Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-11-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ο ΣΥΡΙΖΑ φορέας εναλλακτικής απάντησης"

  • [01] "Ο ΣΥΡΙΖΑ φορέας εναλλακτικής απάντησης"

    "Νομίζει κανείς ότι είναι στην Ελλάδα, και μάλιστα στον τόπο που έχει το υψηλότερο Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα ανά κάτοικο, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό Αφγανιστάν και ένα περιβαλλοντικό Γκουαντανάμο", τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψή του στα Οινόφυτα και τον Ασωπό ποταμό.

    Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι "η κάθε βιομηχανία κάνει ό,τι της γουστάρει, χωρίς να υπάρχει κανένας έλεγχος και πρόσθεσε ότι τα τοξικά και ρυπογόνα απόβλητα μπορεί να τα ρίχνει όπου θέλει, στον Ασωπό, στον υδροφόρο ορίζοντα και να τα ρίχνει μέσα στο νερό, το οποίο πίνουν τα μωρά στο σπίτι τους".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα όπως:

    "-Να υπάρχει ασφαλές νερό για όλους τους κατοίκους. Που σημαίνει στην πραγματικότητα ότι όλος ο τόπος πρέπει να μπει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρις ότου στο δίκτυο περάσει, με άμεσα μέτρα, καθαρό νερό και μετά συνδεθεί με τα δίκτυα της ΕΥΔΑΠ, τα οποία δεν είναι μακριά από δω.

    -Πρέπει να σταματήσει αυτή η συνεχιζόμενη παραγωγή ρύπανσης, που σημαίνει ότι πρέπει να επανεξεταστούν όλες οι άδειες λειτουργίας των βιομηχανιών που παράγουν εξασθενές χρώμιο ή άλλα τοξικά υλικά αλλά και των βιομηχανιών που χρησιμοποιούν το νερό, το οποίο ήδη έχει μολυνθεί και περιέχει αυτά τα καρκινογόνα στοιχεία".

    Ζητάμε από την κυβέρνηση, είπε ο κ. Αλαβάνος, "στο όνομα της προστασίας των καταναλωτών όλης της χώρας, να δώσει τον κατάλογο των βιομηχανιών τροφίμων που χρησιμοποιούν νερά από τον υδροφόρο ορίζοντα των Οινοφύτων. Να λειτουργήσουν όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Να μην υπάρξει δισταγμός, αν χρειάζεται, να μην δοθεί άδεια. Και, επίσης, πιστεύουμε ότι τα κονδύλια που θα υπάρξουν από τα πρόστιμα, τα οποία ήδη έχουν επιβληθεί ή θα επιβληθούν, να χρησιμοποιηθούν κυρίως για την περιοχή, να υπάρξει έλεγχος της υγείας των κατοίκων, να υπάρξουν παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της περιοχής".

    Συνέντευξη Π.Λαφαζάνη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ταχεία φθορά της κυβέρνησης και συνέχιση της έντασης στο ΠΑΣΟΚ, διαβλέπει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ.

    Ο κ.Λαφαζάνης εκτιμά ότι σε αυτό το νέο πλαίσιο, το κόμμα του έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί ως ο κατεξοχήν φορέας μιάς προοδευτικής εναλλακτικής απάντησης στην πορεία της χώρας, ενώ υποστηρίζει ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών και τα δύο μεγάλα κόμματα θα υποστούν περαιτέρω φθορά.

    ΕΡ:Το κυβερνητικό κόμμα είναι αντιμέτωπο με ένα κύμα επικρίσεων από στελέχη του, ενώ το ΠΑΣΟΚ, μετά από ένα μεγάλο διάστημα έντονων αντιπαραθέσεων, οδηγείται στην εκλογή προέδρου. Ποιες είναι οι πολιτικές προσδοκίες του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε αυτό το σκηνικό;

    ΑΠ: Το κύριο πρόβλημα για την κυβέρνηση δεν είναι τόσο οι όποιες επικρίσεις από ορισμένους βουλευτές της πλειοψηφίας, όσο η ογκούμενη - και μετά τις εκλογές - κοινωνική αντίθεση απέναντι σε μια κυβερνητική πολιτική που πλήττει τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται ότι μπορεί να ξεπεράσει την κρίση του με την εκλογή Προέδρου, η οποία μπορεί να συνεχισθεί και ίσως να ενταθεί. Στο βάθος αυτών των προβλημάτων, στο κυρίαρχο πολιτικό σκηνικό, βρίσκονται τα αδιέξοδα των νεοφιλελεύθερων - αντικοινωνικών επιλογών και της δικομματικής συναίνεσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε αυτό το νέο πλαίσιο έχει τη δυνατότητα με την ουσιαστική του αντιπολίτευση, τις θέσεις και τις προτάσεις του, να αναδειχθεί ως ο κατεξοχήν φορέας μιας προοδευτικής εναλλακτικής απάντησης για την πορεία της χώρας. Νομίζω ότι αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε.

    ΕΡ: Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί προεκλογικά ότι κατά τη δεύτερη θητεία του θα επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, σχεδόν δύο μήνες μετά τις εκλογές, διατυπώνονται επιφυλάξεις από πολλές πλευρές. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για την έως τώρα πορεία της κυβέρνησης;

    ΑΠ: Η κυβέρνηση σχεδόν από την επομένη των εκλογών, γνωρίζει μια ταχεία φθορά. Το φαινόμενο είναι μάλλον πρωτοφανές για μια νεοεκλεγμένη κυβέρνηση. Ο λόγος είναι ότι ο κ. Κ.Καραμανλής, ενώ έλεγε ευχάριστα πράγματα κατά την προεκλογική περίοδο, μετεκλογικά, τόσο με τον προϋπολογισμό όσο και με το θέμα του ασφαλιστικού, για να μην αναφερθώ σε πολλά άλλα, εμφάνισε μια εικόνα φοροεπιδρομής και κατεδάφισης ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Ο κόσμος έχει αντιληφθεί, πλέον, ότι οι λεγόμενες «μεταρρυθμίσεις» αποβλέπουν στο να ενισχύσουν τη θέση του μεγάλου κεφαλαίου και να συρρικνώσουν, μέχρι εκμηδένισης, δικαιώματα και κατακτήσεις του κόσμου της εργασίας. Έχω την αίσθηση ότι στο νέο πολιτικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί και μετά από τις εκλογές, τέτοιου είδους «μεταρρυθμίσεις» δύσκολα θα περάσουν, γιατί συναντούν πολύ μεγάλες κοινωνικές αντιστάσεις.

    ΕΡ: Πιστεύετε ότι είναι αναπόφευκτη νέα προσφυγή στις κάλπες;

    ΑΠ: Νομίζω ότι γενικά δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Είναι προφανές, όμως, ότι η κυβέρνηση για να κάνει, με κάποιο πρόσχημα, γρήγορα εκλογές πρέπει να έχει κάποια σιγουριά ότι θα αποσπάσει ένα μεγαλύτερο εκλογικό ποσοστό από εκείνο της 16ης Σεπτέμβρη, διότι αλλιώς θα απωλέσει και τη σημερινή ισχνή αυτοδυναμία της. Αυτή, όμως, είναι μια δυσκολία η οποία μπορεί να αποδειχθεί ανυπέρβλητη και να ματαιώσει κάθε σκέψη για γρήγορη προσφυγή στις κάλπες. Ο πονοκέφαλος της κυβέρνησης είναι ότι δεν αρκούν οι πρόωρες εκλογές, χρειάζονται ταυτόχρονα και ψήφοι. Η δική μου αίσθηση είναι ότι σε περίπτωση νέων εκλογών, τόσο η κυβερνητική παράταξη, όσο και το ΠΑΣΟΚ, το πιθανότερο είναι να πάνε ακόμα χειρότερα από τις πρόσφατες εκλογές.

    ΕΡ: Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε μια έντονη αντιπαράθεση με το ΛΑ.Ο.Σ. Ποια τα αίτιά της και πως κρίνετε την έως τώρα πορεία του κόμματος αυτού στη Βουλή δεδομένου ότι προεκλογικά ο κ. Α. Αλαβάνος είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμούσε την είσοδο του ΛΑ.Ο.Σ στη Βουλή;

    ΑΠ: Ο ΛΑΟΣ είναι ένα κόμμα που μετεωρίζεται αλλοπρόσαλλα στις πιο ετερόκλητες κατευθύνσεις. Πιστεύω, όμως, ότι επί της ουσίας δεν έχει κρίσιμες διαφωνίες με την κυβερνητική πολιτική. Αντίθετα, αυτό που αποκομίζω από τη Βουλή και τις θέσεις του ΛΑΟΣ, είναι ότι στα οικονομικά θέματα, τουλάχιστον, κινούνται στο ίδιο πλαίσιο με τις κυβερνητικές επιλογές. Από τη μία ρηχός και επιλεκτικός «αντιαμερικανισμός» και επιφανειακή «αντιπαγκοσμιοποιητική» ρητορεία και από την άλλη υποστήριξη της «οικονομίας της αγοράς» και της «επιχειρηματικής πρωτοβουλίας». Έχω την εντύπωση ότι το ΛΑΟΣ λειτουργεί συμπληρωματικά στην κυβερνητική πολιτική και επιχειρεί να εμφανισθεί ως «απαραίτητη» και «χρήσιμη» δύναμη για την ακόμα πιο συντηρητική μετατόπισή της στο γνωστό τρίπτυχο «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 November 2007 - 17:30:14 UTC