Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-12-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: Το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη δύναμη αλλαγής

  • [01] Γ. Παπανδρέου: Το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη δύναμη αλλαγής

    Την ικανοποίηση του ΠΑΣΟΚ για τη μεγάλη κινητοποίηση των εργαζομένων στην απεργία της Τετάρτης, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης και πρόσθεσε ότι οι κυβερνητικές πολιτικές στην οικονομία αποδοκιμάζονται πλέον από την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

    Ο Γιάννης Ραγκούσης χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης σκληρές και αντιλαϊκές πολιτικές, που απορυθμίζουν το κοινωνικό κράτος και περικόπτουν ατομικά δικαιώματα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα του ΟΤΕ, ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ, στο θέμα των στρατηγικής σημασίας δημοσίων επιχειρήσεων, έχει "σκληρή και αταλάντευτη πολιτική, παραμονής τους στον έλεγχο και τη διαχείριση από το Δημόσιο". Αυτό, τόνισε, είναι δέσμευση του Προέδρου του Κινήματος και του ιδιου του ΠΑΣΟΚ.

    Ο Γ. Ραγκούσης χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις για τις κυβερνητικές επιλογές στον τομέα αυτό, κάνοντας λόγο για απίστευτες,αδιανόητες και απαράδεκτες παλινωδίες και καταστροφικές πολιτικές της κυβέρνησης απέναντι σε αυτές τις επιχειρήσεις.

    Και πρόσθεσε ότι αυτές οι πολιτικές άνοιξαν το δρόμο για την άλωση και τον αφελληνισμό τους από ξένα ή και αμφιλεγόμενης προέλευσης κεφάλαια και τις έφερε στο χείλος της καταστροφής.

    Σχετικά, εξ άλλου, με το θέμα της λειτουργίας των καμερών ο Γιάννης Ραγκούσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα καταργήσει τη συγκεκριμένη διάταξη την οποία θεωρεί αντισυνταγματική.

    Η λογική που υπάρχει στην τροπολογία της κυβέρνησης, τόνισε ο κ.Ραγκούσης, είναι λογική κράτους εισαγγελέων, που δεν έχει καμία σχέση με τη λειτουργία ενός σύγχρονου δημοκρατικού ευρωπαϊκού κράτους.

    Επίσης, ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα σχετικά με την απουσία βουλευτών από την ονομαστική ψηφοφορία, την οποία ζήτησε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.

    Σε ερώτηση σχετικά με πολεοδομικές παραβάσεις που φέρεται να υπάρχουν στην εξοχική κατοικία του κ. Β. Μαγγίνα ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι ο κ. Μαγγίνας βρίσκεται στη θέση του με απόφαση του πρωθυπουργού και διατηρείται επίσης με απόφαση του κ. Καραμανλή, ο οποίος φέρει την ευθύνη για οτιδήποτε αφορά τον υπουργό Απασχόλησης.

    Εξ άλλου, σε ερώτηση σχετικά το θέμα της ηγεσίας στο ΣΥΝ, ο Γιάννης Ραγκούσης, απάντησε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί να αναμειχθεί στα εσωτερικά άλλου κόμματος. Για δε τις δημοσκοπήσεις απάντησε ότι τελικά θα άξιζε τον κόπο να περιμένουμε να τις δούμε όλες.

    Το θέμα των δημοσκοπήσεων συζητήθηκε, άλλωστε, στη σημερινή συνεδρίαση του Οργάνου Πολιτικού Σχεδιασμού του Κινήματος υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου.

    Κοινή εκτίμηση είναι ότι το ΠΑΣΟΚ κρατάει τις δυνάμεις του, όπως έδειξε η δημοσκόπηση της "Μέτρον Ανάλυσις", εν αντιθέσει με την κυβέρνηση προς την οποία εκφράζεται έντονη δυσαρέσκεια και αποδοκιμασία με αποτέλεσμα να χάνει 3,2% του εκλογικού της ποσοστού.

    Επισημάνθηκε, επίσης ότι στην τελευταία δημοσκόπηση το ΠΑΣΟΚ περνάει μπροστά σε πολλές κατηγορίες ερωτήσεων και για πρώτη φορά περνάει μπροστά και στις γυναίκες.

    Σχετικά με τη δυσαρέσκεια που καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με την εκτίμηση που έγινε στη συνεδρίαση, αυτή αφορά στον τρόπο λειτουργίας του συστήματος εξουσίας και του πολιτικού συστήματος κι αυτό αποτελεί δικαίωση του κ. Γ. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ.

    Το βασικό θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση του Οργάνου ήταν η πορεία προς το συνέδριο.

    Για το Συνέδριο, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πρέπει να γίνει ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός για την κοινωνία και αυτό θα επιτευχθεί γιατί θα συνδεθεί με τις προτεραιότητες της ελληνικής κοινωνίας.

    Ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στην πορεία προς το Συνέδριο αλλά και στο Συνέδριο αυτό καθ' αυτό, θα αποδειχθεί ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη δύναμη μεταβολής και αλλαγής στην ελληνική κοινωνία, ενώ θα συμβάλει στη δημιουργία μιας νέας ενότητας στο Κίνημα.

    Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαπίστωσε ότι η Ελλάδα πηγαίνει καθημερινά από το κακό στο χειρότερο σε όλους τους δείκτες.

    Και ζήτησε από όλα τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να συμβάλουν αποφασιστικά, ώστε να γίνουν πράξεις οι στόχοι του Κινήματος.

    Κάλεσε επίσης τα στελέχη και τα μέλη να αναλογιστούν τις συλλογικές ευθύνες, ενώ για πρώτη φορά έκανε αναφορά στην έννοια της ατομικής ευθύνης κάθε μέλους και στελέχους για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί .

    Σχετικά με τις εκλογικές διαδικασίες αποφασίστηκε ότι το πρώτο τριήμερο του Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν οι νομαρχιακές συνελεύσεις και στις 10 Φεβρουαρίου θα γίνει η εκλογή των συνέδρων.

    Διευκρινίζεται σχετικά με τη σύνθεση του συνεδρίου ότι θα τηρηθεί απαρέγκλιτα η διάταξη του Καταστατικού, σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των εκλεγμένων συνέδρων θα είναι τουλάχιστον διπλάσιος του αριθμού των "ex officio" συνέδρων.

    Συνέντευξη Δ.Ρέππα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με την τελευταία θητεία του ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση θέλει να συνδυαστεί η τρίτη θητεία του ως Γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Δημήτρης Ρέππας,οπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ο κ. Ρέππας δεν συμμερίζεται τα περί μηνύματος στην ηγεσία, λόγω του μειωμένου αριθμού ψήφων που έλαβε και αναφέρεται, γενικά, σε «προσωπικό έλλειμμα αποδοχής».

    Αναφέρει επίσης ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ «ενοχοποιούνται» και αναρωτιέται γιατί τα άλλα κόμματα «δεν αντέχουν» παρόμοιες διαδικασίες, ενώ δηλώνει βέβαιος ότι η παρουσία του ΠΑΣΟΚ θα είναι όλο και πιο έντονη.

    Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν εφαρμόζει τον Ασφαλιστικό νόμο,όπως οφείλει, ότι υπονομεύει το Ασφαλιστικό σύστημα και εξηγεί πως γίνεται αυτό.

    Σχετικά με την κυβερνητική τροπολογία για τον ΟΤΕ, την οποία χαρακτηρίζει ως «αμφίβολης νομιμότητας», ο κ. Ρέππας τονίζει ότι πρέπει να επανέλθει το νομικό καθεστώς που ίσχυε επί ΠΑΣΟΚ για τις στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεις του δημοσίου.

    Η συνέντευξη του Δημήτρη Ρέππα στο ΑΠΕ - ΜΠΕ (στο Βασίλη Μούρτη) έχει ως εξής:

    Ερώτηση : Μία ακόμα θητεία ως Γραμματέας της Κ.Ο. Ξεκινάει με όρεξη και διάθεση για το κάτι παραπάνω ή βαριεστημένα και από υποχρέωση; Θα ολοκληρώσετε τη θητεία σας;

    Απάντηση: Είναι η τρίτη κατά σειρά εκλογή μου σε αυτή τη θέση. Με τους συναδέλφους που συνεκλεγήκαμε αναλαμβάνουμε μεγάλη ευθύνη. Ιδίως επειδή βρισκόμαστε σε μια νέα Κοινοβουλευτική περίοδο που πρέπει να την καταστήσουμε νικηφόρα για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Να είναι η τελευταία περίοδος στην αντιπολίτευση. Κι αυτό προϋποθέτει κλίμα ομοψυχίας και αποτελεσματικής συνεργασίας με την απορρόφηση των κραδασμών που προκλήθηκαν κατά την εσωκομματική διαδικασία. Αυτό κάνει ακόμη πιο κρίσιμο το ρόλο μας. Είμαι βέβαιος ότι με τη δύναμη της νωπής εντολής των συναδέλφων θα ανταποκριθούμε στα καθήκοντά μας.

    Ερώτηση : Αυτή τη φορά ψηφιστήκατε από λιγότερους συναδέλφους σας, κάτι που θεωρήθηκε ως μήνυμα προς την ηγεσία του Κινήματος. Πολύ γρήγορα δεν ήρθε η αμφισβήτηση;

    Απάντηση:Πολλοί παράγοντες συνέβαλαν ώστε να προκύψει αυτό το αποτέλεσμα. Από το μεγαλύτερο αριθμό των υποψηφίων που οδήγησε και σε μεγαλύτερη διασπορά σταυρών, έως το μικρότερο σε αριθμό ψήφων εκλογικό σώμα αφού διαθέτουμε λιγότερους Βουλευτές σε αυτή τη Βουλή. Δεν απορρίπτω, πολιτικές αναλύσεις που είδαν το φως αλλά θα μου επιτρέψετε να μη συμμεριστώ απολύτως το σκεπτικό των αναλυτών. Κι αυτό αφού δεν έλαβε η ψήφος των συναδέλφων χαρακτηριστικά προσωποπαγούς επιλογής και στεγανής στάσης. Σε τελευταία ανάλυση σε μια εκλογική διαδικασία κρίνονται κατεξοχήν οι υποψήφιοι. Και οι ψήφοι που λαμβάνουν αντικατοπτρίζουν το βαθμό συμπάθειας και αποδοχής που διαθέτουν. Ας μη μετακυλύουμε σε άλλους αποδίδοντας σβαυτούς το όποιο δικό μας έλλειμμα αποδοχής. Πάντως κάνει εντύπωση που περίπου ενοχοποιούνται οι δημοκρατικές διαδικασίες στο Κίνημά μας και αντιμετωπίζονται σαν προβληματική πτυχή της λειτουργίας μας, ενώ αντιθέτως είναι η δύναμή μας και ο πολιτικός πλούτος μας. Αναρωτηθήκατε άραγε αν άλλα πολιτικά κόμματα αντέχουν τέτοιες ανοικτές και καθαρές διαδικασίες;

    Ερώτηση: Ο Γιώργος Παπανδρέου ψηφίστηκε για να συγκροτήσει το κόμμα και να αποσαφηνίσει την πολιτική και ιδεολογική του ταυτότητα. Πέραν του Συνεδρίου, το οποίο είχε αποφασιστεί, και τη συγκρότηση δύο οργάνων, εκ των ων ουκ άνευ για τη λειτουργία του κόμματος, τι άλλο έγινε μετά την εκλογή του, για την εκπλήρωση των προσδοκιών όσων τον ψήφισαν;

    Απάντηση: Δεν πρέπει να σας διαφεύγει ότι η Νέα Δημοκρατία προέρχεται από μια εκλογική νίκη ενώ το ΠΑ.ΣΟ.Κ πέραν της εκλογικής ήττας, δρομολόγησε και ολοκλήρωσε την διαδικασία εκλογής Προέδρου, που εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσε να είναι απαλλαγμένη από στοιχεία εσωστρέφειας ακόμη και κρίσης. Έχουμε χρέος να ασκήσουμε τον αντιπολιτευτικό ρόλο μας με τεκμηριωμένο, εναλλακτικό προγραμματικό λόγο. Η επιτυχής άσκηση αντιπολίτευσης είναι αυτή που θα εμπλουτίσει τις κομματικές διαδικασίες και θα συμβάλλει στην αποσαφήνιση της ταυτότητάς μας. Με άλλα λόγια ασκούμε πολιτική όχι με κομματικούς όρους αλλά με όρους κοινωνίας. Με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Κινήματος έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των θεμάτων που άπτονται της ποιότητας της δημοκρατίας μας όσο και θεμάτων που αφορούν την καθημερινή ζωή των πολιτών. Από την προβολή της αρχής για την αυτονομία της πολιτικής, με την επεξεργασία μεταξύ άλλων πρότασης νόμου για το εκλογικό σύστημα, μέχρι τις παρεμβάσεις μας για τη στήριξη ευπαθών ομάδων, π.χ. πρόταση νόμου για το επίδομα θέρμανσης και από τις Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μας για σημαντικά ζητήματα όπως ο επιχειρούμενος από την κυβέρνηση αφελληνισμός οργανισμών όπως είναι ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ μέχρι τις κοινωνικές πρωτοβουλίες μας με πλέον πρόσφατη την εξόρμηση σε όλη την Ελλάδα για το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης και πολλά ακόμη αποδεικνύουν την παρουσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ και της ηγεσίας του που, σας διαβεβαιώ, θα γίνεται όλο και πιο έντονη, όλο και πιο αποτελεσματική ώστε να φτάσουμε στην επίτευξη των πολιτικών και εκλογικών στόχων μας.

    Ερώτηση: Ο ισχύων νόμος για το ασφαλιστικό φέρει το όνομά σας. Είχε ειπωθεί, όταν ψηφίστηκε, ότι θα έλυνε το ασφαλιστικό για 20-25 χρόνια. Τι άλλαξε και χρειάζεται, τώρα, επείγουσα «μεταρρύθμιση» του Ασφαλιστικού;

    Απάντηση: Πράγματι, η μεταρρύθμιση για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης των μισθωτών που προωθήσαμε το 2002 διαμόρφωσε ένα πλαίσιο με ορίζοντα βιωσιμότητας το 2030. Αυτή η θέση μας επιβεβαιώθηκε δύο φορές. Από τη σχετική μελέτη του Επιστημονικού Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ που έγινε το 2005 αλλά και από την πρόσφατη μελέτη την οποία μάλιστα παρήγγειλε η κυβέρνηση και εκπονήθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ). Η επίτευξη αυτού του στόχου προϋποθέτει βεβαίως τη συνεπή εφαρμογή του ισχύοντος νόμου. Θυμίζω ότι η Νέα Δημοκρατία είχε αποχωρήσει από τη Βουλή κατά την ψήφιση του σχετικού νόμου ενώ προηγουμένως αρνήθηκε να συμμετάσχει στο διάλογο γιβ αυτό το ζήτημα. Τα χρόνια που κυβερνά έκανε τα πάντα για να υπονομεύσει την κοινωνική ασφάλιση αφού όχι μόνο δεν εφάρμοσε το νόμο αλλά αντιθέτως, με δικές της πρωτοβουλίες, επιβάρυνε την κατάσταση στην κοινωνική ασφάλιση. Προκάλεσε κρίση την οποία εν συνεχεία επικαλείται προκειμένου να πείσει ότι χρειάζεται να ληφθούν αντικοινωνικά και περιοριστικά μέτρα. Είχαμε επισημάνει εγκαίρως την ευθύνη της κυβέρνησης η οποία συνίσταται σε αδρές γραμμές α) στη μη τήρηση της πρόβλεψης του Νόμου 3029 για τη χρηματοδότηση του συστήματος ασφάλισης του ΙΚΑ με το 1% του ΑΕΠ ετησίως, β) στην αδυναμία περιορισμού της εισφοροδιαφυγής με συνέπεια να έχει ξεπεράσει το 20%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 6 δις ευρώ ετησίως, ποσό που χάνεται για την κοινωνική ασφάλιση, γ) σε χαριστικές νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες απαλλάσσει από τις υποχρεώσεις τους για σημαντικά ποσά εργοδοτικούς φορείς και επιχειρήσεις με αντίστοιχες απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία, δ) στην προώθηση δαπανηρών προγραμμάτων πρόωρης συνταξιοδότησης που στερούν από τα ταμεία εργαζόμενους που εισφέρουν, μετατρέποντάς τους σε συνταξιούχους προς τους οποίους καταβάλλεται πρόωρη σύνταξη με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Συχνά μάλιστα συνταξιούχοι επανέρχονται περίπου στην ίδια εργασία και μάλιστα με υψηλές αποδοχές. Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η διαδικασία συνένωσης ταμείων που φαίνεται να προωθεί η κυβέρνηση χωρίς αναλογιστικές μελέτες και χωρίς σύμφωνες αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των ταμείων όπως ρητά προβλέπει το άρθρο 5 του Νόμου 3029. Είναι φυσικό να χρεοκοπήσει το Ι.Κ.Α αν ενταχθούν σε αυτό ελλειμματικά ταμεία χωρίς να προσδιοριστεί ποιός και πώς αναλαμβάνει το βάρος των ελλειμμάτων που έχουν σήμερα.

    Ερώτηση: Σας καταλογίζουν, προσωπικά και στο κόμμα σας, ότι, με το νόμο σας, μειώνετε, από το 2008, τις συντάξεις (ποσοστό αναπλήρωσης). Πράγματι μειώνονται οι συντάξεις εξαιτίας σας;

    Απάντηση: Ο Νόμος 3029 υπήρξε προϊόν διαλόγου και συμφωνίας με τους κοινωνικούς εταίρους και ειδικώς με την ΓΣΕΕ, αφού αναφέρεται στην κοινωνική ασφάλιση των μισθωτών. Είναι ένας νόμος που συγκεράζει την δημοσιονομική πτυχή με την κοινωνική επάρκεια και αποτελεί έναν έντιμο συμβιβασμό για να αντιμετωπίσουμε την κρίση στην κοινωνική ασφάλιση διασφαλίζοντας το μείζον, δηλαδή ένα αξιόπιστο και βιώσιμο σύστημα ασφάλισης με καθολικό και αναδιανεμητικό χαρακτήρα. Σβ αυτό το νόμο, που αποτελεί και τη βάση εκκίνησης της προγραμματικής θέσης μας, μεταξύ άλλων θεσπίστηκαν: Η χρηματοδότηση με το 1% του ΑΕΠ που συνιστά πολιτική αναδιανομής και κοινωνικής δικαιοσύνης, η κατάργηση των πεντηκοστών και η επαναφορά των τριακοστών-πέμπτων για τον υπολογισμό της σύνταξης των δημοσίων υπαλλήλων, η αύξηση των επιπέδων των κατώτερων συντάξεων, που είχε νομοθετήσει η Νέα Δημοκρατία την περίοδο β90 - β93 και σήμερα θα κυμαίνονταν στα 180ευρώ, με υπερδιπλασιασμό τους ώστε σήμερα να κινούνται στα 480 ευρώ περίπου, η βελτίωση του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ με βάση την καλύτερη πενταετία, η θέσπιση προστατευτικού καθεστώτος για τις εργαζόμενες μητέρες με την αναγνώριση πλασματικών χρόνων, η αύξηση για τους προσλαμβανόμενους μετά την 1/1/1993 του ποσοστού αναπλήρωσης από το 60% στο 70%. Αυτά και άλλα πολλά αποσιωπούνται ηθελημένα. Και γίνεται λόγος για το ποσοστό αναπλήρωσης που συγκλίνει από το 80% στο 70% σε βάθος δεκαετίας, δηλαδή μέχρι το 2017. Αλλά και εδώ αποσιωπάται ότι αυτή η αλλαγή αφορά τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο στο τμήμα εκείνο που αρχίζει μετά την 1/1/2008 και ακόμη συνοδεύεται από μείωση των εισφορών των προερχομένων από τα ειδικά ταμεία από το 11% στο 6,67%. Και αυτό μαζί με την ενσωμάτωση του επιδόματος των 176 ευρώ και τις σταδιακές μισθολογικές αυξήσεις αφομοιώνουν τις όποιες απώλειες στο πλαίσιο αυτού του αναγκαίου εξορθολογισμού.

    Ερώτηση: Οι τελευταίες εξελίξεις στον ΟΤΕ οδήγησαν την κυβέρνηση στο να φέρει τροπολογία για αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί;

    Απάντηση: Οι εξελίξεις στον ΟΤΕ όπως και στη ΔΕΗ και στον τραπεζικό χώρο αποκαλύπτουν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης και αναδεικνύουν τις υπαρκτές διαφορές μας. Ο Υπουργός Οικονομίας έξι ημέρες πριν από τις εκλογές στις 10/9/2007 δήλωσε «Στον ΟΤΕ το Δημόσιο θα πρέπει να διατηρήσει ένα μικρό ποσοστό της τάξεως του 5-10% για να έχει ένα λόγο για θέματα εθνικής ασφαλείας και τηλεπικοινωνιών, αλλά κατά τα άλλα δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να έχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ υψηλό ποσοστό». Η εξέλιξη στον ΟΤΕ υπήρξε συνειδητή επιλογή τη κυβέρνησης. Θυμίζω ότι το Δεκέμβριο του 2006 η κυβέρνηση ψήφισε το Νόμο 3522 με τον οποίο κατήργησε δύο βασικές διατάξεις προηγούμενων νόμων του ΠΑΣΟΚ που διασφάλιζαν τον έλεγχο του ΟΤΕ από το Ελληνικό Δημόσιο και ουσιαστικά απέκλειαν κινήσεις επιθετικής εξαγοράς: Κατήργησε για τον ΟΤΕ την προστατευτική ρύθμιση του Νόμου 2257/1994 (παρ.2&3, άρθρο 7), με την οποία «σε περίπτωση που η συμμετοχή άλλου μετόχου υπερβαίνει το 5%, τότε ο μέτοχος δεν έχει δικαίωμα παράστασης και ψήφου στη Γ.Σ. πέραν του 5%», κατήργησε τον περιορισμό που προέβλεπε ο Νόμος 2843/2000 (παρ.1, εδαφ.2, άρθρο 26) ότι «σε κάθε περίπτωση το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί τουλάχιστον το 1/3 (33,3%) του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ». Η πρόσφατη κυβερνητική τροπολογία είναι αμφίβολης νομικής αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας. Από την πλευρά μας θεωρούμε πως σε νευραλγικούς τομείς όπως είναι τα δίκτυα και η ενέργεια η πολιτική για τα δημόσια αγαθά περνά μέσα από κανόνες που εμποδίζουν τον αφελληνισμό των αντίστοιχων επιχειρήσεων. Αυτή η διασφάλιση προκύπτει μόνο μέσα από την επιστροφή στο καθεστώς που προϊσχυε επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το οποίο κατάργησε η Νέα Δημοκρατία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 14 December 2007 - 15:30:19 UTC