Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-11-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΚΕ: Επίθεση στο λαϊκό εισόδημα
  • [02] ΣΥΝ για εκλογικό νόμο και προϋπολογισμό
  • [03] Εκστρατεία... για τον Μη - Ιπτάμενο Ολλανδό

  • [01] ΚΚΕ: Επίθεση στο λαϊκό εισόδημα

    "Την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων θωρακίζει ο προϋπολογισμός, διασφαλίζοντας την αύξηση των δημοσίων εσόδων, ιδιαίτερα με την αύξηση της έμμεσης φορολογίας", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ για τον προϋπολογισμό του 2008. "Ο λαός δεν έχει τίποτα θετικό να περιμένει από την υλοποίηση του προϋπολογισμού, γιατί και ο φετινός αποτελεί πρόσθετη επίθεση στο λαϊκό εισόδημα", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    Σύμφωνα με το ΚΚΕ, "νέος πακτωλός προβλέπεται να διοχετευθεί στους μονοπωλιακούς ομίλους μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη ιδιωτικοποίηση κρατικών υποδομών και υπηρεσιών. Έτσι προωθούνται οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, σύμφωνα με τη Στρατηγική της Λισσαβόνας. Την ίδια στιγμή οι ονομαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις δεν καλύπτουν ούτε καν τις απώλειες των προηγούμενων χρόνων, σε συνδυασμό και με τον πληθωρισμό".

    Ο λαός μπορεί και πρέπει να αντεπιτεθεί προτάσσοντας το σύνολο των σύγχρονων αναγκών του, ενάντια στην πολιτική του λεγόμενου «ευρωμονόδρομου», αναφέρει το ΚΚΕ

    KKE για τον εκλογικό νόμο

    Όποιο κι αν είναι το εκλογικό σύστημα που θα αποφασίσει ο δικομματισμός, η απάντηση των εργαζομένων πρέπει να είναι μία: η μαζική αποδυνάμωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, και η ενίσχυση του ΚΚΕ και του ταξικού λαϊκού κινήματος.Οι εργαζόμενοι έχουν εμπειρία και αντιλαμβάνονται για ποιο λόγο γίνονται τα μαγειρέματα με τα εκλογικά συστήματα, τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τον εκλογικό νόμο.

    [02] ΣΥΝ για εκλογικό νόμο και προϋπολογισμό

    "Διάλογο απάτη" και "κοροϊδία των εργαζομένων", χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος τον διάλογο για το Ασφαλιστικό, κατηγορώντας την κυβέρνηση για τη στάση της, με αφορμή την τροπολογία για το Ταμείο Αλληλοβοηθείας της Alpha Bank.

    Ο κ. Αλαβάνος δήλωσε σχετικά, μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΟΤΟΕ, ότι "υπάρχει ένας διάλογος-απάτη, κοροϊδία των εργαζομένων και του ελληνικού λαού, διότι δεν μπορεί τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει ακόμη ανοιχτό το διάλογο, να παίρνει κατεπείγοντα μέτρα σε τόσο σοβαρά ζητήματα όπως είναι τα ασφαλιστικά, υπέρ μιας τράπεζας".

    Πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό "είναι μια φοβερή πρόκληση προς όλο τον ελληνικό λαό, σήμερα μια τράπεζα ιδιωτική με τεράστια κερδοφορία να απαλλάσσεται ουσιαστικά ένα δισ. ευρώ από τις υποχρεώσεις που έχει προς τους εργαζομένους και αυτές να μετακυλίονται στο Ενιαίο Ταμείο και στην πραγματικότητα σε όλη την κοινωνική ασφάλιση και στο ΙΚΑ". Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι "είναι μια παράνομη ενέργεια διότι αγνοεί τη συλλογική σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ της τράπεζας και όλων των εργαζομένων και έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 22 του Συντάγματος".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ανέφερε ότι "έχει ξεχειλίσει το ποτήρι" και κάλεσε όλη την αντιπολίτευση να τηρήσει κοινή στάση στην ψηφοφορία που θα γίνει την Πέμπτη στη Βουλή. Πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα απευθυνθεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης ώστε να συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός βουλευτών προκειμένου να γίνει ονομαστική ψηφοφορία.

    Ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε την ελπίδα ότι "υπάρχουν κάποιες φωνές μέσα στη ΝΔ οι οποίες πιστεύουν ότι τα συμφέροντα των εργαζόμενων είναι πάνω από τα συμφέροντα μιας ιδιωτικής τράπεζας".

    Τέλος, είπε ότι έχει μεγάλη απορία "τι θα ψηφίσει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος, ο οποίος, εφόσον ψηφίσει την τροπολογία, έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με τον εαυτό του, διότι ο ίδιος, ως νομικός, έχει εκφράσει την εντελώς αντίθετη άποψη από αυτήν της κυβέρνησης σήμερα, σε σχέση με τις υποχρεώσεις που έχει η Alpha Bank απέναντι στους εργαζομένους".

    Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Στ. Κούκος, σε δήλωσή του, ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αδιαφορεί και αγνοεί για τις αποφάσεις των διεθνών οργανώσεων, όπως είναι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, η οποία, όπως είπε, εγκάλεσε την κυβέρνηση για αυτή τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία που αφορά το Ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων και ζήτησε να σταματήσει οποιαδήποτε παρέμβαση και να ξεκινήσει διάλογος.

    Αλαβάνος για την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

    Να μην γίνουν δεκτές οι παραιτήσεις των μελών της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων πρότεινε στους προέδρους και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, σε σύντομη παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Επικαλούμενος το άρθρο 14δ του Κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο, η Διάσκεψη των Προέδρων του Σώματος έχει την αρμοδιότητα να αποδεχθεί ή όχι, την παραίτηση των μελών μιας ανεξάρτητης Αρχής, ο κος Αλαβάνος ανέφερε πως το κόμμα του δεν κάνει δεκτές τις παραιτήσεις των εν λόγω μελών, καθώς «έχουν ασκήσει με τεράστια ευθύνη το αξίωμά τους - αντιθέτως, εν πλήρη αδικία βρίσκεται ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο κος Σανιδάς, ο οποίος υποβίβασε και το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο εκκρεμεί αντίστοιχη υπόθεση». Κάλεσε δε, το ίδιο να πράξουν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Απαντώντας, ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας, υπογράμμισε πως έχει ήδη δηλώσει, ότι «όλα τα σχετικά με τις παραιτήσεις και την εκλογή, θα γίνουν σύμφωνα με τις πρόνοιες του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής». Υπενθύμισε ωστόσο παράλληλα, πως «ορισμένες από τις Αρχές, δεν έχουν ανανέωση της θητείας τους εδώ και 18 μήνες».

    Αντίθετος με την αλλαγή του εκλογικού νόμου

    Την αντίθεσή του στις προωθούμενες από την κυβέρνηση αλλαγές στον εκλογικό νόμο εξέφρασε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Ο κ.Αλαβάνος εκτίμησε ότι "με βάση τον εκλογικό νόμο που προωθεί η κυβέρνηση, 1.226.049 πολίτες, δηλαδή 245.210 πολίτες περισσότεροι από ό,τι και με τον σημερινό εκλογικό νόμο, θα ψηφίζουν ένα κόμμα και ο κ. πρωθυπουργός, από το ημίψηλο του ταχυδακτυλουργού, θα βγάζει άλλο κόμμα. Έτσι βγαίνει το πριμ των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα".

    "Αυτό είναι απαράδεκτο, είναι μια προσβολή στον κοινοβουλευτισμό και στη δημοκρατία", είπε ο κ. Αλαβάνος και κατέληξε λέγοντας ότι "αν ίσχυε αυτός ο εκλογικός νόμος που επεξεργάζεται σήμερα η κυβέρνηση, εγώ προσωπικά, πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, θα ήμουν πρώην βουλευτής".

    ΣΥΝ για τον προϋπολογισμό

    "Η κυβέρνηση κατέθεσε έναν προϋπολογισμό που προβλέπει μια πρωτοφανή φοροεπιδρομή, η οποία θα επιβαρύνει τα πλατιά λαϊκά στρώματα με υπερ-αυξημένους άμεσους και κυρίως έμμεσους φόρους", επισημαίνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ββ Πειραιά.

    Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, ο προϋπολογισμός του 2008 "μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως ένας από τους πιο ταξικούς, φορομπηχτικούς και αντικοινωνικούς προϋπολογισμούς των τελευταίων χρόνων, ενώ θα καταστεί στην πράξη ακόμα πιο επώδυνος σε μια συγκυρία όπου οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ υποχωρούν, ενώ η ελληνική οικονομία, λόγω και των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, μπορεί να εισέλθει σε φάση σημαντικής μείωσης της ανάπτυξής της".

    [03] Εκστρατεία... για τον Μη - Ιπτάμενο Ολλανδό

    «Υπερήφανος που είμαι Μη- Ιπτάμενος Ολλανδός», είναι η ονομασία της εκστρατείας που ξεκίνησε μία ολλανδική περιβαλλοντική οργάνωση, με στόχο να πείσει τους Ολλανδούς να μειώσουν τις μετακινήσεις τους με αεροπλάνα, ώστε να συμβάλουν στον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, που ευθύνονται για τις κλιματικές αλλαγές.

    «Θέλουμε να αποθαρρύνουμε τις αεροπορικές μετακινήσεις για Χριστουγεννιάτικα ψώνια στο Λονδίνο, νύχτες στις ντίσκο της Ίμπιθα, Σαββατοκύριακα στο Μιλάνο και διασκέδαση από τις ανδροπαρέες στη Βαρκελώνη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση «Ολλανδοί Φίλοι της Γης».

    Σύμφωνα με έναν ολλανδικό μύθο, οι ναύτες που βλέπουν το πλοίο-φάντασμα «Ιπτάμενος Ολλανδός», είναι αντιμέτωποι με μια κατάρα, που τους οδηγεί στο θάνατο.

    Οι «Ολλανδοί Φίλοι της Γης», επισημαίνουν ότι οι αεροπορικές πτήσεις ευθύνονται για το 10% της συμβολής της Ολλανδίας στις εκπομπές αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 November 2007 - 7:30:34 UTC