσα Ενημέρωσης τόνισε ότι η δημοκρατία χρειάζεται μέσα που την στηρίζουν και δεν απαιτούν τον έλεγχό της, που είναι αυτόνομα και όχι αφέντες της πολιτικής.Τη μάχη της αυτονομίας θα τη δώσουμε και θα την κερδίσουμε, είπε.

    Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο προφίλ του ικανού ηγέτη και τόνισε ότι ικανός είναι ο αυτόνομος πολιτικός, ο οποίος μπορεί να νικήσει χωρίς να παραδώσει την ψυχή του στις δυνάμεις του 1965 και του 1989 ή των αντικοινωνικών συμφερόντων. Εκείνος που ρίχνει φως στα προβλήματα αντί να επιζητά τα φώτα των ΜΜΕ και του θεάματος που παράγουν. Και πρόσθεσε ότι μόνο η έμπνευση ενός πολιτικού και μιας πολιτικής που δίνει στη διακυβέρνηση σοσιαλιστικό περιεχόμενο και στη διαχείρισή της όραμα θα κινητοποιήσει τις δυνάμεις της προόδου και θα κάνει το Κίνημα ζωντανό. Ενας τέτοιος ηγέτης, υπογράμμισε, "είναι ικανός να νικήσει τον κάθε Καραμανλή".

    Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη νέας εθνικής στρατηγικής, στοιχεία της οποίας θα είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου, που θα απαλλάξει το πολιτικό προσωπικό από σχέσεις πελατειακής εξάρτησης. Θα συνδυάζει μονοεδρικές περιφέρειες και ευρείες εκλογικές περιφέρειες με λίστα με ταυτόχρονη ενίσχυση της αναλογικότητας. Στοιχεία της στρατηγικής αυτής θα είναι η διαφάνεια στην πολιτική ζωή, το άμεσο χτύπημα της διαφθοράς, όπως και ο έλεγχος της τοπικής διαφθοράς.Επίσης η δυνατότητα καθιέρωσης δημοψηφισμάτων, η άμεση εκλογή προέδρου Δημοκρατίας από το λαό, ο τερματισμός της εκκρεμότητας σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο των ΜΜΕ, η καθιέρωση ισότιμων και καθαρών σχέσεων μεταξύ κομμάτων, κράτους και επιχειρηματιών, η καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, η δημιουργία ενός Εθνικού Συμφώνου για τη νέα γενιά, η προώθηση διακριτών ρόλων εκκλησίας και κκράτους η πλήρης ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η εξαφάλιση των δικαιωμάτων του πολίτη και η ενίσχυση του Κοινοβουλίου.

    Ως προς τα οργανωτικά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτά πρέπει να υπηρετούν ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις, ξεκάθαρους πολιτικούς στόχους και κρυστάλλινες πολιτικές αξίες. Οι οποιες αλλαγές, πρόσθεσε, πρέπει να ενισχύουν την πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ για να έχει πιο ισχυρή και αποτελεσματική παρέμβαση στην κοινωνία. Ένα ΠΑΣΟΚ που θα είναι ανεξάρτητο από οργανωμένα συμφέροντα και θα είναι ανοιχτό στην κοινωνία και θα δυναμώνει ως δημοκρατικό και συμμετοχικό κίνημα.

    Η πρώτη οργανωτική πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου ήταν να δημιουργηθούν οργανώσεις του Κινήματος παντού,σε κάθε γεωγραφική και τομεακή βάση. Η δεύτερη πρόταση αφορά την ισχυροποίηση της οργάνωσης σε επίπεδο νομού και περιλαμβάνει και την εκλογή των γραμματειών των Νομαρχιακών Επιτροπών με άμεση εκλογική διαδικασία.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να γίνουν μεγάλες και αποφασιστικές αλλαγές στα κεντρικά όργανα, αλλαγές που θα δυναμώσουν τον συλλογικό, ενιαίαο, αδιαίρετο και δημοκρατικό ΠΑΣΟΚ.Τα όργανα αυτά πρέπει να είναι ολιγομελή, λειτουργικά και αποτελεσματικά, είπε.

    Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου στην απαραίτητη ενότητα του ΠΑΣΟΚ, απαριθμώντας μια σειρά παραγόντων που ενώνουν τα μέλη και τα στελέχη του με κορυφαία την κοινή πολιτική κληρονομιά, η οποία, οπως τόνισε, δεν ανήκει στον ίδιο, αλλά σε όλους. Μας ενώνει το μοίρασμα των οραμάτων μας, των ελπίδων και των αγώνων μας, καθώς και των προοπτικών για μια Ελλάδα διαφορετική, δημοκρατική και δίκαιη, ανέφερε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε ότι αυτό είναι που "μας δίνει μια νέα ψυχική ενότητα , μια συντροφική ενότητα, μια ενότητα ανθρωπιάς".

    Τόνισε ότι οι τελευταίες εβδομάδες για το ΠΑΣΟΚ ήταν συμπυκνωμένα χρόνια με συγκρούσεις, πικρίες με αντιπαραθέσεις και υπερβολές. Ολα αυτά ωρίμασαν το ΠΑΣΟΚ και τον ίδιο, ο οποίος, όπως τόνισε, είδε, άλλαξε και αποφάσισε. Και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μετά τις 11 Νοεμβρίου το ΠΑΣΟΚ θα κάνει μια νέα αρχή και θα πορευτεί πιο ώριμο, πιο συνετό και πιο αποφασισμένο. Διότι η ενότητά του δεν θα είναι επίπλαστη αλλά πολιτική.

    Ευ. Βενιζέλος: Συγκρουόμαστε με το σύνολο του πολιτικού κατεστημένου

    "Το εγχείρημά μας έχει ανδρεοπαπανδρεϊκά χαρακτηριστικά. Συγκρουόμαστε με το σύνολο του πολιτικού κατεστημένου και όχι μόνο του κομματικού και τα αρχαϊκά κατάλοιπα", τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου προσθέτοντας ότι "θέλουμε να βοηθήσουμε την κοινωνία να αναπνεύσει".

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι θέλει ένα ΠΑΣΟΚ της κοινωνίας και όχι των παραγόντων, απαντώντας δε σε ερώτηση γι΄αυτούς που είναι αντίθετοι τόνισε ότι θα συμπαρασυρθούν από τη νέα δυναμική προσθέτοντας επίσης ότι μεταξύ των υποστηρικτών του κ. Γ. Παπανδρέου υπάρχουν άνθρωποι που καταφέρθηκαν κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με βαρύτερους χαρακτηρισμούς από ό,τι ορισμένοι καταφέρονται τώρα εναντίον του ιδίου.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι χρειάζεται τόσο ο πολιτικός λόγος όσο και τα πρόσωπα τα οποία θα μπορούν να αναλύουν, να υλοποιούν και να πετυχαίνουν τους στόχους, καθώς, όπως επανειλημμένα έχει πει, δεν χάνουν τις εκλογές τα κείμενα και προσθέτοντας επίσης ότι η ΝΔ κέρδισε τις τελευταίες εκλογές χωρίς να "κατεβάσει" ούτε προγραμματικό κείμενο.

    Ερωτηθείς για το Ασφαλιστικό και την Παιδεία, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι κατ΄αρχήν οι θέσεις που παρουσιάζει αποτελούν εξειδίκευση και προσθήκη στο άρτιο, όπως είπε, πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο όμως δεν αξιοποιήσαμε. Ενώ σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό χαρακτήρισε στημένη τη θεωρία για μείωση των συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας λέγοντας ότι το ασφαλιστικό στην Ελλάδα δεν είναι πρόβλημα δαπανών, αλλά πρόβλημα εσόδων.

    Επίσης, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να οργανώσει μετά τις 12 Νοεμβρίου μόνο του τον διάλογο για το ασφαλιστικό.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της παιδείας είπε ότι είναι το μεγάλο θέμα της χώρας στο οποίο διαφοροποιείται η δεξιά από την αριστερά, ενώ σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ είπε ότι προκαλέσαμε σύγχυση για το θέμα αυτό.

    Πιστεύουμε στο δημόσιο πανεπιστήμιο και μπορώ να προτείνω άμεσα μία αλλαγή στα σχολεία, όπως είναι η θέσπιση τετραετούς Γυμνασίου και διετούς Ακαδημαϊκού Λυκείου, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

    Ερωτηθείς για την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ.Σανιδά για τις κάμερες, ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι η παρέμβασή του υπερβαίνει τα πλαίσια της αρμοδιότητάς του, ενώ σε ό,τι αφορά την έκθεση για την μεταχείριση λαθρομεταναστών είπε ότι αισθάνεται βαθειά ντροπή γι΄αυτά που αποκαλύπτονται ότι συμβαίνουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα.

    Ερωτηθείς για τις καταλήψεις των σχολείων και των πανεπιστημίων ο κ. Βενιζέλος είπε ότι γενικά δεν θέλει να διακόπτεται το σχολικό έτος, ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι η κυβέρνηση που τροφοδοτεί την κρίση στην παιδεία, καθώς αδιαφορεί για οτιδήποτε δημόσιο.

    Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι απαιτείται αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα και επανέλαβε ότι το μείζον θέμα δεν είναι τόσο η εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ στις 11 Νοεμβρίου αλλά το σκηνικό εκλογών, το οποίο στήνει η κυβέρνηση η οποία θα πάει σε εκλογές έστω και με παραίτηση.

    Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι "αν το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να παρακολουθεί τη δεξιά να γράφει τις σελίδες με συντηρητικό μελάνι δεν έχει παρά να σηκώσει το γάντι και να κερδίσει τις εκλογές".

    Ερωτηθείς για το θέμα με την ΠΓΔΜ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το 1993 η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου παρέλαβε το ζήτημα στη χειρότερη φάση του, εφάρμοσε την πολιτική του εμπάργκο και οδηγήθηκε στην Ενδιάμεση Συμφωνία. Πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό έχει σημασία ως ζήτημα Ελλάδας - Σκοπίων και είναι ζωτικού ενδιαφέροντος για τα Σκόπια.

    Εκτιμώντας ότι στην περιοχή των Βαλκανίων πρωτεύουν οι εξελίξεις στο Κόσοβο, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να υποκύπτει στην τεχνητή επιτάχυνση των διαδικασιών για το θέμα του ονόματος και χαρακτήρισε τη στιγμή ως την πιο ακατάλληλη για να ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες.

    Επίσης, απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχουν συγκροτήματα που τον υποστηρίζουν ο κ. Βενιζέλος είπε ότι πρέπει να σταματήσει "το καλαμπούρι" με τους υποστηρικτές και τα συγκροτήματα ιδιαίτερα από εκείνους που θα θυμήθηκαν όλα αυτά στις 18 Σεπτεμβρίου.

    Κ. Σκανδαλίδης: Έκκληση για ενότητα

    Έκκληση για ενότητα την επομένη των εκλογών της 11ης Νοεμβρίου απηύθυνε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

    "Η αξιωματική αντιπολίτευση γρήγορα πρέπει να βρει το δρόμο της, να μην τραβήξει σε μάκρος η κρίση και την επομένη της εκλογής του Προέδρου του Κινήματος να ξεκινήσει μια πορεία στο λαό και με διάταξη μάχης όλων των στελεχών της παράταξης", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλίδης για να προσθέσει ότι "επειδή προερχόμαστε από μια οδυνηρή ήττα, η ενότητα δεν είναι ευχολόγιο, θα έπρεπε να είναι στοιχείο μιας πολιτικής δέσμευσης μιας πολιτικής συμφωνίας", κάτι που "δεν μπορούσε να προγραμματιστεί με νηφαλιότητα την επομένη των εκλογών".

    Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Σκανδαλίδη, δεν αναιρεί την ανάγκη της πολιτικής δέσμευσης "για το πού πάμε, η οποία θα έπρεπε να υπάρξει πριν από την εκλογή του νέου Προέδρου".

    Για αυτό το λόγο, όπως είπε, η συνδιάσκεψη που ξεκινάει αύριο αποκτάει εξόχως σημαντικό χαρακτήρα,καθώς δίνει την ευκαιρία στους τρεις υποψηφίους να τοποθετηθούν "επί της ουσίας της πορείας του Κινήματος και τις δεσμεύσεις που πρόκειται να πάρει ο καθένας σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα".

    Επισήμανε δε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ανατρέψει πλήρως τις δομές και τις λειτουργίες του, με την εκλογή Προέδρου,Γραμματέα και Πολιτικού Συμβουλίου από τη βάση και τα μέλη του Κινήματος,αλλά και τη συμμετοχή της Νεολαίας κατά 15% στις συλλογικές διαδικασίες. Αυτό σημαίνει και αλλαγές προσώπων, αλλά κάτω από διαφορετικές διαδικασίες, όχι με υποκειμενικά κριτήρια, αλλά μέσα από μία διαδικασία τέτοια που τα νέα πρόσωπα θα αναδεικνύονται μέσα από τη δομή του ΠΑΣΟΚ και τις καταστατικές διατάξεις, ώστε να κατοχυρώνεται η ανανέωση σε σταθερή βάση. "Χωρίς την αναδιοργάνωση,το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κερδίσει τις εκλογές",επισήμανε ο κ. Σκανδαλίδης,για αυτό, είπε, πρέπει να γίνουν καταστατικές αλλαγές που θα ξαναφέρουν τα θέματα συλλογικότητας και εσωκομματικής δημοκρατίας σε όλο τον κορμό του ΠΑΣΟΚ,"φεύγοντας από την ασάφεια, την αοριστία, το συγκεχυμένο και γενικότερα την έλλειψη οποιωνδήποτε οργάνων ανάμεσα στον Πρόεδρο και στη βάση του Κινήματος".

    Ο κ. Σκανδαλίδης έκανε λόγο για ένα ΠΑΣΟΚ που στην "προηγούμενη ιστορική φάση" είχε διαμορφώσει εξουσιαστικές σχέσεις, οι οποίες - όπως είπε - δημιούργησαν ένα εδώ και πολλά χρόνια "άρρωστο κόμμα".

    Για αυτό πρόσθεσε ότι "το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποκρατικοποιηθεί με θεσμικό και δομικό τρόπο,αν θέλει να ξαναγυρίσει στην κοινωνία", καθώς ο λαός του Κινήματος "είναι κουρασμένος, νιώθει μια απογοήτευση και απόγνωση, όταν βλέπει αντιπαραθέσεις χωρίς περιεχόμενο, χωρίς αξία και χωρίς μέτρο, λες και είμαστε χωρισμένοι σε τρία κόμματα και δίνουμε μάχη καθοσιώσεως για να εκλέξουμε κάποιον Πρόεδρο του Κινήματος".

    Για τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο κ. Σκαναδαλίδης είπε ότι συσχετίζει το βηματισμό της κυβέρνησής του με την κρίση στο ΠΑΣΟΚ και ότι φλερτάρει με την ιδέα να υπάρχουν σενάρια και εναλλακτικές επιλογές για πρόωρες εκλογές.

    Παράλληλα, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση σημειώνοντας ότι χειρίζεται αναποτελεσματικά βασικά θέματα,όπως το Σκοπιανό, το Ασφαλιστικό και την Παιδεία.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το Σκοπιανό, είπε ότι "καλό θα ήταν οι επόμενες εκλογές να μην είναι με βάση αυτό το θέμα, το οποίο είναι σημαντικό εθνικό θέμα".

    Πρόσθεσε ότι "πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός με μία σύνθετη ονομασία,για να τελειώσει αυτό το θέμα". Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με την άσκηση βέτο, είπε ότι "πρέπει να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες" και να ληφθούν οι αποφάσεις ανάλογα με τις δυνατότητές μας, όταν θα έρθει εκείνη η στιγμή.

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τη μεταναστευτική πολιτική, είπε ότι "πρέπει να γίνει αντικείμενο εθνικής συνεννόησης και μιας πολιτικής που θα απαλλάξει από τα προβλήματα γραφειοκρατίας και θα διασφαλίζει τα στοιχειώδη που απαιτούν η ισονομία και ισοπολιτεία ανάμεσα στους κατοίκους μιας χώρας.

    Ομιλία στη Νέα Μάκρη

    Το βράδυ της Πέμπτης ο κ.Σκανδαλίδης μίλησε σε συγκέντρωση υποστηρικτών του στη Νέα Μάκρη τονίζοντας ότι «κανένας δεν έχει τα κότσια να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ. Αν φύγει οποιοσδήποτε θα φύγει μόνος του» και πρόσθεσε ότι το κόμμα «μπορεί να βγει ανανεωμένο από αυτή την διαδικασία και όχι τραυματισμένο». Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχει ο κίνδυνος φθοράς και συρρίκνωσης και τόνισε πως «αν δεν αλλάξουμε, όποιος και αν βγει αρχηγός δεν μπορεί να κερδίσει». Τέλος, είπε ότι «ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει οριστικά» και πρόσθεσε ότι η δημοκρατία μας είναι ολιγαρχική και μελαγχολική και ο πολίτης νιώθει ολοένα και περισσότερο ένας μοναχικός ιδιώτης. Χρειάζεται, είπε, μια νέα μεταπολίτευση που θα φέρει ξανά στο προσκήνιο τον πολίτη, ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης για το δικαίωμα στην ευημερία.

    Νωρίτερα, ο κ. Σκανδαλίδης είχε συνάντηση στην Παλλήνη με μέλη της νομαρχιακής επιτροπής Ανατολικής Αττικής του ΠΑΣΟΚ.

    Συνέντευξη Α.Κακλαμάνη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τη βεβαιότητα ότι ο πρόεδρος που θα εκλεγεί στις 11 Νοεμβρίου, θα εγγυηθεί τη δημοκρατική λειτουργία του ΠΑΣΟΚ και θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή σύνθεση απόψεων και ιδεών, εκφράζει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του Κινήματος Α. Κακλαμάνης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ερώτηση: Κύριε πρόεδρε, τί πιστεύετε ότι κρίνεται σ' αυτή την εσωτερική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ και την εκλογή της 11ης Νοέμβρη; Ποιό είναι το διακύβευμα;

    Απάντηση: Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική ώρα. Η διαδικασία εκλογής Προέδρου από τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος πρέπει να γίνει η αφετηρία μιας νέας, νικηφόρας πορείας για τη δημοκρατική παράταξη και το λαό μας. Καλούμαστε να επιβεβαιώσουμε και να εγγυηθούμε την ενότητα, τη δημοκρατική και σοσιαλιστική ταυτότητα και τον πατριωτικό μας χαρακτήρα. Να αναβαθμίσουμε την αξία της λαϊκής συμμετοχής και να εμπνεύσουμε ξανά εμπιστοσύνη και ελπίδα στους πολίτες αυτού του τόπου σε μια στιγμή που όλα τα μεγάλα εθνικά και κοινωνικά ζητήματα αντιμετωπίζονται με το χειρότερο τρόπο από την παραπαίουσα, παρά την πρόσφατη επανεκλογή της, κυβέρνηση Καραμανλή. Στις 11 Νοεμβρίου, ολόκληρος ο ελληνικός λαός θα έχει στραμμένη την προσοχή του στο ΠΑΣΟΚ. Έχουμε χρέος να δικαιώσουμε με τη στάση μας τις προσδοκίες του.

    Ερώτηση:Πώς βλέπετε την εξέλιξη της αντιπαράθεσης των υποψηφίων προέδρων, μέσα από προσωπικές αιχμές και αντεγκλίσεις. Θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρξει κίνδυνος συνοχής του Κινήματος ή διαγραφών την "επόμενη μέρα";

    Απάντηση: Λυπάμαι για όλα αυτά που συνέβησαν με ευθύνη ορισμένων στελεχών μας που αποδείχτηκαν κατώτερα των περιστάσεων και των αναγκών του ΠΑΣΟΚ και της ελληνικής κοινωνίας. Δεν μπορεί, όμως, ακραίες συμπεριφορές ορισμένων, μετρημένων στα δάχτυλα, προσώπων, που υποστηρίζουν, υποτίθεται, οποιονδήποτε από τους υποψηφίους, να χαρακτηρίζουν ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ, ούτε μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο την ενότητά μας. Είμαι βέβαιος ότι ο Πρόεδρος που θα εκλεγεί στις 11 Νοεμβρίου, θα εγγυηθεί τη δημοκρατική λειτουργία του ΠΑΣΟΚ και θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή σύνθεση απόψεων και ιδεών. Ο κοινός μας στόχος είναι, άλλωστε, μέσα από την πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση του Κινήματός μας να νικήσουμε στις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν πολύ πριν τη λήξη της τετραετίας.

    Ερώτηση: Πιστεύετε ότι η διαδικασία που ακολουθείται είναι η ενδεδειγμένη για ένα αδιάβλητο αποτέλεσμα;

    Απάντηση: Είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία, μέσα από την οποία επιδιώκουμε να κινητοποιήσουμε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, να κάνουμε την υπόθεση του ΠΑΣΟΚ δικιά τους υπόθεση. Είναι, ταυτόχρονα, μια διαδικασία που μπορεί, εφόσον όλοι μας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να αποτελέσει την απαρχή για την αναζωογόνηση του πολιτικού μας συστήματος. Γιβ αυτό η ευθύνη μας είναι διπλή, τόσο απέναντι στο Κίνημά μας, όσο κι απέναντι στην ίδια την κοινοβουλευτική Δημοκρατία μας.

    Ερώτηση:Η πρόσφατη πρόβλεψή σας στη Βουλή για ενδεχόμενη διάσπαση των δύο μεγάλων κομμάτων προκάλεσε αίσθηση. Πού βασίζετε αυτή την εκτίμησή σας;

    Απάντηση: Αυτό που είπα στη Βουλή, είναι κάτι που μπορείτε εύκολα να το διαπιστώσετε ρίχνοντας μια ματιά στη συστηματική αρθρογραφία, σε έγκυρα ελληνικά και ξένα Μέσα, που κατατείνει στην ανάγκη για δήθεν τολμηρή υπέρβαση τόσο στα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, όσο και στα προβλήματα του εξωτερικού μας μετώπου. Η θεωρία αυτή έχει ως προϋπόθεση τόσο την ανατροπή του σημερινού πολιτικού σκηνικού των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, όσο και τη δημιουργία περισσότερων κομμάτων που θα προκύψουν μέσα από τη διάσπαση και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Σβ αυτή, άλλωστε, τη σκοπιμότητα εντάσσεται και η διαρκώς καλλιεργούμενη από τα ΜΜΕ, φιλολογία για το τέλος του δικομματισμού. Μην ξεχνάτε και την προεκλογική παραφιλολογία περί του ενδεχομένου ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, ως «εθνική ανάγκη» προκειμένου να επιμεριστεί το κόστος, που μπορεί να συνεπάγεται μια τολμηρή πολιτική στα εξωτερικά θέματα και τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας. Το σενάριο αυτό είναι πολιτικά, κοινωνικά και ιστορικά αδιανόητο, αφού οι όποιοι «εμπνευστές» του θέλουν να αγνοούν τις βαθιά ριζωμένες κοινωνικές και πολιτικές διαφορές μεταξύ του ΠΑΣΟΚ, ενός κινήματος που προέρχεται από το λαό και αντλεί τη δύναμή του από το λαό και της ΝΔ που εκφράζει μια ταξική και σκληρή Δεξιά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 November 2007 - 17:30:19 UTC