Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-12-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα
  • [02] ΣΥΝ: "Πολιτικές και δράσεις για το Κλίμα"

  • [01] Επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα

    Στη Μόσχα βρίσκεται από το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

    Αύριο ο πρωθυπουργός θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο.

    Στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών τους είναι η ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών.

    Οι κ.κ. Πούτιν και Καραμανλής, αλλά και οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα συζητήσουν κι άλλα διμερή θέματα, όπως η προώθηση της οικονομικής συνεργασίας Αθηνών - Μόσχας. Θα συζητηθούν, επίσης, τα σημαντικότερα θέματα της διεθνούς επικαιρότητας, όπως οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και το ζήτημα του Κοσόβου, τα θέματα της Μέσης Ανατολής και το Αφγανιστάν, αλλά και οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Επίσης,θα συζητηθούν θέματα ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπου υπάρχει θετική στάση της Ρωσίας, όπως είναι το Κυπριακό.

    Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από τους Υπουργούς Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, Επικρατείας Θόδωρο Ρουσόπουλο και Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια.

    Αύριο εκτός από την συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο,το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει συνάντηση με τον Πατριάρχη Μόσχας Αλέξιο,κατάθεση στεφάνου στον Άγνωστο Στρατιώτη, δίπλα στο Κρεμλίνο, συνάντηση με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βίκτωρ Ζούμκοφ και επίσημο δείπνο στο Κρεμλίνο.

    "Οι μεγάλες ενεργειακές διασυνδέσεις αποτελούν στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα, την οποία και υπηρετούμε με συνέπεια", δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, περιγράφοντας τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και τον αγωγό φυσικού αερίου "Νότιο Ρεύμα" (South Stream) ως επιβεβαίωση της ευρω-ρωσικής στρατηγικής σχέσης στον τομέα της ενέργειας, αλλά και "μια θετική εξέλιξη διαφοροποίησης των οδών προμήθειας πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ευρώπης".

    "Είναι φυσικό και εύλογο το ενδιαφέρον της εξαρτημένης ενεργειακά Ευρωπαϊκής Ένωσης, να εστιάζεται στον ασφαλή εφοδιασμό και τη διαφοροποίηση της εξάρτησής της από πηγές και οδούς διέλευσης. Στη λογική αυτή εντάσσονται μία σειρά από πρωτοβουλίες, με χαρακτηριστικότερη αυτή του ενεργειακού διαλόγου με τη Ρωσία", είπε ο πρωθυπουργός.

    Η συνάντηση με τον Β.Πούτιν "θα δώσει νέα ώθηση στο σύνολο των ενεργειακών μας σχεδίων" τόνισε ο Κ.Καραμανλής σε άλλη συνέντευξή του στο ρωσόφωνο περιοδικό "Ελλάδα", που εκδίδεται από την άνοιξη στη Μόσχα σε συνεργασία και με το ΑΠΕ. "Μέσω αυτών, η Ελλάδα μετατρέπεται σε σημαντική δίοδο μεταφοράς ενέργειας, σε ουσιαστικό ενεργειακό κόμβο και συμβάλλει στην ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης. Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την προσπάθεια, με μεθοδευμένες κινήσεις και μια ουσιαστική όσο και σταθερή ως προς τους επιδιωκόμενους στόχους εθνική πολιτική", τόνισε ο πρωθυπουργός.

    "Οι ελληνορωσικές σχέσεις βρίσκονται πλέον σε μια νέα, δυναμική τροχιά. Η πρόοδος είναι ιδιαίτερα αισθητή τα τελευταία χρόνια. Το επίπεδό τους είναι άριστο, και το αποδίδω τόσο στις ιστορικά καλές σχέσεις των δύο χωρών και λαών μας, όσο και στη συνεχώς εξελισσόμενη προοπτική τους", είπε ο πρωθυπουργός στην ίδια συνέντευξη, σημειώνοντας τις "εξαιρετικές σχέσεις που έχουμε με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν".

    Αναφερόμενος στην επέτειο των 180 χρόνων διμερών σχέσεων ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι "κατά το παρελθόν η Ρωσία υπήρξε αρωγός της Ελλάδος σε δύσκολες στιγμές της ελληνικής ιστορίας, και στην σύγχρονη εποχή η καλή αυτή επικοινωνία συνεχίζεται, με την συνεργασία μας στα διεθνή φόρα, την συχνή ανταλλαγή απόψεων και την συγγένεια απόψεων που έχουμε σε ορισμένα διεθνή προβλήματα", τονίζοντας ειδικότερα ότι "οι οικονομικές μας σχέσεις παρουσιάζουν εξαιρετικές προοπτικές, λόγω αφενός της ραγδαίας ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας και αφετέρου του δυναμισμού της ελληνικής οικονομίας".

    Εκθέτοντας εκτενώς τις ευκαιρίες διμερούς οικονομικής συνεργασίας ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε ειδικότερα στις δυνατότητες "για συμπράξεις μεταξύ ελληνο-ρωσικών εταιρειών με εταιρείες της περιοχής της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής", στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της τυποποίησης και πιστοποίησης προϊόντων, των υψηλών τεχνολογιών και των επενδύσεων και προανήγγειλε την πραγματοποίηση της 6ης συνόδου της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Οικονομικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας στην Αθήνα το 2008. Χαιρέτισε, δε, την έναρξη λειτουργίας της ρωσικής τράπεζας Kedr στην Ελλάδα, με "το πρώτο υποκατάστημα ρωσικής τράπεζας που ανοίγει σε κράτος μέλος της Ε.Ε.", ανοίγοντας το δρόμο και σε άλλα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

    Ερωτηθείς για την ατζέντα των διεθνών θεμάτων, ο πρωθυπουργός απαρίθμησε "τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν, τις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ αλλά και θέματα ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος όπου υπάρχει θετική συμβολή της Ρωσίας, όπως το Κυπριακό".

    Σχετικά με το Κυπριακό, ο Κ.Καραμανλής σημείωσε ότι "παραμένουμε αμετακίνητοι υπέρ μιας δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής και συμφωνημένης, μεταξύ των δύο κοινοτήτων, λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης" και εξέφρασε ιδιαίτερη εκτίμηση για το γεγονός "ότι η Ρωσία, στο πλαίσιο της προσήλωσής της στη διεθνή νομιμότητα, υποστηρίζει σταθερά τις θέσεις αυτές και συμβάλλει δημιουργικά στις προσπάθειες για την επανένωση της νήσου, προς όφελος όλων των νομίμων κατοίκων της".

    Μιλώντας για το Κόσοβο συνεχάρη τη ρωσική εκπροσώπηση στην επίπονη μεσολαβητική προσπάθεια της "τρόικας" και δήλωσε ότι "η Ελλάδα πιστεύει πως θα πρέπει να αναζητηθεί η ευρύτερη δυνατή διεθνής νομιμοποίηση και ως μέλος της Ε.Ε δίνει ιδιαίτερη σημασία στο να υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή στάση στο κατ' εξοχήν ευρωπαϊκό αυτό ζήτημα". Υπογράμμισε, δε, ότι "η υιοθέτηση μιας απόφασης κοινά αποδεκτής από τις δύο πλευρές θα ήταν ιδιαίτερα επωφελής για την εμπέδωση της σταθερότητας και θα καθιστούσε πιο εφικτή την εφαρμογή της".

    Ερωτηθείς για το ζήτημα με την ΠΓΔΜ ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι "η ιστορία έχει γραφεί, δεν ξαναγράφεται, ούτε πλαστογραφείται. Τα εθνικά ζητήματα απαιτούν βαθιά συναίσθηση πολιτικής και εθνικής ευθύνης. Αυτή η κυβέρνηση έχει ορίσει μια ξεκάθαρη γραμμή στα εθνικά θέματα. Χωρίς λαϊκισμό και κομματικές σκοπιμότητες" και εξήγησε ότι "προτείναμε, ως χειρονομία καλής θέλησης και έμπρακτης απόδειξης συμβιβαστικού πνεύματος, την υιοθέτηση από πλευράς Σκοπίων μιας σύνθετης ονομασίας που θα θέσει τέλος στην επιχειρούμενη σύγχυση γύρω από τον γεωγραφικό και ιστορικό όρο "Μακεδονία" και θα βάλει τα θεμέλια μιας νέας εποχής στις σχέσεις μας με τη χώρα αυτή - καλύψαμε τη μισή απόσταση και αναμένουμε, στο μέσον της γέφυρας, την άλλη πλευρά να μας συναντήσει".

    Σε ό,τι αφορά την απόφαση για προμήθεια ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "γνώμονας της εξωτερικής πολιτικής μας, αλλά και της εθνικής μας πολιτικής ασφάλειας είναι η διατήρηση της ειρήνης και της διεθνούς σταθερότητας, με πρώτη προτεραιότητα τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο".

    Κλείνοντας τη συνέντευξή του στο περιοδικό "Ελλάδα", ο πρωθυπουργός είπε ότι η νέα επίσκεψή του στη Ρωσία σηματοδοτεί ανάμεσα στα άλλα και το αμέριστο ενδιαφέρον της Ελλάδας για τους ομογενείς μας, τους "καλύτερους πρεσβευτές του ελληνισμού στον κόσμο και στη χώρα που τους αγκάλιασε και τους στήριξε" και εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις νεότερες γενιές, με ενίσχυση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στις εστίες του ελληνισμού και διεύρυνση της πολιτιστικής παρουσίας της χώρας.

    Επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νέο μουσείο της Ακρόπολης

    "Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης υπενθυμίζει κατ΄ εξοχήν, και μάλιστα με ηχηρό τρόπο, το χρέος της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, του κορυφαίου αυτού μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς", δήλωσε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στη διάρκεια της ξενάγησής του στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου το έργο της μεταφοράς των αρχαιοτήτων από τον Ιερό Βράχο στο νέο μουσείο οδεύει προς το τέλος του.

    "Με την κατασκευή και λειτουργία του νέου Μουσείου Ακρόπολης καταρρίπτεται και το τελευταίο επιχείρημα εκείνων που αρνούνται την ικανοποίηση ενός δίκαιου αιτήματος", τόνισε ο κ. Καραμανλής και κατέληξε:

    "Οι συνθήκες έχουν πια ωριμάσει. Το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στον χώρο που ανήκουν, το αίτημα που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όρισε μεταπολιτευτικά ως εθνικό στόχο και η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, ως υπουργός Πολιτισμού έκανε σκοπό ζωής και συνέβαλε καθοριστικά ώστε να γίνει απαίτηση οικουμενική, μπορεί και πρέπει να γίνει πράξη στη γενιά μας".

    Ο κ. Καραμανλής, συνοδευόμενος από τον υπουργό Πολιτισμού Μ. Λιάπη ξεναγήθηκε στο Μουσείο από τον πρόεδρο του ΟΑΝΜΑ, Δημήτρη Παντρεμανλή και τον Έφορο Ακροπόλεως Α. Μάντη.

    [02] ΣΥΝ: "Πολιτικές και δράσεις για το Κλίμα"

    Ημερίδα με θέμα «Πολιτικές και δράσεις ενάντια στην κλιματική αλλαγή», διοργανώνει σήμερα το Τμήμα Οικολογίας του ΣΥΝ. Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο κ.Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ πολύ έγκαιρα έθεσε και στη Βουλή, με επερώτησή του και στην κοινωνία με τις δέκα προτάσεις του, το μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, τονίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

    Η Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στο Μπαλί, αυτές τις μέρες, με κεντρικό θέμα μία νέα παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα, πριν λήξει το πρωτόκολλο του Κιότο, αποτελεί ιστορική πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα στη μάχη ενάντια στη κλιματική αλλαγή, τονίζει ο ΣΥΝ.

    Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για την απουσία ενός κεντρικού ενεργειακού σχεδιασμού για την εξοικονόμηση ενέργειας στη χώρας, αλλά και για την απουσία πολιτικής ενίσχυσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και του σιδηροδρόμου, όπως και μέτρωση προστασίας των δασικών και λοιπών οικοσυστημάτων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 17 December 2007 - 17:30:53 UTC