Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-12-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Να ανατραπούν οι νόμοι Σιούφα και Ρέππα"
  • [02] Αλ.Αλαβάνος: "Στην αιχμή της επίθεσης οι γυναίκες"

  • [01] "Να ανατραπούν οι νόμοι Σιούφα και Ρέππα"

    Την ανάγκη να πάρει γενικευμένο χαρακτήρα η απεργία της 12ης Δεκεμβρίου, την οποία κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, για το Ασφαλιστικό, επισήμανε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜ-Θ.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να μετατρέψει τα Ασφαλιστικά Ταμεία σε πελάτες ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, κάλεσε τους εργαζόμενους να ανατρέψουν τους νόμους Σιούφα και Ρέππα και δήλωσε ότι «το ΚΚΕ θα κάνει καθημερινά δύσκολη τη ζωή της κυβέρνησης και της εργοδοσίας».

    Σε ερώτηση για τις επισκέψεις του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς σε Σκόπια και Αθήνα είπε πως η κύρια επιλογή είναι να εξευρεθεί μια λύση προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η ΠΓΔΜ για τα ευρύτερα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή των Βαλκανίων.

    Η κ. Παπαρήγα εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό και «ψήνονται κυβερνήσεις συνεργασίας». «ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ είναι κοντά στον αρραβώνα», είπε και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΝ την ανανέωση την καταλαβαίνει να πάει με το ΠΑΣΟΚ. Με γεια του με χαρά του. Τρέχει και δεν φτάνει για κοινή δράση με το ΠΑΣΟΚ για το Ασφαλιστικό. Ως εκεί φτάνουν τα ανατρεπτικά του ΣΥΝ». Παρατήρησε, ακόμα, ότι μια συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ θα λειτουργήσει ως «σωσίβιο» για το ΠΑΣΟΚ.

    Για τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, σχολίασε ότι προεκλογικά έκανε τη «στρίγγλα» και μετεκλογικά έγινε «αρνάκι».

    Σε ερώτηση αν είναι πολλά ή όχι τα 17 χρόνια που θα συμπληρώσει στη θέση της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ η κ. Παπαρήγα απάντησε: «Στο ΚΚΕ είμαστε στρατιώτες και στρατιωτίνες. Λειτουργούμε με αυτόν τον τρόπο. Το όργανο όποτε θέλει αλλάζει και τα σκυλιά δεμένα».

    Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία ζήτησε να δοθεί ευρεία δημοσιότητα από τα μέσα ενημέρωσης στη λειτουργία και το έργο της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης και να λειτουργήσει Κέντρο Αποκατάστασης για άτομα με αναπηρία που πέφτουν θύματα ατυχημάτων.

    Μετά τη συνέντευξη Τύπου η κ. Παπαρήγα επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ-3 και συζήτησε με τους εργαζόμενους.

    Για τις εξελίξεις στην Ολυμπιακή

    "Προδιαγεγραμμένο έγκλημα με ψεύτικο άλλοθι" χαρακτήρισε η γγ του ΚΚΕ τις εξελίξεις στην Ολυμπιακή Αεροπορία, οι οποίες, όπως είπε, οδηγούν σε συρρίκνωση και ουσιαστικά στο κλείσιμο της εταιρίας και την εργασιακή ανασφάλεια.

    "Δεν ήρθαμε για να κάνουμε κηδεία της Ολυμπιακής. Διότι αυτό θέλουν. Να κηδέψουν την Ολυμπιακή με μεγάλες παράτες και γιορτές", είπε η κ.Παπαρήγα, στη διάρκεια συνάντησης που είχε στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης με μόνιμους εργαζόμενους και συμβασιούχους στην Ολυμπιακή.

    Επισήμανε ότι το ΚΚΕ θα υπερασπιστεί τα εργασιακά δικαιώματα και την ύπαρξη της Ολυμπιακής, αλλά παρατήρησε ότι η διατήρηση της Ολυμπιακής δεν εξαρτάται από το ΚΚΕ.

    Η Ολυμπιακή "υπέστη προγραμματισμένη φθορά από τις κυβερνήσεις που την άφησαν να σαπίσει", είπε.

    Απευθυνόμενη στους εργαζόμενους, τους κάλεσε να μείνουν ενωμένοι και τόνισε πως από τις τοποθετήσεις των συνδικαλιστικών στελεχών στα τηλεοπτικά παράθυρα, κατάλαβε πως αν πάνε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ψάξουν τί είναι νόμιμο και τί όχι, το έχουν χάσει το παιχνίδι, κι αυτό γιατί στην ΕΕ έχουν αποφασίσει να παραμείνουν μόνο δύο τρεις μεγάλες αεροπορικές εταιρίες.

    Το ΚΚΕ -είπε- δεν αναγνωρίζει στην ΕΕ το δικαίωμα να κρίνει και να αξιολογήσει την Ολυμπιακή αεροπορία, εντάσσεται δε, υπέρ της ύπαρξης εθνικού αερομεταφορέα στην Ελλάδα.

    [02] Αλ.Αλαβάνος: "Στην αιχμή της επίθεσης οι γυναίκες"

    «Η απεργία είναι γένους θηλυκού, και πιστεύω ότι μαζικά οι γυναίκες θα πάρουν μέρος στη μεγάλη κινητοποίηση στις 12 Δεκέμβρη» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με την πρόεδρο του ΕΚΑ και τις Γραμματείες Γυναικών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

    Η επίθεση που γίνεται από την κυβέρνηση ενάντια σε όλους τους εργαζόμενους έχει «ιδιαίτερη αιχμή ενάντια στις γυναίκες, στους νέους και τις νέες», σημείωσε ο κ.Αλαβάνος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επιτίθεται σε κεντρικά ζητήματα, όπως είναι ο χρόνος συνταξιοδότησης, το ποσό της σύνταξης, οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις».

    «Πολλά θα μπορούσε να κάνει μια κυβέρνηση για τις γυναίκες. Να δει τις κοπέλες που δουλεύουν με stage και παίρνουν 350 ευρώ χωρίς ασφάλιση, να δει τις γυναίκες στα σούπερ- μάρκετ ή στα άλλα εμπορικά καταστήματα με την υπερεντατική δουλειά, με τα τετράωρα και με τις χαμηλές αμοιβές. Αντί γι αυτό, η σημερινή κυβέρνηση πηγαίνει τη γυναίκα στην Ελλάδα όχι στο 2020, αλλά στο 1920» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε:

    «Εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες των γραμματειών των γυναικών. Και πιστεύουμε, επειδή αυτά τα μέτρα θα περάσουν από τη Βουλή, ότι οι γυναίκες βουλευτίνες είναι πρώτα γυναίκες και μητέρες και μετά ανήκουν στο Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, στο ΠΑΣΟΚ ή στη ΝΔ. Έτσι λοιπόν, έχουμε ένα μεγάλο ερώτημα για τις βουλευτίνες της ΝΔ, αν και πώς θα αντέξουν να στηρίξουν αυτή την επίθεση ενάντια στις γυναίκες εργαζόμενες και μητέρες».

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την ποσόστωση γυναικών στον νέο εκλογικό νόμο, ο κ. Αλ. Αλαβάνος δήλωσε ότι «εμείς είμαστε πάντα υπέρ των θετικών διακρίσεων τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους νέους».

    Δηλώσεις για Ολυμπιακή, ΔΕΗ και ΟΤΕ

    Για επίθεση της κυβέρνησης κατά του δημόσιου τομέα έκανε λόγο ο κ. Αλαβάνος με σημερινές του δηλώσεις.

    Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι "ο κ. Καραμανλής θα έπαιρνε άριστα δέκα αν ήταν πρωθυπουργός ή εμίρης του Ντουμπάι. Αλλά είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας" και πρόσθεσε ότι "δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτή την επίθεση που γίνεται ενάντια στο δημόσιο τομέα, δηλαδή στην περιουσία του ελληνικού λαού, με έναν Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών που δεν ξέρουμε, τελικά, αν ανήκει κάπου και σε ποιόν ανήκει, αν ανήκει σε ελληνικά χέρια, αν ανήκει στο Δημόσιο, αν έχει περάσει στα αραβικά εμιράτα".

    Για την Ολυμπιακή ο κ. Αλαβάνος είπε ότι η κυβέρνηση "παίζει το ρόλο του εκπροσώπου των επιτρόπων της Κομισιόν, αντί να διεκδικήσει την επιβίωση της δημόσιας ΟΑ και να βάλει στη θέση του τον Επίτροπο, ο οποίος για πάρα πολύ καιρό απέκρυβε τα χρέη που είχε το κράτος, το δημόσιο, προς την ΟΑ και την εμφάνιζε ως επιδοτούμενη", ενώ για τη ΔΕΗ ανέφερε ότι "η ιδιωτικοποίησή της και η περίφημη απελευθέρωση των αγορών, αντί να φέρει μείωση των τιμών όπως έλεγε η κυβέρνηση, σήμερα είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει τρομερά στην ακρίβεια στη χώρα μας".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 December 2007 - 13:30:31 UTC