Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-11-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Αριστερά για την ΠΓΔΜ
  • [02] Συνεχίζονται οι έρευνες στα Ζωνιανά
  • [03] Επικρατέστερη η Χίλαρι Κλίντον για το χρίσμα

  • [01] Η Αριστερά για την ΠΓΔΜ

    Να απεμπλακεί η κυβέρνηση από τις αποφάσεις του Συμβουλίου αρχηγών του 1992 και να δεχθεί μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ που θα περιέχει τον όρο "Μακεδονία" ζήτησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και η οποία διήρκεσε 45 λεπτά.

    Η κα Παπαρήγα μιλώντας για τη συνάντηση με τον κ. Καραμανλή έθεσε τρία ζητήματα:

    1. Οποιαδήποτε ονομασία συμφωνηθεί και μπορεί να περιέχει τον όρο "Μακεδονία" να προσδιοριστεί αποκλειστικά με γεωγραφικά κριτήρια και να διασφαλιστεί η Ελλάδα από κάθε πνεύμα αλυτρωτισμού εκ μέρους των Σκοπίων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να διεκδικήσει η ΠΓΔΜ.

    2. Το 2007, είπε η κα Παπαρήγα, έχει πολλές διαφορές με το 1992. Γιατί το 1992 ήταν η αρχή του δράματος για τα Βαλκάνια, ενώ σήμερα έχουν εδραιωθεί στην περιοχή η ΕΕ και οι ΗΠΑ, αλλά και η Ρωσία με τις παρεμβάσεις της για τους αγωγούς.

    Η κυβέρνηση, είπε η κα Παπαρήγα, να ξεκαθαρίσει τη θέση της και να ταχθεί κατά της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, διότι μια ενδεχόμενη ανεξαρτησία μπορεί να οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση.

    Επίσης η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι πρέπει να αποτραπεί η δημιουργία στην περιοχή ενός δεύτερου προτεκτοράτου των Αμερικανών γιατί στην περίπτωση αυτή και επειδή αρνούνται να χαράξουν τα σύνορα μεταξύ Κοσόβου και ΠΓΔΜ μπορεί να οδηγηθούμε σε ένα δεύτερο αλβανικό κράτος.

    Η Αλέκα Παπαρήγα πρόσθεσε, σε ό,τι αφορά την ελληνική επιχειρηματική παρουσία στα Σκόπια, ότι οι επιχειρηματίες δεν είναι γέφυρα φιλίας, αλλά πάνε για τα κέρδη. Γέφυρα φιλίας, είπε, είναι οι λαοί, ενώ χαρακτήρισε το θέμα του Κοσόβου κρίσιμο και για τις σχέσεις της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

    3. Η κα Παπαρήγα ζήτησε από την κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα στα όσα είχε δηλώσει ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, ο οποίος, όπως είπε η Γραμματέας του ΚΚΕ, ζήτησε να μπούμε στα Σκόπια και να πάρουμε εδάφη.

    Επίσης, πρόσθεσε, απορρίπτουμε τη σοβινιστική προπαγάνδα του ΛΑΟΣ αλλά και τις κοσμοπολίτικες θεωρίες του ΣΥΡΙΖΑ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων η κα Παπαρήγα επανέλαβε ότι το κόμμα της δεν υποδεικνύει κάποιο όνομα και ότι τάσσεται καθαρά υπέρ ενός γεωγραφικού προσδιορισμού της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αναφερόμενη δε σε προκλήσεις εκ μέρους των Σκοπίων όπως για παράδειγμα τη μετονομασία του αεροδρομίου τους σε "Μέγας Αλέξανδρος", τόνισε ότι αυτά πρέπει να τα αφήσουμε στους ιστορικούς, γιατί δεν μπορεί τέτοια θέματα να υπεισέρχονται στις διπλωματικές σχέσεις των χωρών.

    Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις πιθανότητες εξεύρεσης λύσης στο θέμα της ονομασίας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε ότι δεν φαίνονται εύκολα τα πράγματα στο να δοθεί μια λύση. Η ηγεσία της ΠΓΔΜ, τόνισε, δεν συζητά καν και έχει πλάτες.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υπόθεση των Ζωνιανών στην Κρήτη, η κα Παπαρήγα είπε ότι πρόκειται για φαινόμενο που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, που είχε τη στήριξη, την κάλυψη και τη συγκάλυψη από τοπικές, πολιτικές και αστυνομικές αρχές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα Ζωνιανά είναι μια μικρή κοινωνία, δεν είναι Μανχάταν.

    Τέλος αναφερόμενη στο ασφαλιστικό, τόνισε ότι είναι ταξικό πρόβλημα και όταν υπάρχουν προγράμματα με διαφορετικές ταξικές και πολιτικές στοχεύσεις δεν είναι θέμα διαλόγου. Είναι θέμα συσχετισμού δύναμης.

    Συνέντευξη Αλέκου Αλαβάνου

    Υπέρ του πολιτικού διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, σε όλα τα ζητήματα, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, σχετικά με την επίσκεψη του στα Σκόπια.

    «Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη και πιστεύω πολύ χρήσιμη κίνηση για τη χώρα μας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και σημείωσε: «Νομίζω ότι πρέπει πια να καταλάβουμε ότι είναι καθυστέρηση για την πολιτική ζωή της Ελλάδας να μην έχει πολιτικές επαφές με τους γείτονες».

    Δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την απλοποίηση της διαδικασίας χορήγησης βίζας στους πολίτες της ΠΓΔΜ, θα θέσει το θέμα της ρύπανσης του Αξιού ποταμού στη Βουλή και θα οργανώσει στο πρώτο εξάμηνο του 2008 μια διάσκεψη αριστερών δυνάμεων της Βαλκανικής στη Θεσσαλονίκη, στην οποία θα πάρουν μέρος και τα αντίστοιχα κόμματα της ΠΓΔΜ.

    Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι θα ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση για τις συναντήσεις που είχε στα Σκόπια, είτε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, είτε την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την αδιαλλαξία των Σκοπίων ο κ. Αλαβάνος απάντησε: «Τουλάχιστον τις τελευταίες μέρες τα μηνύματα αδιαλλαξίας τα οποία στέλνονται είναι πολύ ισχυρότερα από την Ελλάδα παρά από τους γείτονες μας. Όταν για παράδειγμα, βγαίνει ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και λέει δεν είδα, δεν άκουσα, δεν μύρισα δηλώσεις παραγόντων της δημόσιας ζωής, αναφέρομαι συγκεκριμένα στον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, καταλαβαίνετε τι μηνύματα πάνε στη γειτονική Δημοκρατία. Ας σκεφτούμε όλοι μονάχα αν γινόταν το αντίστοιχο από τον μητροπολίτη των Σκοπίων. Αντί να χτίζουμε τείχη, να χτίζουμε γέφυρες και να συναντηθούμε στο μέσο της γέφυρας, αυτό είναι το μήνυμα που στείλαμε».

    Σε ερώτηση σχετικά με όσα είπε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, σε ότι αφορά τις αντιδράσεις του ΚΚΕ και του ΣΥΝ στα λεγόμενα του, απάντησε: «Μην πηγαίνουμε 60 και 200 χρόνια πίσω. Ας δούμε μία μέρα μπροστά. Αν έχουμε εμείς αμαρτίες, να εξομολογηθούμε, αλλά θα ήθελα να εξομολογηθεί και ο μητροπολίτης γι αυτά που είπε προχθές».

    Η σταθερή θέση του ΣΥΝ είναι η εξεύρεση λύσης με κοινά αποδεκτή ονομασία που θα μπορεί να περιλαμβάνει και τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Μακεδονία» μέσα, τόνισε ο κ. Αλαβάνος. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι από κει και πέρα χρειάζεται συζήτηση, διότι μέσα από συζητήσεις βρίσκεις και άλλους δρόμους.

    Σε ερώτηση για τη σημερινή επίσκεψη της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και αν σχεδιάζει να επισκεφθεί και ο ίδιος τον πρωθυπουργό, ο κ. Αλαβάνος απάντησε: «Νομίζω ότι είναι σημαντικό ότι φέραμε τον πρωθυπουργό στη Βουλή εμείς. Ξέρετε κάναμε τρία χρόνια αγώνα να τον φέρουμε στη Βουλή. Προς το παρόν ό,τι ερωτήματα έχουμε, και έχουμε για τα θέματα της Παιδείας, το έχουμε θέσει με ερώτημα στη Βουλή για την Παρασκευή που μας έρχεται».

    Η επίσκεψη στην ΠΓΔΜ

    Σε καλό και φιλικό κλίμα ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος συναντήθηκε διαδοχικά με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι -παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι - τον Πρόεδρο της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, τον αντιπρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" Ίγκορ Ιβάνοφσκι, την πρώην υπουργό των Εξωτερικών Ίλινκα Μίτρεβα και τον πρόεδρο του συγκυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Λιούμπισα Ιβάνοφ-Τζίνκο.

    Στις συναντήσεις εξετάστηκαν η προώθηση των διμερών σχέσεων, τα θέματα της περιοχής και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Μετά το πέρας των συναντήσεών του, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ ανέφερε ότι σκοπός αυτών των επαφών ήταν να υπογραμμισθεί η ανάγκη ενός ευρύτερου διαλόγου για να οδηγηθούμε στην επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας.

    Επίσης τόνισε ότι οι διαφωνίες και οι διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο για να συζητούν οι δύο πλευρές.

    «Νομίζουμε ότι όλες οι επαφές μεταξύ κομμάτων, κοινωνικών οργανισμών και τοπικών κοινωνιών βοηθούν στη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης ώστε να βρίσκονται λύσεις. Δεν χρειάζεται να ορθώνουμε τείχη που μας χωρίζουν, αλλά να στήνονται γέφυρες στο μέσο των οποίων μπορούν να συναντηθούν οι δύο πλευρές», δήλωσε.

    Από την πλευρά του ο Υπουργός των Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι σημείωσε ότι πρέπει να καταλαγιάσουν τα συναισθήματα και να υπάρξει περισσότερος ρεαλισμός έτσι ώστε οι δύο χώρες να εργαστούν φιλικά και να ξεπεράσουν τα προβλήματα που υπάρχουν.

    Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ο πρώτος και άμεσος γείτονας της χώρας του, η οποία περιμένει βοήθεια από αυτήν για να επιτύχει αυτό που πέτυχε η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, δηλαδή την ένταξή της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

    Στο πλαίσιο αυτό ο Αντόνιο Μιλόσοσκι απευθύνθηκε στα ελληνικά, λέγοντας «κάνε καλό για να δεις καλό» και πρόσθεσε ότι συναντήσεις, όπως οι σημερινές, βοηθούν στην ανάπτυξη κλίματος αλληλοκατανόησης.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ συνεχάρη τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ για το γεγονός ότι η σύζυγός του έφερε χθες στον κόσμο ένα υγιέστατο κοριτσάκι.

    Και από την πλευρά του ο Νίκολα Γκρουέφσκι ευχαρίστησε και ανταπέδωσε προσφέροντας στον Αλέκο Αλαβάνο παραδοσιακό έδεσμα της χώρας.

    [02] Συνεχίζονται οι έρευνες στα Ζωνιανά

    Με τις συλλήψεις εννέα ατόμων για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και ναρκωτικών, ενός για παράβαση του ΚΟΚ και ακόμα τρεις προσαγωγές υπόπτων, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της αστυνομικής επιχείρησης στον οικισμό Ζωνιανά και στην ευρύτερη περιοχή του Μυλοποτάμου, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της σημερινής επιχείρησης και εκτός από τις παραπάνω συλλήψεις και προσαγωγές:

    "Διενεργήθηκαν εννέα κατ' οίκον έρευνες, παρουσία Εισαγγελικών και Δικαστικών Λειτουργών.

    Εντοπίσθηκαν, σε μικρή απόσταση από τον οικισμό Ζωνιανά, δυο φυτείες με 45 και 13 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης αντίστοιχα.

    Ανεβρέθησαν τρία προσφάτως καμένα οχήματα, τα οποία είχαν κλαπεί από την περιοχή του Ηρακλείου, καθώς και πέντε μοτοσικλέτες και μοτοποδήλατα, που είχαν κλαπεί από διάφορες περιοχές".

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνης, οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος των τριών ειδικών φρουρών, καθώς και η προανακριτική διερεύνηση των άλλων παρανόμων πράξεων που διαπιστώθηκαν συνεχίζονται.

    Κλείνοντας την ανακοίνωση, η Αστυνομική Διεύθυνση ευχαριστεί: "Τους κατοίκους της περιοχής, τους τοπικούς φορείς και παράγοντες καθώς και τα ΜΜΕ και τους εκπροσώπους τους για τη συναντίληψη και την ψυχραιμία που επέδειξαν κατά την διάρκεια της επιχείρησης".

    Η επιχείρηση στα Ζωνιανά ήταν μια από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει από την Ελληνική Αστυνομία στην Κρήτη. Άρχισε με το πρώτο φως της ημέρας και είχε ως στόχο οι αστυνομικοί να πραγματοποιήσουν ελέγχους στην περιοχή, μετά και την ένοπλη ενέδρα κατά αστυνομικών το πρωί της Δευτέρας στην είσοδο του χωριού που είχε ως αποτέλεσμα τρεις από αυτούς να τραυματιστούν εκ των οποίων ο ένας σοβαρά.

    Η επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε παρουσία και δικαστικών λειτουργών σχεδιάσθηκε κατά την διάρκεια σύσκεψης στην Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου και έγινε με τη συνδρομή και δύο ελικοπτέρων της Ελληνικής Αστυνομίας που πετούσαν συνεχώς πάνω από τον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη. Στην επιχείρηση συμμετείχαν 75 άνδρες της ΕΜΑΚ που βρίσκονται από το απόγευμα της Δευτέρας στην Κρήτη, καθώς και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις από το νησί.

    Εκτιμάται πώς στα Ζωνιανά και στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται περισσότεροι από 200 αστυνομικοί από όλες τις υπηρεσίες της ΕΛΑΣ..

    Από νωρίς χθες το πρωί οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί στην γύρω από τα Ζωνιανά περιοχή και στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη, έχοντας στήσει μπλόκα και κάνοντας ελέγχους , ενώ λίγο μετά τις 7:15 το πρωί άνδρες των ΕΚΑΜ με πλήρη εξοπλισμό και θωρακισμένα οχήματα μπήκαν στα πρώτα σπίτια του χωριού και ακολούθησαν αυτοκίνητα και άνδρες από τις άλλες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Οι άνδρες της ΕΛΑΣ πραγματοποίησαν ελέγχους σε σπίτια, ενώ έκαναν έλεγχο και σε αυτοκίνητα που εκινούντο στην περιοχή. Αρχικά έγινε έλεγχος σε τρία σπίτια που είχαν σχέση με τον 26χρονο που είχε συλληφθεί σε μπλόκο της αστυνομίας την Παρασκευή στην Εθνική οδό Ηρακλείου-Ρεθύμνου και στην κατοχή του είχαν βρεθεί ποσότητες ινδικής κάνναβης και κοκαΐνης.Οι έρευνες συνεχίστηκαν σε κτηνοτροφικές μονάδες, αποθήκες, σπίτια και καταστήματα.

    Οι αστυνομικοί με την βοήθεια και δυο σκύλων ανιχνευτών, εντόπισαν δύο μικρές φυτείες με 58 δενδρύλλια χασίς, μικροποσότητες χασίς σε κάδους απορριμμάτων, σφαίρες και όπλα που ήδη εξετάζουν άνδρες του κλιμακίου εγκληματολογικών ερευνών που βρίσκονται στη περιοχή .

    Δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος αναφερόμενος στην επιχείρηση, δήλωσε πως έχουμε να κάνουμε με μια πραγματικότητα που η Πολιτεία αντιμετωπίζει με τα συγκροτημένα όργανά της, δηλαδή την Ελληνική Αστυνομία.

    Σε ό,τι αφορά την παρουσία των δημοσιογράφων και των τηλεοράσεων ο εκπρόσωπος σημείωσε πως έχουμε Δημοκρατία και κανείς δεν μπορεί να τους αναγκάσει να προσέλθουν ή όχι για να καλύψουν ή όχι ένα γεγονός σε μία περιοχή.

    «Σας επέβαλε κανείς να έρθετε εδώ πλην της δουλειάς σας; Γιατί τα παρουσιάζετε ωσάν να έχει επιβάλει η Πολιτεία στα κανάλια να πάνε; Δεν πήγαν ελεύθερα οι κάμερες και οι δημοσιογράφοι; Περιγράφετε μία υπόθεση με λανθασμένο τρόπο»,συμπλήρωσε απαντώντας στον ερωτήσαντα δημοσιογράφο.

    Επεσήμανε, επιπλέον, ότι η αστυνομία έχει δώσει οδηγίες και συστάσεις στους δημοσιογράφους και πως ο ίδιος δεν κατακρίνει κανέναν δημοσιογράφο που τυχόν ξεφεύγει από τον κανόνα, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι και τον ίδιο κανείς δεν τον πίεσε ως δημοσιογράφο να πάει στην Βοσνία όπου πήγε δύο φορές.

    Ο Θ. Ρουσόπουλος ανέφερε πως για τα της επιχείρησης θα κάνει ανακοινώσεις η Αστυνομία όταν πρέπει, ενώ σε ερώτηση για τους λόγους που έγινε η επιχείρηση μετά από δύο 24ώρα κι έτσι οι τυχόν παράνομοι θα μπορούσαν να ξεφύγουν, απάντησε λέγοντας πως έχουν ήδη γίνει αρκετές προσαγωγές και πως από την περασμένη εβδομάδα συνελήφθη κάποιος, που φέρεται ως επικεφαλής ομάδας εκνόμων.

    Αναφερόμενος, μετά από σχετική ερώτηση, στην πρώτη επιχείρηση της Αστυνομίας, δήλωσε πως συνελήφθη ο φερόμενος ως επικεφαλής ομάδας έκνομων και πως οι επιχειρήσεις που ξεκίνησαν χθες θα συνεχιστούν και έχουν ήδη αποτελέσματα, καθώς έχουν γίνει πάνω από 10 προσαγωγές.

    Κληθείς να κρίνει αν ήταν επιτυχημένη ή αποτυχημένη η επιχείρηση της αστυνομίας με τα τρία θύματα, απάντησε πως δεν θα κάνει χαρακτηρισμούς για επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ και σημείωσε πως το σημαντικό είναι ότι βρίσκεται εκεί η Αστυνομία και προσπαθεί να δώσει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα.

    Όσο για τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε δήλωσε πως αν υπάρχει δημοσιογράφος που γνωρίζει για μεθοδολογία αστυνομικών επιχειρήσεων, ο ίδιος την αγνοεί και δεν θέλει να τη γνωρίσει.

    Σε ερώτηση αν μετάνιωσε η κυβέρνηση για την εξαίρεση των Ζωνιανών από τον "Καποδίστρια 1", αλλά και για τις σχετικές δηλώσεις του κ. Ν. Κακλάμανη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο Δήμαρχος Αθηναίων έκανε γενική αναφορά και ο ίδιος δεν διερμηνεύει της δηλώσεις του. Ακολούθως δε αναφέρθηκε στις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Π. Παυλόπουλου για το τι συνέβαινε επί χρόνια στα Ζωνιανά που ήταν περιοχή εκτός Καποδίστρια.

    «Επί σειρά ετών δεν υπήρχε συγκροτημένη διοίκηση στην περιοχή εκ των προβλημάτων που είχαν προκύψει από τον "Καποδίστρια 1". Οι κάτοικοι δεν πήγαιναν να ψηφίσουν. Ήταν προβλήματα που έβγαζαν εκτός Πολιτείας - καλώς ή κακώς, ο καθένας έχει την άποψή του - ένα συγκεκριμένο χωριό. Δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει ένα ολόκληρο χωριό για έκνομες πράξεις ορισμένων», τόνισε.

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση ενέδωσε σε εκβιασμούς ή πιέσεις τον κατοίκων για το νόμο Καποδίστρια, απάντησε πως η λέξη «εκβιασμός» είναι βαριά και συμπλήρωσε πως «θα μπορούσε κανείς από αριστερή λογική να κατηγορήσει κάποιον που διεκδικεί ως εκβιαστή».

    Επιπρόσθετα δήλωσε πως γνωρίζουμε πολύ καλά το πως έγινε ο "Καποδίστριας 1" και ότι υπήρξαν περιπτώσεις όπου οι αντιδράσεις κάποιων κοινοτήτων εδράζονταν μάλλον σε λογικά αιτήματα και τότε η ΝΔ, ως αντιπολίτευση, είχε πει ότι θα φροντίσει να το λύσει και αυτό έπραξε.

    Ερωτηθείς για τις καταγγελίες περί πολιτικής προστασίας, ο εκπρόσωπος είπε πως απορρίπτει τυχόν τέτοιες υπόνοιες.

    «Δεν θεωρώ ότι υπάρχει βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου που κάνει αυτά που είπατε αναφερόμενος σε καταγγελίες», τόνισε, προσθέτοντας πως δεν θεωρεί σοβαρή αυτή την προσέγγιση, ενώ στη συνέχεια ρωτήθηκε αν θα γίνει έρευνα και προς αυτή την κατεύθυνση. Και απάντησε πως έκανε πολιτική δήλωση, απορρίπτοντας οποιαδήποτε πολιτική διασύνδεση και πιστεύοντας ότι δεν υπάρχει καμία διασύνδεση με κανέναν ο οποίος είναι πολιτικά δρων σε οποιοδήποτε κόμμα του κοινοβουλίου. Πρόσθεσε δε ότι η αστυνομία κάνει έρευνα και θα περιμένω τα αποτελέσματά της.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του πρώην υπουργού Χρ. Μαρκογιαννάκη σε ραδιοσταθμό περί μελών της Αστυνομίας που γνωρίζουν ποιοι κινούν τα νήματα στα Ζωνιανά, απάντησε πως δεν ξέρει επακριβώς την καταγγελία και πρόσθεσε πως «αν είναι έτσι, έχει μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί ήταν υφυπουργός Δημόσιας Τάξης και θα δώσει στοιχεία στον υπουργό κ. Παυλόπουλο».

    Σε ερώτηση ποιο θα είναι το επόμενο βήμα και αν θα εγκατασταθεί μόνιμα αστυνομική δύναμη στα Ζωνιανά είπε ότι δεν το ξέρει.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Γιώργου Α. Παπανδρέου για αυτή την περιοχή, είπε πως δεν τις γνωρίζει και πως θα ήταν αδόκιμο να σχολιάσει κάτι που δεν έχει διαβάσει επακριβώς, για να μην δημιουργηθούν εντυπώσεις, «γιατί αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει επίθεση σε μια ολόκληρη περιοχή».

    Τόνισε ότι δεν νομίζει πως έχει γίνει από πολιτικό αρχηγό επίθεση σε ολόκληρη περιοχή και αναρωτήθηκε αν ο κ. Γ. Παπανδρέου εννοεί ότι γίνονται αυτά μόνο τα τελευταία 3,5 χρόνια, ενώ πριν δεν υπήρχε τίποτα.

    Σε ερώτηση αν οι κ.κ.Δημοσχάκης και Βιττοράκης απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του υπουργού απάντησε: «Για να είναι στις θέσεις τους...».-

    Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να λάβει τα όποια μέτρα δεν ελήφθησαν όλα αυτά τα χρόνια, προκειμένου να επιβληθούν ο νόμος και η τάξη.

    Για "φαινόμενα οπισθοδρόμησης, παραγοντισμού, παρασιτισμού, προστασίας και πελατειακών συμφερόντων", έκανε λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου σχετικά με τα επεισόδια στα Ζωνιανά. "Με αυτά τα φαινόμενα πρέπει να τελειώνουμε και εδώ και σε όλη την Ελλάδα", τόνισε. Στο μεταξύ, εικοσιπέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για τα γεγονότα.

    Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα είπε ότι πρόκειται για φαινόμενο που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, που είχε τη στήριξη, την κάλυψη και τη συγκάλυψη από τοπικές, πολιτικές και αστυνομικές αρχές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα Ζωνιανά είναι μια μικρή κοινωνία, δεν είναι Μανχάταν.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος κατήγγειλε ότι η πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα ήταν είτε η ανοχή είτε η κάλυψη και προστασία τέτοιων φαινομένων ανομίας για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας και ψηφοθηρίας.

    Την Τετάρτη η Βουλή θα ασχοληθεί με την υπόθεση στα Ζωνιανά

    Την ερχόμενη Τετάρτη, η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής θα συνεδριάσει για το θέμα των «Ζωνιανών».

    Ομόφωνα τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, συμφώνησαν να ασχοληθούν με την υπόθεση, η οποία, όπως είπαν, με διαχρονικά αίτια διασύρει διεθνώς τη χώρα μας.

    Το θέμα, έθεσε στην αρχή της συνεδρίασης της Επιτροπής,ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ,σημειώνοντας ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, στην υπόθεση των Ζωνιανών φέρονται να είναι αναμεμειγμένα είτε πολιτικά πρόσωπα είτε πολιτευτές.

    « Η Επιτροπή μας πρέπει να ασχοληθεί αμέσως με το θέμα αυτό.Δεν μπορούμε να αφήνουμε τέτοιες σκιές να πλανώνται»,πρόσθεσε ο κ. Έβερτ.

    Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης κατέθεσε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής, με την οποία προτείνει να κληθούν, ο αρμόδιος υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ και ο επικεφαλής της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας.

    «Θα πρέπει η Επιτροπή Θεσμών να ασχοληθεί με τα γεγονότα της Κρήτης γιατί έχουν γενικότερη σημασία. Αυτό το ζήτημα έχει διαχρονικό χαρακτηριστικό και αφορά την λειτουργία των Θεσμών και της Δικαιοσύνης. Για λόγους που δεν θα τους κρίνουμε εδώ, δεν κατάφεραν προληπτικά, να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή, ώστε να σταματήσει η όποια εγκληματικότητα και να τεθεί θεσμικά πια το ζήτημα σε βάσεις σύγχρονες, για να θωρακιστεί και η περιοχή. Είναι βλαπτικό να δίδεται αυτή η εικόνα, για το σύνολο της χώρας, από τα ξένα ΜΜΕ», επεσήμανε ο κ Κακλαμάνης..

    Η πρώην πρόεδρος της Βουλής Αννα Μπενάκη - Ψαρούδα τόνισε ότι «πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά και με τα Ζωνιανά και με τα θέματα λειτουργίας των Θεσμών αλλά και των υπηρεσιών».

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα με τις προτάσεις του κ. Έβερτ και του κ. Κακλαμάνη, τονίζοντας ότι η υπόθεση των Ζωνιανών αναδεικνύει πολιτικά ζητήματα διαφάνειας και λειτουργίας των Θεσμών.

    «Έχει υποχρέωση η Επιτροπή Θεσμών να ασχοληθεί και αν διαπιστώσει ευθύνες, να τις καταγράψει και να τις απευθύνει εκεί που πρέπει»,συμπλήρωσε ο κ. Κουβέλης.

    Για διαχρονικό πρόβλημα, έκανε λόγο ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης, ενώ η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη επεσήμανε την ανάγκη να διερευνηθεί κοινοβουλευτικά η υπόθεση αυτή, πρόσθεσε, όμως, ότι δεν πρέπει οι διαχρονικές εξετάσεις ζητημάτων από την Επιτροπή να καθορίζονται από τα ΜΜΕ.

    Ο βουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης χαρακτήρισε το θέμα της εγκληματικότητας που υπάρχει, όπως είπε, όχι μόνο στα Ζωνιανά, αλλά και στο Ζεφύρι και σε άλλες περιοχές της χώρας, «ως πρώτης προτεραιότητας.».

    [03] Επικρατέστερη η Χίλαρι Κλίντον για το χρίσμα

    Η Χίλαρι Κλίντον εξακολουθεί να διατηρεί ευρύ προβάδισμα, είκοσι δύο εκατοστιαίων μονάδων, έναντι των αντιπάλων της για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2008, που όμως, στην περίπτωση που αναμετρηθεί με τον Ρούντολφ Τζουλιάνι, επικρατέστερο έως σήμερα υποψήφιο για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, θα είναι εξαιρετικά αμφίρροπες, σύμφωνα με δημοσκόπηση των NBC News/Wall Street Journal που δόθηκε στην δημοσιότητα χθες Τετάρτη.

    Κατά το NBC, η γερουσιαστής Κλίντον προηγείται των υπολοίπων συνυποψηφίων της για το χρίσμα των Δημοκρατικών καταλαμβάνοντας το 47% των προτιμήσεων των αμερικανών εκλογέων, με δεύτερο τον γερουσιαστή Μπάρακ Ομπάμα, που φθάνει το 25%, και τρίτο τον Τζον Έντουαρντς, με 11%. Το προβάδισμα της Κλίντον παραμένει σχεδόν σταθερό από το καλοκαίρι.

    Το 76% των ψηφοφόρων των δημοκρατικών θεωρούν ότι η Κλίντον έχει γνώσεις και εμπειρία για να διαχειρισθεί την προεδρία-στο ίδιο ερώτημα, ο Ομπάμα αποσπά θετικές γνώμες από μόλις το 41%. Αντίθετα στο ερώτημα ποιον συμπαθούν περισσότερο, ο Ομπάμα κατακτά το 72% έναντι του 49% της Κλίντον. Η πλειοψηφία, 65%, θεωρούν τον Ομπάμα έντιμο και άμεσο, ενώ η Κλίντον συγκεντρώνει το 53% όσον αφορά τις ίδιες κατηγοριοποιήσεις.

    Στην δημοσκόπηση πάντως καταδεικνύεται ότι η ενδεχόμενη αναμέτρηση της Κλίντον με τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι, θα είναι εξαιρετικά αμφίρροπη: η Κλίντον προηγείται μόλις μια μονάδα, έναντι επτά το Σεπτέμβριο.

    Ο Τζουλιάνι προηγείται κάθε άλλου ρεπουμπλικανού υποψηφίου με μεγάλη διαφορά, συγκεντρώνοντας 33%, έναντι ενός 16% του γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν και 15% του πρώην γερουσιαστή Φρεντ Τόμπσον.

    Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1.509 ενηλίκων από την Πέμπτη έως την Δευτέρα και έχει περιθώριο σφάλματος Β±2,5 μονάδων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 8 November 2007 - 7:30:31 UTC