Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-12-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Ο Πολιτισμός και η Παιδεία αποτελούν προτεραιότητα της κυβερνητικής δράσης»

  • [01] «Ο Πολιτισμός και η Παιδεία αποτελούν προτεραιότητα της κυβερνητικής δράσης»

    Συνεργασία με τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Α. Σπηλιωτόπουλο έχει αυτή την ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής. Στη συνέχεια θα συναντηθεί και με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφη.

    Εγκαίνια Ιδρύματος Θεοχαράκη

    Ο Πολιτισμός και η Παιδεία αποτελούν προτεραιότητα της κυβερνητικής δράσης, επαναβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής εγκαινιάζοντας απόψε το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη και παράλληλα την πρώτη έκθεση που φιλοξενεί το Ίδρυμα έργων του ζωγράφου, Σπύρου Παπαλουκά.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο Πολιτισμός και η Παιδεία είναι οι αξίες που συνέχουν έναν λαό σε μια κοινή πορεία προς τη δημιουργία και την προκοπή, προσθέτοντας πως η συνειδητοποίηση αυτής της αλήθειας - ότι τα μέλη μιας κοινωνίας βαδίζουν μαζί προς το καλύτερο ή το χειρότερο - είναι η αφετηρία κάθε φιλόδοξης σκέψης για το μέλλον της χώρας και της κοινωνίας μας. «Είναι η προϋπόθεση που μας επιτρέπει να διακρίνουμε τα μεγάλα και τα σημαντικά από τα μικρά και τα ασήμαντα. Να προκρίνουμε νοοτροπίες, δράσεις και πολιτικές που στοχεύουν στο κοινό καλό, που αναφέρονται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα στο παρόν και στο μέλλον του τόπου και των ανθρώπων. Να κλείνουμε τα αυτιά στις σειρήνες του διχασμού και της πόλωσης, της όξυνσης και του λαϊκισμού» είπε χαρακτηριστικά.

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτοί ακριβώς είναι οι λόγοι για τους οποίους οφείλουμε να θέτουμε τον πολιτισμό και την παιδεία ως πρώτη προτεραιότητα της δράσης μας. «Γιβ αυτό ακριβώς οφείλουμε να ενθαρρύνουμε, να αναγνωρίζουμε και να επικροτούμε κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στους δύο αυτούς μεγάλους άξονες και που διευρύνει το κεφάλαιο του πολιτισμού και φέρνει τα τεκμήριά του πιο κοντά στους πολίτες» επισήμανε και επικαλέστηκε τον Δ. Σολωμό για να προσθέσει «αρκεί, για μια ακόμη φορά, να ταυτίσουμε το εθνικό με το αληθινό. Αρκεί να δούμε την ταυτότητά μας, τον πολιτισμό μας, ως ζωντανό οργανισμό που τολμά αντλώντας από την ιστορία του, να ανοίγει διαρκώς νέους δρόμους δημιουργίας».

    Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την χαρά και την ικανοποίησή του για την δημιουργία του νέου ιδρύματος για τον Πολιτισμού, τονίζονται ότι πρόκειται για να σοβαρή και αξιέπαινη πρωτοβουλία, που ξεκινά από Έλληνες πολίτες και ανοίγεται στην κοινωνία.

    Αναφερόμενος στην έκθεση του Σπύρου Παπαλουκά, είπε πως τα έργα του καλλιτέχνη γίνονται επιτέλους προσιτά στους επισκέπτες της έκθεσης και πρόσθεσε πως το έργο του Παπαλουκά, πενήντα χρόνια από το θάνατό του, συνεχίζει να δίνει πειστικές απαντήσεις στο πάντα επίκαιρο ζήτημα του ορισμού της ελληνικότητας. «Στον ορισμό της εθνικής πολιτιστικής μας ταυτότητας, που ερμηνεύει το συλλογικό μας παρελθόν, καθορίζει το παρόν και οριοθετεί τα οράματά μας για το κοινό μας μέλλον. Σήμερα, στις αρχές του 21ου αιώνα, οι Έλληνες για μια ακόμη φορά αναζητούμε στην πλούσια δεξαμενή του πολιτισμού μας - αρχαίου, βυζαντινού, νεώτερου και σύγχρονου - την έμπνευση για να προχωρήσουμε μπροστά. Ζητάμε να επαναδιατυπώσουμε με όρους σύγχρονους τις διαχρονικές, πανανθρώπινες αξίες που γεννήθηκαν στην Ελλάδα για να αγκαλιάσουν ολόκληρο τον κόσμο.

    «Οι μεγάλοι Έλληνες καλλιτέχνες και δημιουργοί, όπως υπήρξε ο Παπαλουκάς, που τόλμησαν με το έργο τους μια τέτοια σύνδεση, μας δείχνουν ότι αυτός ο στόχος είναι εφικτός» τόνισε ο Πρωθυπουργός και ευχήθηκε στο Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη κάθε επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνει σήμερα. «Εύχομαι η ευρεία κοινωνική συμμαχία για την παιδεία και τον πολιτισμό που διαμορφώνεται στην κοινωνία μας να συνεχίσει με τον ίδιο δυναμισμό να διευρύνεται και να καρποφορεί επβ ωφελεία της Ελλάδας και του ελληνισμού» κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε κατόπιν από το ζεύγος Θεοχαράκη και τα στελέχη του Ιδρύματος στην έκθεση του Σπύρου Παπαλουκά, η οποία περιλαμβάνει έργα του ζωγράφου της περιόδου 1915 - 1956 και ανήκει στην συλλογή του Ιδρύματος.

    Κατά τον χαιρετισμό του ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης, μίλησε για «καίρια παρέμβαση» του Βασίλη και της Μαρίνας Θεοχαράκη στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας και συνεχάρη τους ιδρυτές του Ιδρύματος για την προσφορά τους. Τόνισε μάλιστα ότι το υπουργείο Πολιτισμού στέκεται αρωγός στις ιδιωτικές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην διάδοση του ελληνικού πνεύματος και του πολιτισμού της, και οι οποίες - όπως ανέφερε - αποτελούν παράδοση στον τόπο μας, «μια παράδοση η οποία εδραιώνεται και από την θετική αντιμετώπιση της Πολιτείας».

    Αναφερόμενος στο πεδίο δράσης του Ιδρύματος ο κ. Λιάπης τόνισε πως στοχεύει σε δίκτυα συνεργασίας πέρα από τα όρια του Ελληνισμού ενώ εξήρε το έργο του κορυφαίου ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι επαναπροσδιορίζει της αξίες της ζωγραφικής τέχνης με την επαναστατική του προσέγγιση και αποτελεί πεδίο μελέτης.

    Υποδεχόμενος τον κ. Κ. Καραμανλή, ο κ. Β. Θεοχαράκης αναφέρθηκε στους σκοπούς τους Ιδρύματος να καταστεί φορέας Πολιτισμού, αλλά και στο όνειρό του να συμβάλλει στον Πολιτισμό και να βοηθήσει στην διάδοσή του. Ο κ. Θεοχαράκης δημοσιοποίησε επίσης την πρόθεσή του για επέκταση του Ιδρύματος.

    Στα εγκαίνια του ιδρύματος παρέστησαν, μεταξύ προσωπικοτήτων της τέχνης και των γραμμάτων, και ξεναγήθηκαν στην έκθεση του Σπύρου Παπαλουκά, ο επίτιμος Πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Βουλγαράκης, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, η πρώην υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 December 2007 - 9:30:24 UTC