Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-11-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ στο λαό"

  • [01] "Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ στο λαό"

    Την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ "με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και το διάλογο με όλους εκείνους που δεν βολεύονται με αυτό που υπάρχει σήμερα και θέλουν κάτι διαφορετικό", παρουσίασε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου η ΓΓ της ΚΕ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.

    Η πρόταση του ΚΚΕ είναι τομή και ανατροπή και ανανέωση, είπε η κ. Παπαρήγα και τούτο διότι περικλείει την εμπειρία από τη δράση του κόμματος επί 90 χρόνια, αλλά είναι εναρμονισμένη και με τις πολιτικές εξελίξεις.

    Για την πολιτική συγκυρία, η Αλέκα Παπαρήγα προέβλεψε ότι έρχονται νέα και χειρότερα μέτρα και επιλογές στο εσωτερικό της χώρας και στις διεθνείς σχέσεις, σημείωσε δε ότι οι διεργασίες στο κοινωνικό επίπεδο, που εμφανίστηκαν σχετικά διακριτά στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, περιέχουν το σπέρμα μιάς δυναμικής, ενώ οι διεργασίες στο πολιτικό επίπεδο, ωθούν προς τα πίσω, στην αναπαλαίωση του πολιτικού συστήματος.

    Στο ίδιο πλαίσιο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί "με την πρόταση κοινής δράσης προς το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ως δύναμη αναστολής στην προσπάθεια που απαιτείται να δεχθεί νέα πλήγματα το δικομματικό πολιτικό σύστημα εναλλαγής και μας γυρίζει πίσω στην λογική δεξιά -αντιδεξιά, που αποτέλεσε αιμοδότη της δικομματικής εναλλαγής και του εγκλωβισμού των λαικών μαζών".

    Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, όπως την ανέπτυξε η κα Παπαρήγα, περιέχει προτάσεις και θέσεις για τα καθημερινά προβλήματα, αλλά και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, την οικονομία, την πολιτική προστασία και τις συμμαχίες.

    Η καθημερινή δράση επικεντρώνεται στον αγώνα για τις συλλογικές συμβάσεις, την υγεία, την πρόνοια, την συνταξιοδότηση, την προστασία του περιβάλλοντος, τους αυτοαπασχολούμενους, την ενέργεια, την πολιτική προστασία (επιμένοντας στην ανάγκη της αντισεισμικής θωράκισης της χώρας) και στη συνέχιση της έρευνας για το σοσιαλισμό και την ακριβή διακρίβωση των αιτίων για την "ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος εξαιτίας της νίκης της αντεπανάστασης".

    Ως προς την οικοδόμηση του "Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Μετώπου", η κα Παπαρήγα σημείωσε ότι πρόκειται για κίνημα κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, που αντιστρατεύονται τα συμφέροντα των μονοπωλίων και έχει ως στόχο, όχι απλά ένα όραμα, αλλά την αλλαγή στο επίπεδο της εξουσίας.

    Προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε, υπάρχουν οι κοινωνικές δυνάμεις, αλλά θα χρειαστεί αρκετή δουλειά και προσπάθεια ώστε να εκφραστούν σε ένα ισχυρό κοινωνικό, συμμαχικό, κίνημα και σημείωσε ότι δεν υπάρχουν οι πολιτικές δυνάμεις που θα υιοθετούν μια εναλλακτική πρόταση λαϊκής εξουσίας.

    Το ΚΚΕ, είπε η Αλέκα Παπαρήγα, αναφέρεται σε μια κοινωνία που υπηρετεί τον άνθρωπο και είναι ριζικά αντίθετη με τον σκοπό που υπηρετεί τα κέρδη ενός μέρους της κοινωνίας.

    Επίσης, η κα Παπαρήγα ανέπτυξε τις θέσεις της για τη "λαϊκή οικονομία", την εκπαίδευση και την επαγγελματική ειδίκευση, την αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων, ενώ για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας υπογράμμισε την ανάγκη αποδέσμευσης της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν η επανεκλογή του Γ.Α.Παπανδρέου μπορεί να σηματοδοτήσει την αριστερή στροφή του ΠΑΣΟΚ και αν μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις των δύο κομμάτων, η κα Παπαρήγα δήλωσε ότι το ΚΚΕ είναι υποχρεωμένο να απευθύνεται στην κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ, ενώ εξεφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για την πολιτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ προέβλεψε ότι είναι πιθανόν να γεννηθούν νέες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες μπορεί να είναι προοδευτικές ή συντηρητικές.

    Στη δε ερώτηση αν προβλέπει διάσπαση του ΠΑΣΟΚ, η κα Παπαρήγα είπε ότι δεν έκανε τέτοια πρόβλεψε και τόνισε πως όταν υπάρχουν ανακατατάξεις, αυτές θα εκφραστούν και στο πολιτικό επίπεδο.

    Σε άλλη ερώτηση σχετικά με την ψήφο των ομογενών, η κα Παπαρήγα εξέφρασε αντιρρήσεις κυρίως για τους ομογενείς που έχουν φύγει από την Ελλαδα εδώ και δεκαετίες, ωστόσο σημείωσε ότι μπορεί να υπάρξει τρόπος, κυρίως για όσους έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια, να εκφραστούν.

    Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κα Παπαρήγα δήλωσε ότι δεν επέκρινε την επίσκεψη του Αλέκου Αλαβάνου στην ΠΓΔΜ, αλλά επικρίνει την διεθνή πολιτική του ΣΥΝ, που, όπως είπε, "διακρίνεται από ένα είδος κοσμοπολιτισμού".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 November 2007 - 13:30:28 UTC