Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-12-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ.Παπαρήγα: "Οχι στα αντεργατικά μέτρα"
  • [02] "Αγώνας για την επιβίωση της Ολυμπιακής"
  • [03] Κατατέθηκε στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος

  • [01] Αλ.Παπαρήγα: "Οχι στα αντεργατικά μέτρα"

    «Την Τετάρτη στις 12 του μήνα πρέπει να είναι κλειστά, νεκρά, τα μαγαζιά, τα εργοστάσια, όλοι οι χώροι δουλειάς» δήλωσε η γγ του ΚΚΕ κα Αλέκα Παπαρήγα, η οποία το μεσημέρι πραγματοποίησε περιοδεία στο πολυκατάστημα «ATTICA».

    «Να γίνει όλη η Ελλάδα ένα ποτάμι διαμαρτυρόμενων και αγωνιζόμενων ανδρών και γυναικών εργατοϋπαλλήλων, είτε του δημόσιου τομέα είτε του ιδιωτικού. Πρέπει να παρεμποδίσουμε τα μέτρα που φέρνει τώρα η κυβέρνηση ενάντια στην υγεία, την κοινωνική πρόνοια, στα όρια συνταξιοδότησης, στις συντάξεις» τόνισε η κα Παπαρήγα και κατέληξε:

    «Αυτό θα είναι ένα βήμα για να παρεμποδίσουμε το νέο πακέτο αντεργατικών μέτρων που πρόκειται να έρθει. Οι εργαζόμενοι έχουν έτσι κι αλλιώς μπροστά τους ένα μακρόχρονο αγώνα και πρέπει να αποφασίσουν ποιους θα αφήσουν και με ποιους θα πάνε».

    Νωρίτερα, η κα Παπαρήγα απηύθυνε χαιρετισμό στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν η «Σύγχρονη Εποχή» και η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ, για την παρουσίαση της έκδοσης του 1ου τόμου του περιοδικού της ΕΠΟΝ «Νέα Γενιά» σε φωτογραφική ανατύπωση. Η έκδοση είναι αφιερωμένη στα 90 χρόνια του ΚΚΕ.

    [02] "Αγώνας για την επιβίωση της Ολυμπιακής"

    Για "απανωτές μεταρρυθμίσεις και προγράμματα ανασυγκρότησης που δήθεν γίνονταν" έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, μετά τη συνάντηση που είχε με το Δ.Σ. της Ένωσης Ιπταμένων Συνοδών και Φροντιστών (ΕΙΣΦ), τους οποίους χαρακτήρισε "έναν από τους δυναμικούς κλάδους εργαζομένων της Ολυμπιακής Αεροπορίας που ξέρει να μάχεται".

    Μαζί με τους εργαζόμενους «θα δώσουμε τη μάχη προκειμένου να μην περάσουν τα σχέδια της Ε.Ε., προκειμένου να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης, η οποία δουλεύει για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, και προκειμένου να μπουν οι βάσεις για ένα πρόγραμμα επιβίωσης και ανάπτυξης της Ολυμπιακής Αεροπορίας ως εθνικού αερομεταφορέα, το οποίο είναι και η βασική προϋπόθεση, κατά τη γνώμη μας, για να μην πληγούν ούτε κατ΄ ελάχιστον τα ήδη κουτσουρεμένα δικαιώματα των εργαζομένων» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ.Αλαβάνος συναντήθηκε επίσης με το ΔΣ της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ).

    «Δεν έχουμε ελληνική κυβέρνηση. Έχουμε υποδιεύθυνση της Κομισιόν. Διότι, αντί να χρησιμοποιεί και να καλύπτεται πίσω από τον κ. Μπαρό, μια ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να προχωρήσει σε μομφή εναντίον του κ. Μπαρό και σε έρευνα για ενδεχόμενο χρηματισμό τόσο του ίδιου ή συνεργατών του» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συνάντηση, ενώ ξηγώντας γιατί προέβη σε αυτή τη σκληρή δήλωση είπε:

    «Παρά το γεγονός ότι επί χρόνια ετίθετο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αλλού το θέμα των χρεών του κράτους προς την Ολυμπιακή Αεροπορία, ο κ. Μπαρό ασχολούνταν μονάχα με τα χρέη της Ολυμπιακής Αεροπορίας προς το κράτος, δημιουργώντας μια κατάσταση και μια δυναμική που έχει οδηγήσει στα σημερινά σημεία».

    Ο κ. Αλαβάνος πρόσθεσε ότι «έχουμε μια κυβέρνηση η οποία λειτουργεί για τα ιδιωτικά συμφέροντα ενάντια στο δημόσιο. Θέλω να αποκαλύψω και σήμερα την υπουργική απόφαση που λήφθηκε από τη ΝΔ, λίγους μήνες αφού ήρθε στην κυβερνητική εξουσία, στις προηγούμενες εκλογές. Είναι η 1005/14.1.2005, με βάση την οποία εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα ελληνικών αεροπορικών επιχειρήσεων τα μισθώματα για νηολογημένα στην Ελλάδα αεροσκάφη, τα οποία έχουν νοικιαστεί από off shore εταιρείες. Αυτή είναι μια φωτογραφική διάταξη για την Aegean. Την ίδια στιγμή δηλαδή που σκάβει το λάκκο της Ολυμπιακής η κυβέρνηση της ΝΔ γίνεται ανοιχτά ένα είδος δικηγόρου και λομπίστα των ιδιωτικών συμφερόντων».

    Αναφερόμενος στη συζήτησή του με την ΟΣΠΑ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι ανάγκη όλες αυτές οι αντιπροτάσεις, οι οποίες γίνονται από το εργατικό κίνημα, από τους εργαζόμενους στην Ολυμπιακή, από τις προοδευτικές δυνάμεις, να ενσωματωθούν σ΄ένα πρόγραμμα για την επιβίωση, στήριξη, ανάπτυξη της Ολυμπιακής Αεροπορίας, το οποίο, πιστεύουμε, ότι μπορεί να είναι απόλυτα βιώσιμο.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, το χαρακτήρισε "ένα κωμικό σήριαλ". «Ξεκίνησε με το ΠΑΣΟΚ που δίνει 40 έδρες πριμ. Συνεχίζει με τη Ν.Δ., που δίνει 50 έδρες πριμ. Θέλω να δω πότε θα φτάσουμε να δίνεται σε ένα από τα δύο κόμματα 150 έδρες πριμ» είπε ο κ.Αλαβάνος.

    [03] Κατατέθηκε στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος

    Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο κατέθεσε στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, με το οποίο, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, "επιδιώκεται ο συνδυασμός της υψηλότερης δυνατής αναλογικότητας με τη σταθερή διακυβέρνηση".

    Με το νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου θα αρχίσει μετά τις γιορτές, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η πριμοδότηση με επιπλέον 10 έδρες, σε σχέση με το προηγούμενο εκλογικό νόμο, του πρώτου κόμματος, αφού αυξάνει από 40 σε 50 τις έδρες.

    Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου εκλογικού νόμου, απαγορεύεται η πριμοδότηση σε συνασπισμό κομμάτων. Η πριμοδότηση δίνεται μόνο στη περίπτωση που ο μέσος όρος της εκλογικής τους δύναμης υπερβαίνει το ποσοστό του αυτοτελούς κόμματος. Ο μέσος όρος βγαίνει από τη διαίρεση του ποσοστού του συνασπισμού με τον αριθμό των κομμάτων που το απαρτίζουν.

    Αν έχουμε για παράδειγμα, δύο κόμματα που πήραν 60%, ο μέσος όρος είναι 30%. Αν είναι μεγαλύτερο αυτό το ποσοστό από το μεγαλύτερο κόμμα, τότε μόνο παίρνει την πριμοδότηση.

    Ο Άρειος Πάγος είναι αυτός που κρίνει τελεσίδικα, το χαρακτηρισμό κάθε κόμματος. Αν πρόκειται, δηλαδή, για συνεργαζόμενα κόμματα ή για αυτοτελές κόμμα.

    Με βάση το νομοσχέδιο, για πρώτη φορά προβλέπεται η υποχρεωτική ποσόστωση κατά το 1/3 της εκπροσώπησης των γυναικών.

    Τέλος να σημειωθεί ότι ο νέος εκλογικός νόμος για να ισχύσει στις αμέσως επόμενες εκλογές θα πρέπει να ψηφιστεί από τα 2/3 της Ολομέλειας της Βουλής, δηλαδή από 200 βουλευτές.

    Σε διαφορετική περίπτωση θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές ενώ στις επόμενες εκλογές θα εφαρμοστεί ο ισχύων εκλογικός νόμος.

    Αν ίσχυε ο νέος εκλογικός νόμος (με το μπόνους των 50 εδρών) στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007 τα κόμματα, σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα που είχαν, θα έπαιρναν:

    Η ΝΔ με 41,83% από 152 έδρες που έλαβε θα έπαιρνε 158, το ΠΑΣΟΚ με το 38,1% αντί για 102 θα έπαιρνε 98, το ΚΚΕ με το 8,15% αντί για 22 θα έπαιρνε 21 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ με το 5,04% αντί για 14 έδρες θα έπαιρνε 13, ενώ ο ΛΑΟΣ με το 3,8% θα εξακολουθούσε να παίρνει 10 έδρες


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 December 2007 - 15:30:29 UTC