Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-12-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Καθόλου μεμονωμένη η υπόθεση Ζαχόπουλου»
  • [02] Δολοφονήθηκε η Μπεναζίρ Μπούτο

  • [01] «Καθόλου μεμονωμένη η υπόθεση Ζαχόπουλου»

    "Άκρως πολιτική και καθόλου μεμονωμένη" χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, την υπόθεση Ζαχόπουλου. Το θέμα συζητήθηκε μεταξύ άλλων στη σημερινή συνεδρίαση του πολιτικού συντονιστικού οργάνου του Κινήματος, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του κ. Παπανδρέου και το οποίο θα συνεδριάσει και πάλι στις 3 Ιανουαρίου.

    Ο κ. Ραγκούσης στη δήλωσή του επιτέθηκε εναντίον του πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι "στο υπουργείο Πολιτισμού επί υπουργίας Κώστα Καραμανλή εγκαταστάθηκε ένα σύστημα διεφθαρμένων ανθρώπων". Και πρόσθεσε ότι η υπόθεση Ζαχόπουλου είναι η πιο πρόσφατη αποκάλυψη της δράσης αυτού του συστήματος. Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι "προσπαθεί να χρωματίσει με ροζ χρώμα την υπόθεση και χαρακτήρισε απαράδεκτη αυτή την προσπάθεια".

    Γενικότερα, τόνισε, η κυβέρνηση έχει μία τακτική συγκάλυψης και κουκουλώματος των υποθέσεων αυτών, όπως έκαναν πρόσφατα με το συγκλονιστικό, όπως το χαρακτήρισε, πόρισμα Ζορμπά για το ΤΣΠΕΑΘ.

    Ο κ. Ραγκούσης επιτέθηκε και κατά όσων εξομοιώνουν το ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση, τους οποίους κατηγόρησε ότι με αυτό τον τρόπο εξυπηρετούν την κυβερνητική προπαγάνδα και βοηθούν και στη συγκάλυψη των υποθέσεων.

    Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση, ο κ. Ραγκούσης διευκρίνισε ότι η δήλωσή του αυτή αφορά και τη χθεσινή ανακοίνωση από την πλευρά του Συνασπισμού.

    Κληθείς να σχολιάσει τα περί καθυστερημένης αντίδρασης του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση, ο κ. Ραγκούσης απέρριψε κατηγορηματικά τους σχετικούς ισχυρισμούς και τόνισε ότι μέχρι χθες μόνο το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει θέση για το θέμα. Ενώ, απαντώντας σε ερώτηση αν χαρακτηρίζει "διεφθαρμένο τον πρωθυπουργό", τόνισε ότι "υπάρχει μεγάλη πολιτική ευθύνη του κ. Καραμανλή για όλα αυτά τα φαινόμενα, με τελευταίο στον μακρύ κατάλογο το θέμα Ζαχόπουλου".

    Επίσης, ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι η χώρα βρίσκεται σε μια κατάσταση όπου κάθε δύο μήνες ξεσπάει ένα μεγάλο σκάνδαλο, το οποίο παραμένει στα συρτάρια της δικαιοσύνης και ποτέ δεν παίρνει το δρόμο της κάθαρσης και της εξυγίανσης.

    Ερωτηθείς για το αν υπάρχει εμπλοκή της δικαιοσύνης στην προσπάθεια συγκάλυψης αυτών των υποθέσεων, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι υπάρχει συγκεκριμένη πρακτική συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι με τις ενέργειες και τις παραλείψεις τους έχουν συμβάλλει στη δημιουργία μιας τέτοιας εντύπωσης. Και πρόσθεσε ότι χωρίς την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ δεν θα είχε κινηθεί σήμερα ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών κ. Κολιοκώστας.

    [02] Δολοφονήθηκε η Μπεναζίρ Μπούτο

    Η πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο σκοτώθηκε από την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα σε προεκλογική της συγκέντρωση, ανακοίνωσε το κόμμα της και μετέδωσε ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο του Πακιστάν.

    "Έγινε μάρτυρας", πρόσθεσε ο αξιωματούχος του κόμματός της Ρέχμαν Μάλικ.

    Η Μπούτο υπέκυψε σήμερα στα τραύματα που υπέστη από την επίθεση που σημειώθηκε σε προεκλογική της συγκέντρωση στο Ραβαλπίντι, στο Πακιστάν, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Εσωτερικών Τζαβίντ Σίμα.

    "Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, πέθανε, προφανώς χτυπήθηκε από ένα θραύσμα βόμβας", διευκρίνισε ο Τζαβίντ Σίμα.

    Η 54χρονη Μπούτο πέθανε σε νοσοκομείο του Ραβαλπίντι, όπου είχε διακομισθεί μετά τον τραυματισμό της, δήλωσε υπεύθυνος του κόμματός της.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο Ary-One μετέδωσε ότι η Μπούτο είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, ο καμικάζι πυροβόλησε την Μπούτο την ώρα που έφευγε από την προεκλογική της συγκέντρωση και στη συνέχεια ανατινάχθηκε.

    "Ο άνδρας άνοιξε πρώτα πυρ στο όχημα της Μπούτο. Αυτή έσκυψε και τότε αυτός ανατινάχθηκε", δήλωσε ο αξιωματικός της αστυνομίας Μοχάμαντ Σαχίντ.

    Από την επίθεση σκοτώθηκαν άλλοι 16 άνθρωποι.

    Σε τηλεοπτικό του μήνυμα, ο Πακιστανός πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ δήλωσε ότι: "Αυτή η ωμότητα είναι έργο αυτών των τρομοκρατών με τους οποίους πολεμούμε. Η μεγαλύτερη απειλή για το Πακιστάν και αυτό το έθνος είναι από αυτούς τους τρομοκράτες. Ζητώ ενότητα και υποστήριξη από το έθνος, δεν θα ηρεμήσουμε αν δεν απαλλαγούμε από αυτούς τους τρομοκράτες, αν δεν τους ξεριζώσουμε". Eπίσης o κ. Μουσάραφ κήρυξε τριήμερο πένθος στη χώρα.

    Τέσσερις νεκροί σε επεισόδια

    Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από σφαίρες στα βίαια επεισόδια που έγιναν σε πολλές πόλεις του Πακιστάν μετά τη δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη της Λαχώρης (ανατολικά) όπου καταστήματα, λεωφορεία και αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αστυνομικός της περιοχής. Σποραδικά πυρά ακούστηκαν επίσης μέσα στην πόλη.

    Σε ξεχωριστά επεισόδια έχασαν επίσης τη ζωή τους δυο άνθρωποι στη νότια επαρχία Σίντ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

    Δήλωση της υπουργού εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη

    «Είμαι βαθύτατα συγκλονισμένη από τον τραγικό θάνατο της Μπεναζίρ Μπούτο, μιας διεθνούς ηγετικής προσωπικότητας που αγωνίσθηκε σθεναρά για τη δημοκρατία, την ειρήνη, τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τη συμφιλίωση στη χώρα της». Τα παραπάνω τόνισε σε δήλωσή της για την δολοφονία της πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο, η υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη.

    «Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά της και στις οικογένειες όλων των θυμάτων της δολοφονικής αυτής ενέργειας», συνεχίζει στην δήλωσή της η κα Μπακογιάννη και συμπληρώνει:

    «Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την τρομοκρατική επίθεση που, δύο μόλις εβδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές στο Πακιστάν, οδήγησε σ΄αυτή την τραγική απώλεια.

    Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τα γεγονότα, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ευχή και την ελπίδα ότι η χώρα αυτή θα ακολουθήσει τον δρόμο προς την οικοδόμηση ενός δημοκρατικού καθεστώτος. Αυτό θα αποτελέσει και τη μόνη δικαίωση της τραγικής θυσίας της Μπεναζίρ Μπούτο».

    Δήλωση Γ. Παπανδρέου

    "Είμαι συγκλονισμένος από την είδηση της δολοφονίας της Μπεναζίρ Μπούτο. Αποτελούσε ηγετική προσωπικότητα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στο Πακιστάν", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, για την δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο.

    "Είχα την ευκαιρία να την γνωρίσω και να εκτιμήσω τους αγώνες της οικογένειάς της και της ίδιας για τη δημοκρατία, για ένα κράτος δικαίου, κάτω από δύσκολες συνθήκες, στο Πακιστάν" αναφέρει στη συνέχεια της δήλωσής του ο κ. Παπανδρέου, που συμπληρώνει: "Μετά την επίθεση που έγινε εναντίον της τον περασμένο Οκτώβριο, μόλις επέστρεψε στο Πακιστάν, είχα μιλήσει με την Μπεναζίρ Μπούτο και μου εξέφρασε την ανησυχία της για τις ελλιπείς συνθήκες ασφαλείας που επικρατούν στη χώρα. Το αυταρχικό καθεστώς Μουσάραφ φέρει σε κάθε περίπτωση τεράστια ευθύνη για τις πολιτικές εξελίξεις και την αντιδημοκρατική εκτροπή, που συνέβαλαν και στο τραγικό γεγονός της δολοφονίας της Μπεναζίρ Μπούτο".

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου σημειώνει στην δήλωσή του ότι: "Ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, καταδικάζω τη δολοφονική ενέργεια και εκφράζω την έντονη ανησυχία της διεθνούς και της ευρωπαϊκής δημοκρατικής κοινότητας, για την πορεία που έχουν πάρει οι εξελίξεις στο Πακιστάν, με ευθύνη του πακιστανικού καθεστώτος".

    Καταδίκη της δολοφονίας από τη διεθνή κοινότητα

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν την επίθεση που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο της πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ.

    "Η επίθεση δείχνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν στο Πακιστάν αυτοί που προσπαθούν να υπονομεύσουν την συμφιλίωση και την δημοκρατική εξέλιξη της χώρας", δήλωσε ο Τομ Κέισι.

    Με τρόπο "κατηγορηματικό" η Ρωσία καταδίκασε την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που στοίχισε την ζωή της πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο, δήλωσε ρώσος κυβερνητικός αξιωματούχος.

    Η γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση κατά της πακιστανής πολιτικού και δήλωσε ότι αισθάνθηκε φρίκη με το άκουσμα της είδησης.

    Βαθύτατα συγκλονισμένος από την επίθεση που προκάλεσε το θάνατο της Μπεναζίρ Μπούτο δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν καταδίκασε τη δολοφονία της πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν χαρακτηρίζοντάς την "απεχθές έγκλημα".

    Όπως δήλωσε ο γγ του ΟΗΕ: "Πρόκειται για ευθεία επίθεση κατά της σταθερότητας στο Πακιστάν και κατά της δημοκρατικής διαδικασίας. Αυτό το απεχθές έγκλημα, το καταδικάζω με την μεγαλύτερη σταθερότητα, ζητώντας οι δράστες να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη το ταχύτερο".

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής των Βρυξελλών Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο καταδίκασε τη δολοφονία της πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο, χαρακτηρίζοντάς την "επίθεση κατά της ίδιας της Δημοκρατίας και του Πακιστάν".

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουΐς Ροντρίγκες Θαπατέρο εξέφρασε την "σθεναρότερη καταδίκη του" για τη δολοφονία της Μπούτο.

    Παράλληλα το Βατικανό χαρακτήρισε "τραγική και τρομερή" την επίθεση που στοίχισε τη ζωή της Μπούτο.

    O γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί καταδίκασε τη σημερινή δολοφονία της πακιστανής πολιτικού χαρακτηρίζοντας την επίθεση καμικάζι εναντίον της "φρικτή πράξη", ανακοινώθηκε από τη γαλλική προεδρία.

    Η Ιαπωνία καταδίκασε με τον πιό έντονο τρόπο την δολοφονία.

    Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, Ρομάνο Πρόντι καταδίκασε τον φανατισμό που στοίχισε τη ζωή στην πρώην πρωθυπουργό του Πακιστάν, καλώντας παράλληλα να μην ξεφύγει η χώρα "από το μονοπάτι της ειρήνης".

    "Εκφράζω τη θλίψη μου όπως και αυτή της κυβέρνησής μου για τον τραγικό θάνατο της Μπεναζίρ Μπούτο, μιας γυναίκας που πάλεψε μέχρι τέλους με μόνο όπλο της το διάλογο και την πολιτική συζήτηση", αναφέρεται σε ανακοίνωση του κ. Πρόντι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 December 2007 - 19:30:38 UTC