Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-12-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Υψιστη προτεραιότητα η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των πολιτών με αναπηρία»
  • [02] Παγκόσμια συνδιάσκεψη για το κλίμα

  • [01] «Υψιστη προτεραιότητα η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των πολιτών με αναπηρία»

    Η έμπρακτη κατοχύρωση των συνταγματικών δικαιωμάτων όλων ανεξαιρέτως των πολιτών είναι ύψιστη προτεραιότητα για κάθε ευνομούμενη πολιτεία, είπε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά την επίσκεψή του στα γραφεία του περιοδικού της μη κερδοσκοπικής υποστηρικτικής εταιρίας "Αναπηρία Τώρα".

    Ο πρωθυπουργός, είπε, ότι αυτό είναι υπόθεση όλων μας, κυβέρνησης, πολιτικών δυνάμεων και πολιτών. Σταθερός στόχος, τόνισε, είναι η ουσιαστική αρωγή των Ελλήνων και των Ελληνίδων με αναπηρία και η διαρκής διεύρυνση των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους.

    Σε αυτή την κατεύθυνση πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, θα συνεχίσουμε να κινούμαστε με στοχευμένες δράσεις. Αναφέρθηκε στην κάρτα αναπηρίας, η οποία, όπως είπε, βρίσκεται κοντά στο στάδιο πλήρους εφαρμογής της "ώστε οι συμπολίτες μας με αναπηρία να έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη μέγιστη δυνατή ωφέλεια των σχετικών παρεμβάσεων της πολιτείας".

    "Ισες ευκαιρίες για τα Ατομα με Αναπηρία"

    «Τα Άτομα με Αναπηρία δικαιούνται ίσες ευκαιρίες στη ζωή, στην εργασία και στην καθημερινότητα», τονίζεται σε εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, με αφορμή την Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία - 3 Δεκεμβρίου 2007.

    Οπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, το υπουργείο Εσωτερικών «με τη λήψη μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτόνομη και επί ίσοις όροις ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία στο κοινωνικό σώμα και στο δημόσιο βίο της χώρας, προωθεί μέτρα και πολιτικές οι οποίες διευκολύνουν τους πολίτες με αναπηρία κατά τις συναλλαγές τους με τη Δημόσια Διοίκηση, όπως για παράδειγμα, η εξασφάλιση της προσβασιμότητας των κτιρίων των δημοσίων υπηρεσιών στα ΑμεΑ, η πλήρης και έγκυρη πληροφόρησή τους για τις παροχές που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία γι' αυτά και τις οικογένειές τους, η ένταξη σχετικών έργων στο πλαίσιο των ΚΠΣ κ.ο.κ. Και τούτο, επειδή η προώθηση δράσεων για την αναπηρία αποτελεί ουσιαστικά ζήτημα δημοκρατίας».

    Με την εγκύκλιο, ο κ. Παυλόπουλος καλεί όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, να συμμετάσχουν ενεργά στις εορταστικές εκδηλώσεις.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας θα συναντηθεί, στις 11.00, με τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Βαρδακαστάνη και εκπροσώπους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία οι οποίοι θα του παραδώσουν την Ετήσια Έκθεσή τους.

    Η 3η Δεκέμβρη, επικεντρώνει φέτος την προσοχή στη διασφάλιση αξιοπρεπούς εργασίας για τα Άτομα με Αναπηρία καθώς και σε τρόπους αξιοποίησης των δεξιοτήτων και ταλέντων μας. Στην προάσπιση με άλλα λόγια, του δικαιώματός μας να κερδίζουμε τη ζωή μας με μια ελεύθερα επιλεγμένη εργασία και να δουλεύουμε σε ένα εργασιακό περιβάλλον το οποίο μας εξασφαλίζει προσβασιμότητα και αποδοχή σε ισότιμη βάση με τους άλλους πολίτες, τονίζεται σε ανακοίνωση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

    Μία από τις βασικές συνιστώσες ενός δημοκρατικού εκπαιδευτικού συστήματος είναι η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών μάθησης και επαγγελματικής αποκατάστασης σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, ανεξαρτήτως των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ατομικής, οικογενειακής, θρησκευτικής ή εθνικής τους ταυτότητας. Μια τέτοια προσέγγιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας αντανακλά τη διεθνώς αναγνωρισμένη ανθρωποκεντρική πολιτική, που υλοποιούν όλες οι εξελιγμένες χώρες του κόσμου, όσον αφορά την ομαλή ένταξη και την κοινωνική ενσωμάτωση των ανθρώπων με αναπηρία, αναφέρει στο μήνυμά του ο υπουργός Παιδείας Ευ.Στυλιανίδης.

    Και η φετινή επέτειος θα βρει τους πολίτες με αναπηρία και τις οικογένειές τους, εκτεθειμένους σε κύμα λόγων, πανηγύρεων και υποσχέσεων, περί εξασφάλισης αυτόνομης και επί ίσοις όροις ένταξης στο κοινωνικό σώμα και στο δημόσιο βίο, υπογραμμίζει ο ΣΥΝ.

    Συνεργασία του πρωθυπουργού με την υπουργό Εξωτερικών

    Το πρωί, ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Οπως δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών συζητήθηκαν θέματα εξωτερικής πολιτικής, καθώς επισκέπτεται τη χώρα ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ και το βράδυ αναμένεται για επίσημη επίσκεψη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Μπαμπατζάν. Επίσης αναμένεται στην Αθήνα ο κ. Νίμιτς, ο οποίος επισκέπτεται ήδη τα Σκόπια.

    Η υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ζήτημα των Σκοπίων, έστειλε μήνυμα στη γειτονική χώρα σημειώνοντας "θέλω να ελπίζω ότι δεν θα εμμείνουν στην αδιαλλαξία τους ώστε να βρεθεί λύση", ενώ τόνισε ότι στον κ. Νίμιτς η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα διατυπώσει τις απόψεις της, ενώ η ελληνική πλευρά έχει προ πολλού τοποθετηθεί με μια συγκεκριμένη πολιτική που είναι προς όφελος και των δυο χωρών.

    Η υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το ασφαλιστικό, υπογράμμισε ότι το θέμα του ασφαλιστικού πρέπει να αντιμετωπιστεί καθώς αποτελεί ζήτημα δικαιοσύνης και για τις επόμενες γενιές.

    Ο υπουργός Απασχόλησης, είπε η κ. Μπακογιάννη, με μια συνετή πολιτική και με διάλογο θα προωθήσει τις αλλαγές. Ολοι πρέπει να έχουμε μερίδιο στην ίση κατανομή των βαρών, υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών.

    Συνέντευξη του υπουργού Παιδείας Ευ.Στυλιανίδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο στόχος της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι η βελτίωση της ποιότητας και η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, για να μπορεί ο κάθε νέος, αφού ολοκληρώσει το χαρακτήρα του μέσα στο τυπικό ή στο δια βίου εκπαιδευτικό σύστημα, να εμπλουτιστεί με νέες δεξιότητες και να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής και να ενταχθεί με ευκολία στην αγορά εργασίας, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης.

    Ο κ. Στυλιανίδης επισημαίνει επίσης πως είναι δύσκολο να διορθώσεις ένα σύστημα που "φτιάχτηκε με τα χαρακτηριστικά μιας άλλης εποχής, αλλά γίνεται πολύ έντονη προσπάθεια απβ όλους, ώστε σταδιακά να προσαρμόσουμε το σύστημα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού στα ευέλικτα πρότυπα της εποχής μας".

    Η συνέντευξη του κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ (στη Μαρία Παπουτσάκη) έχει ως εξής:

    ΕΡ: Ποιοι είναι οι νέοι άξονες της εκπαιδευτικής πολιτικής της χώρας;

    ΑΠ: Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, θεωρώντας ότι είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζεται και η Τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και η δια βίου μάθηση και οι καινοτόμοι άξονες της πολιτικής μας υπακούν στον τίτλο «Έλληνας πολίτης της Ευρώπης-Έλληνας πολίτης του κόσμου». Το πρόγραμμα αυτό συμπεριλαμβάνει πέντε πυλώνες καινοτόμου εφαρμοσμένης πολιτικής, οι οποίοι είναι: η ανθρωποκεντρική εκπαίδευση, που συμπεριλαμβάνει τις ειδικές πολιτικές για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, Ρομ, πρόσφυγες, παλιννοστούντες ομογενείς και την εκπαιδευτική πολιτική της μουσουλμανικής μειονότητας. Δεύτερος πυλώνας είναι η περιβαλλοντική εκπαίδευση με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη. Τρίτος πυλώνας η πολυγλωσσία και η γλωσσομάθεια, με στόχο την πολυγλωσσία ως αντικείμενο εκπαιδευτικό για τα Ελληνόπουλα και την ελληνομάθεια για τα παιδιά του εξωτερικού, τη στήριξη των εδρών διεθνών ελληνικών σπουδών και πολιτισμού στο εξωτερικό και τη δημιουργία ενός δικτύου ελληνοευρωπαϊκών σχολείων στα Βαλκάνια που θα αποτελούν πύλη για το διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και για όλα τα ελληνικά Πανεπιστήμια. Τέταρτος πυλώνας είναι η ψηφιακή σύγκλιση. Πέμπτος πυλώνας είναι η παιδεία - πολιτισμός, ένα πρόγραμμα που θα μπορούσαν να διατρέξουν και τα δυο Υπουργεία επικαιροποιώντας τις ολυμπιακές αξίες προκείμενου τα παιδιά να εξοικειωθούν κατά τον ίδιο τρόπο με το πολιτιστικό περιβάλλον όπως ακριβώς με το φυσικό τους περιβάλλον. Στόχος της πολιτικής μας είναι η βελτίωση της ποιότητας και η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, για να μπορεί ο κάθε νέος, αφού ολοκληρώσει το χαρακτήρα του μέσα στο τυπικό ή στο δια βίου εκπαιδευτικό σύστημα, να εμπλουτιστεί με νέες δεξιότητες και να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής και να ενταχθεί με ευκολία στην αγορά εργασίας.

    ΕΡ:Ποιες διατάξεις του νέου νόμου - πλαισίου για τα ΑΕΙ προωθούνται τώρα και ποιες παραπέμπονται για την επόμενη χρονιά;

    ΑΠ:Όλη η διαδικασία εφαρμογής του νέου νόμου είναι σε εξέλιξη. Οι διατάξεις που, ήδη, έχουν προωθηθεί και κάποιες εξ αυτών εφαρμόζονται, είναι το πολλαπλό σύγγραμμα που καταργεί το μονοπώλιο του ενός συγγράμματος και δίνει την ελευθερία επιλογής στους φοιτητές. Έχει υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα. Είναι η μεταφορά της αρμοδιότητος για το έλεγχο νομιμότητος των κρίσεων διορισμών και εξελίξεων από το Υπουργείο στο κάθε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Η διαδικασία κρίσεων Καθηγητών ή εξελίξεων Καθηγητών με το 1/3 του Εκλεκτορικού από άλλο Πανεπιστήμιο για να διασφαλίζεται η αξιοκρατία, ενώ έχουν ετοιμαστεί ήδη τα δυο μοντέλα του πρότυπου κανονισμού λειτουργίας και του τετραετούς αναπτυξιακού προγραμματισμού του Πανεπιστημίου, τα οποία θα πρέπει τα Πανεπιστήμια να εμπλουτίσουν λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητές του το καθένα απβ αυτά. Ο στόχος που ετέθη, σε συνεργασία και με την Ακαδημαϊκή Κοινότητα, είναι η προστασία της αυτονομίας και η ενίσχυση της αυτονομίας του Πανεπιστημίου. Παράλληλα βρισκόμαστε μπροστά στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Άρθρου 16.

    ΕΡ: Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην αρχή της χρονιάς παρατηρήθηκαν ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, βιβλία κλπ, με αποτέλεσμα να χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες κάθε βδομάδα. Σε ποια κατάσταση βρίσκονται τώρα τα σχολεία;

    ΑΠ: Εργαστήκαμε πολύ σκληρά με τις υπηρεσίες και τους Οργανισμούς του Υπουργείου και καταφέραμε μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα να καλύψουμε στο μεγαλύτερο βαθμό τα κενά σε βιβλία και προσωπικό. Αυτή τη στιγμή εργάζεται πυρετωδώς μια ειδική Επιτροπή με στόχο του χρόνου να αντιμετωπιστούν όλα αυτά έγκαιρα και να μπορέσει το κάθε σχολείο να λειτουργήσει από την έναρξη της σχολικής χρονιάς χωρίς προβλήματα. Είναι δύσκολο να διορθώσεις ένα σύστημα που φτιάχτηκε με τα χαρακτηριστικά μιας άλλης εποχής, αλλά γίνεται πολύ έντονη προσπάθεια απβ όλους, ώστε σταδιακά να προσαρμόσουμε το σύστημα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού στα ευέλικτα πρότυπα της εποχής μας.

    [02] Παγκόσμια συνδιάσκεψη για το κλίμα

    Η παγκόσμια συνδιάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές, που συγκεντρώνει τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου, άνοιξε τις εργασίες της στο Μπαλί της Ινδονησίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Η συνδιάσκεψη, που προβλέπεται να διαρκέσει έως τις 14 Δεκεμβρίου φιλοδοξεί να καταλήξει στη σύνταξη ενός προγράμματος για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την παράταση της ισχύος του πρωτοκόλλου του Κιότο για τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    Ο εκτελεστικός γραμματέας για τη Σύνοδο του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές Ίβο ντε Μπουρ τόνισε χθες πως ευελπιστεί ότι στο Μπαλί θα ληφθεί μία απόφαση με τρία σκέλη, πρώτον να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το πρωτόκολλο του Κιότο, δεύτερον νβ αποφασισθεί το χρονοδιάγραμμα για τις διαπραγματεύσεις και τρίτον να καθορισθεί μία ημερομηνία για την ολοκλήρωσή τους.

    Η συνδιάσκεψη στο Μπαλί πραγματοποιείται τις στιγμή που οι εκπομπές αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, έχουν φθάσει στο ανώτατο επίπεδό τους στην ιστορία.

    Οι επιστήμονες συνιστούν μείωση στο μισό αυτών των εκπομπών (80% για τις βιομηχανικές χώρες) ώστε νβ αποφευχθεί η άνοδος της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς και για να διατηρηθεί διαχειρίσιμος ο πλανήτης μας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 December 2007 - 11:30:29 UTC